Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
és mennyit fizetnek érte?
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
Szombattól szünet van, rulz... mondjuk a munkám már meg is van a szünidõre sajna😞
Én levágnám az illetlen testrészeket, és a helyükön játszótereket létesítenék.
per aspera ad astra
Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!
\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen
😊 Ezt a szitut ismerem! Én is néztem a tutort, amiben magyarázták, hogy kell házikót csinálni, és közben csináltam egy helikoptert...
nézzétek meg ezt... királyul eltalálták, tiszta képi humor... nem röhögtem rég ekkorákat 😊
deko --- az élet értelme: 42 ---
Elõször megcsinálom a tutoriált, aztán kigondolok az adott technikára egy scene-t és felépítem. Én így gyakorlom be. De szeretnék egyszer eljutni oda, hogy tényleg csak átolvasva, és egybõl készítem el az adott témára kigondolt mûvem. Arról meg ha már nem kell tutor...csak álmodni tudok 😛
Oryon
Én még egy tutoriált sem csináltam végig, képtelen lennék más emberek által elkészített másolatot gyártani. Ez nem azt jelenti, hogy semmi értelme a tutoriáloknak, nagyon is sok van. én jobbára csak átolvasgattam, kinéztem a technikát belõle.. aztán megpróbálva az olvasottakat egy magam képzelete által kreált képet ígyekezetem létrehozni abból, amit az oktatásra készült anyagból kihámoztam. Talán épp ettõl nem olyan tökéletes a modellezési technikám, mert a saját fejem után megyek és sokszor képtelen vagyok elfogadni más tanácsát, mégha egyszerûbb megoldás is lehetne, mert magam építettem fel a saját 3D világomat. Ez jobbára hiba is lehet, de a lényeg a végeredmény. Ami hajt, hogy a képeimet úgy készítsem képernyõre, ahogy megálmodtam képzeletemben.
deko --- az élet értelme: 42 ---
Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
hmmmmm ez gyönyörû ez a conceptart.org nyam naym😊
hát én a www.conceptart.org-ot ismertem, az jó, csak most nem mûködik rendesen.
egyébként meg nézgest a cgtalk ide vonatkozó threadjait és a daily sketch fórumokat, vannak gyöngyszemek.
Naszóval tud valaki egy jó concept-art oldalt?
Persze ezek mind egyéni vélemények.
Ja igen, azt azért még megjegyezném, hogy ha lenne egy ilyen CG kiállítás, a bunkóbbja úgy nézné meg, hogy aha szép autó, és most mivan? Aki viszont nem csak az autót látja a képne, hanem a környezetet, az autó szimbólumát, és talán picit képben van, hogy mirõl is szól ez az egész, hogy nem fényképet néz, hanem virtuális terméket, akkor csodálni fogja, és nem leszólni.
na megyek aludni, mára elég volt belõlem 😊
>úgy" rajzolni? próbáljátok ki. mayában mindig kell, hogy legyenek
>elõzetes tervek és ez egészen más.
Na ezaz! Itt válik el egyelõre a CG a mûvészettõl. Mert ugye amit manaprág mûvészetnek hívnak (nagy kedvencem a "Fehér alapon fehér négyzet" ...) Kell egy papír, meg egy ceruza, meg - jobb esetben - egy rohadt nagy adag tehetség, és öt perc alatt létrehozhastz egy "mûvészi alkotást". Vagy egy vászon, egy ecset, meg néhány féle színes trutyi... A lényeg ugyanaz. "Technikailag" halálosan egyszerû az egész. De mondjuk egy Mayát megtanulni, az már egy kicsit más téma. Nézegetem ezeket a 3D-s dolgokat, ahol írják, hogy mivel készült, és mennyi idõ alatt, hát a jobbak kb egy hónap alatt készülnek el. Így már aztán nehéz "mûvészi spontaneitásról" beszélni...
Kellene egyszer csinálni egy kiállítást jóféle CG mûvekbõl. SZépen kinyomtatva, egy kiállítóteremben felsorakoztatva, ahová a 3D-s téren "laikusok" is bemennek, és megnézik. Kíváncsi lennék a reakciókra. Mondjuk biztos lenne olyan is, hogy megnézik pl Youth BMW-jét, és azt mondják, hogy hát igen, ez egy kocsi, szép, meg minden, de akkor mi van. Mi meg - akik tudjuk, hogy mi munka egy ilyet elkészíteni, lefordulunk a székrõl - mikor egy ilyet elõször meglátunk.
Szóval a lényeg az, hogy a CG esetében a technikai tudásról van szó, azt szeretném valahogy elsajátítani, de semmi kedvem huszadiknak is elõállni a Maya könyv "emberevõ szörnyetegével", hogy na nézzétek meg, ezt én modelleztem... És ha már a fent említett technikai tudás már rutinná válik, onnantól lehet talán mûvészetrõl beszélni, meg beleadagolni a lelküket meg a személyiségünket, meg amit akartok.
Igen...való igaz én is olyannak szoktam elsõre megmutatni a képem, aki tutira nem ért a cg-hez. Õk sokkal egyszerûbben és érthetõen fogalmazzák meg, hogy mi a gond...de azért az sem árt, ha technikailag is jó már a kép!
Oryon
ez miért gond? ez mindig is így volt és így is lesz. én is ezt csinálom, a hivatásos kritikusok is ezt csinálják, a tudósok is ezt csináéják, te is ezt csinálod.
"A maya olyan mint egy ceruza.Lehet vele alkotni.De az,hogy mire használják,az kizárólag attol függ,hogy az akinek a kezében van,mit akar vele kezdeni."
szerintem pontosan ezt mondta youth is.
egyébként a ceruza azért sokkal nagyobb teret ad a spontaneitásnak, a hirtelen jött ötleteknek. próbáltatok már szabadon, mindenféle elõzetes koncepció nélkül, "csak úgy" rajzolni? próbáljátok ki. mayában mindig kell, hogy legyenek elõzetes tervek és ez egészen más.
egyébként az én értékrendem azt súgja, hogy az egész cgi-ipar még nem képes igazán mûvészit alkotni. bármilyen hatásos vagy tetszetõs legyen is egy 3d-s film vagy egy jól sikerült kép a cgtalkon, azért a hagyományos festészethez képest még mindig csak gegparádé az egész. kell neki pár évtized (vagy század), addigra talán lesznek is eszközei. ha megfigyelitek, a d21 vagy a cgtalk "kritikai megjegyzései" mindig csak technikai jellegûek, arról szólnak, hogy vannak alkotók és van egy közönség, aki úgyanúgy/jobban "ért hozzá" (könyörgöm, mióta kell a képekhez érteni?) és olyanokat mond, hogy 'itt nem stimmel a uv-mapping', 'tegyél rá fresnelt', 'használj gi-t, egyébként jó lesz az, egész szépen alakul', stb. nem képesek képként nézni a képeket, max. tesztrenderként.
én már nem is mutogatom a képeimet ilyen oldalakon, max. 'laikusoknak' (család, barátnõ), ha õk is észrevesznek valami hibát, vagy vannak rendes megjegyzéseik technikailag 'szûz' szemmel is, na, az számít. a legutóbbi topikomon az emelkedett kritikai diskurzus pár normálisabb, segítõkész hozzászólástól eltekintve - tiszteletben tartom a d21 igényét a 'szakmaiságtól el nem térõ stílushoz', amire annyira ügyelnek, ezért finoman fogalmazok - kibaszott szánalmasra sikeredett.
Persze...de nem csak annak kell benne lennie, hogy te milyen színûre szeretnéd a tárgyat...hanem egy olyan hangulat/mondanivaló/esetleg több kellene hogy benne legyen, amely sokkal értékesebbé teszi az alkotást.
Ha mindebben még magadból, mint élõ/érzõ/gondolkodó és fõleg egyéniséggel megáldott emberbõl is raksz...szvsz az már igazán tökéletes.
Oryon
Penatesz
Pont ettõl kapja meg az értelmét!
Oryon
Nem értem miért olyan nagy gond, hogy "másol" v. "egyedi"????
Szvsz mind a kettõ igen nehéz! Egyik ebben, a másik abban...
Egy kicsit szomorúnak tartom, ha azt hallom vissza, hogy ha real, akkor nem is érdekel...lefényképezem.
Én imádom a real-t. De nem 100%-osan. A mustangot is másolom az eredetirõl...de koránt sem azért, hogy egy tök steril vacakkal szúrjam ki mások szemét...
Egészen egyedi lesz...ha végre elkészül...történettel, értelemmel, tartalommal...és igyekszek magamból is belerakni, benne lesz a lelkem egy része...ha meg tudom csinálni, akkor benne is lesz.
Oryon
Penatesz
Penatesz
Na ez az én bajom! Gondolod, ha lennének jó ötleteim, meg tudnék prímán rajzolni, akkor nem azokat csinálnám meg 3d-ben? Mondjuk itt szó nincs semmiféle korlátok közé szorítottságról, csak gyakorolni szeretnék valamin. És azért nem csinálok semmit már jó ideje, mert nem találok olyan témát, amire szívesen áldoznék órákat/napokat/stb. Arról már lemondtam, hogy én jól fogok rajzolni, ahhoz érzék kell, de egy rajz alapján modellezni, az más dolog, azt meg lehet tanulni.
Ahova jártam suliba, ott voltak mûvészeti tagozatok is (igaz, a kiadványszerkesztõ szakot is mûvészetinek csúfolták, ahova én jártam...), és voltak néha kiállítások a "nebulók" mûveibõl. Hát ott voltak olyan állat képek, hogy én olyanokat az életben nem fogok csinálni. Mondjuk kicsit megosztották a közvéleményt, a tanárok például értetlenül álltak a "Biomechanikus Aberráció" címû kép elõtt, és úgy kellett nekik elmagyarázni, hogy van egy H.R.Giger nevû mûvész, akinek a stílusa nagyon trendi manapság, éshát õ ilyesmiket szokott festeni. Na meg persze voltak teljesen saját stílusok is, de egyik betegebb volt, mint a másik. Ezt - amennyire lehet - jó értelemben mondom. Kívülállóként nem is tudtam volna felfogni, hogy ezeknek honnan vanak ilyen ötleteik, "látomásaik", egyáltalán hogy jutnak ilyesmik valakinek az eszébe, de hát én tudom, amit tudok: a suli min. 70%-a füvezett ... Na gondoljatok bele, ezek között én, a megrögzött antialkoholista...
Nostehát onnan indultunk, hogy sajna nincsenek saját ötleteim, ezért keresnék jó concept-eket. De most, hogy eszembe jutott Giger...
4. fej.71. oldalán a 3. ponttól az 5-ig vki magyarázza már el, hogy mit kell csinálni, mert én sokadszorra sem jöttem rá, légyszi!
\"Mosolyogj, mert ma kezdődik életed hátralévő része!\"
Egyebkent meg azert hasznalok tutorialt mert a mayaval meg ismerkedes szinten vagyok, es a turorial abban ad segitseget, hogy mit hol talalok. Magat a modellezesi technikat mar a sajat szam ize szerint csinalom de meg azon is van mit csiszolnom boven.
\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen
Ez szép és jó, de akkor miért készítenek reklámfilmeket, filmeket 3d-s technikával? Ahol elég sok a másolat, csak hogy azt érezze a nézõ ez létezik, stb...
Persze a legújabb filmek pont az ellenkezõjérõl szólnak, hisz egyre több a fantasztikus, az elképzelhetetlen és mégis megvalósítják pont a 3d-vel, lásd Gyûrûk Ura, Némó nyomában és most sorolhatnék egy hosszú listát.
De a Final Fantasy és társai, akik pont arra törekedtek, hogy lemásolják az embert (ha nem is a környezetet) nem 3d??? A szereplõket DIREKT olyanra csinálták, hogy azt hidd ez egy ember, vagyis egy másolat.
Szal én nem értek egyet. A 3d nem arról szól, hogy csak és kizárólag egyedit KELL csinálni. Ez csupán egy eszköz. Az, hogy mire használod, az a te dolgod, szerintem ezt nem kell és nem szabad számon kérni. Nem született mindenki álmodozónak, fantáziadús agyat nem mindenki kap...
Persze mint minden erõsen SZVSZ.
Youth