171
Globális Felmelegedés ténye korunkban
-
#131 Oh egy utolsó OFF, talán ez a legjobb magyarázat az előbb említett halálra is.
" A vitaminok túladagolása [szerkesztés]
Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások.
Kizárólag természetes élelmiszerfogyasztással általában nem érhető el a túladagolás.
A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat – néhány esetben maradandót is."
forrás: Vitamin - Wikipedia -
#130 Hát a legfontosabb, hogy mindenki tisztába legyen az okokkal, és a lehető legtöbb fogalmunk legyen a lehető következményekről. Egyedül nem igazán tehetünk semmit, egyszer viszont lehet, hogy össze kell majd fogni mindenkinek, és menteni a menthetőt - ami nem fog menni ha alig van valakinek fogalma hogy mi történik.
Nem is az a legnagyobb probléma egyébként, hogy felmelegszik a hőmérséklet. Hanem az, hogy sokkal gyorsabban következik be ahogy normális esetben kellene (többszáz évig legalább eltartana), és az élővilág nem tud alkalmazkodni, és sok helyen az emberek se (rengeteg hely víz alá fog kerülni. A folyamat nagy vszínűséggel nem akadályozható meg, de lelassítható. -
qaíwsyedx #129 Tudod grönland "zöld-föld" grön(zöld) a land-ot ugye nem kell magyarázni. Igen a vikingek nevezték el.
Ha úgy aggódunk miatta tenni kéne ellene ésnem ide irogatni ugye?
Ja a legjobb ötlet a co2 okozta felmelegedés ellen a "bio"-gáz, nem is tudom szerintem co2-vé ég el(de bio igen környezetbarát) -
#128 15 fokkal magasabbnak hol? A golfáramlat eltűnése itt hőmérséklet csökkenést jelentene.
Idézet wikipediaról:
"Az észak-atlanti áramlat jóval melegebbé teszi Nyugat-Európa éghajlatát, és különösen az észak-európai teleket, mint amilyenek nélküle lennének. Például januárban Norvégia tengerparti területei átlagban mintegy 30 °C-kal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai kontinentális területek. Ha nagyobb ütemű jégolvadás miatt az Északi-sarkvidéken nagyobb tömegű édesvíz jut a tengerbe és felhigítja azt, akkor fokozatosan leállhat a sűrűbb víztömegek tengerfenékre való süllyedése, vagyis gyengülhet a Golf-áramlat. Egyes vélemények szerint a Golf-áramlás délebbre tolódása a következő néhány évtizedben már éreztetni fogja a hatását Észak-Európában, a nagy lehűlés pedig 200 év alatt következhet be."
Wikipedia-t érdemes végig olvasni egyébként, nagyon jól le van írva minden. -
#127 Szerintem azért mert ez szép lassu folyamat. LEhül a golf áramlás, stb... -
qaíwsyedx #126 Az első globális felmelegedést jósoló modelek szerint (melyek csak a meteorológiai állomások adatait dogozták fel amelyek gyakran esnek települések közelébe->Fűtés hősziget-hatás) már 15°C- vel magasaabnak kéne lennie az átlaghőmérsékletnek a jelenleginél.Miért nincs már itt a világvége?????? -
Benyy #125 A szén-dioxidos elmélet meg valszínűleg hülyeség, mert a földkéreg alatt nagy nyomáson rengeteg szén és egyéb anyag ég el, aminek a széndioxidkibocsátásához képest az autók meg a gyárak kibocsátása eltörpül -
Benyy #124 Ja és még annyit h 10000 éve volt az uccsó jégkorszak, amiből folyamatosan jövünk, és egy 10000 évig tartó felmelegedés nem ritka a Föld történetében, akár még a hosszabb se lenne kirívó. Emellett a tudósok nem tudják bizonyítani h ezek a hatások az ember miatt vannak -
Benyy #123 az a baj h a legtöbb ember csak 20-30 években gondolkozik, miközben ekkora felmelegedés az semmiség, ha körülézünk a történelemben. Például régen itt Magyarországon olyan élőlények éltek, mint amilyenek most a mediterrán égh-on, v a vikingek grönlandon búzát termesztettek.Vagy mintát vettek a régi jégből, amivel meg lehet állapítani az akkori levegő összetételét, és kiderült h a CO2 koncentráció nem volt nagyobb a mostaninál. -
Sekler #122 olvasta valaki Michael Crichton : Félelemben című művét? Ha nem és érdekli egy izgalmas történet amelyben VALÓS adatok szerepelnek a globális felmelegedésről és az azt kisérő pánikról akkor olvassa el, nem fog csalódni. -
primavis #121 Az Európát (de É-Amerikát és jórészt Ázsiát is) 50 szélességi fok felett jégpajzsal bevonó Würm eljegesedés kb 120.000 éve kezdődött. De nem volt egyenletesen hideg mivel a hidegebb stadiálisokat jóval enyhébb interstadiálisok követték. S valamennyi 10-20.ooo évig tartott. Jól ismertek és nevük is van. De ezek sem voltak egyöntetüen hidegek vagy enyhék, mivel tartamuk alatt is eltérő átlaghőmérsékletű oscillációk váltották egymást. Senki sem tudja megmondani, hogy a jelenlegi holocénnak nevezett időszak, amely 12.000 éve kezdődött tk. mi is? Egy akár pár tizezer évig is tartó interglaciális vagy csak egy kb. még 2-3.000 évig tartó interstadiális. S ebbe a váltakozásban az emberiség befolyása olyan mint az egér dübörgése a hidon, amikor átvonul rajta az elefánt társaságában!-:))) -
Szreeeeh #120 Minap találtam egy weboldalt, ami nagyon megnevettetett, de aztán mélyen elszomorított. A szerző sajnos nem fedte fel magát, pedig nagyon szivesen vitáznék az ökör elméleteiről. Szerinte Grönland az életben nem volt zöld, csak a vikinggek voltak szinvakok. Hát jó, még javaslatot is tesz a töri könyvek és tanárok kihajítására az ablakon.
Szerinte a jég oladása pont hogy lehülést okozna, de nem ám a GOLF áramlat leállása miatt, szerinte az csak intenzívebb lenne (érdekes), hanem amiatt mert az olvadás hőt von el. MIVAN? Hőt von el? Ha értene egy picit is a fizikához, akkor rájöhetne, hogy csak addig von el az olvadás hőt, míg olvad a jég, és a jég csak addig olvad, amíg meleg van, tehát hidegebb az olvadástól nem lenne, viszont a jég olvadna, bár nem olyan gyorsan.
Megjegyezném, az oldalon találtam értelmes igaz dolgokat is.
Kérem a weblap szerkesztője jelentkezzen!
a cím: http://www.klima00.extra.hu/
Mindenesetre gratulálok a globális nagyságú, de minősíthetettlen baromságömlésnek. -
#119 Ma láttam az M1-en egy filmet, ahol a csóka azt mondta, hogy a permi tömeges kihalás(250 millió évvel ezelőtt) során az óceáni szállítószalag teljesen leállt.
A légköri CO2 szint emelkedésével az óceáni víz már nem tudja megfelelően megkötni a CO2-őt, így savasabbá válik.
Ennek következménye: A planktonok, "amik a Föld legfőbb oxigéntermelő organizmusok" a savas környezetben elpusztultak. A korallzátonyok is teljesen eltüntek. Egy másik példa a vízi élővilág sebezhetőségére a medúzák esete: A trópusokon van egy szigetcsoport, ahol 10 éve még 4-5 millió medúza volt, majd 2-3 éve teljesen eltüntek 1-2 fokos vízhőmérséglet növekedés hatására.Napjainkban újra negjelentek.
Az óceáni szállítószalag leállásának egyik mai mintapéldánya a Zöld tó, ami teljesen pangó vizú tó, és a lebomlott szerves anyag kénvegyületet képez a vízben, ami mérgező.A Zöld tóban ez valahogy megrekedt, de más körülmények között ez a kén a légkörbe kerül, ahol a ciángázhoz hasonló, mérgező gázt képez. A Zöld tóban egyébként ebben a mérgező vízrétegben(10 m alatt)rózsaszínű a vízréteg. A színét a kénbontó baktériumok adják.
A permi időszakban a fent felsoroltak történtek meg globális méretben. Az akkori óceánfenék helyén dolomit réteg jött létre, ez jelzi a teljesen élettelen vizeket. -
gradi #118 Sziasztok!
Elszeretném indítani a globalisfelmelegedes.hu oldalt, ahol egy átfogó képet adhatunk a klímaváltozásról, nyomonkövetve a mindennapi változásokat, fórumokat hoznánk létre és ötleteket cserélhetnénk.
Az oldal fejlesztéséhez keresek elhivatott személyeket, akik segítenének ennek felépítésében és napra készen tartásában. A műszaki háttér megoldott, az oldal saját szerverről futna, így a feltöltött adatmennyiség szinte korlátlan lehetne.
Akit érdekel a dolog az jelentkezzen nálam az [email protected] címen! -
Jahudka Rudolf #117 Van egy saját ötletem megpróbálok képet róla feltenni egy napenergia
hasznositó hasznos lehet -
#116 utána meg -50. -
roli613 #115 Én már most félek ettől a global warm-tól. Jövőre már akár 50 fok is lehet. -
patiang #114 Most látom, hogy erről már dumáltam. Bocsi. -
patiang #113 Az új elméletek szerint minden egyes jégkorszakot felmelegedés előzött meg. A föld az eddigi élete során 4-6-szor volt hógolyó effektusban. Vagyis a föld teljes felületét, az egyenlítő kivételével, jég borította.
Vagyis ez a mostani felmelegedés egy következő jégkorszak előszele. Ehhez még hozzátartozik az is, hogy a naprendszer a galaxis spirálkarjai között, hol "porosabb", hol tisztább rétegek között halad. És ez az időintervallum 10-100 000 év közé tehető. Jelenleg a naprendszer aránylag tiszta közegben tartózkodik. -
#112 Persze, csak megemlítettem így zárójelben. -
HUaRC #111 Nem is arra probaltam felhivni a figyelmet -.- -
#110 Nem új hír hogy a Föld jégkorszak és felmelegedés között ingázik már jóideje. -
HUaRC #109 Nem irtam meg ebbe a topicba, nem is kerestem ra soha. Szerdan viszont lattam az ATV-n a Friderikusz Most Kérdések Kérdései c. musort. A Fold jovojerol/multjarol volt szo benne es felmerult a Globalis Felmelegedes kerdese is. Egy Fizikus es egy Oslenykutato voltak a meghivott vendegek, akik eleg hamar cafoltak az !Ember altal okozott! Globalis Felmelegedes dolgot (Elegge meglepodtem). Nos eddig nem igazan jartam utana ennek az egesz felmelegedeses dolognak. Mint mindenki tapasztalom az idojaras valtozasat es az alapjan iteltem meg a dolgot amit anno az iskolaban/ujsagban/TV-ben lattam a CO2 es az emberi fejlodes/iparosodas hatasarol. Mit ad Isten, tegnap egy baratom megemlitette a " Kellemetlen Igazsag" c. filmet mikozben dokufilmekrol beszelgettunk. Letoltottem-Megneztem-Megdobbentett. Utananeztem a film fogadtatasanak vilagszerte (IMDB,Wikipedia) es hamar feltunt, hogy eleg vegyes erzelmeket valtott ki a film. A szkeptikusok velemenyere csak legyintettem, hogy biztos "Demagog-Olajerdekeltsegekkel rendelkezo penzeszsakok gyulekezete stb." Viszont nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy miert allitott mast a ket magyar prof. akiket lattam a F.Showban. Azert megiscsak tudhatnak valamit, nem ugy neztek ki mint akiket a nagy olajcegek tejben vajban furosztenek, hogy eladjak a velemenyuket. Szoval a dolog nem hagyott nyugodni. Ekkora mar elmult a film hatasa es megprobaltam teljesen elfogulatlanul / objektiven nezni erre az egesz felmelegedes dologra. Nem hiszem, hogy jo dolog meghallgatni egy velemenyt es azt balvanyozni, mig a tobbire ra se nezni. Global Warming,Greenpeace, a filmekben felmerult nevek / grafikonok - csak par dolog amit "leellenoriztem". Ami zavart, hogy akarhanyszor az Ember Altal okozott Glob.Felm. elmeletet megkerdojelezo temat olvastam, eszrevettem, hogy midig ott volt velem egy gondolat, hogy ezek "Hazudnak,Hazugsag az egesz,stb". Ez baromira nem tetszett, mivel tenyleg probaltam teljesen elfogulatlanul kutakodni a temaban. Ez egyertelmuen a media=kozvelemeny hatasa. Zavaro meg kell mondjam, foleg ha belegondolok, hogy mennyi hazugsag omlik a TV-bol/Ujsagokbol es mennyire jol manipulaljak az embereket. Lassan annyiszor hallom a "GlobalWarming" szot mint a "Terror,Fight Against Terror" hazugsagot. Elgondolkodtato. Eszembe jutott egy idezet, amit valahol olvastam (lehet nem igy van pontosan): "Amikor azt hiszed, hogy mar mindent tudsz, akkor nem tudsz semmit". Ami megaggasztobb, hogy hajlamos vagy(unk)ok kapasbol megbelyegezni, lehulyezni azt aki tagadja az ember hatasat a amostani felmelegedessel kapcsolatban (mintha nem lenne eleg nagy a szethuzas igy is).
Na, kicsit elkalandoztak a gondolataim :P Szoval a kutakodasom soran rabukkantam egy masik videora ami pont a "Kellemetlen igazsag" c. film ellenkezoje. Elkezdtem nezni, es megint ereztem, hogy fenntartasokkal kezelem ezt az egesz emberi hatasokat cafolo videot. De miert?! -> Erre csak megint azt tudom mondani, hogy baromi jol dolgoznak a szervek a mediak mogott. Es a francba, ettol is lett szamomra hiheto a film. Nem hiszem, hogy az az igazsag amit a kozvelemeny=media sugall (es ezt nem csak erre a temara ertem). Mmint a media csak osszezavarja a mai embereket, nagyon keves "igaz" ujsag/csatorna van (erre meg mar azt mondjuk szelsosegesek ... ) Meh, ez mar mas tema, mindegy. Itt van 2 link, 2 video. Probaljatok meg mindent kipucolni a fejetekbol mikor megnezitek oket:
Kellemetlen igazsag - An Inconvenient Truth
http://en.wikipedia.org/wiki/An_inconvenient_truth
http://www.imdb.com/title/tt0497116/
*Sajnos itt nincs stream linkem, Torrenten keresztul letoltheto a film*
A nagy GW. atveres - The Great Global Warming Swindle
http://video.google.com/videoplay?docid=-3028847519933351566
HA MEGNEZED AZ EGYIKET, FELTETLENUL NEZD MEG A MASIKAT IS!
Ki-ki dontse el melyik hihetobb. Koszontem :) -
rikox #108 Melegszik a Föld és ha ez igy megy tovább akkor 100 év múlva az Északi tenger partvidéke riviéra lesz. Hollandia meg el fog tünni. -
#107 Lattatok ay Inconvenient Truth-ot, ott mindent bemutat es leir, erdemes megnezni -
rikox #106 Tagadhatatlanul melegszik a Föld főleg az emberiség miatt.
2070-re a tengerszint 1 métert emelkedhet a melegedés miatt. -
#105 lehet te beszelsz faszsagokat, csak jo kedvet probaltam kelteni -
#104 Csak próbáltam utalni arra hogy nézz utána dolgoknak mielőtt faszságokat beszélsz. -
#103 szted esszel mit csinalhat egy gyerek ez ellen??? -
#102 Semmi... :)
Meleg volt a tél és emitt veszteséges a Gázművek? Igazítsd az árakat az előrejelzett középhőmérséklethez ;)
-
#101 A globális felmelegedés miatt, ha jól tudom 10? évente 0,6 fokkal nő az átlag hőmérséklet, ami azt jelenti, talán 100 év múlva kemény 6 fokkal lesz több... ha belegondolunk, hogy már most is nagy következményei vannak ,mi lesz itt akkor? -
#100 Gyűjtsél inkább észre. Hidd el, azt sokkal több mindenre fogod tudni használni. -
#99 igaz hogy 50-60 even belul elolvadnak e jegek az eszaki sarkon???
ha igaz akkor csonakra gyujtogetek penzt:) -
#98 ??? Furcsa egy gyerek lehetsz -
juzosch #97 Tehát a hideget nem bírják, ezért maradnak. Viszont a meleg miatt, amihez jól alkalmazkodtak, elvándorolnának? -
SHARK13 #96 Én inkább a jégkornak örülnék,mert az arabok nem bírják a hideget. Ha viszont a melegedés folytatódik akkor a közel-kelet elviselhetetlenül forró lesz és az a sok arab a dzsihádjukkal együtt megindul európába. Bazzeg több mint 200 millióan vannak!!! Meg lehet majd nézni mi lesz itt... Szóval jöjjön csak a jégkor,a havat úgyis szeretem. -
patiang #95 Azt hiszem a discovery-n egy tudós azt vezette le, és elég meggyőzően, hogy a mostani globális felmelegedés a következő jégkor előjele. Ha leáll a golfáramlat, s nincs ami a meleget felszállítsa északra, elkezdődik a lehűlés. S ez természetesen kihat az egész földgolyóra, mert több ilyen hideg-meleg áramlat van. A Föld / szerinte / ezidáig az élete során négyszer volt "hógolyó" effektus alatt. Csak az egyenlítő mentén volt jégmentes. -
Hajnalcat #94 Meleg volt ma, november 16-án ez furcsa, globális felmelegedés szagot érzek a levegőben. -
Sekler #93 köszi szépen, sokat segítettél!! -
Itt van pár animáció arról, mennyire öntené el az egyes területeket a víz
Itt pedig pár kép
Valamint itt egy nem túl jó kép az évenkénti vízszintemelkedésről mm-ben
A megfelelő színek azt jelzik melyik szintről mennyire nő meg a vízszint