Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
tök jó, én is evangélikus kereszteltetésû vagyok😊
és mennyit fizetnek érte?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Boba
Egy evangelikus templom látványtervnek (kívül belül) kell nekiessek a szünidõben, január 10ike a leadási határidõ ha jóltudom.

Peetmaya
mit dolgozol Boba?

oryon
Jaja...nagyon pangunk 😞((

Oryon

Boba
Hupákolják kint a pusztában, ott!😛

Szombattól szünet van, rulz... mondjuk a munkám már meg is van a szünidõre sajna😞

mookid
mi van itt?? fénaponta egy hozzászólás, he? karácsonyi õrület, vagy mi? istálló? gazemberség? hupákolás?

Én levágnám az illetlen testrészeket, és a helyükön játszótereket létesítenék.

Aldaryn
Vagy letöltöd a Quicktime playert, mert az tartalmazza magában a megfelelõ codecet is, vagy pedig az. un. hekkelt Quicktime alternative-ot, ami csak codec. Utóbbi jó dolog, mert nem kell még egy plusz lejátszóprograot feltenned.

per aspera ad astra

Phoenix007
hát ha minden igaz, ehhez QuickTime kell, nem codec... Mondjuk nekem is a MediaPlayer-rel nyitotta meg.

Burn the flamer! Kill the spammer! Purge the troll!

Penatesz
Sárcok honnan szerzek codek-et ehhez,mert nekem nem játsza le? 😞

Penatesz

fle go
Huncutok a figurak az biztos😊))) Nagyon ravasz a vadasz, es rettent alattomos😊)

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

oryon
Hát...ez nagyon édes és beteg 😄DD
De nagyon aranyos is 😊

Oryon

Phoenix007
Ez naggyon keméééééény! Ilyet még küldjél! És azok a nevek! Puke & Dynamite Dog! <#vigyor2>

Phoenix007
>Én még egy tutoriált sem csináltam végig...

😊 Ezt a szitut ismerem! Én is néztem a tutort, amiben magyarázták, hogy kell házikót csinálni, és közben csináltam egy helikoptert...

mookid
ftp://ftp2.alligatoon.com/alligatoon/AM/pilote3.mov
nézzétek meg ezt... királyul eltalálták, tiszta képi humor... nem röhögtem rég ekkorákat 😊

deko
Erre jó egy/kettõ tanfolyam. rövid idõ alatt (1-2-3 hét) az agyadba sulykolják az alapokat amire építeni lehet, így könnyebb átlátni felfogni egy egy tutoriál lépéseit anélkül, hogy végig kelljen csinálni ahoz, hogy megértsd. Bár persze tudom, ehhez pénz kell és nem is kevés. de a leonardo.sns nem olyan veszélyesen drága. Én úgyérzem megéri.

deko --- az élet értelme: 42 ---

Peetmaya
én is Oryon módszerével tanultam eleinte, de azóta már hálistennek eljutottam arra a szintre, hogy modellezés terén már nem kell tutor... ohhh az egó😊))

oryon
Igen. Ez így korrekt. Én két lépésben oldom meg ezt.
Elõször megcsinálom a tutoriált, aztán kigondolok az adott technikára egy scene-t és felépítem. Én így gyakorlom be. De szeretnék egyszer eljutni oda, hogy tényleg csak átolvasva, és egybõl készítem el az adott témára kigondolt mûvem. Arról meg ha már nem kell tutor...csak álmodni tudok 😛

Oryon

deko
Talán lecsengett a viharos beszélgetés, de pár szóra én is beszállnék, ha megengeditek.
Én még egy tutoriált sem csináltam végig, képtelen lennék más emberek által elkészített másolatot gyártani. Ez nem azt jelenti, hogy semmi értelme a tutoriáloknak, nagyon is sok van. én jobbára csak átolvasgattam, kinéztem a technikát belõle.. aztán megpróbálva az olvasottakat egy magam képzelete által kreált képet ígyekezetem létrehozni abból, amit az oktatásra készült anyagból kihámoztam. Talán épp ettõl nem olyan tökéletes a modellezési technikám, mert a saját fejem után megyek és sokszor képtelen vagyok elfogadni más tanácsát, mégha egyszerûbb megoldás is lehetne, mert magam építettem fel a saját 3D világomat. Ez jobbára hiba is lehet, de a lényeg a végeredmény. Ami hajt, hogy a képeimet úgy készítsem képernyõre, ahogy megálmodtam képzeletemben.

deko --- az élet értelme: 42 ---

Köszönöm😊

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

Peetmaya
Bocsi Leko, nagy volt itt a por😊 learning-maya.com-on a shadering tutorok között nem találtál? Én úgy emlékszem, mintha lenne ott egy egész jó.

Jajj de köszi hogy válaszoltok😄:😄😄<#wave>

Magnificat
kicsit off, de tudja valaki, hogy a 3d-plalace.com-ról miért nem tudok tölteni? elõször csak 577byte-os darabok jöttek, majd most már felhasználói nevet kér. Az enyém nem jó... Tudom, hogy szervercsere van, de ez még a nem beüzemelés hatása, vagy tényleg fizetõssé válik?

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
látom keresztapu sikerült kiérdemelnem egy levágott lófejet nálad😊) Nembaj, küldjed!
hmmmmm ez gyönyörû ez a conceptart.org nyam naym😊

mookid
ja, tényleg, ez volt a kérdés 😊
hát én a www.conceptart.org-ot ismertem, az jó, csak most nem mûködik rendesen.
egyébként meg nézgest a cgtalk ide vonatkozó threadjait és a daily sketch fórumokat, vannak gyöngyszemek.

Phoenix007
Hû bááázeg...

Naszóval tud valaki egy jó concept-art oldalt?

Peetmaya
Phoenix a zene is mûvészet. Tudod kik szeretik igazán az operát? Akik tisztában vannak azzal, hogy mi kell ahhoz, hány embernek kell ott lennie, és profin csinálnia azt amit csinál ahhoz, hogy az elõadás egy egész legyen. Csapatmunka, egyéni profizmus, és nem kevés érzelemátadás a zene csatornáján. A CG is ugyanerrõl szól, amikor egy filmet nézel meg. A film története adja át az érzelmeket, a látvány fokozza a hangulatot. Mi a látvány mellett tettük le a voksunkat, de szerintem ez nem azt kéne hogy jelentse, hogy üres képeket kéne gyártanunk. Én nem szeretem a fotoreál cuccokat, sokkal inkább vonz a fantasy, az elvont formák, a nemlétezõ dolgok, mert ebben a témakörben tud az ember igazán egyedit alkotni.
Persze ezek mind egyéni vélemények.

Ja igen, azt azért még megjegyezném, hogy ha lenne egy ilyen CG kiállítás, a bunkóbbja úgy nézné meg, hogy aha szép autó, és most mivan? Aki viszont nem csak az autót látja a képne, hanem a környezetet, az autó szimbólumát, és talán picit képben van, hogy mirõl is szól ez az egész, hogy nem fényképet néz, hanem virtuális terméket, akkor csodálni fogja, és nem leszólni.

mookid
ja-ja-ja. ilyesmi.
na megyek aludni, mára elég volt belõlem 😊

Phoenix007
>próbáltatok már szabadon, mindenféle elõzetes koncepció nélkül, "csak
>úgy" rajzolni? próbáljátok ki. mayában mindig kell, hogy legyenek
>elõzetes tervek és ez egészen más.

Na ezaz! Itt válik el egyelõre a CG a mûvészettõl. Mert ugye amit manaprág mûvészetnek hívnak (nagy kedvencem a "Fehér alapon fehér négyzet" ...) Kell egy papír, meg egy ceruza, meg - jobb esetben - egy rohadt nagy adag tehetség, és öt perc alatt létrehozhastz egy "mûvészi alkotást". Vagy egy vászon, egy ecset, meg néhány féle színes trutyi... A lényeg ugyanaz. "Technikailag" halálosan egyszerû az egész. De mondjuk egy Mayát megtanulni, az már egy kicsit más téma. Nézegetem ezeket a 3D-s dolgokat, ahol írják, hogy mivel készült, és mennyi idõ alatt, hát a jobbak kb egy hónap alatt készülnek el. Így már aztán nehéz "mûvészi spontaneitásról" beszélni...

Kellene egyszer csinálni egy kiállítást jóféle CG mûvekbõl. SZépen kinyomtatva, egy kiállítóteremben felsorakoztatva, ahová a 3D-s téren "laikusok" is bemennek, és megnézik. Kíváncsi lennék a reakciókra. Mondjuk biztos lenne olyan is, hogy megnézik pl Youth BMW-jét, és azt mondják, hogy hát igen, ez egy kocsi, szép, meg minden, de akkor mi van. Mi meg - akik tudjuk, hogy mi munka egy ilyet elkészíteni, lefordulunk a székrõl - mikor egy ilyet elõször meglátunk.

Szóval a lényeg az, hogy a CG esetében a technikai tudásról van szó, azt szeretném valahogy elsajátítani, de semmi kedvem huszadiknak is elõállni a Maya könyv "emberevõ szörnyetegével", hogy na nézzétek meg, ezt én modelleztem... És ha már a fent említett technikai tudás már rutinná válik, onnantól lehet talán mûvészetrõl beszélni, meg beleadagolni a lelküket meg a személyiségünket, meg amit akartok.

mookid
ja, igen! másoljatok ezerrel, pofátlanul, bármit, ami megtetszik! plagizáljatok nyogodtan, persze aztán ne próbáljátok eladni, mint a sajátotokat 😊 de így jön egyszer majd csak az ún. saját stílus... állítólag... remélem... (erre várok éppen). asszem, tarantino mondta, hogy a profi magától alkot, az igazi zseni csak másol... a maga módján, nyilván.

oryon
Hosszú lesz ez a téma....😄

Igen...való igaz én is olyannak szoktam elsõre megmutatni a képem, aki tutira nem ért a cg-hez. Õk sokkal egyszerûbben és érthetõen fogalmazzák meg, hogy mi a gond...de azért az sem árt, ha technikailag is jó már a kép!

Oryon

mookid
"A gond az,hogy mindenki magábol indul ki és az alapján közelíti meg a dolgokat."
ez miért gond? ez mindig is így volt és így is lesz. én is ezt csinálom, a hivatásos kritikusok is ezt csinálják, a tudósok is ezt csináéják, te is ezt csinálod.
"A maya olyan mint egy ceruza.Lehet vele alkotni.De az,hogy mire használják,az kizárólag attol függ,hogy az akinek a kezében van,mit akar vele kezdeni."
szerintem pontosan ezt mondta youth is.
egyébként a ceruza azért sokkal nagyobb teret ad a spontaneitásnak, a hirtelen jött ötleteknek. próbáltatok már szabadon, mindenféle elõzetes koncepció nélkül, "csak úgy" rajzolni? próbáljátok ki. mayában mindig kell, hogy legyenek elõzetes tervek és ez egészen más.
egyébként az én értékrendem azt súgja, hogy az egész cgi-ipar még nem képes igazán mûvészit alkotni. bármilyen hatásos vagy tetszetõs legyen is egy 3d-s film vagy egy jól sikerült kép a cgtalkon, azért a hagyományos festészethez képest még mindig csak gegparádé az egész. kell neki pár évtized (vagy század), addigra talán lesznek is eszközei. ha megfigyelitek, a d21 vagy a cgtalk "kritikai megjegyzései" mindig csak technikai jellegûek, arról szólnak, hogy vannak alkotók és van egy közönség, aki úgyanúgy/jobban "ért hozzá" (könyörgöm, mióta kell a képekhez érteni?) és olyanokat mond, hogy 'itt nem stimmel a uv-mapping', 'tegyél rá fresnelt', 'használj gi-t, egyébként jó lesz az, egész szépen alakul', stb. nem képesek képként nézni a képeket, max. tesztrenderként.
én már nem is mutogatom a képeimet ilyen oldalakon, max. 'laikusoknak' (család, barátnõ), ha õk is észrevesznek valami hibát, vagy vannak rendes megjegyzéseik technikailag 'szûz' szemmel is, na, az számít. a legutóbbi topikomon az emelkedett kritikai diskurzus pár normálisabb, segítõkész hozzászólástól eltekintve - tiszteletben tartom a d21 igényét a 'szakmaiságtól el nem térõ stílushoz', amire annyira ügyelnek, ezért finoman fogalmazok - kibaszott szánalmasra sikeredett.

oryon
Filozófálás a 3D területérõl... c. mûsorunkat láthatták!

Persze...de nem csak annak kell benne lennie, hogy te milyen színûre szeretnéd a tárgyat...hanem egy olyan hangulat/mondanivaló/esetleg több kellene hogy benne legyen, amely sokkal értékesebbé teszi az alkotást.

Ha mindebben még magadból, mint élõ/érzõ/gondolkodó és fõleg egyéniséggel megáldott emberbõl is raksz...szvsz az már igazán tökéletes.

Oryon

Phoenix007
Hát azért ha egy 2D-s ceruzarajzot 3D-be "konvertálsz", és megcsinálod a shader-eit, ésatöbbi, azzal már szerintem elég sokat "hozzáadtál magadból".

Penatesz
Aki ceruzát vesz a kezébe,azért teszi,mert van vele valami célja,de attól mert még hasonló típusú ceruzája van két embernek,attól még nem kell ugyanazt a szöveget irniuk vele. 😉

Penatesz

oryon
Szvsz nem... Azért akarok hozzáadni a real képemhez, hogy egy lehelletnyi értelmet/életet vigyek bele és ezzel el akarom hárítani a "lefotózom és kész" szövegeket!
Pont ettõl kapja meg az értelmét!

Oryon

Boba
Én is magamból fogok kiindulni. Ezért törexem photorealra, egy dekával sem többre. Ha hozzáadok, már ugye értelmét veszti. Persze ettõl még marha messze vagyok...

Peetmaya
Bocsánatot kérek Phoenix, magamból indultam ki, én mindig szeretnék hozzáadni valamit a képhez magamból, de ez már az én egyéni hozzáállásom.

oryon
Na, az elsõ amivel teljes mértékben egyetértek!

Nem értem miért olyan nagy gond, hogy "másol" v. "egyedi"????

Szvsz mind a kettõ igen nehéz! Egyik ebben, a másik abban...
Egy kicsit szomorúnak tartom, ha azt hallom vissza, hogy ha real, akkor nem is érdekel...lefényképezem.
Én imádom a real-t. De nem 100%-osan. A mustangot is másolom az eredetirõl...de koránt sem azért, hogy egy tök steril vacakkal szúrjam ki mások szemét...
Egészen egyedi lesz...ha végre elkészül...történettel, értelemmel, tartalommal...és igyekszek magamból is belerakni, benne lesz a lelkem egy része...ha meg tudom csinálni, akkor benne is lesz.

Oryon

Penatesz
Itt mindenkinek igaza van és nincs igaza senkinek sem.A gond az,hogy mindenki magábol indul ki és az alapján közelíti meg a dolgokat.Kreativitás,nem kreativitás HÜLYESÉG!!!! A maya olyan mint egy ceruza.Lehet vele alkotni.De az,hogy mire használják,az kizárólag attol függ,hogy az akinek a kezében van,mit akar vele kezdeni.Ha másolni akar (megjegyzem sok mûvész kezdte így) szive joga, ha inkább már az elejétõl a saját feje után megy, az is természetes. A lényeg csak az,hogy örömét lelje az alkotásban,mert ha örömét leli és idõt fektet bele,(csodák nincsenek) elöbb utóbb az eredmény és a kreativitás sem marad el.Megideologizálni pedig fölösleges.

Penatesz

Phoenix007

Phoenix007
Nnna tessék, Mayer! Gigernek is van kezeslábasa!

Penatesz
Maroon egyszerüen csak hozz létre egy Layert úgy,hogy ráklikkelsz a Layerre aztán Create Layer.Ezek után a létrejött új layeredre klikkelj kétszer,ahol lehetõséged van megváltoztatni a leyered nevét (jelenleg Name: Layer1) és a szinét.(Color).Ha pedig mindent beállítottál kedvedre,akkor hozzá kell rendelned a víz réteget a layeredhez,amit úgy tudsz megtenni,hogy kijelölöd azt a réteget,amit hozzá akarsz rendelni, utána pedig rámész a layer-re folyamatosan nyomod a jobb gombot és kiválasztod a Add selected Object (kijelölt objektum hozzáadása)gombot.Innentõl kezdve tetszés szerint fogod tudni kikapcsolni (láthatatlanná tenni) a layert,vagy láthatóvá,attol függõen,hogy a layer-ed elött van e V betü vagy sincs.Ezt is kattintással állíthatod. Remélem menni fog.

Penatesz

Phoenix007
>Nem született mindenki álmodozónak, fantáziadús agyat nem mindenki kap...

Na ez az én bajom! Gondolod, ha lennének jó ötleteim, meg tudnék prímán rajzolni, akkor nem azokat csinálnám meg 3d-ben? Mondjuk itt szó nincs semmiféle korlátok közé szorítottságról, csak gyakorolni szeretnék valamin. És azért nem csinálok semmit már jó ideje, mert nem találok olyan témát, amire szívesen áldoznék órákat/napokat/stb. Arról már lemondtam, hogy én jól fogok rajzolni, ahhoz érzék kell, de egy rajz alapján modellezni, az más dolog, azt meg lehet tanulni.

Ahova jártam suliba, ott voltak mûvészeti tagozatok is (igaz, a kiadványszerkesztõ szakot is mûvészetinek csúfolták, ahova én jártam...), és voltak néha kiállítások a "nebulók" mûveibõl. Hát ott voltak olyan állat képek, hogy én olyanokat az életben nem fogok csinálni. Mondjuk kicsit megosztották a közvéleményt, a tanárok például értetlenül álltak a "Biomechanikus Aberráció" címû kép elõtt, és úgy kellett nekik elmagyarázni, hogy van egy H.R.Giger nevû mûvész, akinek a stílusa nagyon trendi manapság, éshát õ ilyesmiket szokott festeni. Na meg persze voltak teljesen saját stílusok is, de egyik betegebb volt, mint a másik. Ezt - amennyire lehet - jó értelemben mondom. Kívülállóként nem is tudtam volna felfogni, hogy ezeknek honnan vanak ilyen ötleteik, "látomásaik", egyáltalán hogy jutnak ilyesmik valakinek az eszébe, de hát én tudom, amit tudok: a suli min. 70%-a füvezett ... Na gondoljatok bele, ezek között én, a megrögzött antialkoholista...

Nostehát onnan indultunk, hogy sajna nincsenek saját ötleteim, ezért keresnék jó concept-eket. De most, hogy eszembe jutott Giger...

maroon
A Maya a 3D világa könyven elakadtam:
4. fej.71. oldalán a 3. ponttól az 5-ig vki magyarázza már el, hogy mit kell csinálni, mert én sokadszorra sem jöttem rá, légyszi!

\"Mosolyogj, mert ma kezdődik életed hátralévő része!\"

Srácok.! Fotorealsztikus üveget akarok gyártani ! help pls!!! csak van valami tutor...mer van egy szép üvegem de én foto minõséget akarök😄

mookid
így van, én is így gondolom. meg aztán a 3d-zés egy nagy precíziót, átgondoltságot, józan észt, satöbbit igénylõ dolog, mindent külön kell megcsinálni, ezért nagyon kevés a jó 3d-s szerzõi (!) kép. (eleve lehetetlen pl. impresszionista 3d-s képeket csinálni, bár most, hogy van zbrush...) egy ember kevés ahhoz (kivéve pár zsenit) hogy mûvészileg, fantáziailag és technikailag is ott legyen ahhoz, hogy jó 3d-s kép szülessen... a legtöbb 3d-s munka 2d-s alapanyagból készül, megrendelésre, szigorúan keretek közé szorítva... ld. a digic pictures iszonyú pipeline-ját, amit a katton boncoltak... concept artistok, final artistok, modellezõk, textúrázók, animátorok, bevilágítók, környezet-építõk, és szerencsés esetben egy jó rendezõ, aki kreatív és egyben tartja az egészet.

fle go
Valamilyen szinten egyet ertek Youthal. Marmint a 3d-ben tokmindegy mit csinalsz masolsz vagy egyedit alkotsz. Ha masolsz akkor ugyebar altalaban az szokott a lenyeg lenni hogy minel jobban hasonlitson az eredetire illetve akar osszetevesztheto legyen, hogy ne tudd eldonteni melyik a valos. Ha meg egyedit alkotsz akkor meg az egy mas teszta, mert lehet hogy valamihez hasonlit de lehet hogy egyaltalan nem hasonlit semmire, de megvalosul😊
Egyebkent meg azert hasznalok tutorialt mert a mayaval meg ismerkedes szinten vagyok, es a turorial abban ad segitseget, hogy mit hol talalok. Magat a modellezesi technikat mar a sajat szam ize szerint csinalom de meg azon is van mit csiszolnom boven.

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

youth
"A lényeg az, hogy a te ötleted legyen, és ne egy másolat."

Ez szép és jó, de akkor miért készítenek reklámfilmeket, filmeket 3d-s technikával? Ahol elég sok a másolat, csak hogy azt érezze a nézõ ez létezik, stb...
Persze a legújabb filmek pont az ellenkezõjérõl szólnak, hisz egyre több a fantasztikus, az elképzelhetetlen és mégis megvalósítják pont a 3d-vel, lásd Gyûrûk Ura, Némó nyomában és most sorolhatnék egy hosszú listát.
De a Final Fantasy és társai, akik pont arra törekedtek, hogy lemásolják az embert (ha nem is a környezetet) nem 3d??? A szereplõket DIREKT olyanra csinálták, hogy azt hidd ez egy ember, vagyis egy másolat.

Szal én nem értek egyet. A 3d nem arról szól, hogy csak és kizárólag egyedit KELL csinálni. Ez csupán egy eszköz. Az, hogy mire használod, az a te dolgod, szerintem ezt nem kell és nem szabad számon kérni. Nem született mindenki álmodozónak, fantáziadús agyat nem mindenki kap...

Persze mint minden erõsen SZVSZ.

Youth

Peetmaya
mert?

Phoenix007
Hát ez így ebben a formában nem igaz.