317
Vizet a procira, sokat, s hideget!
  • Bilux
    De sajna nem H2o hűtő..
  • Bilux
    a cím http://www.hexus.net/review.php?review=141"
  • Bilux
    Ennek azért már bizi jó a hatásfoka... :)
  • Bilux
  • ixyon
    tudom, hogy azért van, és én nem a tüskéket akartam ragasztani, hanem a tüskésk közti falakat, mert azt télleg elég nehéz lenne még odatenni.
  • Bradock
    Szerintem a tüskéknek pont az lenne a célja, hogy megnövelje a blokk hűtőfolyadékkal érintkező felületét. A tüskéket épp ezért inkább marással készítik mint ragasztásal, mivel így nem törik meg a hővezető felület, másrészt jóval egyszerűbb a gyártás. Ugyanakkor a cirkulációt lassítja, de valószínű a hőcserélés még így is jobb mint a szintén mart spirálnál.
  • Dikkma
    Mármint a Truespace csak Win98, és NT4 alatt működik, 98 SE és ME alatt nem. :-((((
  • Dikkma
    Le akartam 3d-modellezni, de csak a Caligari TrueSpace 3.0 volt kéznél, az meg szar. Ha lerakok egy kockát, 0.1 fps-re esik vissza a program. Pedig meg akartam csinálni mind a 3 részt. Majd meg is fogom, van itthon Strata 3d, de nincs nálam a cd-key-e, most kérdezem meg.
  • ixyon
    nebantsa: nemtom gondoltál-e arra, hogy ha cak ráraksz valamit, hogy ottartsa a vizet, abban lesz belső cirkuláció is. megeshet, hogy a szélén megy 1 kört a víz, és a középső rész gyakorlatolag állna. belső keringetési rendszer, azaz csőjáratok kellenének, de sajna az nem okos ötlet, mert a proci felülete, a kerámia, a MAG már alapból nem szereti a küső érintkezést, és te nem fogszz tudni elés jó felületet létrehozni, hogy ne feszüljön. nomeg a mag föle nem ehetsz semmit.
  • ixyon
    azt én is tudtam, hogy így csinálják, és csk merttem remélni, hogy rosszul tudtam, mert akkor bitony nem kicsi probléma van:((( mint mondottam, én nem tudok CNCztetni, én csak tervezni tudok, és ezért(mivel én vagyok a tervező:) most elmondom, hogy miért nem baj, ha a tüskén belüli flak nem a blokk részei, csk rá vannak ragyasztava. azért, mert azoknak a részeknek csak az áramoltatás a szerepük, semmi más. persze hőt is adnak le, de de nem tudnak verszenyezni a tüskékkel, nem vona nagy veszteség, meg per sze nem is kell a teljes kapacitásuktól megvállni, mert ha ragasztva van, még akkor is 80% hőt lead.

majd este lesz olyan rajz, ahhol rajtavan minden

ha valakit érdekel, és megpróbálja megcsinálni, az legyen szíves írjon, mert engem nagyon érdekel a megvalósítás, és az eredmény
  • Dikkma

Láthatod, hogy így csinálják a tüskés részt. Ha ott van mellette az a fal, akkor nehezen csinálják meg!
    Tényleg kivitelezhetetlen egy kicsit, de csak egy kicsit. Meg lehet csinálni.
    Több darabból lehet, hogy nem olyan jó, de akkor is blokk.
    Nebancsa: nem én mondta, Ordasi, mester...

Amúgy : jé.....! IE alatt megjelent ixyon és az én képem is! Netscape alatt csak egy törött kép volt. Netscape suxx.
  • ixyon
    hi
    nem értelek dikkam, mert én nem terveztem felülről lógó flakat...
    azok a tüskék között teljesen zárnak a fedőig, alul vannak, ésa feladatúk az, hogy minden tüskén átáramoltassák a vizet, mert különben nem fog csak a kijárat felé áramlani. ez kajak 2 darab.

én ne tudok CNC-zni, nem is jutok hozzá ilyenhez, sőt, még vízhűtést sem csináltam, ezek csak 1 kezdő ötletei:) még ha lenne 1 végleges terv, még azt sem tudnám hol megvalósítani:(
  • Borg
    Egy darabból valóban elég nehéz lesz a téma... több darabból meg gondolom már korántsem olyan jó
  • Dikkma
    :-)))

Nagyon szép rajz, szép blokk:-))) Főleg a képaláírás :-)

A blokkban nagyon jó ötlet az a tüskék feletti rész, de csak úgy lehet megcsinálni, ha felülről, a fedlapról lóg le. Valami ilyennel szerintem robbantani lehet, ilyent még nem láttam sehol. Nemtom, Ordasi Mester mivel hurrogná le, de szerintem nem lehet olyan rossz.

Nebancsa: megmondom, miért nem jó a peltierre közvetlenül vizet vezetni: a kerámia nem túl jó hőtágulással, stb. rendelkezik. Ha a Peltier felmelegszik, a hideg víz egyszerűen elrepeszti.
  • ixyon
    bocsi, ezt 1 kicsit túlméreteztem, nem vettem észre, hogy a photoeditor az a szerencsétlen 50%on mutatja:(
  • ixyon
    hi
    nem rossz nebancsa ötlete, de sajna az télleg csak celeron 2-őre műxi, mert a duronnak, és thunderbirdnek kint vannak az L hidacskái, amik ha rövidrezárnak, akkor a procinak kampec, meg ott van még pár szinten nem lakkozott áramkör a mag mellet, éa a mag ví³zállaóságára sincvsen garancia, de ha lól meg van tervezve az áramoltatási rendszer, az is lehet olyan jó, sőt, biztosan van olyan jó celIIőn:)

az én scannelt rajzom:
    ez is ocsmány, de ha odaképzelitek középre a tüskéket, meg a derékszögeket, a szabályos lekerekytéseket, szerintem nem is rossz ötlet:)))

hja valakit érdekel a terv, akkor szyvesen kiszerkesztem neki otthon gimp-pel, csak ezt sajna hajnali 2őkor kezdtem a koliban, és nem volt semi afinitásom ahhoz, hogy rajzoljak.
  • ixyon
    hónapra lesz rendes rajz:)))))))))))))))))), mert ez igen xar lett:((((((((((((((
  • ixyon
    hónapra lesz rendes rajz:))))))))))))))))))
  • ixyon
    huh
    még sosem szúrtam be képet fórumba, remélem a html kód jó lesz:)

a kép szar, majd holnap scannelek 1 cobbat, amit rajzolok ,mert ez bizony paint:((((((((olyan is)

ezer bocsi, hogy bmp, de sajna a winsuxx paint nem tus mást:(
  • ixyon
    nekem tetszenek, de nem ilyenre gondolta, de ez sem rossz.
    minnyá én is rajzolok valamit, csak én középiskolai kolis vagyok, és nem jutok eleget géphez, szal lehet, hogy csak holnap du. teszek fel képet, de akkor az csannelt lesz:)
    ha ma este, az paintelt!
  • Dikkma
    Amúgy, tegnap egész délután ide irkáltam, és még csak annyit sem mondtatok, hogy jól van hülyegyerek, a blokk szar, álmodjá királylány.

Most akkor: hogyan tetszik a rajzom?

Tegnap hazaértem, és leültem rajzolni (papírra), nem hagy nyugodni ez a blokk. Nincs scanner a közelben, de tulajdonléppen a paint-es képem készült el 3d-ben.

Amit változtattam: a tüskés rész kerek, és így spirális hálózat veheti körbe. Ugyanúgy a kerek, tüskés aljú résznél folyik be a víz, ennek a résznek is a bal oldalán. Egy rézlapon egy kb. 1,5-2 centi átmérőjű részen vannak a tüskék, körben. A középső rész középen teljesen lyukas, és a lyukból jobb oldalon nyílik a spirálrész, körbemegy a tüskés rész körül. A teteje meg egy rézlap, amiről lelóg a középső rész lyuk átmérőnek megfelelő hosszúságú kis rész, ez tereli a vizet a tüskékre. Ez a rész természetesen több helyen likas.

Na mi van má'?

ixyon?
  • Dikkma
    Na, szerencsére megint nekem lett igazam, Nebancsa igazolta :-)) kowajano, majd megbeszéljük :-)

Találtam egy céget peltierekkel foglalkoznak :

Peltier

Nézd meg, Nebancsa.

Tegnap spirál blokkos képet nem talátam, most igen:

Ez is spirál, de nem tetszik:

(Jó a kép neve :-))) )

• kowajano
    Ugy járnál mint Gio ellen, Dikma :))
  • Dikkma
    Sajnos nagyon sötét van itt miattam, a többiek is csak a monitorok fényétől látnak, igaz, így is csak hunyorognak, de én még mindig azt mondom, a CuSpacerek és az AMD procik egymástól elválasztható dolgok. Mégha AMD-kre is kreálták őket, a kényszer szülöttei, akkor is lehet bármire használni. B+. Mivel a hűtőblokk több deka súlyú, víztől is nehéz rézdarab, valahogyan le kell őket fogatni, és nem olyan kis piszkokkal, mint a ventis bordákat. Ha lefogatom, akkor bármely proci tönkremehet, nem csak a SocketA-s IZÉK. Szóval, akármennyire is sötét vagyok, meg korlátolt, meg mindenkivel veszekszem, fogok CuSpacert használni, ha tetszik, ha nem, kowajano. Ha nem tetszik, Assaultban esetleg tiltakozhatsz.
  • Dikkma
    Annyába.

Na mindegy, akkor nézzétek meg a jövő blokkját

Most, hogy gondolkozom, csak 3 részből lehetne megcsinálni.

Kéne egy tüskés aljrész, egy tetőlemez, amin középen keresztben lelóg az átlós fal, és az alján és tetején is lyukas, középen nagy négyzetalakban hiányos rész. Alulra ragasztanánk a tüskés részt, felülre az átlós falat.

Hmm, ezt megcsinálom.
  • Dikkma

Lerajzoltam, mert jó ötletnek tartom ezt a középen be-t. Gratula ixyon! A kettős falat még nem ábrázoltam, iskolai DTK egerekkel, és paintben nem tudok szebben egyenest húzni. talán érthető...
  • Dikkma

Na kíváncsi vagyok.
  • Dikkma
    Ebbe középen megy be a víz:

De belülről nincs kép. Spirál lehet? A spirál állítólag nem olyan jó, mint látszik, mert kis felületű belül. Ez szerintem hülyeség, ha sok kört csinálsz, már ugyanott tartasz, mint a sima blokknál, ha dupla oldalfalat csinálna valaki, mint lennt mutattam, akkor már meg is előzte.

De hogyan lehet középen vízet bevezetni, tüskékre? Esetleg -et kombinálva, egy ilyen közepe lenne a blokknak, és a bal oldalon menne be a csövön a víz, a jobb oldali lyukon meg átfolyna egy, a blokk szélső rétegein futó üregrendszerbe. Értitek? Tehát a tüskés blokk csak egy kis, központi részen, a proci fölött lenne, átfolyna felette a víz, a másik oldalon meg még körbemenne ezena központi magon kívül a blokkban.

Csak így tudom elképzelni.
  • Dikkma
    Figy, autóradiátor :-)))) :

Egy másik emberke kitalálta, hogy mi az ellenszere a pumpa leállásának :

De nem igazán Peltierre találta ki...

• Dikkma
    Grrr az egy kép volt
  • Dikkma
    Ez tüskés blokk, de nem középen megy be a víz:

• Dikkma
    kowajano: ja értemmire gondoltál. Igazad is van, bár a CuSpacer nem amdspacer, azt arra rakod rá, amire akarod, és a PIII sincs éppen tökéletes biztonságban, tehát én fogk rárakni. Amúgy meg nem úgy vettem észre, hogy mi éppen veszekszünk, de biztos... a vita szó jobb.

Majd ilyesmit:

ixyon: jó ötlet, keresek hasonló képet, mert hasonlót már láttam, na várdzsá.
  • kowajano
    B+ hogy mennyire sötét vagy nem fogom visszakopizni 5 ször
    azt mondtad hogy FCPGA procid van arra mi a tökömnek a Cuspacer?????
    Te is leirtad hogy AMD procira valo
    Nem csodálom hogy állandoan veszekszel mindenkivel vagy direkt csinálod nemtudom na mind1
  • ixyon
    figyu!
    bocsi, hogy visszakanyarodok az eredeti témához, de nekem lenne 1 ötletem 1 újfajta(?) blokkhoz(mert én még nem hallottam ilyenről.) majd teszek fel képet is, ha lesz(tervet), de addig is kíváncsi lennék a wéleményetekre:
    a vizet középen felülről engedjük bele, a mag fölött bordázva(olyasmi, mint a sid képén, csak körkörös alakzatban), és azutánaz 1ik sarok felé megy ki 1 külső körbe olyan 2ős vájat(amolyan dikkma féle), és oldalt meg ki a hő
    így a procira hidegebb víz jut, az jobban vesz fel a hőt, a külső szélek kevésbé fognak lehülni, de a porcelán hőmérséklete nem számít annyira:)

na ennyi az ötlet, és az érdekelne, szerintetek megcsináljam-e?
  • Dikkma
    Két külön mondat.
    1. a hőáatadás a blokk béretétől a proci és a blokk között nem függ
    2. Fogok CuSpacert is használni.
  • Dikkma
    Hát, a CuSpacer egy rézből ( fémből ), vagy műanyagból készült, középen lyukas lap, amely a processzort a lesarkazástól védi. Magassága kb. 0,6 mm, szélesség mindegy. Kis mértékben a hőátadást is segítheti. AMD processzorokon figyelni kell arra is, hogy a core mellett lévő áramköröket is szabadon hagyja, és ha fémből készült, ne zárja rövidre az L hidakat.
    Tehát, még mindig nem értem, miért nincsen nekem foglamam se a CuSpacer mivoltáról.
  • kowajano
    hogy hogy mi az ellentmondás? Dikkma azt kérted irjam körbe körbeirtam teesék a szavaiddal
    Cuspacer
  • Dikkma
    Igen. Mi az ellentmondás?
  • kowajano
    erre Dikkma

Amúgy a processzorom Coppermine magú, FCPGA-tokozású, ezt te is tudod, még ha neked nem is az van :-))))))))) HÁHÁ, úgyhogy abszolút nem fog a blokk méretétől semmi sem jobban vagy szarabbul hűlni.

Ja és CuSpacert is fogok használni, majd ha megtudod mi az, jelentkezz, Szittya :-))))
  • Dikkma
    vampire: az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg miattam nem jársz ide. MAX-ról feltételeztem, de... miért, mert egyszer VámPiroskának szólítottalak? Vagy miélrt nem emlékszem.
    Dilic: őszintén az.

Nebancsa, szerintem a vapochill legnagyobb baja, hogy a gép bekapcsolása előtt várni kell. Viszont utána nagyobb hatásfokú. Ha nagy a gépházad, akkor minden elfér benne, nem kell akvárium, stb.