Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

AtomHeart
Kosz, erdekesnek tunik, holnap elolvasom! <#eljen>

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Hecker007
Hangszerboltban lehet kapni erre a célra kenõanyagot.

És ITT egy szerintem elég érdekes cikk a Vintage típusú tremolókról. Ebben említik is néhány ilyen kenõanyagnak a nevét.

AtomHeart
Jah, en is csak tippelgetem, hogy a gorgo a tengelyen egy picit mindig fog kotyogni...

Fehercsoki
Minél merevebb valami, annál kevésbé veszi fel az energiát, viszont szerintem kár ezen vitázni mert nem fogod észrevenni a különbséget, olyan minimális.

nem vagyok benne biztos hogy elveszi az energitá..
ha úgy vesszük, hogy a húr átfut a görgõkön.. majd átmegy a testen és úgy adja át a fának a rezgést.. akkor ha úgy vesszük ez a görgõs dolog nem szívja ki annyira a húrból a mozgási energiát mint a fix V vájat.

Lehet hogy jobban hagyja a húrt élni a saját életét..
nem tudom..csak tippelek. de érdemes lenne kipróbálni hogy milyen hatása van a hangra

AtomHeart
Jot tesz a rezgesnek? Szerintem inkabb elvesz az energia a gorgon es csokken a sustain. :/

Engem amugy nagyon idegesit az LP-n ahogy a hurok "reccennek" ahogy ide-oda csuszkalnak a baban amikor cleanen jatszok nagyobb hajlitaskor, fontolgattam egy ideig, hogy bekenem valamivel. <#idiota>

AtomHeart
Lol, most nezem, hogy Gary Moore is bal kezes volt (jobbkezesen tolta)!

Érdekes ez a híd.. görgõs
biztos jót tesz a húr rezgésének.. meg kíméli a húrokat is a szakadástól

AtomHeart
"meg vannak, akik alapvetõen jobbkezesek és mégis többnyire balkézzel gitároznak(Steve Morse, Angelo Batio). "

Morse balkezes es jobbkezessel tolja. Batio "ambidextruous" es mindkettovel tolja.

Szerintem az volna a legjobb, ha mind a kettõn megtudnád próbálni egy ideig. Vannak olyanok, akik balkezesek és mégis jobb kézzel tudnak gitározni valamiért(Noel Gallagher pl.) meg vannak, akik alapvetõen jobbkezesek és mégis többnyire balkézzel gitároznak(Steve Morse, Angelo Batio).

Noelról speciel tudom, hogy mivel bal kézzel ír meg az a domináns keze alapból, ballal kezdett gitározni is, de nem ment. Elkezdett jobbkezes gitáron játszani a jobbal és egybõl kezdett fejlõdni.
Régen én is kísérleteztem azzal, hogy mi van, ha bal kézzel jobban menne. Az akkordozás rendben is volt jobb kézzel, néha még kényelmsebb is volt meg természetesebb valahogy, de a pengetés egy borzasztóan finom mozgást igényelt, amire a bal kezem nem volt képes, csak sikálni akusztikuson.

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling

Ja, én leszek az új Hendrix. Szép is lenne. :')

ASUS Prime Z370-P | i5-8400 2.80GHz | CORSAIR 16GB Vengeance LPX | ASUS Dual GeForce GTX 1060 (6GB) | WD 1TB Caviar Blue | FSP Aurum S Gold 500W | CORSAIR Carbide Series 200R

húrozd át, és játssz mint Jimi !

Szeretem a cicákat

Jól van, majd meglátjuk. Elõször lehet megpróbálom jobb kézzel a pengetést. Amúgy az elõzõ gitárhoz mit szóltok, az jó lenne kezdésnek? Nincsenek nagy elvárásaim csak az hogy gitár hangja legyen és nem menjen tönkre a 3. hónapban.

ASUS Prime Z370-P | i5-8400 2.80GHz | CORSAIR 16GB Vengeance LPX | ASUS Dual GeForce GTX 1060 (6GB) | WD 1TB Caviar Blue | FSP Aurum S Gold 500W | CORSAIR Carbide Series 200R

videobaby
én is balos vagyok, nem húroztuk át a gitárt, mivel bátyám jobbos. nem volt nehéz megtanulni. akusztikus gitárral könnyen lehet gyakorolni.

Szerintem elkezdheted nyugodtan jobbkezesen, ha nincs semmiféle elõképzettséged akkor nem sokat számít. Két ismerõsöm is van, aki balkezes, de jobbkezes gitáron játszik, meg egy olyan is, aki bal és jobbkezesen is (egy kéztörés után azt mondta az orvos, hogy már soha nem fogja tudni olyan jól használni a törött kezét, mint azelõtt, ezért átállt jobbkezes gitárról balkezesre).
Balkezes zongoristák is "jobbkezes" zongorán játszanak (igazából van tükörzongora balkezeseknek, de nagyon ritka...).
Count Adyn
Hát egy akusztikus ami kivágás nélküli gyakorlatilag át lehet húrozni "balkezes"re. Szerintem az ügyesebbik kezeddel kezdj el pengetni, mert hosszú távon jobban jársz, az fogja végezni a nehezebb munkát amint az akkordfogások berögzõdtek😊

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Nekem ezt ajánlották máshol. És amúgy újszászi vagyok, tehát Szolnok közelében.
Még annyi kérdésem lenne hogy én ugye bal kezes vagyok. Ez mennyire gáz? Mert egy bal kezes gitár irtó drága és kevés is van belõle (magyarul nincs rá igény). Meg tudnám tanulni jobb kézzel szerintetek?

Fehercsoki
Amúgy nem lenne egyszerûbb, ha nem tök új gitárt gyártanál, hanem megvennél minden olyan eszközt ami gitár javításhoz/beállításhoz kellhet és a mostaniakat állítanád be? Szerintem lazán lenne rá igény, Bp-n talán van elég ilyen ember, de sajnos máshol nem nagyon=/ (Én Kecskeméten és Szegeden nem találtam ilyet, pedig csak egy bundcsiszolás kellett volna.)

Fehercsoki
Van ám olcsó vákuumpumpa, azzal bárki tud vákuumot csinálni, csak kell egy jó vákuumkamra, fûtõlap szintén olcsó, de amit nem tudsz magadnak megcsinálni az sajnos mindig drága lesz.

most olvastam, hogy már létezik olyan, hogy vákum szárítás

ez egy olyan eljárás, hogy a fát berakják egy vákumkamrába, fûtõlapok közé.
Majd vákumot hoznak létre.. ilyenkor a víz forráspontja lecsökken, minél nagyobb a vákum annál alacsonyabb a forráspont. Annyira lecsökkentik, hogy már szoba hõmérsékleten elforr a fában lévõ nedvesség.. erre még rásegítenek a fûtõlapokkal.. és szép fokozatosan, kíméletesen kiszívják a fából a nedvességet.

Lehet megér egy próbát, viszont elég költséges eljárás.
De a fene se akar várni 10 évet hogy készre száradjon a fa.. ezzel elég fél nap is.

Count Adyn
Nekem jött már 3 teljes húrkészlet levélben úgyhogy 18 db legalább😄

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Hecker007
10-es rotosound húrom van itthon, megpróbálhatom megmérni digitális mérleggel 😄 de szerintem olyan könnyû hogy nem is jelezne semmit 😄

AtomHeart
Szerintetek ezekbol 500 grammba mennyi fer be..? <#idiota>

Fehercsoki
Tudom. Az a baj, hogy itt minden drága és minden szar=/

AtomHeart
Igy fogom megoldani a hur problemam:

Ernie Ball Single Nickel 9
Ernie Ball Single Nickel 10

<#hehe><#hehe><#hehe>

Hecker007
Ez csak itt probléma nálunk, külföldön elég jól beállítják a gitárokat, már a boltba, persze a jobb helyeken.
Meg azért nem olcsó egy gitár, ennyi pénzért meg megcsinálhatnák normálisan.

"Lehet állítani a nyakat, ne várd hogy tökéletes kapd meg az új gitárt."

nem mindenki tudja beállítani a gitárt.. és ne hogy azt hidd hogy mindenki be tudja reszelni a nyerget, meg a hidat.. vagy ezeket kicserélni ha valami el van baszva..

Én azt tudom, ha én nyitnék, vagy vezetnék egy ilyen hangszer boltot, nem csak a pult mögött ülnék és verném a farkam két vásárló között, hanem csinálnék is valami hasznosat...

mondjuk mikor ráérek, fognám a gitárokat és egyéb pengetõs hangszereket.. és tökéletesen beállítgatnám õket.. ha kellene cserélném a nyerget, hidat, stb.. a megfelelõ szerszámokkal csak pár perc.
ha használt hangszereket hoznak be.. átvenném õket és felújjítanám õket.. a lakk leverõdésre is tudok megoldást.. kb 10 ft anyagköltségbõl .. és kb 10 perc munkából áll.
Ha kellene a használt gitárokat is újra bundoznám (kb 2 ezer ft anyag költség).. ha meg lenne vetemedve a nyak.. újra csiszolnám a nyakat is.
szegény hangszerek, életben kell õket tartani ameddig csak lehet.
Tudni kell, hogy minél öregebb egy fából készült "gitár" hangszer, annál jobb a hangja, úgyhogy érdemes megõrizni õket az örökké valóságnak ha lehet.

Fehercsoki
Lehet állítani a nyakat, ne várd hogy tökéletes kapd meg az új gitárt.

AtomHeart
"Egyszerûen hülyének nézik a vásárlót. Szemrebbenés nélkül, rásózzák a szemetet szegény fiúkra, akik meg szeretnének ismerkedni a zenéléssel.."

Jaja, irtam regebb, hogy velem is pont igy bantak ket helyen is...

szerintem nagyon nehéz jó akusztikus gitárt venni..újat is meg használtan is..
múltkor bemegyek a hangszer boltba.. kezembe veszek egy akusztikust.. belenézek a nyakába.. látom hogy visszafelé hajlik.. hátra vagy egy két milimétert.. a húrmagasság meg olyan fél centi körül volt..

mondom az eladónak, a hangszerésznek, hogy kicsit túl magas a húrmagasság, be kéne reszelni pontosan..
erre azt mondja, hogy az pont optimális, hogy így a jó, meg amúgy is az akusztikus gitároknál ilyen nagy szokott lenni..
és ezt mind a pofámba vágta..a szemembe mondta.

Egyszerûen hülyének nézik a vásárlót. Szemrebbenés nélkül, rásózzák a szemetet szegény fiúkra, akik meg szeretnének ismerkedni a zenéléssel..

ilyen rohadt genyó alakokat.. legszivesebben pofán basztam volna a faszit..ha nem lett volna 100 éves.. meg ha nem lennék ilyen kis girnyó

AtomHeart
Az akusztikus jo otlet, en >>itt keresnek hasznaltat. A korrekt ar az uj, bolti ar 70%-a korul van altalaban.

Ha talalsz leiras alapjan neked tetszot, ami foldrajzilag is kozel van hozzad, elmehetsz megnezni.

Femhurosat ajanlanek, rock zeneben az a gyakoribb.

Üdv mindenki.
18 vagyok és lassan ballagok. Arra gondoltam hogy én is belépnék a gitárosok világába, már egy jó ideje terveztem hogy beszerzek egy gitárt. Most a ballagási pénzbõl úgy gondoltam hogy vennék is egy akusztikus gitárt kezdésnek, aztán ha tényleg jól is menne a gitározás, akkor késõbb beruháznék egy elektromos szólógitárra is.
Nagyon szeretem a rock-ot ezért tényleg jó lenne egy elektromos, de ugye eléggé költséges egy olyat venni, mert maga az elektromos gitár kerül vagy 40-50 ezer forintba, plusz egy elektromos gitár nem is elektromos gitár erõsítõ nélkül ami szintén plusz költség. Szóval nem akarok kockáztatni és inkább egy sima akusztikusat szeretnék 20-30 ezerért.

Milyen boltokat és milyen gitárokat ajánlotok?

tigeroo
nem gyakorlás kérdése mert már gyorsan megy a váltogatása is, de lefogni lebarrézni képtelenség az új gitáromon. valszeg elviszem tényleg hogy állítsák be a nyakát.

köszi mindenkinek
Count Adyn
Ismered azt a viccet mikor egy fickó megkérdez egy járókelõt:
-Elnézést hogy jutok e a konzervatóriumba?
-Sok gyakorlással

xD

Egyébként meg csalj😊

AtomHeart
Edzettseg kerdese, de az is lehet, hogy tul magas a nyereg. Egy lehetseges kerulout: hangold le egy fel hanggal es az elso bundnal hasznalj capot.

tigeroo
jaja azért is írtam h végülis felesleges összehasonlítani😄

akusztikus gitárról van szó amúgy
Fehercsoki
Amúgy elektromos gitáron általában könnyebb játszani mint akusztikuson(mármint kényelmesebb), szóval ez nem meglepõ.

Fehercsoki
Akusztikus vagy elektromos gitár?(mert fémhúros gitár lehet elektromos és akusztikus is)

tigeroo
nem értek hozzá😄 de akkor elviszem egy hangszerészhez.
Fehercsoki
Szerintem elsõ körben állítsd be a nyakat/húrmagasságot.

tigeroo
a fémhúros gitáron hogy a picsába lehet könnyedén lefogni egy F-dúrt? elkezdtem újra gitározni, vettem egy új hangszert, a régin még anno ment, de ezen egyszerûen képtelenség leszorítani annyira feszül a húr, a 2-3. fekvésben már minden húr hallatszik de a nyaknál egyszerûen nem bírok akkora erõvel barrézni (egyébként egy johnson fémhúros gitár).

vagy vegyek rá vékonyabb húrokat?

(haverom most kölcsönadta a squier stratoját, és ég-és föld a különbség, mintha vattát fognék ahhoz képest bár összehasonlítani nincs sok értelme)

Count Adyn
😄D Én mindig a D-t vagy G-t szaggatom😄

AtomHeart

<#nezze><#hehe>

AtomHeart
Aaa, az axisemen is megbasztam a draga Elixir magas E-t, most mar muszaj hurt vennem! <#kuss>

nekem jackson ibanez, meg kramer fejek tetszenek a legjobban

<#nezze>

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling

ki kéne találni valami menõ gitár fej formát

ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni. szerintem a drága gitárok sem_csak_azért drágák, mert igényesen beállított gépeken csinálták õket megvizsgálva a végeredményt, hanem azért is, mert tök régen õrizgethetik a fákat.

próbálkozhatsz szárítókamrával, ahol szokták gyorsszárítani a gitárokat, de nem tudom, hogy az mennyire minõségtartó vagy ilyesmi.
olvass utána a neten, hátha árulnak pl. elõreszárított testeket valahol vagy ilyesmi és abból lehet jobb dolgozni.

izé.. lehet belekezdek majd..

viszont, honnan szerzek több éves kiszárított mahagóni, meg jávor fát, amikbõl a nyakat maratom ki?

úgyértem, ha nem tökéletesen kiszáradt a fa.. akkor az elkészítés utáni években vetemedni fog.. és akkor szart nem ér az egész.. hiába olyan pontos a gitár. =(

ha csinálsz nekem egy ilyen ES-335 másolatot, akkor megvan az elsõ vásárlód <#hehe>

amúgy szerintem lehet ilyen gépeket bérelni is. ha megszerkeszted kompáteren a gitárt az utolsó századmilliméterig, megveszed a nyers fát és elviszed kimarni, esetleg csinálsz több gityót, akkor elviheted ilyen nyári zeneirendezvényekre(hangfoglalás, ilyesmi talán), demóztathatod, megmutathatod embereknek és lehet lesz rád akkora érdeklõdés a kedvezõ ár miatt, hogy megéri venned egy ilyen gépet vagy mittudomén, huzamosabb ideig bérelni és akkor talán kapsz kedvezményt.

én nem mernék belefogni, mert nincs semmi mögöttes tudásom, de rációt látok benne.

bassgitáros ismerõsöm is egy ilyen rendezvényen botlott bele egy úriemberbe, aki házilag készít bassgitár erõsítõket, kipróbálta és annyira beleszeretett, hogy pár hónap múlva vett is tõle egyet és imádja.