Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

McGrady
áhá...és milyen skálákat célszerû használni mondjuk egy rockszámnál a dúr meg moll akkordokra? (a dúr, moll skálákon kívül 😄 )

Kuss!-magyarázta.

Christiansen
Ha csak a hármashangzat 3 hangját használnád,akkor "arpeggio"-t gördítesz,
ami általában a szólójátékot finomítja csak,de önmagában kevéske.
Egész skálákat rá lehet húzni akkordokra,attól függ milyen stílusban nyomod!
Nyilván nem fogsz pl. egy dúrhetes akkordra melodikus mollt gurítani😊
Ha megvan,hogy milyen akkordra milyen skálát gördítesz majd, utána már "csak"
a közös hangokat kell megvizsgálni,és kihangsúlyozni azokat a hangokat,amelyek
csak az adott akkordnál fordulnak elõ.Mindezt úgy, hogy ritmikában szépen átkötögeted,fûzögeted a dolgokat és emelett dinamikusan követed az akkordvezetést..

Mindenkinek ajánlom:
Scott Henderson - Melodic Phrasing és Jazz Fusion Improvisation oktatóvideóit,
rengeteget lehet belõle tanulni! "Ed had sex with her girlfriend.."<#alien>

McGrady
egyébként nagyon köszi a leírást, írnék is egy példát, és meg szeretném kérdezni, hogy jó-e?
tehát, a hangnemem C-dúr, itt az akkordmenet: C - Em - Am - G
erre szeretnék szólózni, akkor azt mondom hogy felbontom hármashangzatokra az akkordokat, ami a következõ lesz:
C -> C E G
Em -> E G H
Am -> A C E
G -> G H D
ami hangok kijönnek, azokat tudom felhasználni szólóban?
köszi 😊

Kuss!-magyarázta.

Match
nincs

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

McGrady
õõõõ, az A dúrban van G??

Kuss!-magyarázta.

<#hehe>
Match
apropó zenész viccek:

A dobos a zenész legjobb barátja...

Az énekesek olyanok mint a kurvák....szeretnek zenészek társaságában lenni.

És egy hosszabb:

Zenekar próbál...
Énekes gondolkozik: Ejj, jó ez a zenekar, de mire mennének az én fantasztikus hangom és elgondolkodtató szövegeim nélkül.
Gitáros gondolkodik: Jó ez a zenekar, de mire mennének az én falbontó riffjeim és virtuóz szólóim nélkül.
Dobos gondolkodik: Jó ez a zenekar, de mire mennének az én kemény alapjaim, és frappáns lepörgéseim nélkül.
Basszusgitáros gondolkodik: C..F..G..C..

van valami hangszerkiállítás a millenárison, én álmos vagyok most, de ti menjetek

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Landren
Errõl se hallottam, de lehet hogy igazad van. Mindenesetre nekem nem volt gondom vele, amennyit meg mostanában használom valszeg nem is lesz. 😊

sose nyomd fullba a kretént

Bangyee
A LO-Pro edgekre még állítólag pont az volt jellemzõ, hogy az akori ibanezek achilles sarkai voltak. Magyarul úgy vótak kakik ahogy... ÁLLÍTÓLAG... 😄 Itt jön képbe h télleg minden gitárról hallani hideget meleget.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

😄
amúgy nem akartam õket figurázni csak úgye náluk nem jellemzõ ez a sok moll meg dúr(dir-dur annál több😊

Hellhammer
De a legegyszerûbb, leglustább megoldás, ami nélkülöz mindenféle tudományosságot: beírni a ritmusgitár riffjét/akkordmenetét guitar pro-ba, aztán Eszközök -> Hangsorok -> Hangsor kereseõ 😊

Hellhammer
Köszi 😊
Ez a dobos dolog nagyon lol. Régebben hallottam csomó zenészes viccet, amiben mindig a dobosok voltak a hülyék 😊

ez is igaz😊

amúgy frankón megfogalmaztad,aki ebbõl nem érti abból max dobos lesz<#idiota>

Hellhammer
De elbasztam, mert az A moll, C dúr, D dúr, G dúr az nem a "Felkelõ nap háza", mert abban a G dúr helyett F dúr van.

így tudom én is,csak lusta voltam ilyen részletesen leírni😄

Hellhammer
Jaja valami ilyesmi. Szal megvan a hangnemed, hogy miben játszol. Legyen az említett A-dúr. Ennek a hangjai: A, H, C#, D, E, F#, G Ha A dúrban akarsz akkordmenetet csinálni, akkor a következõ akkordok fognak rá passzolni: A dúr, H moll, C# moll, D dúr, E dúr, F# moll, G dim.
Egyszerûbben: általánosságban igaz, hogy ha van egy dúr skálád, akkor arra úgy tudsz akkordmenetet építeni, hogy megnézed, hogy a skála hanyadik fokának melyik hang felel meg (azaz a skála hangjai). Aztán így jön ki a dolog, hogy:
1. fok: dúr,
2. fok: moll,
3. fok: moll,
4. fok: dúr,
5. fok: dúr,
6. fok: moll,
7. fok: dim (azaz diminished, vagy szûkített akkord).
Visszafelé kicsit macerásabb a dolog. Szal van egy akkordmenet és ki kell találni, hogy milyen hangnemben van. Ehhez fel kell bontani az akkordokat hangokra, és megénzni milyen skálába passzolnak bele. Mondjuk van egy A moll, C dúr, D dúr, G dúr akkordmenet (Felkelõ nap háza 😊). Az akkordok hármashangzatok, a dúr az alaphang, nagyterc, kvint. A moll az alaphang, kisterc, kvint. Na akkor ezek alapján:
A-moll hangjai: A-C-E
C-dúr hangjai: C-E-G
D-dúr hangjai: D-F#-A
G-dúr hangjai: G-H-D
Összerakva a következõ hangok vannak az akkordmenetben: A-H-C-D-E-F#-G Ez egy G-dúr skála hangjai, G-re rendezve: G-A-H-C-D-E-F# szal erre az akkordmenetre G-dúr skálában lehet szólózni. A dúr skáláknak van a párhuzamos moll skálájuk, ami ugyanaz, mintha a skála 6. fokáról kezdenénk játszani, azaz G-dúrnál ez az E-moll lesz. Szal E-moll skálában is lehet nyomulni, akár az E-moll pentaton is használható.
Szal akkordokat felbontani, megnézni a hangokat, kitalálni, hogy az milyen skála, és abban mehet az impró 😊 Vagy pedig olyan akkordmenetet írni, ami passzol a szóló hangneméhez (amit az elején írtam).
Remélem azért valamilyen szinten érthetõen írtam le 😉

ja valami ilyesmi😊

McGrady
"tehát ha "A"skálán mozogsz akkor pl:a-val indítasz és hozzáfûzöl különbözõ akkordokat persze az "a"dúr skálának megfelelõ hangokból!" - ez azt jelenti hogy a hangnem A dúr, és az A dúr skála hangjaiból csinálod az akkordmenetet, az akkordmenet hangjaira meg a szóló jön, nem?

Kuss!-magyarázta.

Ja, hát én bevittem az egy éves fender stratot a turcsákhoz, és közölte, hogy szar. Aztán kibelezte belõle a csuda pickup-okat, és rakott bele sufnituningoltat. Most már a hangjával meg van elégedve, de szerinte a nyaka is szar, de azt már nem hagyom neki megcsiszolni, mert a végén nagyon sokat kell dolgoznom érte cserébe.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

lehet hogy én is hüleséget írok,de nem lenne egyszerûbb elõször a szólót megírni és az alá kitalálni az akkordot?(ezért akkordkíséret vagy nem?😊
amúgy én is csináltam már ilyet hogy elõbb az akkord,de ilyenkor általában csak ráimprózok ami eszembe jut és hallom hogy oda passzol,ergo nem ütnek el a hangok a kísérettõl.
zeneelméletileg meg úgy van(ha jól tudom)hogy amilyen skálán játszol olyan akkordokat kell összefûzni,itt elsõsorban a hangjegyekre kell odafigyelni.
tehát ha "A"skálán mozogsz akkor pl:a-val indítasz és hozzáfûzöl különbözõ akkordokat persze az "a"dúr skálának megfelelõ hangokból!
most lehet hogy írtam egy csomó baromságot de majd a többiek kijavítanak😛

rezsofiz
egyébként az a poén hogy majdnem mind1ik gitárról elhangzik full negatív vélemény

sazl : c

McGrady
Jóestét
Valaki el tudná nekem magyarázni hogy egy akkordmenetre ha akarok szólózni akkor egyes akkordtípusoknál milyen skálák jöhetnek szóba, illetve hogy tudok olyan skálát találni ami jó az akkordokra?
bocs ha hülye a kérdés, de jelenleg ez okozza a legnagyobb gondot nálam, ebbõl kéne a legtöbbet fejlõdnöm 😊

Kuss!-magyarázta.

Akkor egy gibson gitárt a koptatora egy 1950es felirattal és régi volt.. Ne kössé belém, ne nézz hülyének!😄:😄
Landren
Rendben, azt hittem, hogy az összes ibz-re mondod, hogy szar...
Nekem egy s540 LTD (DA😎 gityóm van, és ezen azért elég jó a kidolgozás, a felhasznált anyag is elég jók sztem. 6 éve nem igazán használom csak néha veszem elõ, de mintha akkor raktam volna le, nem igazán kell hangolászni rajta, köszönhetõen a LO-PRO EDGE tremolónak, bár ezt Te is írtad, hogy jók.
Volt a kezembe rg270-is ahhoz hasonlítani nem lehet, de nem gondoltam volna az ibanezekkel ilyan problémák vannak, vagy lehet csak tájékozatlan vagyok.

Match
akkor még nem is gyártottak les pault 😄DDDDDDDDDDDDDDdd

(najó, prototípus volt 😊)

Match
jah, kivéve ha már nem garis...
lassan szárad a fa...pláne lakkozva.

Igen.. 1950es Gibson lp-t próbáltam.. Nem az én kezemre tervezték..
Bangyee
Nade ilyenkor garisan visszaveszik, nem?<#szomoru1>

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Match
az alsóbb kategóriákat hihetetlenül szar anyagokból csinálják.
Tehát mint ahogy szokták mondani "tegnap még a madár fütyült rajta".
Szerintem ez az ibanezeknél szó szerint igaz.
Senkinek a gitárját nem akarom leszólni, így a tiedet se, ez abszolút magánvélemény.
2 ismerõsömnek ment szét úgy az ibaneze (az egyik egy rg270 volt asszem, a másikra nem emléxem) hogy elkezdett száradni a fa, és szétrepedt valamilye (az rg-nek spec a nyaka...szépen hosszában).
Mondjuk nekem úgy tapintásra se tetszett a 270-es, a hangja sem, a floyd rose meg pff...utána vett egy rg570-et (bátor gyerek), az pl kifejezetten tetszett már. A hangjával mondjuk még mindig nem voltam teljesen kibékülve, de az edge tremoló pl üt mindent, továbbá érezni lehetett rajta hogy a lakkozás illetve a finomabb munkák is precízebben vannak rajta megoldva.
Csak reméljük már kiszáradt a fa 😄

McGrady
Én inkább Gibsonra esküszöm, több dög van a hangjában mint a Fendernek 😊
Ibanezbõl meg tényleg a felsõkategória az ami igazán hasít a többi az so-so...

Kuss!-magyarázta.

Landren
ibanezt miért nem szabad venni?
nekem pl. az van és amíg gitároztam meg voltam vele elégedve...

Match
már járt pár gibson a kezemben, volt köztük midnen féle, még custom és limited szériák is...mondjuk nem esett le az állam, de tény hogy a standard kategóriától eszméletlen jó gitárok.
Viszont pl egy les paul studio max ásónak jó, ha már úgyis ott van az a cutway 😊

izé 2,5x-es

A kezedbe adnának egy les pault és végigcsurgatnád a lábszáradat örömödben. Összehasonlíthatlan, hogy mennyivel profibb kivitelû egy gibson standard meg egy american fender. mondjuk árban is van egy másfeles szorzó.

😄 Az kemény😄 Nekem a Gibsonok alapjáraton nem jönnek be.. Hangjuk se meg kinézetükse. Najó van egy kettõ ami teccik.
Match
nah ez eléggé gáz...
Minõségileg sztem majdnem olyan szar a highway mint a faded series gibsonok...
Mondjuk az rosszabb...egy flying V-n játszott egy csávó és a bundok elvágták a kezét 😄

Hát egy nagyonnagyonnagyon picit😄
Match
én csak régit próbáltam...
Az újnak a promo videója valóban jól hangzik.
A régivel az volt a gondom hogy a kezembe fogtam, és semmi strato feelingje nem volt...mintha egy koppintást fogtam volna...
Kényelmetlen is volt, bár az csak beállítási gond....még az én fenderem se volt úgy beállítva ahogy nekem jó lett volna 😄

Amúgy hogy akadhat a húr? Recés a bund? 😄

az új highway az pedig jó. De régire is csak te panaszkodtál.. Miért is szar? Én is néztem egyet, egyetlen bajom hogy akadt a húr amikor 2 hangot hajlitottam, de ez csak azért meg új gitár volt, koptatni kell..
Match
én azért ennyi esélyt nem adnék 😄
Rengeteg jó gitáros van akikrõl nem tud a világ, mert nincs elég pénze, vagy nincsennek kapcsolatai.

"10 emberbõl aki elkezd gitározni abból 6 abbahagyja, 3 tábortûzgitáros marad, és 1 elidul a rockstar életmód felé 😊"

És abból az 1-bõl 0,001 lesz valódi rokksztár 😊

Match
Na most fogok kapni lehurrogást 😊

Véleményem szerint az olcsóbb gitároknál (30-40 alatt) baromira mindegy milyet veszel, majdnem mind ugyan olyan. Ennél kicsit drágábban véleményem szerint csak ibanezt nem szabad venni.

Továbbá a highway one egy rakás szar 😄
Versy: Kezdõnek szinte tilos drága gitárt venni...10 emberbõl aki elkezd gitározni abból 6 abbahagyja, 3 tábortûzgitáros marad, és 1 elidul a rockstar életmód felé 😊
Tehát ha kiad 160 ezer pénz egy (egyébként szar) highway-re, és megunja, akkor kidobott egy csomó lóvét az ablakon.

A vorsonok sztem az árukért korrektek...nem szabad flojdrózos csodamasinát venni és akkor simán megfelel.

Haverom Collins márkájú gitárja (27 ezer volt ha jól emléxerm tokkal, kábelel, szíjjal mindennel) abszolút tüzifa kategória, de pöcsöltünk a beállításaival pár órát és korrekt, kényelmes kis gitár lett belõle, tökéletes tanulóhangszer, és ha visszaszámolod kb 19-20 ezer forint lehetett.

signs
Egyáltalán nem az. Sztem 9 évesen még nem kell felnõtt dobszerkó <#kacsint> Gyakorolni jó volt, megõrült mindenki <#eplus2>

www.sabian.com

szomorú gyermekkor

signs
Én amikor elkezdtem dobolni, kb. egy évig nem volt dobom, csak zeneiskolába jártam. Aztán kaptam egy pergõt, amin hónapokig gyakoroltam, és az évek során állítottam össze a mostani felszerelésemet. Egyáltalán nem hiszem, hogy ha most kezdek el gitározni, mindjárt 160 ezerért kéne vennem. Bocs, de ezt remélem csak poénnak szántad.

www.sabian.com

Landren

nekem ezt ne emlegesd, alig bírtam megszabadulni tõle... 😊

Landren
Spórolj egy kicsit és vegyél egy normális gitárt, mert ha valami vackot veszel hamar rájössz, hogy kéne egy jobb, viszont megszabadulni meg nem fogsz tudni a régitõl. Hidd el megéri kicsit többet szánni rá. Ne kapkodd el a vásárlást, próbálj ki minnél több gityót...