Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
nem kell itt holmi világmegváltó dologra gondolni, 10 oldal fejenként a követelmény, valamint 10 perces prezentáció per fõ... Ketten "készítjük" (illetve én csinálom, és tanítom a másik srácot), tehát 20 oldal... ebbe nem fér bele sokminden, így ami belekerül: mi a maya, mel, node felépítés (kb 1 oldal), minden dolog mel utasítás, kocka mel utasítása, ezt beágyazzuk for ciklusba, így már 10-et jelenít meg, majd ezeknek a méretét csökkenti ciklusonként, ergo kapunk 10, egyre kisebb kockát egymás mellé pakolva. Következõ script: kocka színének változtatása a térbeli elhelyezkedése alapján (simán a lambert színének R, G és B csatornájának vezérlése translateX, Y és Z alapján). Végül részecskefolyam, aminek a részecskéinek pattanásonként változik a színe (kezdetben kék, majd minden pattanásnál vörösödik, 6 fokozatban). Ez a társam prezentációja, tehát a bevezetés. Én a kitenyésztett feladatok helyett "munkakörnyezetben" elõjött problémákat orvosló scriptjeimrõl fogok beszélni, az automap scriptem mindkét verziójáról, a szögesdrót készítésénél használt spirál vonal menti motion path alapú "duplikálom 1000-szer és visszalépek" kódról, és az ablakkészítésrõl. Kb ennyi fér majd bele 10 percbe (vagy még ez is sok), így sokat ne várjatok még egyszer mondom, de ha leadtam, majd felteszem, hogy akit érdekel belõle valami, az esetleg kiolvashatja belõle (ha más nem, az "ifjoncoknak" jó lesz 😛 😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Részemrõl dettó. Hálás lennék, ha ez az írás késõbb hozzáférhetõ lenne!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

engem feltétlen érdekel a dolog 😊 én mostanában mélyültem bele a mel és python programozásába, animálásnál kell pár dologhoz.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
Elkezdtem heggeszteni a december 3-ára befejezendõ leadandómat "Információs rendszerek tervezése és üzemeltetése" c. tantárgyból, aminek valami programozással vagy szoftverfejlesztéssel kell hogy kapcsolatban legyen. Az enyémnek "Grafikai problémák megoldása a Maya 2008 beépített MEL scriptnyelvével" címet adtam, lényegében arról van benne szó, hogy mire is használható a script nyelv, pár alap script elmagyarázása, majd ezután pár olyan script, amit valami probléma leküzdésére írtam (amiket itt is láttatok, szögesdrót duplikálás, automap, UI, stb...). Ha valakit érdekel, leadás után szívesen felteszem nektek is...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
akkor nem tudok segíteni (háhá)

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

berlinboy6329
Háhá,nem..Ati HD3870X2 van.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

ibor90
fogadjunk geforce-od van!

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

berlinboy6329
Ám nekem vki nem segit?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

bordy
ja és a kupak.tif-et használtam.

bordy
muhaha 😊

bordy
ha jól látom nem fordítottad meg vertikálisan a mapot. uv terítéken több a hely fent mint a textúrán.
a diplace képednek a color balancánál ne felejtsd el a color offsethez beírni a expression-t.
=file1.alphaGain/-2-t és az alpha gaint húzd olyan 0.03-0.09 közé.

nekem ezt köpte ki a gép.

http://kacatokweb.extra.hu/maya/kupak.jpg

berlinboy6329
Lol megbolondult a Mayám.

gondoltam szórakozok a Paint effectsel.Kiválasztotta egyet húzom az egeret a gridre hogy majd rajzolgatok és összefirkálta a egészet.

2 fajta disp. map van a zipben, az egyiket a sima tool menü/displacement -el, a másikat pedig a multi disp. 3 -al exportáltam ki

link
schorby
Én régen úgy csináltam, hogy beforgattam olyan szögbe hogy a jövõbeli forgás tengelye valameik fõ tengyely irányába legyen, ekkor freeze transforms és az elõzõ forgatás szögével visszaforgatod
ekkor jó lesz, de macerás kicsit.
késõbb rájöttem hogy kb 43637823szer könnyebb módja is van:
Fent a menüsor aéatt az ikonok közül katt ezekre:

majd kiválaszthatod a kis pivotot és forgathatod a rotate toollal:
Wearwolfff
Sziasztok!
Érdekes problémával találkoztam, nem nagy dolog, csak mégis. Nem lehet valahogy átállítani a modellek pivotpontjának az axis-át. Forgatásra gondoltam.

A probléma:
Szépen ki van alakítva a modell és ugye meg van forgatva bizonyos szögben.
Ezt a modellt én tükörmásoltam. de a pivotpont nem tükrözõdik. vagyis az új elem forgatása
már bonyolultabb. ennél két tengelymentén kell forgatni bonyolultabb módon,
míg az eredetinél csak egy tengely mentén.

Szóval van erre valami megoldás??
Ha nincs akkor scriptíróknak feladtam a versenyt.
pölö: amikor megnyomom az insert gombot
a pivot mozgatásához akkor forgatni is lehessen.

iBORSO:
Nekem marhára tetszik ez a vizisárkányos kép,
de szerintem egy kicsit túl erõs az a fénysugár, vagy nem???

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

schorby
Én meg most értem haza...
<#crazya><#finom><#finom><#nevetes1><#papakacsint><#hamm><#hamm><#hamm>
ibor90
köszi
van DOF csak nagyon kicsire vettem mert olyan lett tõle a kép mintha nagyon kicsi lenne minden (tehát makró fíling)
nem fogok már rajta alakítani, elértem amit ezzel szerettem volna, örülök neki hogy ilyen jó lett, legalábbis nekem nagyon tetszik....ha nektek nem annyira akkor sajnálom, de majd még fogok fejlõdni és a következõ amit csinálok az még jobb lesz és így tovább..ne várjátok el hogy egybõl profi szintû képeket fogok csinálni...fõleg vízalatti jelenetnél ami még most tök új volt nekem

amúgy most értem haza szalagavató buliról qva jó volt! csajok, buli,....stb 😊

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Peetmaya
vedd le nagyon picire, nézd meg úgyis. Amúgy belinkelhetnéd a disp mapot ide, hogy lássuk kb mit kéne eredményeznie a dolognak.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

ja télleg, azt el is felejtettem, de így sem jó :/

link
Peetmaya
kbencee a disp filenak az alpha gainját a file node-ban húzzad le 0.1 körüli vagy az alá értékre, aztán ha zb disp mapról van szó általában csinálunk olyat is, hogy kis expressionnel az alpha offsetet beállítjuk -0.5*alpha.gain-re.

Ibor, nekem ez a képed tetszik eddig a legjobban, viszont fenntartom még azt a véleményem, hogy a lényecske textúrájával nem vagyok kibékülve.
Volumetrikus fények nekem túl sûrûnek tûnnek. Csinálhatnál a lámpa útjába egy sziklatömböt. Nem kell nagyon részletes, csak kb sziluett, jó rücskös, hogy érdekes árnyékot vessen. A talaj kavicsosnak tûnik, lehetne bele tenni egy kis dispet, és hát DOF...

off: itt a hegyen nemrég havazott, most pedig havasesõ zúdult ránk😊

bordy
némo halacska és barátai jobban belepasszolnának.

ibor90
kb 1 hónap
de elég lett volna 1 hét is ha nem kell közbe suliba járni meg tanulni meg edzés meg szalagavató bál ilyesmi

mag: ok, nekem ez így qvára teccik, tök örülök hogy egy ilyet sikerült megcsinálnom, teljes környezet meg minden, nem csak egy modell egy plane közepén
de mindenki véleményét tiszteletben tartom és a tiédet is köszönöm, mert ha nem lennének kritikák akkor nem tudnék feljõdni

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
jobb, de még mindig fenntartom az msn-en mondottakat

Hány napig dolgoztál rajta ? 😄
Hogy ez milyen szép <#crazya><#buck><#vigyor4><#vigyor2><#wow3>
ibor90
nah ahogy igértem itt a végleges

ibor90
holnap majd felrakom a képet ami már valszeg a végleges lesz
kapott AOC-t meg majd ráadom a DOF-ot volt még egy kis color correction is, nekem teccik
ilyesmit akartam elérni majd meglátjátok, ha nektek teccik, teccik, ha nem, nem, majd kiderül, változtatni igazából már nem fogok rajta

hi all lenne egy kis problémám: Méghozzá az üveg mögötti fehér rész....Az üveg maya dielektrik material. Feltoltam a raytracingnél is a reflec.-t 4-5-re Meg a final gathernél is de semmi :S

Fürdõ

Magnificat
látod látod, az ész nélküli smooth hova vezet? meg úgy eleve az, ha valaki polyban modellezik, és nem tartja kézben a polyszámot... mindig tudni kell mennyinél jársz kb...
mondjuk én eleve smooth ellenes vagyok, a max amit használok (és amit tanultam is, hogy használandó) az 1, azaz 1 db mélység... és mindig a modellezés vége felé, mert a megnõtt polyszám sokban nehezíti a pontos és szép vertextologatást... mármint tologatva már nem lesz olyan... amíg kevesebb a poly, addig nincs ilyen gond... továbbá tessék soften-hardent használni, sokszor elég poly van az aktuális helyen, hogy sima végeredményt adjon, éppcsak a normálvektorokon kell ezekkel állítani. Ha meg mégsem, akkor a insert loop edge csodákra képes 😛 na meg a bevel... mostanában (high poly modellezésnél) rászoktam arra is, de smooth még mindig szinte mindig felesleges...

ibor90
de még alakítok rajta majd kirenderelm külön is és akkor úgy kicsit visszahozom a színeket, de azért mégis próbálok maradni valamennyire a realitásnál hogy víznek nézzen ki

ibor90
köszi! nem egyszínû!!! ilyen a vízalatti világ! elszívja a színeket minnél több anyag (fog-azaz víz jelen esetben) van a kamera és a tárgy között annál kevésbé látszanak a színek és bekékül

berlinboy6329
Nem rossz,nem rossz csinálgassad.A közeli kövek és a távolban lévõ növényzet tetszik.A csikóvalamin meg gondolom még dolgozol és nem egyszinû lesz.

Sikerült megkeresni a számálót(Poly count jee)És megnéztem.2milliónyi face nurbsbe konvertálva.Akkor akad egy kicsikét.Visszaalakitotam polyba,akkor irtózatosan akadt.430K 4oldalú faceig tökéletesen megy 600Knál már láthatóan akad,de még csak egy kicsikét...Kicsit elszámoltam a polygonszámot,nem gondoltam volna h ilyen sok lehet egy kis területen. 😮

ibor90
vártam volna vmi véleményt, kritikát de akkor mind1 😊

Magnificat
nekem a mostani jelenetemben 800k poli körüli mennyiségben van modell (300< darabszámú elemmel), és ezeken van vagy 60-70 shader, ennek a háromnegyedén textúra (256x256-tól 4k-sig). Itt már erõsen akad forgatásnál, de egyébként még egész korrekten dolgozhatok benne, ha nem távolról nézem, ahol minden látszana. ennek ellenére a dolgokat külön jelenetekben tárolom, és csak beimportálom a véglegesbe (a reference valami miatt bugos nálam sajna 😞 )

Peetmaya
Berlinboy ha már 9000 polynál akad a maya-d akkor ott valami nagyon komoly driver hiba van.
Én mondjuk ilyen szempontból nem vagyok mérvadó, mert nekem egész jó gépem van, de nekem még 1,6 milla polygonnál is egész elviselhetõen mûködik a maya textúrázott fényezett shadelt viewporton...

ibor90
ohhhohhhooohhhh milyen ihletem jött ebben a percben!!!!
ha majd ráérek (a contest után meg még otvvan a DA contestre készült robotom is) akkor fogom megcsinálni de qva jó lesz!!!!
egy rock zenekar felszerelése lesz de steampunk stílusban
dobok gitárok xilofon ilyesmi qva jó lesz
jah ihlet onnan jött hogy eszembe jutott ez hogy "ÁÁÁJ LÁÁÁÁV RÁÁKKKENDRÓÓL!"

ibor90
kezdi felvenni a végleges alakját :]

Erre a legegyszerûbb megoldás hogy ne smootholj agyon semmit se. 😊
De be lehet állítani azt is ha sok tárgyad van, hogy némelyik része ne látszódjon, csak renderelésnél.
berlinboy6329
Mayában ki lehet kapcsolni az akadozást?jó hülye kérdés el is magyarázom...most néztem át 3dS max topikba ahol egy aston martin volt renderelve.Na jó nem 1...100!Az hogy akadna már nálam Mayában!😮

Az a baj,h nem tudok ugy modellezni,h ne kezdjen el akadozni az egész cucc.Smooth után eléggé akad.Poly számot nem tok mondani mer nem tom h kell beállitani. :S

De 8-9000nél talán,most csak hasamra ütöttem.

Garou,
Most teljesen egyet értek veled 😊
Nem kioktatás, de ezzel minden kezdõnek tisztában kéne lennie. Ha valakiben nincs annyi ötletesség, fantázia, probléma megoldó képesség, nevezzük aminek akarjuk, hogy rákeressen alap dolgokra (mivel az ember ha vmit magától tanul meg sokkal jobban megtanulja, mintha valahol megkérdezi és egybõl válaszolnak rá) akkor tök felesleges maya t vagy bármi komolyabb software t elkezdeni tanulni. Sok kudarctól kíméli így meg magát az ember.
mag tutorjait ajánlom erõteljesen a kezdõknek. 😊

Magnificat
hát akkor a legjobb helyre jöttél zfd, bár a faq-ot olvasd el mindenképp, ha még nem tetted volna (banner alatt)

Nagyon szépen köszönöm, azt is, hogy nem hajtottatok el mindjárt 😄 Azt hittem, hogy azt fogjátok mondani, hogy húzz el innen hülye júzer 😄 Csak kicsit szebben <#worship>, hogy nem ezt tettétek 😄 Tényleg megszeretnék tanulni modellezni, természetesen mindent szépen sorjában 😄
Magnificat
magát az oktatóvideókat igen, én csináltam...

Mi volt az akkor ha szabad kérdeznem ? 😄 Azokat a magnicifat.txt-ket te csináltad amik benne vannak a FAQ-ban?
Magnificat
nem, te nem mondtál semmi rosszat, mások adtak nem ideillõ tanácsot...

Neharagudj, de ezt nem értem 😄 Miért moderáltad ki??? 😄 Kérdeztem valami rosszat? Vagy mondtam? Nem készakarva tettem. 😞
Magnificat
bocs, moderálás volt...

Sziasztok!

Még nagyon, de nagyon kezdõ vagyok ebben a progiban, most tartok ott, hogy csináltam egy monitort, de azt sajnos nem tudom, hogy, hogyan tudnék ráilleszteni képeket. Pl. egy olyan képet, hogy ezt az oldalt be PrintScreen-elem és akkor be szeretném tenni a monitor kijelzõjére. Nagyon szépen megköszönném, ha segítenétek, és annak is nagyon örülnék, ha segítenétek a sok-sok alap(sokszor teljesen hülye) kérdéseimben 😊) Elõre is nagyon, de nagyon szépen köszönöm! 😄 És ami még fontos lehet, hogy az Autodesk oldaláról letöltött tanuló editionom van.