Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kuss!-magyarázta.
ami általában a szólójátékot finomítja csak,de önmagában kevéske.
Egész skálákat rá lehet húzni akkordokra,attól függ milyen stílusban nyomod!
Nyilván nem fogsz pl. egy dúrhetes akkordra melodikus mollt gurítani😊
Ha megvan,hogy milyen akkordra milyen skálát gördítesz majd, utána már "csak"
a közös hangokat kell megvizsgálni,és kihangsúlyozni azokat a hangokat,amelyek
csak az adott akkordnál fordulnak elõ.Mindezt úgy, hogy ritmikában szépen átkötögeted,fûzögeted a dolgokat és emelett dinamikusan követed az akkordvezetést..
Mindenkinek ajánlom:
Scott Henderson - Melodic Phrasing és Jazz Fusion Improvisation oktatóvideóit,
rengeteget lehet belõle tanulni! "Ed had sex with her girlfriend.."<#alien>#alien>
tehát, a hangnemem C-dúr, itt az akkordmenet: C - Em - Am - G
erre szeretnék szólózni, akkor azt mondom hogy felbontom hármashangzatokra az akkordokat, ami a következõ lesz:
C -> C E G
Em -> E G H
Am -> A C E
G -> G H D
ami hangok kijönnek, azokat tudom felhasználni szólóban?
köszi 😊
Kuss!-magyarázta.
A dobos a zenész legjobb barátja...
Az énekesek olyanok mint a kurvák....szeretnek zenészek társaságában lenni.
És egy hosszabb:
Zenekar próbál...
Énekes gondolkozik: Ejj, jó ez a zenekar, de mire mennének az én fantasztikus hangom és elgondolkodtató szövegeim nélkül.
Gitáros gondolkodik: Jó ez a zenekar, de mire mennének az én falbontó riffjeim és virtuóz szólóim nélkül.
Dobos gondolkodik: Jó ez a zenekar, de mire mennének az én kemény alapjaim, és frappáns lepörgéseim nélkül.
Basszusgitáros gondolkodik: C..F..G..C..
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
sose nyomd fullba a kretént
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
amúgy nem akartam õket figurázni csak úgye náluk nem jellemzõ ez a sok moll meg dúr(dir-dur annál több😊
Ez a dobos dolog nagyon lol. Régebben hallottam csomó zenészes viccet, amiben mindig a dobosok voltak a hülyék 😊
Egyszerûbben: általánosságban igaz, hogy ha van egy dúr skálád, akkor arra úgy tudsz akkordmenetet építeni, hogy megnézed, hogy a skála hanyadik fokának melyik hang felel meg (azaz a skála hangjai). Aztán így jön ki a dolog, hogy:
1. fok: dúr,
2. fok: moll,
3. fok: moll,
4. fok: dúr,
5. fok: dúr,
6. fok: moll,
7. fok: dim (azaz diminished, vagy szûkített akkord).
Visszafelé kicsit macerásabb a dolog. Szal van egy akkordmenet és ki kell találni, hogy milyen hangnemben van. Ehhez fel kell bontani az akkordokat hangokra, és megénzni milyen skálába passzolnak bele. Mondjuk van egy A moll, C dúr, D dúr, G dúr akkordmenet (Felkelõ nap háza 😊). Az akkordok hármashangzatok, a dúr az alaphang, nagyterc, kvint. A moll az alaphang, kisterc, kvint. Na akkor ezek alapján:
A-moll hangjai: A-C-E
C-dúr hangjai: C-E-G
D-dúr hangjai: D-F#-A
G-dúr hangjai: G-H-D
Összerakva a következõ hangok vannak az akkordmenetben: A-H-C-D-E-F#-G Ez egy G-dúr skála hangjai, G-re rendezve: G-A-H-C-D-E-F# szal erre az akkordmenetre G-dúr skálában lehet szólózni. A dúr skáláknak van a párhuzamos moll skálájuk, ami ugyanaz, mintha a skála 6. fokáról kezdenénk játszani, azaz G-dúrnál ez az E-moll lesz. Szal E-moll skálában is lehet nyomulni, akár az E-moll pentaton is használható.
Szal akkordokat felbontani, megnézni a hangokat, kitalálni, hogy az milyen skála, és abban mehet az impró 😊 Vagy pedig olyan akkordmenetet írni, ami passzol a szóló hangneméhez (amit az elején írtam).
Remélem azért valamilyen szinten érthetõen írtam le 😉
Kuss!-magyarázta.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
amúgy én is csináltam már ilyet hogy elõbb az akkord,de ilyenkor általában csak ráimprózok ami eszembe jut és hallom hogy oda passzol,ergo nem ütnek el a hangok a kísérettõl.
zeneelméletileg meg úgy van(ha jól tudom)hogy amilyen skálán játszol olyan akkordokat kell összefûzni,itt elsõsorban a hangjegyekre kell odafigyelni.
tehát ha "A"skálán mozogsz akkor pl:a-val indítasz és hozzáfûzöl különbözõ akkordokat persze az "a"dúr skálának megfelelõ hangokból!
most lehet hogy írtam egy csomó baromságot de majd a többiek kijavítanak😛
Valaki el tudná nekem magyarázni hogy egy akkordmenetre ha akarok szólózni akkor egyes akkordtípusoknál milyen skálák jöhetnek szóba, illetve hogy tudok olyan skálát találni ami jó az akkordokra?
bocs ha hülye a kérdés, de jelenleg ez okozza a legnagyobb gondot nálam, ebbõl kéne a legtöbbet fejlõdnöm 😊
Kuss!-magyarázta.
Nekem egy s540 LTD (DA😎 gityóm van, és ezen azért elég jó a kidolgozás, a felhasznált anyag is elég jók sztem. 6 éve nem igazán használom csak néha veszem elõ, de mintha akkor raktam volna le, nem igazán kell hangolászni rajta, köszönhetõen a LO-PRO EDGE tremolónak, bár ezt Te is írtad, hogy jók.
Volt a kezembe rg270-is ahhoz hasonlítani nem lehet, de nem gondoltam volna az ibanezekkel ilyan problémák vannak, vagy lehet csak tájékozatlan vagyok.
(najó, prototípus volt 😊)
lassan szárad a fa...pláne lakkozva.
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
Tehát mint ahogy szokták mondani "tegnap még a madár fütyült rajta".
Szerintem ez az ibanezeknél szó szerint igaz.
Senkinek a gitárját nem akarom leszólni, így a tiedet se, ez abszolút magánvélemény.
2 ismerõsömnek ment szét úgy az ibaneze (az egyik egy rg270 volt asszem, a másikra nem emléxem) hogy elkezdett száradni a fa, és szétrepedt valamilye (az rg-nek spec a nyaka...szépen hosszában).
Mondjuk nekem úgy tapintásra se tetszett a 270-es, a hangja sem, a floyd rose meg pff...utána vett egy rg570-et (bátor gyerek), az pl kifejezetten tetszett már. A hangjával mondjuk még mindig nem voltam teljesen kibékülve, de az edge tremoló pl üt mindent, továbbá érezni lehetett rajta hogy a lakkozás illetve a finomabb munkák is precízebben vannak rajta megoldva.
Csak reméljük már kiszáradt a fa 😄
Ibanezbõl meg tényleg a felsõkategória az ami igazán hasít a többi az so-so...
Kuss!-magyarázta.
nekem pl. az van és amíg gitároztam meg voltam vele elégedve...
Viszont pl egy les paul studio max ásónak jó, ha már úgyis ott van az a cutway 😊
Minõségileg sztem majdnem olyan szar a highway mint a faded series gibsonok...
Mondjuk az rosszabb...egy flying V-n játszott egy csávó és a bundok elvágták a kezét 😄
Az újnak a promo videója valóban jól hangzik.
A régivel az volt a gondom hogy a kezembe fogtam, és semmi strato feelingje nem volt...mintha egy koppintást fogtam volna...
Kényelmetlen is volt, bár az csak beállítási gond....még az én fenderem se volt úgy beállítva ahogy nekem jó lett volna 😄
Amúgy hogy akadhat a húr? Recés a bund? 😄
Rengeteg jó gitáros van akikrõl nem tud a világ, mert nincs elég pénze, vagy nincsennek kapcsolatai.
És abból az 1-bõl 0,001 lesz valódi rokksztár 😊
Véleményem szerint az olcsóbb gitároknál (30-40 alatt) baromira mindegy milyet veszel, majdnem mind ugyan olyan. Ennél kicsit drágábban véleményem szerint csak ibanezt nem szabad venni.
Továbbá a highway one egy rakás szar 😄
Versy: Kezdõnek szinte tilos drága gitárt venni...10 emberbõl aki elkezd gitározni abból 6 abbahagyja, 3 tábortûzgitáros marad, és 1 elidul a rockstar életmód felé 😊
Tehát ha kiad 160 ezer pénz egy (egyébként szar) highway-re, és megunja, akkor kidobott egy csomó lóvét az ablakon.
A vorsonok sztem az árukért korrektek...nem szabad flojdrózos csodamasinát venni és akkor simán megfelel.
Haverom Collins márkájú gitárja (27 ezer volt ha jól emléxerm tokkal, kábelel, szíjjal mindennel) abszolút tüzifa kategória, de pöcsöltünk a beállításaival pár órát és korrekt, kényelmes kis gitár lett belõle, tökéletes tanulóhangszer, és ha visszaszámolod kb 19-20 ezer forint lehetett.
www.sabian.com
www.sabian.com