Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
pontos választ én sem tudok, bár ha jól tudom, nincs X2-es felépítésû atiból firegl kari, márpedig a maya-t arra írják... tehát két gpu-t nem hiszem, hogy használna, de a 2 giga gddr-t elképzelhetõ (bár szerintem memóba teszi a textúrát, de fene tudja). Szóval az biztos, hogy vga kell neki pláne sûrû jelenetekhez (meg persze más progikhoz, pl mudbox), de elsõsorban proci és ram kell (régen olvastam egy ajánlást: gép maya-ra: lóvéd harmada számolási teljesítményre (proci), harmada ramra, harmada pedig minden másra... no persze ez pénzfüggõ, alacsonyabb keretnél többe kerül a "más", de nagyobb keretbõl mehetnek a kemény alapok... mellesleg nem tudom, hogy tervezik-e, hogy bizonyos dolgokat gpu-val számoltassanak ki a közeljövõben (nv cuda rulz), a ps-nek is jót tett sebesség terén (mégha az üzembiztonság talán romlott is miatta)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Valóban rendereléskor proci és memó. Többihez passz

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Sliders
Sziasztok. Lenne egy egyszerû kérdésem Mayásokhoz. Eléggé új vagyok még itt.
Azt szeretném megkérdezni tõletek, hogy az egybeépített videókártyák tehát például az ati 4870x2 ami egy kártya csak két chippel annak a kártyának a memóriáját hogy látja a Maya?
Mert a kártyán van 2gb gddr5 memória és az elég jól jönne összetettebb jeleneteknél. Le tudja kezelni a 2gb memóriát? Tudom hogy nem kezeli a crossfire-t sem az SLI-t de a ram nemtudom min múlik, hogy dõl el? Ez oltári nagy segítség lenne. A választ elõre is köszönöm.

Ugye amíg a jelenetet összedobom, addig a videókártya a fontos, ha pedig renderre kerül a sor akkor már a proci játszik csak?
Köszönöm a segítséget.

Hááá, Ibor ez nekem tökre tetszik.😊
Sztem csinálhattad volna, hoy amikor fut, akkor a két lábujja behajlik. Szal, hogy azzal segíti elõ az eggyensúlytartást. Bár, végül is ez egy robot.... Grat.
az alap mozgása jó...de scallel tömörítsd kicsit össze h dinamikusabb(gyorsabb) legyen a mozgás..fõleg amikor hátranéz.....jó lesz!

schorby
egy újabb playbast:
betörö
Magnificat
a felállás már igen tetszik, én kicsit elõredöntöttem volna ahogy lép, pláne amikor fut, de azért gratz...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
"Be van fejezve a nagy mû, igen. A gép forog, az alkotó pihen."
http://ibor90.extra.hu/x/vadallat_rendercamera2.avi
(lehet, de nagyon csak lehet, hogy kap majd hangeffecteket)

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Garou
Így van. Tehát rendereléskor (Mental Ray-t próbáltam) csak azt nézi, hogy mi volt a textura file neve, azt, hogy melyik könyvtárban van, már NEM! Az elsõ "01.jpg" nevû file-t használta texturának, és magasról tett rá, hogy a sourceimagesbe szól a jegy (azon belül egy almappába), õ bizony elõbb talált az images könyvtárban egy ilyen file-t, hát azt csatolja!

Holnap még megpróbálom reprodukálni a hibát. Ha ez nem egy egyszeri bug, akkor ezért valakit izomból tarkón kéne vagdosni odafent a hegyen, ahol a Nagy Szakértõk a Maya-t hegesztik...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Garou
Érdekes dolog történt.

01 névvel csatoltam a texturát egy lambert anyaghoz, minden faja, minden nézetben jól mutat. Rendereléskor valami istentelen kép jelent meg rajta, aminek semmi köze nem volt a texturához, olyan volt, mintha a jelenetet egy bizonyos szögbõl rávetítenénk az anyagra. Na ez mi? Többször lecsekkoltam az elérési utat a végén egy darab plane-re raktam rá a text-et, megint jól néz ki, le is ellenõrzöm, okés, erre rendereléskor ugyanez a "hiba". Mintha egy elcseszett tükröt néznék, ami egy másik szögbõl mutatja a jelenetet.

Aztán rájöttem, hogy a sourceimages mappában lévõ "01.jpg" mellett van egy "01.jpg" az Images mappában, ami egy elsõ tesztrender... Hát nem azt csatolta a lamberthez renderkor a drága, hiába mondtam neki, hogy honnan kérném a texturát!<#wilting>

ibor90
nah problem solved
after effectsben kap majd mósön blör-t

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

ibor90
itt az 1. képkocka
nem tudom hogy renderelem majd ki mert a motion blur + ezek a mia materialok a bluros refl.el eléggé megnyújtják a rendertime-ot..majd nem tom még próbálok vmit hogy visszafogjam kicsit

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Peetmaya
szerintem üljetek le egyik délutánon és kikockázva nézzétek végig a transformerst, nagyon tanulságos lehet a kis robot mozgása.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
nem hamarkodja el, azt tudja õ is véleményezni, amit mutatsz véleményezésre 😄 egyébként pontosan tudom mire gondol Peet, én is hiányoltam belõle, bár én elsõsorban iboréból, schorbyé annyira eleve nem dinamikus, hanem óvatos... mondjuk dinamikát szerintem a legnehezebb hozzáadni a mozgáshoz, még a nagyoknak sem mindig sikerül az átvezetõkben. Persze azokban van, de még kellene... Ennek nagymestere szvsz a Blizzard, annak is pár wow-os és War3-as videója, na azokban olyan mennyiségû dinamika van, hogy csak fogod a karfát 😄

ibor90
ne hamarkodd el azt csak mutattam...kész van am csak kikéne renderelni
csak motion blur miatt 1 kép olyan 2 perc és az 500 kékocka * 2 perc az azér odavág..de majd kirenderelgetem szép lassan

schorby
Egyet értek, már folyamatban volt a dinamika hozzáadása.
A modell saját, és most blúprintet se rajzoltam, teljesen életérzésre ment.
ja és kösz
Peetmaya
mind Schorby és Ibornak: nincs dinamikája a mozgásoknak, kb az látszik belõle, hogy megadtad a kezdõpontot, a végpontot, és picit finomítottál graph editorban utólag. Ahhoz, hogy élethû mozgást hozzál ki, szerintem ennél sokkal több kell. Mozgassad meg az egész testét, minden egyes porcikáját, és ne legyen ennyire átmenetes, legyen benne dinamika, hirtelen mozdulatok, lehessen érezni azt, ha megmozdul a tömege, akkor annak van némi lendülete stb.
Amúgy Schorby a modelled kifejezetten tetszik. Saját ötlet?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
bella11: faq a banner alatt

Hú ez nagyon zsír! Gratula!
schorby
kösz
ThomasGins
Frankó nagyon!

\"So always look on the bright side of death\"

Garou
Tényleg kicsit mosolyogni való. Az egész verseny egy részrõl egy közösségi megmozdulás is, meg olyan pro arcok rakják ki a wip-et, hogy besza behu, és senki nem parázik, hogy lopnak tõle. Szerintem a legjobbak pont magasról tesznek rá, mert a fejükben már összeállt a kép, aki meg lopna, az úgyse azért fog nyerni. De most már én is kíváncsian várom. Tudásotok megvan hozzá, hajrá!

schorby
Én most ezzel szórakázok...:

és az anim elsõ 50 fréme:
1ik szög
másikból
még a karakter nincs shaderelve, és a kamera is mozog majd
cím a betörõ
nos ez funnie😄 mindenfele szempontbol.....tipikus magyar paranoid hozzaallas:S

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

ibor90
még nincs...és nem is egybõl lesz, hogy ne legyen ötletlopás
de ezt a részét IMP intézi

kerestelek titteket a cgsoc.-on nincs topikotok? (marmint contest anim)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Érdekes. Kicsit amikor fölkel, akkor azt csinálhatná nagyobb lendülettel. Mármint szerintem túl kicsit billent a fejével. De am. tetszik.
ibor90
ezzel jáccottam az elmúlt két napban
még holnap majd befejzem, kell még állítgatni meg még fog futni nagyon gyorsan felbukni a saját lábában...bullet time...és pörögve gurulni aztán terpesz ülésbe érkezni
http://ibor90.extra.hu/x/vadallat2.avi

Magnificat
én a legjobb ár/teljesítményt támogatom,emellett nekem elég sok bajom van mostanában a maya és geforce driver összehozásával, fõleg duál monitor esetén

Csak annyit, hogy én Geforce-ot támogatom 😄 de tényleg mostmár 64 bité a jövõ egyre több dolgot írnak meg rá, plugint, kiegészítéseket stb.....És persze nem lesznek memóriagondok.

Kösz a hasznos információkat, sokat segítettetek.

Üdv.
Magnificat
Lássuk csak...
alaplap jó, olyan, mint az enyém, csak 560-as chipsetes (am2+-os, az enyém meg csak am2). A proci is korrekt darab, bár ha elsõsorban maya-ra menne, lehet elgondolkodnék egy X3-ason is, ha az ára olyan... A 6000+ egyébként onnan jön, hogy régebben az Intel nagyon tolta a ghz hajhászást a p4-ekkel, az amd meg az architektúrára feküdt rá... végeredmény egy olyan proci lett az amd részérõl, ami 1,6-1,8 GHz-en verte a 2-2,4-es P4-eket. Mivel azonban a vásárló buta, ezért az Intelt vette gyakran, mondván minél több Ghz, annál gyorsabb (ami esetünkben nem volt igaz). Ezért az AMD bevezette a PR számozást (Performance Rating), aminél nem a valós órajelet adják meg, hanem azt, amilyen P4-el egy kategóriában van. Tehát a 2000+-os Athlon XP-m a 2 GHz-es P4-el volt versenyben (picit gyorsabb volt nála), annak ellenére, hogy 1666MHz-en ment csak... Az AMD megtartotta ezt a számozást az X2-esig, itt úgy számolják elvileg, hogy 2x 3000, tehát 2 db 3GHz-esnek felel meg a két mag miatt... Az összehasonlítás viszont már nem mérvadó, mivel az Intel is kijött az új architektúrájával, a Core 2-vel, ami viszont alacsony órajelen is veri az AMD hasonlóját... Szóval már nem lehet ránézésre megmondani, hogy a 6000+ melyik intel core 2-vel van versenyben, már utána kell nézni...

visszatérve a gépre, én személy szerint 4 giga ramot vennék, annál is inkább, hogy még mindig elég olcsóak szerintem. Igaz, ahhoz meg kell lépni a 64 bites OS-t is, de szerintem mindenképp megéri (legalábbis dual bootosan egy 32 bites mellett, 32 bites játékra, 64 bites munkára...)
A vinyónál én Seagate helyett Samsungot vennék, mégpedig Samsung F1 640 gigásat (amit vettem is 😊 ). Elõnye, hogy 333 gigás tányékokkal van szerelve, ebbõl van két darabja, ennek köszönhetõen iszonyat gyors a versenytársaihoz képest, és halk és "hûvös". Jah, és olcsó 😄 én 17k-ért vettem az enyémet 2-3 hete, és 30-40%-al gyorsabb, mint a 200-as Sata-s hdd-m volt (annak hdbench alapján átlagsebessége 58 mega körül volt, míg az újnak 80-90...)
Videókariból pedig én egy 4830-asat vennék, a 3850 épp most fut ki (persze ez nem sok dolgot jelent), az ati ehelyett a 4830-asat pozícionálta ebbe az árkategóriába (és kicsit gyorsabb is tudtommal, mint a 3850). A 4-es hd sorozat marhára el lett találva...

Szóval a gép maga jó lesz, bár megpróbálnék most kihozni egy olcsó inteles konfigot is... az intel most perpill az olcsó kategóriában is gyorsabb, mint az amd, kivéve talán a legolcsóbbakat. Szóval szerintem célszerû megnézni egy inteles konfigot is. Emellé én tehát 4 giga ramot, samsung F1 640-est és 4830-at ajánlanék... meg egy jó tápot persze, ha nem lenne... 3D-hez pedig valóban nincs elég erõs gép, ha 4 magod van, akkor annyit eszik, ha 8, akkor annyit... Annyiban más, hogy gyorsabban végzel, és pár extrém dolgot is meg tudsz csinálni erõsebb géppel (meg egy kicsit hülyébb lehetsz, gyengébb géppel okoskodni kell hogy ugyanazt a minõséget elérhesd, amit az erõsebbel brute force-al, erre pl a füvem, amit nem tudtam most megoldani, mert nem volt elég a 4 giga ram sem 😄)

Garou
Hasonlón tolom én is. Szerintem jó ez. Az árával nem vagyok tisztában, majd mások megmondják. 3D-hez sose lehet elég erõs géped, de ezzel tökéletesen el lehet boldogulni szerintem.

Helló! Mit szóltok ehhez? Mi a hibája? Mit kéne cserélni? Egyaránt kéne mayához, és játékokhoz is.
Gigabyte AMD MB GA-M56S-S3, NF 560, SATA 2,PCI-E
AMD Athlon64 X2 Dual 6000+,2mb 1000Mhz,FSB 65nm (mit jelent a 6000+?)
ddr2 2gb pc 800 Kingston
HDD Seagate 500gb, 3GBps Diamondmax SATA 2,
ATI HD 3850-HDMI, 512MB, 256bit PCI-E DX10.1 Gainward

Mennyit adnátok 1 ilyenért bolti áron? Mennyire jó konfiguráció?
VanBuuren
asszem sikerült, az anyag matte opacity-jénél black-hole-t állítottam be. mûködik bár szinte mindent ffeketére és nulla értékre vettem, nem tudom melyik mûködött 😊

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2

Garou
Szerintem "Use Background" shader jó lenne erre. Én is használtam már, mondjuk png-be rendereltem utána, és ha a camera environmentjébe bele volt rakva valami, vagy el volt állítva a szín, akkor már nem mûködött. De egyébként igen, csak leszedtem a reflectiont.

VanBuuren
Sziasztok! lenne egy maya-mental ray-es problémám. azt szeretném megcsinálni ,h van két test az egyik kitakarja a másikat ,de nem akarom ,hogy látszodjon a renderen csak azt ,hogy alfán keresztül kitakarja a másikat. olyasmi mint amikor egy láthatatlan test mögé beállna valaki majd kikandikálna onnan. vagyis nekem fontos ,h ez a test az alfa csatornában korom fekete legyen. majd animáció közben elõbújjon mögüle a másik test. van 5let ,hogy ezt hogyan tudom egyszerûen megcsinálni? vmi speckó anyag kellene rá? köszi elõre is

asus p5b plus,Intel Core 2 Quad 2.4GHz Q6600,2 gb kingmax 800Mhz, Asus GeForce EN7300GE 256MB,Samsung 400GB 7200RPM 16MB SATA2

Magnificat
nyitsz egy script editort, és ott a History alatt bekattintod a batch all messages-t. ezzel minden parancs, amit kiadsz, láthatóvá válik, még az ablakfrissítések is... állítod az idõcsúszkát, és látod, hogy milyen utasítás zajlott le... na arra rákeresel a súgóban, és kész is vagy...

azt is elárulod, hogy ezt hol nézted meg? 😊
ÉS köszönöm a választ az elõzõ kérdésemre.

ibor90
igen, mert az csak egy érték
még hypershade be meg hypergrapfh ban is megtalálod a nodeját

Magnificat
nincs olyan utasítás, hogy time...

ibor90
csináltam az elõbb vmit holnap adok rá egy pár shadert és beanimálom..riggelve már bevan..majd meglátjátok 😉

ibor90
elvileg a time simán is azt jelenti nem?

Magnificat
mármint hanyadik frame-en állsz most az animációs sorban?
mert az a

currentTime -q;

(maga a currentTime xx az xx frame-re állítja a sort)

maya változóit hol tudom megnézni miben mit tárol, vagy ha konkrétan keresek egyet?
Most azt a változót keresem ami tárolja h melyik framen áll a slider.....

Magnificat
Nálunk is volt egy félév Számítógépi Grafika tantárgy, amiben Opengl-ben programoztunk (és mi is tanultunk sok olyan dolgot és fogalmat, ami azért helyrerakott a fejemben pár dolgot...). Mondjuk nekünk messze nem kellett ilyen erõsségû feladatot csinálni (én OBJ beolvasó és megjelenítõ progit írtam)

Nálunk van egy félév '3D grafika' néven. De itt ahogy mondod Mag, nem a mûvészi részével foglalkozunk, hanem, hogy mit csinál a maya a háttérben mikor te modellezel, renderelsz vagy ilyesmi.

Konkrétan a házi lényege is nem a kép megjelenítése lesz mert a renderelõt nem én írom házihoz. Én csak a fotonok lekövetését, törését, pattogását és azok tárolását a memóriában. A lényege egy olyan reprezentáció amivel gyorsan fogja majd a render kiszámolni a képet(bevilágított szobát). Ha rosszul írom meg a kodót órákig fog tartani a render, ha jól akkor gyors lesz és akkor kapok jó jegyet 😊 😄 Tehát olyan kód írása, ami optimálisan tárolja a fotonokat a memóban, hogy minnél kevesebbet keljen lapoznia. Minnél jobban és egyenletesebben kitöltse a memó egy lefoglalt részét. huh 😄

Magnificat
Miskolci Egyetemre járok, de ne hogy azt hidd, hogy itt oktatnak Maya-t (illetve valamilyen szakirányon van egy fél évig de ott nem igazán tanítanak semmit, köszönhetõen, hogy 2-3 ember jut egy gépre, és a tanár csak átfut az anyagon... gyakorlási lehetõség nincs...).
Amúgy nem a suli követeli a maya-val kapcsolatos témákat, hanem én írok amibõl csak lehet maya-val kapcsolatosan. Mint említettem, Információs rendszerek tervezése és üzemeltetése most a tantárgy neve, aminek keretében a MEL scriptet írom. Imp-rõl nem nyilatkozhatom, de gyanítom, ha egyetemrõl van szó, akkor ott is inkább programozás jelleggel tolják a témát.

Imp: hajrá hajrá, majd lássuk az eredményt...

ibor90
milyen egyetemekre jártok ti hogy mayaból kell vizsgázni meg ilyesmi? 😊
legközelebb én is mondom a töri tanárnak hogy a 2 vh. közti Magyarországi politikai és gazdasági helyzet helyett inkább tanuljuk a CG kifejlõdését, híres grafikusokat, animátorokat stb...inkább nem mert ma is majdnem letépte a fejem mert késtem 25 percet a 45 perces óráról (de amúgy simán beírhatta volna nem értettem mért kellett a cirkusz) 😄

Nekem most programozásból a nagy beadandó házi a globális illumináció készítése....egy szoba benne egyetlen egy fényforrás és ennek tárolása memóriába.... 😊