Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

rooney8
Na majd holnap folytatom... :) Egyébként megtaláltam.

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
semmi gond, köszönöm, hogy szóltál Nagy Petinek is (bár én is megtettem :D) ha eddig kibírták a többiek, akkor kicsit tovább is bírni fogják :D

jah, update-eltem a fenti bannert, mellesleg ha van valakinek ötlete, hogy hogyan csúsztathatnám egy pixellel odébb a lenti dolgokat, szóljon... nem vagyok html zseni :)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magni!Picit csúszom a 3.résszel csak hétvége felére lesz fenn a rapidon (1 giga -legalább 1nap míg 10-15 kb-al felmegy.)A world 3d .hu javította a linkeket.:-)

Help/Find menü segítségével mindent megtalálsz :)
rooney8
Igen addig rájöttem, hogy az még 7.0 volt :) Na mind1, valahogy csak kibogarászom :)

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
ez azért van, mert a videó még egy régebbi maya-val lett felvéve, amiben még egyben volt a modellezés alatt mind a poly, mint a nubrs és subdiv modellezés... a poly alatt fogod megtalálni azokat a tool-okat, amiket a felninél használtam... és ne tévesszen meg a mesh és edit mesh menüpont se :D

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
nem is tagadom, igaz amit írsz, de ha valamit lerajzol az ember, ugyanúgy kitalálja, "modellezi" és textúrázza a modellt, amit készít... annyi, hogy itt interaktívan lehet, nem kell annyira szerintem perspektívában látni elõre (mert végülis mindent mutat)... amúgy sok közös dolog van szerintem a kettõ közt, én csak azért választottam a 3d-t, mert nem tudok egy épkézláb kockát sem lerajzolni, ellenben ezzel a programmal sikerül :D Flash meg annak megy negyedannyi idõ alatt, aki azért jól tud rajzolni... persze lehet 3d-ben látványosabb dolgokat csinálni, meg ugye folyamatosan ott van az iszonyat interaktivitás (pl kameraszöget változtatni egy mozdulat, nem kell mindent újrarajzolni, ezért is tértek át már nagyon régen még a rajzolt rajzfilmeknél is a 3d használatára...). Ellenben pl játékoknál sokkal jobban szerettem a szépen megrajzolt 2d-s játékokat (baldurs gate-ek, settlers 1-2), mint a korai, és nem is annyira korai 3d-seket... más látvány volt persze, de szerintem szebbek voltak... mai napig iszonyat tetszenek... lehet, hogy csak ez a szeretet beszélt most belõlem :)

rooney8
Magnificat kéne egy kis hep... Éppen a 2. video tutor-odat csináltam amikor arra figyeltem fel hogy a módok között nekem nincs Modeling... Csak Animation, Polygons, Surfaces ...stb, de Modeling nincs :/ Maya 8.5-öt használok...

Én vitatkoznék veled.Én is 2d grafikus vagyok.Most hogy kezdek megismerkedni a programmal azt gondolom hogy ez nem egyértelmû.Megmozgatni lehet hogy egyszerûbb de az csak az utolsó lépés,-elõször kitalálni a formát,le kell modellezni,uvzni,texturázni (esetleg textúrákat gyártani)bevilágítani és a végén jöhet a mozgatás renderelés(ha jól látom) Talán egy flash negyedennyi idõt sem vesz igénybe,---de egy 3d scene valóban sokkal látványosabb lehet.(most magunk (2d grafikusok)ellen beszéltem.

Magnificat
Hát igyekszem behozni, amit kihagytam... de ha túl sokat pofázok (ez is szokásom), akkor le lehet lõni nyugodtan :P

grafit: abban a gépben nincs igazán kompromisszum, nem kell tõle tartani :) egyedül a táppal nem voltam kibékülve, a többi mint említve lett teljesen megfelelõ... amúgysem érdemes túl sokat rákölteni egy gépre, mert pillanatokon belül úgyis van jobb alternatíva mindenre, az egyedüli megoldás az, hogy az ember megpróbál jó ár/teljesítményû dolgokat venni, pl ezért iszonyat jó ez a 4850, mert 40-45k körül van, és tisztesen helytáll az nvidia 2x ennyibe kerül karijaival szemben is... én is csak azért nem fogok valószínûleg ilyet venni, mert mint utólagosan kiderült, a 8600GT és a 4000+ X2 pont egymás mellé való. Ez alatt azt értem, hogy az ennél erõsebb vga-t a procim nem tudná kihajtani, míg az ennél erõsebb proci pedig játékoknál nem tudna többet produkálni a vga miatt... pont egymás mellé valóak :) szóval megint ott állok, hogy ha valamit cseréni kellene, akkor mindent cserélnem kellene :D de ha nem visz el az átkom (átkom: ha van egy kis megtakarított pénzem, megõrülök, és hajlamos vagyok erõsen túlköltekezni magam sajnos...), akkor nem fogok gépetfejleszteni fél-egy évig még, csak 1-2 dolgot benne (amiket említettem...)

rooney8: én azért kihagynám ezeket a tantárgyakat :D sajna nem tehetem :D az egyedüli, ami az elejétõl kezdve tényleg érdekelt, az a számítógépi grafika tantárgy, az tényleg bejött, mégha sokat sírtam is a tanárnak és nektek miatta, mire letettem kettessel :D de az infók benne helyretettek jópár dolgot a fejemben grafika téren... a .NET azért nem felüdülés, mert még egy programnyelv, amiben alkotni kell (c#), ahelyett, hogy valamit mélyen megtanítanának, lenyomnak a torkunkon 5 programnyelvet (és még nem is vagyok progmatos, akiknek sokkal mélyebb programozási tudást tolnak)

Amúgy a videókat szívesen, nyáron szabadidõmben készültek el, mondjuk olyanok amilyenek (sosem lehet olyan tutort csinálni, aminek a végére ne tanulnék még én is újakat, amik már nem kerülhettek bele...) erre példa, hogy újracsinálom az MTS 1-et egy cégnek, akik elvileg kiadják majd, és kb a felénél tartok (4,5 óra a videó eddig :D) Nem egetverõen, de azért többet és részletesebben (és értelmesebben) próbálok leadni benne...

grafit: neked is köszönöm a dícséreteket, épp próbálnék megtanulni rajzolni, de hihetetlen antitalentum vagyok (adhatsz pár tippet, hogy kell elkezdeni... de mondjuk ovodás szintrõl... komolyan :D)
tényleg örülök, hogy segített sokaknak (és el lehet hinni, nekem is származott belõle elõnyöm sok, mégha ingyenes is...) hiába no, kifizetõdõ a tanítás, kap vissza sok jót az ember, ezekszerint grafit tökéletesen tudod mirõl beszélek :D

ibor: azért a tudásodat elsõsorban modellezésre tenném személy szerint (tudom, tudsz zb-ben is csinálni sokmindent, de azért szerintem, megnézve pl a léghajódat, az megy a legjobban, és azt mondanám igazán szintnek... én sem nevezem a textúrázási, vagy zb tudásomat szintnek, nekem is egyenlõre a modellezés megy úgy-ahogy (nagyjából le tudom modellezni azt, ami a fejemben van)... szóval nincs harag, nincs sértõdés, de a zb "haladó" kategóriát én személy szerint a mutatott munkákra még erõsnek tartom... persze lehet elhalgatsz olyan mûveket, amik mást mondanának, de jelenleg nekem ez a véleményem...

Peet: hiányoztam? :D pedig csak kb 2 napot nem voltam (vagy hármat :D) amúgy mondom, le lehet állítani, vagy túl lehet harsogni... meg elvégre én vagyok a házigazda, illik gyakran ittlennem :D

Az off topiccal annyira nem értek egyet, szerintem volt egész szép arányban témába vágó dolog is, alkottunk már rosszabbat is :D

textúrázás: személy szerint szeretnék festett textúrákat alkotni, de tudás hiányában fotókat használok, illetve ha festek is valamit, alapnak beteszem a modell AOC renderét (és itt akkor most egy kis magyarázat: AOC = Ambient Occlusion, gyakorlatilag a modellt megvilágítva sok oldalról fénnyel, kapunk egy általános szórt árnyékot, amit kimentve fel lehet használni a textúra alapjaként, sokat dob a látványon). De sajnos teljes, betextúrázott modellt nem csináltam még, mindig csak részei vannak textúrázva (de általában bemappolom (szétbontom úgy, hogy rá lehessen festeni szépen a textúrát, lásd MTS 3:D)

rudnyek: mondtam, én hogy csinálnám, próbáld meg szerintem, bár nem tudom, mennyire megy a program használata... az autodidakta módszerrel nincs semmi kivetnivaló, egyedül egy embert ismerek, akik tanfolyamra jár, mindenki más magától tanulta soksok idõ alatt...

Nem, nem munkáról van szó, kifejezetten autodirakta próbálom fejleszteni a határaimat - és mondjuk egy jelenethez hulló szirmokat sokkal tovább tart megrajzolni, mint 3D-ben meganimálni, meg így szebb is. De a többi választ köszönöm szépen! ;)
A texturázáshoz ki mit használ?Fotók,megfestett alapok vagy progival elõállított képeket ?(pl texture maker enterprise-úgy látom photoshop plugin http://www.texturemaker.com/tour.php )

Peetmaya
áhh ezt már követni se lehet. Nem láttam még ennyit gépelni Magot:D:D
de legalább végre aktív:D

Ezt érdemes megnézni:)

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

ibor90
wow ezzel együtt má 65 komment ma (remélem nem ír közbe senki)..mondjuk nem sok volt ON topic

mag: "a 3d designer nem túlzás egy egész picit? a designer messze nem csak modellezni tud..."
én se... de egyébként nem én mondtam nekik se hogy rakjanak ki se azt hogy 3d designer...utólagos engedélyemmel írták oda

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Én általánosban is tanítok ,mindig fiatalok közt vagyok,és a fórumok nyelve is tudom elég laza (az se baj ha nem feltünõ a szöveg alapján ki mennyi...-egyébként tetszik hogy mindent alaposan megpróbálsz megmagyarázni.(és nem sajnálod az idõd és a karaktereket)-
Az 5.osztályos fiam megnézte a videotutorokat(nagyon tetszett neki-már többször is végignézte ) és most a mayát gyûri...igyekeznem kell mert lemaradok melette.

rooney8
Jajj mindjárt le jön a 2. videod Magnificat :D Már csak a part 8 hiányzik... Alig várom. Mégegyszer kössz hogy megcsináltad ezeket a videokat :)

rooney8
Adatbázis rendszerek, Fejlesztés .NET környezetben, Valószínûségszámítás, Korszerû webtechnológiák, digitális rendszerek, információs rendszerek... Ááá de jó neked :D Én is ilyeneket akarok tanulni<#whatever>

Néztük amikor raktuk össze de kompromisszumot kell kötni mert nem akartam az alapgépre 150nél többet áldozni.Majd késõbb ha kinövöm-no meg a kártya ára is csökken ...majd ...akkor fejlesztünk.

Magnificat
bocs, mindig lekapcsolódom a netrõl, ha írok üzit, így elõfordul, hogy már kapok másik választ arra, amit írtam... mindenki nézze el nekem ezeket :D én meg levonom a konzekvenciát (miskolci egyetemisták elõnyben ennek megértésében :D)

grafit: értem, nincs ezen mit szégyellni... itt vannak most érettségizõk, meg egyetemisták... csak jó tudni néha, nehogy pl azt feltételezzem hogy tök fiatal és semmihezsemértõ vagy (néha hibám), és túlságosan szájbarágósan magyarázzak valamit, amit lehet úgyis tudsz :). Mert ugye az valahol érthetõ, hogy máshogy beszélek egy nálam jóval fiatalabbal, mint egy idõsebbel :)

Magnificat
no igen, amíg a középsulikban rajtunk röhögtek, hogy nekünk még tart az egyetem, most mi nevetgélünk, hogy biz nekünk még a nyár tart egy ideig :D (a kolis beköltözés szerintem szeptember 1-2. hetén várható, utána pár nap regisztrációs hét... szóval szerintem olyan szeptember közepén talán órára is megyek :D) Ráadásul én kimondottan várom azt, hogy elkezdõdjön ismét... :D Megint haverok, megint koli, sõt 1-2 olyan óra is lesz, ami még érdekel is :D bár elég szörnyûek a kilátások, szerintem lesz: Adatbázis rendszerek, Fejlesztés .NET környezetben, Valószínûségszámítás, Korszerû webtechnológiák szakirányra ha felvesznek, akkor annak az elsõ tantárgya, lehet hogy lesz digitális rendszerek, információs rendszerek...stb... jah, meg numerikus analízis (sajna elõfeltétele a mesterséges intelligenciának)

grafit: igen, ahogy rooney8 is mondta, a Crossfire az két ATI videókari összekötését jelenti, tehát a gépben két foglalat van ilyen videókarinak, és ha mind a kettõbe ugyanolyat teszel, akkor menni fognak együtt, szépet dobva a tempón... NVidiánál ezt a rendszert nevezik SLI-nek... Az atinál nem tudom, de az NV-nél tuti van 3way sli is (3 vga-s rendszer), sõt mivel vannak kétprocis videókarik, így ezeket SLI-be téve akár 4 GPU-val (a vga-nak a procija) is tépheted a játékokat... persze a driveres és programszintû támogatása még nem 100%-os mindig, de egyre jobb...

Az SLI kifejezés meg nálam elnézést, de csak pongyola megfogalmazás miatt adódott :) nálam minden többvga-s rendszer automatikusan SLI-nek van nevezve, mégha tudom is, hogy ati-nál crossfire néven fut... apropó crossfire/sli... úgy hallottam, mintha valamilyen modern chipsetû, core 2-ket fogadó alaplapoknál (nem tudom melyik, talán valamelyik x-es), nem lenne támogatva a crossfire vagy az sli, mert összebalhéztak a cégek... mintha pár hónapja hallottam volna ilyesmit...

Kösz értem.Igen úgy tervezem hogy egyelõre elég lesz egy ilyen erõmûvet üzemeltetni,lehet hogy fûtenem se kell mással a télen...
a korom..hm szóval már a harmadikx nagy részét is letapostam...

rooney8
CrossFire azt jelenti, hogy 2 vidikari van egy gépbe :) De sztem neked elég 1 is :P

schorby
Jaja... ihlet az nekem is jönne, mayázok is, meg rajzolok is... de ezen az utolsó héten már annyira nyomasztó a világvége hangulat hogy nem lehet semmit.
Magnificat
hmm... nem rossz képek, persze bõven van még hova fejlõdni (ezt mint abszolút rajzanalfabéta mondom persze neked, de biztos tudod is :) ) Persze Boros-Szikszai szinten sem lehet mindenki :D éjfél után megfelelõen átböngészem majd a képeket... megkérdezhetem hogy hány éves vagy?
amúgy ami képet néztem, abból a KARD tetszett a legjobban...

btw nép: örülni! jött némi ihlet a busszal kapcsolatban, hogy mit is alakítsak rajta... :D azt hittem már nem fog megtörténni, de sosem lehet tudni, mi ragadja meg az ember fantáziáját (jelen esetben én most megint elkezdtem Clive Barker's Jericho-zni :D)

Magyarul skacok nem értünk tecno nyelven.A munkáimból itt van pár de csinálok majd egy pofás oldalt ha lesznek frissebb dolgaim ( http://www.webcomics.hu/ )

rooney8
Radeon-nál CrossFire van ;) Amúgy ha ennyire kéne neki CF akkor keressen egy olyan GA-EP45-ös lapot ami támogatja... Sztem nem lenne sokkal drágább :)

<#pias><#eljen><#pias> kezfogos smiley nincs a smarolosat meg csak nem dobom be:))

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Magnificat
22-es wide lehet elég lenne magában, de annyira megszerettem a kétmonitoros megoldást, hogy nehezen válnék meg... akkor fogok kettõt venni, ha egy másik munkám is kifizetésre kerül... ha csak a számtechtermi meló fizuját kapom meg, akkor csak 1 monitor lesz belõle + 750-es hdd, a maradékot meg félreteszem nehezebb idõkre...
grafit: láthatnánk valami munkád? van valami jó képed, 1280-as felbontásban? :D kéne már egy új, jó háttér :)
monitorkalibrátoron én is gondolkodtam, de jelenleg inkább olyan monitort veszek, amit bevizsgáltak kalibrátorral, és letöltöm az ICC profilját (biztos lesznek így is pontatlanságok, mert nem minden gyári moncsit kalibrálnak gondolom pontosan ugyanolyanra, de csak jobb lesz, mint alapból...)

zenoka: egyáltalán nem vagyok benne az iparban (legalábbis egyenlõre), de amit tapasztaltam ismerõsök által, az az , hogy sok cég eldobja az agyát egy kockáról dobott renderen is néha... amikor meg azt mondják nekik, hogy ennél jobbat csinálunk fele áron, akkor meg hüledeznek... Emellett igen, azt én is tapasztaltam, hogy ma Mo-n arra mennek, hogy jól hangzó, sokat mondó céget bízzanak meg a dologgal, mégha nem is ért hozzá, ahelyett, hogy egy kisebb, de hozzáértõbb céggel csináltassák ugyanezt...

az utolsó mondat nem rád vonatkozott, értse az magára, akire vonatkozik... nem fogok ujjal mutogatni, remélem érti az/azok, aki/akiknek ment...

Na masodik bekezdesedre utaltam en is csak kevesbe finoman...

Megbizokat nem szokta minositeni (altalaban nem is tudnak arrol hogy a megbizotjaik nincsenek tisztaban azzal hogy mit kellene csinalniuk..
nem tudom mennyire vagy az iparban de magyarorszagon ma az a trend hogy univerzalis cegek (mindent tudnak ok az etalon) elvalalnak mindenfele munkat aztan hogy hogy, hogy nem kiderul hogy ok nem tudjak megcsinalni es akkor adjak ki, lasd Ibor megbizoi akik kitesznek egy gatyi kameraanimot es egy leghajot nem tudnak megcsinalni...ez teny..es ez engem kifejezetten bosszant...ennel mar csak az bosszantobb amikor sajat melojuknak adjak el a kiadott melot es el sem ismerik az alvalallkozot (persze pro kontra mindenhol van de a kontra a ritkabb)

"Emellett próbáljunk meg a tudásunknak megfelelõ alázattal lenni a többiek felé... "
hmm ezt nem ertem:P:)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

22wide monitor?nem lenne megfelelõ magában?én a photoshopot is azon tolom...egy 22 wide benq (BenQ G2200WA) (35ezerér van.-hozzákapcsoltam egy huey monitorkalibrálót (12ezer)ami mindig színhelyesre kalibrál-és nem volt még panasz a színes grafikák színére pedig mostanába keményen termeltem..)Megnézem a maya hogy néz ki rajta..

Magnificat
ugyan... kérdezett, mi válaszoltunk... Az adott támpontjaimból el lehet kezdeni, ha az ember ismeri a progit, ha meg nem, akkor írhatnánk sokszáz oldalt is, akkor se segítene... ha pedig megbízták, és képes volt úgy elvállalni úgy, hogy a környékét sem érti, akkor az minõsíti mindkét felet... szerintem ha jó 2d grafikus, de nem ért a 3d-hez, akkor csinálja meg 2d-ben (ahogy említve lett, pl flashben), ha meg 3d-ben kérik, akkor hozzáértés nélkül hiba volt elvállalni, de ezt õ maga tudja elbírálni...
Ne értsen félre senki, nem bántásból lett mondva, pláne nem tiszteletlenségbõl, csak tapasztalat, hogy sokan úgy vállalnak el munkákat, hogy nem is tudják, hogy oldják meg, és jobb esetben csak nem fogadják el, rosszabban esetleg valami szankció is éri (szerintem a legrosszabb pedig az, amikor a bénát is elfogadják, pl tiszta vicc volt a tv2-s Cápák címû mûsor reklámja, amikor a deszka úszik a vizen... esküszöm, annál én is jobbat csinálok...)

Emellett próbáljunk meg a tudásunknak megfelelõ alázattal lenni a többiek felé...

aze' szerintem az funnie hogy szukseged van ra..tehat melorol van szo..tehat ezert Te penzt kapsz..
szoval ugy hangzana ez tisztessegesen hogy van egy munkaajanlatod a topic lakok szamara ezt meg ezt kenne csinalni arajanlatokat priviben vagy mailben varod...
egyebkent en velemenyem nem tukrozi a tomeget sajat kutfobol van es en kifejezetten zsortolodo vagyok...

Magnificat
a maya-hoz általában egyet használok (legalábbis modellezéshez), de ekkor általában más dolog van a másik monitoron... Pl egyiken maya teljes képernyõn, a másikon pedig a referenciaképek, ami alapján modellezek... sajnos valami miatt a maya 2008 amennyire tapasztaltam, bugos két képernyõs futásnál, az egyik monitoron jól megy, de a másikon nem frissíti a képet (természetesen nem kellene neki, mert a profi helyeken szépen mûködik, de lehet hogy a game kategóriás vga miatt van csak, mert nem firegl/quadro videókarit használok... vagy csak rossz driver)...
Mindenesetre késõbb válik érdekessé, amikor az egyik képernyõn fullosan ott a maya-m, a modellemmel, a másikon meg photoshop a modellemen lévõ textúrával... Festem a textúrát, nyomok egy gombot (ami bekapcsol egy felvett action-t), átmegyek a maya-ra a másik monitorra, nyomok egy másikat (ami frissíti az elõbb mentett textúrát a modellen), és máris láthatom a modellemen a textúrát... persze van egyéb lehetõség textúrázásra (zbrush, bodypaint), de nekem a ps eszköztára jött be a legjobban, mivel rajzolni nem tudok, így elsõsorban fotókról vágom össze a texútrákat... apropó zbrush: az sem semmi látvány, duál monitoron :) egyiken az eszközök, másikon a modell... vagy PS: egyiken az ecsetek, az ecsetbeállítások és a layerek, a másikon a textúra...
munka esetén 2x 1600x1200-on tolom mind a kettõt, hétköznapi felhasználás során 2x 1280x1024-en...

bele se merek gondolni, hogy ha sikerül 2 db 22-est venni, akkor az 2x 1680x1050 = 3360x1050 lesz, az eddigi 3200x1200 helyett... de a lényeg a nagyobb méret, és a szemnek kellemesebb elhelyezkedés (amióta megláttam tesómék 22-esét, én is vágyok egyre... remélem sikerül kettõt vennem...

A minõségi erõsítésre gondoltam.Magni egyébként te két monitort használsz a mayához?(nyilván egyik a munkatér másik a megnyitott eszköztárak...mint a photoshopban,,)

Magnificat
nem erõsíteni kell, hanem minõségivé tenni... mint ahogy a leírásban is olvashattad, egy 500W-os elvileg bõven elegendõ (sõt a nagyobb csak több áramot fogyaszt, mert ebben a terheltségsávban nem optimális a hatásfoka)... szóval nem az 500W-al van gond, hanem a márkával...

Magnificat
hát sokmindentõl függ, milyen, mennyire hosszú animációt akarsz, mennyire közeli vagy távoli, mennyire sok virágszirommal... le kellene modellezni pár ilyen szirmot, sokszorosítod, adsz rá gravitációt, meg egy turbulenciát vagy valami felfele ható légmozgást , hogy lassuljon... esetleg részecskerendszerre tenném... én valahogy így próbálnám elsõre, de persze hozzátartozik, hogy menet közben derül ki, hogy mûködik-e, vagy sem...

Ok kösz az alapos választ(a vinyó egyébként egy samsung (3év garis)Akkor a tápon egy kicsit erõsítünk...:-)
Ha 2d mozgóképet csinálsz az nem jó?(flashba ,anime studióba vagy valami 2d rajzfilmszerkesztõbe....)?

sziasztok! Segítséget szeretnék kérni - grafikus vagyok - de 2D-s tehát nem nagyon értek a 3D-hez, de most szükségem van rá - tehát az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnák hulló virágszirmokat csinálni. Remélem tud valaki segíteni! :) Köszönöm szépen elõre is! :)
Magnificat
aha... hát akkor hajrá, bár lehet kicsit erõsebb, 500-550 körüli tápot vennék ebbõl akkor, kizárólag a jövõre tekintettel léve, a leírt gépet szerintem meghajtaná (azért kérdezz rá a megadott fórumokon, nem vállalom a felelõsséget érte, mert nem vagyok szakember a témában :D)... bár mivel az alaplap nem sli-s, így nem kerül bele mégegy kemény vga, ami ugye a legfõbb fogasztó, így végülis annyira nem kell erõsebb (azért nem árt, ha nem sokkal drágább... :D) persze nem kell akkor 600w... de minõségi legyen, az a lényeg...

Magnificat

rooney8
Akitõl hallottam mindeki csak dicsérte... :) Meg a milyen gépet vegyek most topikba is ezt ajánlja mindenki...

Ja és épp most nézem az elsõ videódat... Nagyon fasza :)

Magnificat
alaplapban egyetértek, prociban egyetértek, ramban egyetértek, vga-ban egyetértek, hdd-t említettem, a tápról meg nem hallottam, de a gigabyte jó márka, ellenben nem tudom tápban mit nyújt... mindenesetre olcsó, ami jót is jelenthet, és kevésbé jót is... érdemes utánaolvasni a prohardver "milyen tápot vegyek?" topicjában a javasolt márkákról...

Magnificat
gyorsan egy gép, amit az elsõ kezembe akadó miskolci árlistáról olvastam (bruttó árak, összerakva , egy közepesen drága miskolci cégnél, ergo igen, vannak olcsóbbak, van, ahol több a választék, de ami nálam van hirtelen, abból veséztem...)

Intel Core 2 Duo E8400 vagy Core 2 Quad Q6600, játékban az elõbbivel érsz többet, renderben szerintem az utóbbival, de ezek csak netes olvasatom feltételezései, nem próbáltam személyesen õket. 34k körül vannak

2 db 2 gigás memóriamodul, a CSX-rõl azt olvastam, hogy olcsók és mégis marha jók, de ilyen nem szerepelt az árlistán csak 1 gigás, így árban a 2x2 gb-os GEIL Value ramokkal számoltam: 17k

Amiért szimpi volt a cég, és amiért megvan az árlistájuk: Samsung F1 750 GB hdd 32 MB cache, 3 év garival 19k bruttó (nekem eddig semmi bajom sem volt a samsungjaimmal, most koptatom a 3.-at belõlük, remélem ilyen lesz a negyedik... a prohardver tesztjén a leggyorsabbnak lett kikiáltva, csupa modern feature van benne, jó darab... emellett érdemes elgondolkodni a 640 gigás verzión is, ezek a samsung 320 gb/tányér-os rendszerét használják, kevés tányér->kevés hang, mégis gyors...)

alaplap: személy szerint az utóbbi idõben gigabyte párti vagyok/lettem, végigolvasva az oldalukat, igen jó biztonsági feature-ök vannak az alaplapjaikban. meg kell nézni, melyik az az alaplapjuk, ami ultra durable (csak szilárdelektrolitos kondikkal szerelt), és lehetõség szerint több, stabil proci-tápvonallal rendelkezõ) A DS3-DS4-es verziók talán ilyenek, de utána kell olvasni kicsit... Mindenesetre amit a listán láttam, az GA-EP35-DS3 és az GA-EP45-DS3 szerintem ilyenek... emellett meg kell nézni, hogy SLI-s-e, vagy sem, kérdés melyik kell (maya-nak nem kell SLI, játékoknak maximum, de szerintem egy 4850-el el leszel pár hónapig mindennel maxon tolva). Mindenesetre alaplap kb 20-23k körül lett számolva

VGA: 4850-es (szerintem egyértelmû gyõztes ár/teljesítményben, ha nem akarsz annyira játszani, vehetsz olcsóbbat, de ennél drágábbat semmiképp... 40-45k körül lett számolva

Táp: na igen, a kényes téma... szerény véleményem szerint márkásat KELL venni... igen, sokan ismerünk olyan gépeket, amikben olcsó, codegen vagy hasonló tápok vannak, és mégis mûködnek, DE szerintem nem szabad 10k-t spórolni egy olyan eszközön, ami életben tartja, vagy épp megölheti a 160k-s géped... a noname tápok kevésbé tudják fenntartani a kívánt teljesítményt, a 400W-os kb megfelel egy profibb 300-350-esnek... emellett sokkal nagyobb a kilengésük a voltokban, mint a profiknak. Amikor a procinak 1,35V kell, és 1,45-ön már meghal, marhára nem jön jól egy 0,05 V-os kilengés... persze az alaplap próbál egyenlíteni, de nem teljesen így megy... szóval szerintem nincs mese, ki kell adni több pénzt egy olyan tápra, ami adott esetben támogatja a következõ gépedet is... én jól jártam anno a chieftec 400-asommal, pont egy ajánlott széria volt, mikor vásárlás után utánaolvastam... a voltok betonstabilak, és még anno a 2000+-os Athlon XP-mhez lett véve, azóta hajtott már egy 3200+-os Athlon64-et, és most ezt, 4000+, 4 giga ram, 2 vagy 3 hdd, optikai meghajtó , 8600GT... jó, a procim energiatakarékos... mindenesetre a 4850-hez kell az erõsebb táp, szóval én is 500W környékit javasolok, tehát szerintem:
500W Corsair, vagy 600W Chieftec... mindkettõ olyan 20-22k körül van... ha lehetõség van rá, gondolva a jövõre, illetve ha késõbb akarsz új vga-t, vagy hdd-ket beletenni, akkor 600W-osat.... de minõségit... SLI-hez természetesen erõs táp kell...

rooney8
Én ezt venném:

GIGABYTE GA-EP45-DS3: 22.404 Ft
INTEL Core2 Duo E8400 3.00GHz 775 BOX: 30.639 Ft
CSX 4096MB DDR2 800Mhz CEC FAN KIT: 19.249 Ft
SAPPHIRE HD4850 512MB TOXIC FULL PCIE: 40.879 Ft (ebbõl felesleges 1GB-os)
GIGABYTE SUPERB 460W: 7.836 Ft

HDD-t meg nem tom... :)

Magnificat
Na itt vagyok, bocsánat a kimaradásért, de a netszolgáltatóm meghülyült, és mára tudták kijavítani a problémát (miután keresztanyáméknál utánanéztem egyéb szolgáltatóknak, és úgy jöttem haza, hogy ha nem lenne mûködõképes, akkor átállok... erre persze hogy megy :D mindegy, a címek megmaradtak :D)

Na akkor sorban:
grafit: tény, hogy amit linkeltél, az a 8.5 súgója, de amúgy tényleg egy musthave, rengeteg infót tartalmaz, sokat tanultam belõle (fõleg scriptelésnél veszem hasznát)
Ibor: a 3d designer nem túlzás egy egész picit? a designer messze nem csak modellezni tud...

max vs maya (gyors leírás, mivel a faq-ban benne lesz :D):
kicsit más területeken használják, így az adott területnek jobban megfelel. emellett a maya-t picit szerteágazóbbnak tartom, sok olyan dolog van benne, ami a max-ban maximum pluginekkel elérhetõ... emellett viszont annyira jó pluginek vannak max-hoz, hogy hihetetlen (saját kedvencem a fumefx) a max olcsóbb is, így vonzó sokaknak... emellett modellezében profibb szerintem (de ez hallomás inkább, mivel nem modelleztem effektíve tudatosan max-ban...)

gép: igen, hasonlót akartam írni, mint Peet, és amit te is összeállítottál... célszerû a 4 giga ram (pláne mivel olcsó, és marha jó dolog, az OS is marha jól érzi magát benne, de egyéb elõnyök is történnek néha, pl amikor dvd-rõl akartam másolni egy õsrégi cd-rõl 700 mega adatot, és 95%-nál nem tudta olvasni, mert picit koszos volt, kivettem, megtöröltem, megint megpróbáltam, és azt a 95%-ot memóból tolta (talán 590 MB/sec-et írt ki :D), a maradék ötöt meg cd-rõl beolvasta... :)
Szóval 4 giga ram jó dolog nagyon... Emellett 2 magos erõs procit ajánlottam volna legalább, ha megteheted akkor négymagosat, ha pedig játszani is akarsz rajta, akkor egy 4850-et...
az 500-as táp mennyibe kerül? milyen gyártó? nehogy egy párezres tápra kösd az új géped...
Emellett még egy jó monitor is célszerû (illetve kettõ :D)
Mint látod, nekem sem atomerõmûvem van, de még a felét sem tudtam kihajtani... persze a renderekkel gyorsabban végezne egy duplailyen gyors gép, de nem renderelek sokat, viszont amit csinálok (modellezés, textúrázás), teljesen elég, 2 monitor miatt külön öröm is :D (mégha az egyik elég szar is)
December környékén ennek ellenére én is változtatni fogok kicsit a gépen, veszek egy hdd-t (a 200+80 giga kicsit kevés már, veszek a 80-as helyett egy 750-eset :D), illetve a két 19-es moncsit lecserélem szerintem egy vagy két 22-es tft-re (tudom, TN-film, de mivel az eddigi monitoraim sem voltak bekalibrálva, így nem vagyok egy színhûség-fanatikus...)

a 64 bites os-t meg mindenkinek csak ajánlani tudom (szerintem Peet- is így van vele), de játékra célszerû mellette tartani egy 32 bites XP-t is... (meghát több os több lehetõség, nekem perpill 3 van (32 bit és 64 bit XP + 64 bit Ubuntu Linux), de volt már 4 is a gépen (még egy Vista is), sõt rövid ideig 10.4-es OSX-em is volt... Remélem mire meglesz a 750-es, kiadnak egy amd-n is jól mûködõ 10.5-ös osx-et, mert akkor lenne 5 OS lenne a gépen :D)

Ja vagy megelégszem azzal hogy az xp csak 3,3gb-t lát

ibor90
jónak tûnik, de azt ugye tudjátok hogy a 4 GB RAM-hoz x64-es op rendszerre lesz szükségetek?

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Összeraktunk egy tervezetet.Ilyen gépre gondoltam:
intell3dp35DPM alaplap
Intell core duo E8500(3,16ghz /6mb/1333MHz)
Sapphire Radeon HD 4850 1GB
kingston Hyperx 4GB (800MHz )ram 2*2GB duo
500w PFCblack diamond táp
500gb vinyó

ibor90
mert van egy 12 megapixeles géped amivel 1cm-rõl tudsz makrózni...azért!

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

schorby
De próbáltam már.
Miért?