Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Garou
Ühüm, tehát van a Mesharray suli, ahol Vári Róbert is tanít, mocsok drága, de papírt ad meg tudást.

Meg van pár, amirõl úgy hallottunk, de azok is kérnek 2-300K-t.

Hát nem tudom, ha lenne pénzem, akkor az elsõre elmennék, de ha van 200 e forintom, abból nem iratkozom be valami kevésbé ismert oktatásra, hanem bevásárolok mondjuk 3, de legyen inkább 4 zsáknyi dvd-t a gnomon-tól, vagy a digital tutorstól. A tanárok náluk is jók, és bármikor újranézhetem az anyagot. 😊

Szóval inkább oktató dvd-kre költs, ne tanfolyamra. Szerintem

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Amugy itt vagy 3dsmaxon lattam egy sulit ahol ilyen 300 korul volt az ar.

the world is mine

Magnificat
most olvastam valami cgshopról, az elvileg 250 körül adja az oktatást

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
de rákérdezhetsz, biztos mondanak egy korrekt árat + részletfizetés vagy hasonlót, bár sokkal olcsóbban szerintem nem jössz ki...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Pff az nagyon nagyon sok. Én azt hittem hogy kb olyan 180-220K ba kerül körülbelül 😞 Sajna ennyit nem engethetek meg magamnak fõleg gyerek mellett nem😞 Azért thx a választ. Hát akkor marad az olvasás és a gyakorlás😊

Magnificat
egy ismerõsöm jár/járt rá, és elégedett volt, mondjuk õ elég alap szintrõl indult, de sokat tanult belõle. persze a tapasztalat és a sok gyakorlás nélkül még nem jutott magas szintre, de ügyes. Mesélte viszont, hogy vannak igen jó tanárok (pl Vári R.), vannak igen gyengék, és sok a tényleg tehetségtelen azok közt, akik beiratkoznak. ezeknek felajánlják egy idõ után, hogy alá szolgája, és visszakapják a pénzük egy részét.
de hogy ez megéri-e? embere válogatja. egyrészt a munkalehetõség csak tényleg a nagyon tehetségeseknek áll szerintem, azok meg már jó ideje foglalkoznak a témával, ergo amúgy is bejutnának valószínûleg. a munkahely egyébként ha jól tudom a 3dBrigade-nél lenne, de gondolom messze nem hatalmas dolokkal, hanem fõleg props készítéssel. aztán ha megmaradsz, megmaradsz...
másrészt viszont elég drága is, 5-700k körül van ha jól tudom amit sokan nem engedhetnek meg maguknak.
szóval szvsz aki gyorsan akar intenzíven viszonylag jó helyrõl tanulni, és sok a pénze, annak megéri, akinek van sok ideje, az megtanulhatja egyéb helyekrõl, de bármi is legyen, szükséges rengeteg gyakorlás gyakorlás és gyakorlás. mindkettõ mellett... az oktatás sem váltja meg a világot, nem leszel tõle egycsapásra profi, de jól össze tudja szerintem foglalni azokat a dolgokat, amiket ha nagyon sokat gyakorolsz és tehetséges vagy, akkor berepíthet a profik közé...

5-6 szaz ezer az oktatas..nem biztos hogy megeri..emgtudod tanulni ugyanazt konyvekbol netrol is..foleg ugy nem eri meg ha rogton naluk kezded mert nem biztos hogy tudod hogy tenyleg ezzel akarsz foglalkozni.

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Garou
Miért, ennyire mocsok drága ma egy jogsi?

Köszi a választ azért kérdeztem mert most gyesen vagyok a fiammal és most 20% kedvezményt adnának a tandíjból 😊 és ez elég jónak tûnik. Meg felmerül t egy probléma eddig maya 8.5-öt használtam (mert az legális) de most kipróbáltam a maya 2008-at! Hogy kell forgatni benne az egészet mivel nem birom😞

bordy
3x leteheted a jogsit belõle.

ibor90
mivel árat nem ír így nem tudom, de ha lenne annyi fölös pénzem (és már meglenne a jogsim, egy új gép az egyetemhez) meg idõm, akkor én elmennék, fõleg ezen rész miatt: "A képzésen résztvett, jó képességû hallgatóinknak elhelyezkedési lehetõséget biztosítunk professzionális stúdiókban."

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

Lenne egy kis problémám. Szerintetek ez az oktatás mennyire éri meg az árát??.:
http://www.mesharray.hu/mayamasterclass.aspx
Volt már valaki ezen a tanfolyamon?

Peetmaya
Van a maya-nak egy feature-e, ez a maya live. Igazából én se értek hozzá, 1x próbáltam még az õsidõben. Vannak tutorok a helpben hozzá, ezt volna érdemes megnézned, aztán ha nem megy, akkor szemre, nincs mese.
Amúgy meg a rajzolt képeknél mindig ott van az emberi faktor, az ember nem tud egyenes vonalat rajzolni, valamekkora torzulás biztos lesz a képen, így tökéletesen egy rajzolt képre nem fogod ráilleszteni a virtuális kamerát, viszont majdnemteljesenjó lehet😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

az a baj h a rajzolt képeken nem egyszerû csak a view portot beforgatni. Állítani kell a focal length-et, a 3pontos-perpektíva erõsségét, anzimuth, yaw-pich meg hasonló dolgokat h pontosan azt kapja az ember amit akar. most pl 2óra volt pontosan belõni a kamerát, ha egy testet beviszek a tlrbe az pontosan úgy torul ahogy a mögötte lévõ képen a dolgok és ott ahol kell térben....

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

repvez
Lehet, hogy nem teljesen használhato a dolog, de egy probát megér.
A google sketch up progiba betöltöd a képet beállitod a nézetet hogy a függöleges és vizszintes tengelyek fedjék egymást és a fo vonalait az objektimnak megrajzolod, majd elmented és ha támogat olyan formátumot amit szeret a maya akkor beimportálod és ott folytatod a részletezést.
Nem tudom hogy mit szeretnél igy modellezni,de épületekre elég jo. vagy ugyan ez elv alapján müködik a photomodeller ha jol emlékszek a nevére.
az baj ezzel a tologatásos szemre módszerrel, hogy bizonyos részeket jónak érzel lockolod a camerát és dolgozol majd rájössz h mégse jó......maxba van egy ilyen funkció h belövi a kamerát bizonyos síkok megadása után

ibor90
jaja ez kb szemre megy
de pl ha van benne talaj vagy egy fal akkor beraksz egy planet és addig állítod amíg olyan nem lesz
tehát kb amit magni mondott

bordy
beforgatod a viewportot, aztán ha úgy érzed hogy jó, camera lock.
más módszert nem ismerek sajna. szal jöhetnek az ötletek. 😄

Magnificat
erre én is kíváncsi lennék, bár még sosem próbáltam. én rajzolnék egy kockát a 2d-re, és a 3d-be is, és úgy alakítanám a látószöget, hogy a két kocka ugyanúgy nézzen ki... de lehet most hülyeséget mondtam 😊

Következõ problémával állok szemben, gondolom már ti is tapasztaltátok. Berakok a jelenetbe egy perspektivikus képet és szeretném a camerát beállítani pontosan úgy(pl.:látószög), hogy a képen látható perspektívával egyezzen meg, hogy amit megrajzoltam 2D-ben azt 3D-ben is létrehozhassam.
Hasonló dologról van szó mint a cameratrack, csak állóképnél. Kérdés. Milyen technikával, vagy trükkel lehet optimális idõ alatt gyorsan belõni a camerát?

Magnificat
nincs mese, gyakorolni kell... ha nem tudod rávenni magad, nincs értelme idõt fektetni bele

berlinboy6329
Nincs vmi mód,h Mayázzak?

Leglább egy éve,vél éve nem Mayáztam.Mindig az volt h jó lenne,meg fejlõdni kellene,mert mindennap járom a CGTalkot,nézem a jobbnál jobb képeket,és belegondolok h én is csinálhatnék ilyeneket.De mikor belegondolok,h 7-8 órás tutorokat kell megnéznem,amire +10 óra rámegy,mert xy dolgot nem értek és visszatekerem,megnézem megint...Elmegy a kefvem.Bár vmiért amugy sincs sok...Szal nincs kedvem de mégis szeretnék Mayázni,tanulni.....Hogy lehetne rávenni magam?

gondoltam,majd a Challenges animáció majd meghozza a kedvem,dehát nem haladunk :S

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
az én látványtervem szerencsére ennél azért jobb lett 😊 bár képet nem adhatok 😊
mindenesetre figyelj, ez megy mindenhol az életben. Vannak az olcsó és szar dolgok, meg a drága és jó dolgok. Van, akinek nem kell drága, van, aki pedig nem engedheti meg magának a szart. Ez ilyen... A nevesebb helyekre úgysem mehet a szar, azt kell "árulni", amire kereslet van. keveset fizetnek? akkor kevesebbet kapnak. mindenkinek jogában áll fele áron is elvállalni a munkát... meg másik: én is vállaltam már el fele annyiért dolgokat, és kétszer jobb lett. De nálam is millió egy sokkal képzettebb ember van, magyarul akkor nekem sincs jogom dolgozni? hagyjuk már, hogy ki mondja meg, hogy ki mit dolgozhat meg ki mit nem. A képen látható minõséget ha 10k-ért adják pl, akkor egy órányi ujjgyakorlattal kereshetsz egy tizest, és még jobb is lesz. órabérnek nem rossz összeg... AZT KELL NYÚJTANI, AMIT A MEGRENDELÕ KÉR. ez örök igazság, és sok kellemetlen fáradalomtól is megmentheted magad. én pl most magyarázkodhatok azért, hogy lassan készülnek el a renderek, mert 240 frame-es animnál minden másodperc 4 perc teljes renderidõ növekedés, és a megrendelõnek meg hiába mondanám, hogy nézze meg, milyen finomak azok az árnyékok, vagy épp mennyi fotont generáltam. õt a végeredmény érdekli, amit lát az tetszik-e, vagy sem. amíg pedig a megrendelõ elégedett, addig én is az vagyok, jobb helyekre meg úgyis kell a minõség, mert nincs pofájuk kitenni egy ilyen képet. De egy kis bisztrónak ne kelljen már 800k-s fotóreál képet csináltatnia, csak azért, mert az illetõ ilyen profi... mellesleg az én megrendelõmnek is olyan anyagokat adnak be, pl a bútorokról (amiket én is megkapok, hogy rakjam bele a végleges renderekbe), hogy igazából nem lehet egy rossz szavam sem a munkámra, mégha én nem is vagyok vele messze elégedett, sõt kifejeztetten fél-amatõrnek tartom...
inkább akkor aggódjatok, ha majd ezerszámra lesznek a veletek egy ügyességû/durva tudású grafikus minden sarkon. monopolhelyzetben úgysem lesztek.

Peetmaya
ejjha😊

Garou
Hát ja, csak mondjuk Imp megcsinál egy látványtervet szépen igényesen, és ezért el is kéri a pénzét, mert ér is annyit. Vérpistike meg megcsinálja fele se olyan jól két boroskóla áráért, mert egyetem mellett nem kétszer, hanem háromszor akar inni egy héten. A megrendelõnek meg a sz@r is jó lesz, úgyse látja a különbséget. Volt valahol két kép AO-val, meg anélkül, meg kellett az ujjammal mutogatni a haveroknak, hogy hol a különbség, mert laikus elsõre észre se veszi.

3D látványterv

Na? Ezért valaki pénzt adott, mert sokszor ez a minõség is elég! Szóval a kérdés szerintem összetettebb, és megértem Imp aggodalmait...

Magnificat
nem szeretem amúgy ezt a felfogást. egyrészt ha valaki tehetséges benne, akkor igenis tegye próbára magát, másrészt tessék jobbnak lenni, jobb referenciákat felmutatni, és akkor tiéd lesz az állás, legalábbis nem lesz kevesebb esélyed, mint a 2 napos vérpistiknek...

Magnificat
ettõl még ugyan nem fog... hidd el, hogy az emberek 90%-ka feladja, illetve nem hozza a megfelelõ színvonalat. Aki meg nem hozza, az ugyanúgy bukik, mint más munkákban...

nem hiszem h nekem nagyon sok újat mutatna majd attól félek 😞...ráadásul egyvmire lesz jó ez a könyv, h csillió billió srác fog CG-ni.....sajna ez a CG ipar MO-n is 2-3 év és teljesen telített lesz most is nehéz hát még késõbb

bordy
nekem az meg van cd-vel együtt. csak angolul.

Ez jó lessz csak még várni kell rá 😞 Köszi

Garou
http://kiado.perfact.hu/elokeszuletben.php

Csekkoljátok a legalsót, és utána tényleg elfelejthetjük a Maya a 3D világa könyvet...

Magnificat
nah, itt tényleg hagyjuk abba. Ibornak abban igaza van, hogy maga a torrent rendszer nem illegális, a wow is így terjeszti a patch-eket, meg sok mmo magát a letölthetõ klienst, nvidia a programjait, stb... a legjobb p2p rendszer jelenleg. Ellenben ne utaljunk már semmi módon olyanra, hogy ezt meg azt a dolgot töltsd le, mert nálunk sem lehet mindent letölteni "legálisan", azaz nem büntetve. szóval téma lõve, és köszönöm...

bordy
ma már nem sokat ér az a könyv valszeg. szal hanyagolható. dt-s anyagokból mindent meg tudsz tanulni ami abba benne lehet. nem tudom mi van benne mert a mai napig nem néztem bele XD

Peetmaya
annyira nem jó az a könyv. Gondolom angolul tudsz, keressél rá pár angol irodalomra, de amúgy videotutorok alapján megtanulhatsz mindent.

Ibro ne warezolj!

Az összes Cartoon-os rész megvolt de sajna nem volt lehetõségem megnézni mert akkor szált el a winyóm 😞 Azért érdeklõdtem hogy megéri-e. Akkor megnézem mik vannak neki és leírom. Engem még a Maya a 3d világa c. könyv érdekelne de sajnos sehol sem találom mindenhol elfogyott 😞 Legalább 8 antikváriumot is végigjártam de semmi. Valakinek esetleg nincs meg? Eladóba vagy nem tud olyan oldalt ahhonnan megtudom szerezni így vagy úgy😊 Elõre is THX

ibor90
jah de nézd meg azért hogy mikoriak azok amiket õ ad, mert az újjabbak jobb minõségûek és lehet jobban megérné pár újat venni az oldalukról mint sok régit
ha kell tanács hogy melyikeket vedd meg elsõsorban szólj és összeírok egy prioritási listát mert én szinte az összeset láttam a Digital Tutors-tól

ibor90
mindenképpen!!!!
fõleg hogy alapból sem olyan horribilisen drágák már és még ha ezt féláron akkor sztem ne hagyd ki a lehetõséget
vagy ha ismered a torrent világát akkor talán máshonnan is megtudod szerezni esetleg ingyen is, de én errõl nem tudok és nem is mondok semmi többet...akit érdekel utána tud járni hogy mi hogy

Lenne még egy kérdésem! Mivel kezdõ vagyok érdemes lenne e a Digital Tutors lemezeit megvenni mert most alkalmam nyilt rá hogy nagyrészét megvegyem ismerõstõl féláron.

A gondom a videó kártya volt szerintem mert eddig egy 6600Gt volt benne most vettem ma egy 9600gt és windows újratelepítés és mostmár jó 😊

Peetmaya
mi volt a gond?

Probléma megoldva 😊 Köszönöm a segítséget!!

ibor90
motion blur nincs bekapcsolva véletlen?
elképzelhetõ hogy a preset amit használsz alapból bekapcsolja a motion blurt és attól van..

Igazság szerint minden felbontásban HD-n kívûl de nem is széthúzódik hanem inkább szellemképes vagy olyan mintha mozgás közben húzná magát csak az halványabb! Nem értem miért. 3Ds Max-nál is ugyanez a probléma.

Peetmaya
milyen felbontáson van megnyújtva és milyenek a pixel illetve device aspect ratio-ok?

Sziasztok!
Szeretnék kérni tõletek egy kis segítséget! Most készítem az elsõ kisebb animációmat (Kezdõ vagyok!!) kb 30 mp az egész! Szóval ez úgy néz ki hogy, van egy figura és felugrik egy korlátra vagyis felül de ugrásból mert a korlát magasabban van. Szóval a gond ott van hogy mikor le renderelem akkor a videóba mikor ugrik olyan a figura mintha megnyúlna a teste. De ha full Hd ba renderelem akkor nincs ilyen ez miért van? Segítségetek elõre is köszönöm!

Magnificat
tscc-t se tud kezelni tudtommal

Hát az mkv kiterjesztésû TDK-t nekem nem olvasta be, bár ez csak egy konténer fájl. "Igazi" hd-t lehet hogy tud kezelni, de nem hinném.
ibor90
sztem igen...de nincs semmi HD a gépemen..nekem a normálos is szépen néz ki
fõleg h általában én mindent kiírok RW-re és TV-n nézem..meg sajnálom rá a helyet is

Peetmaya
VD kezel hd felbontást is gond nélkül?

Ok. Kösz az infókat.