Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Peetmaya
wow, Mag, az engem is érdekelne. Be tudod linkelni a leírását? Milyen tutor? Tartalom?

Ibor, egész jó a cucc. Ha gyors render dofot akarsz, akkor a kamera mental ray tabnál a lens shaderekhez tegyél be egy bokeh shadert (mr lens shader), az gyors és fasza dofot csinál. Játsz picit az értékekkel, de amúgy nagyon egyértelmû és egyszerû a cucc.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
hmm... szemezek egy tutorral, maya workflows a címe, és 40 órás 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

ibor90
nem lehet nagyobb doffal mert ez utómunka DOF és ha nagyobbat rakok rá nem lesz olyan szép...így az éleknél szétcsúszik kicsit...szval ez a legnagyobb amit még szépen kitudtam hozni belõle
és azért nfr mert másnap már nem nyúlsz hozzá..szval ez ilyen ne kössélbele....dzsók vid jór mádör!

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

schorby
doNt Fak vid mí jú szonoma bRik! - nfr
ez jobb mint a drótos
rakj röbbet és nagyobb doffal
ibor90
nfr

Magnificat
hát a renderidõ az renderidõ 😄 fakeGI módszerek rulz 😊 amit peet is használ, az pedig maga az egyik legjobb módszer amit én is ismerek 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
az importonba és irradiance particlesbe még nem néztem bele tüzetesen. Azok alapján amit olvastam kb annyit tudtam meg, hogy az importons úgy mûködik mint a gi photons és a fg fordított keresés keveréke. az irradiance particles meg egy sampling method ami egyszerûsíti és gyorsítja a rendszert. Majd belenézek, hogy mi hogy mit merre, de igazából most pont másik irányban kezdtem el érdeklõdni a dolgok iránt: ambient occlusion és sok sok lámpa, amivel fakelem a gi vagy fg hatást.

ibor90
tegnap néztem tutort az impotonokról, meg mutatja faszán mit hogy így úgy stb
de azt nem igazán magyarázza el hogy most ez mit változat a képen vagy micsinál meg hogymûködik
aztán utánanéztem és vhogy az jött leh hogy ezek az importonok annyit csinálnak hogy megnézik hogy hol van a képen olyan rséz ahol kellenek a fotonok és hol van ahol felesleges és ezzel lényegében gyorsítja a GI kiszámolását meg javít rajta....vmi ilyesmi jött le
Peet?
ja és az irradiance particle az mi? van értelme?

ibor90

Magnificat
valamivel szerintem is... ipod feeling 😊

ibor90
hát ez sztem azé durvább így LINK

Magnificat
hát komplett tutort nem szándékoztam perpill csinálni belõle, de majd összeütök egy rövid html-es szösszenetet a témáról, valszeg az autós rigdarabka alapján (bár az iszonyat alap, nem is mûxik normálisan, szóval ilyen 1-1 sornyi kód ide-oda beírva, nem kell komolyra gondolni)

ibor90
nfr

ibor90
ahaaha sikerült
elmentettem a scriptet, csak mondjuk mindig átkell írogatni hogy mit hogy akarok....jó lenne egy kis grafkus panel megjelenne beállítani hogy hány db-ot mi legyen rand mi maradjon 😊)) ha épp ráérsz 😉

repvez
Ha majd belefogsz az ilyen programozási tutor szerüségbe akkor az is érdekelne, hogy hogyan kell megoldani azt amit az autod kerekével csináltál.Ezeket a beállitott paramétereket megtartja az objektum ugy mint az animálást ha importálja az ember mondjuk egy játékba?
Magnificat
nem bonyolult script... a duplikálás duplicate parancs (súgóban megnézheted a flag-jeit, de igazán nem is nagyon kell), letárolod a létrejövõ modell nevét, majd azt random (rand utasítás) helyre pakolod, ami lehet pl rand(x1,x2), rand (y1, y2), stb..., ahol az x1, x2 a bekért határ... na mindegy, ha nem értessz a programozáshoz, akkor ezt úgysem fogod így megérteni, ha meg vágod valamilyen szinten, akkor meg úgyis sejted hogy lehet, mindenesetre most mennem kell, de ha lesz idõm és kedvem, lehet megpróbálok majd írni neked egyet...
addig is, kis tutor hasonlóról:
tutor

ibor90
van olyan script amivel lehet úgy duplikálni hogy random távolságra legyenek egymástól random mértékben elforgatva esetleg random méret?
és hogy ezt a random értéket belehessen állítani hogy milyen 2 érték közt

Peetmaya
Imp szerintem Mag a filter width-re gondolt a 2 2-vel vagy a 4 4-gyel...

az alsó értéket a mintavételezésnél nem kell felhúzni annak pont az a lényege, h a homogén felületeken ahol nem kell élességet számolnia ott ne vegyen már kismillió mintát mr, de ahol sok részlet van ott tegye meg! 0-2 vagy 1-3 már komoly eredményeket hoz, további élesítést a kontraszt csökkentésével lehet elérni.

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Magnificat
nem is rossz ötlet

bordy
ezért van nekem egy php list fent 😊 automatikusan kilistázza a tartalmat. így nem kell linkelgetnem semmit.

Magnificat
golyónyomok könnyen lehet nem is lesznek rajta, részben, hogy alfával már nem nagyon lehetne megoldani, kimodellezni meg már pláne nem nagyon akarom... majd inkább lesznek rések meg hajlások benne...
filtert sosem állítottam eddig, tippként kaptam, hogy amiatt homályos, és láss csodát tényleg, de köszi, kipróbálom majd (ez egyenlõre phong, nem mia_material_x)
overall filterként a képen mitchell filter van, 2-2 vagy 4-4-es értéken. ennek állítása nálam nem változtatott a minõségen, legalábbis még quadratic filter mellett...

az extrán volt fenn honlapom, az indok az volt, hogy a táron lévõ 1,2 gigányi, évek alatt felhalmozott cucc MINDEGYIKÉRE nem volt link róla... párszor már eljátszották vele, most elegem lett belõlük

schorby
a snittel nem tom mire gondolsz
a maya softveres render is 3 perc per kép, mi lenne mrrel?
Peetmaya
na hi!

Mag sokkal jobban tetszik a textúra. A golyólövésekkel kapcsolatban még annyi, hogy igazából azokat úgy kéne beletenned, hogy értelmet nyerjen az, hogy át van lõve. Minek lõttek rá? Próbáld meg kitalálni, hogyan zajlott a harc a térségben, így mi az, ami golyót kapott.
textúra filtering: legnagyobb szükség erre akkor van, ha animációt csinálsz, persze azért ez egy kicsit túlzás. Szóval a textúra filter arra jó, hogy picit elmossa a textúrát, kizárva ezzel a "flickering"-et animáció renderkor. Általában a Mipmap vagy a Gaussian textúra filtert szokták javasolni (Gauss szerintem jobb). Van azonban a 2009-ben mr-ben egy új, az elliptical filter, amit még sose használtam, de a doksi alapján nagyon ígéretesnek tûnik a dolog.
Filternél oda kell még figyelni a render globalsban az overal filterre:
mental ray, render globals, quality tab. Itt az anti aliasing-ot 0 2-re kell tenni, hogy használni tudjad a multi pixel filteringet. Én két féle filteringet szoktam használni, az egyik gyorsabb és elmosottabb: mitchel, a másik a Lanczos, ami pedig szép éles vonalakat, textúrákat és részleteket eredményez. Igazából ezek a minõségi beállítások nálam már rutin szerûen mennek, AA 0 2, multipixel filtering lanczos, Anti-aliasing contrast 0.025 vagy 0.05 (attól függ, mennyire szeretnél éles képet, a kissebb az élesebb). Sample optionnél érdemes még a jittert bekapcsolni, így a ferde éleket szebben fogja simítani. Textúra filternél pedig gaussian filtert használok.

Schorby a jeleneteddel kapcsolatban azt mondanám, hogy a kameramozgással nem teszed érdekessé az egészet, sõt, inkább elrontod. Szerintem a nyugalmas kamerával többet tudsz megmutatni, viszont ha nem egybe rendereled ki a jelenetet, hanem külön snitteket vágsz késõbb össze, akkor sokkal jobb lesz a dolog. A vibrálást nem tudom, használj mr-t.

ibor90
a golyónyomoknak vmi rendszert adj
még a shotgun golyók se csinálnak ilyet
tehát vagy nézz képeket hogy milyet csinál egy shoti, vagy inkább közel egy csíkba rendezd õket mintha egy smg-vel lõttek vna rá
amúgy meg nemtom fog-e látszani egyáltalán a képen a golyónyom szóval 😄

schorby
Vagy extrára csinálsz egy nagyon egyszerû honlapot és akkor az a kifogás
nekem simán a honlap mellett ott van minden feltöltve
Magnificat
ahogy látom, az imageshack is csak egy nagy rakás trutyi...
na másik hely:
elsõ
második

azért szenvedek ilyenekkel, mert az extrás tárhelyemet már megint bannolták, mondván file tárolásra használom (no shit 😄), és nem megyek már végig ötödszörre is az egész procedúrán, inkább keresek mást... btw tud valaki valami helyet? képek hotlinkelése kéretik

Magnificat
ha valami gond lenne a képekkel, itt a kicsit kevésbé közvetlen link:
elsõ
második

ráadásul sikerült megtalálnom, miért volt homályos a textúra (quadratic filter volt rajta, nevettem off-ra, majd lehet csinálok magamnak tesztrendereket, hogy melyikkel milyen, vagy egyáltalán kell-e rá)

Magnificat
nah a rigelés után megint inkább textúrázni volt kedvem, úgy érzem megérte ma szórakoznom, javítottam a tábla textúrán (legalábbis az egyiket újra csináltam)
Azért jobb lett 😊

bocs a méretért 😊

schorby
Olyan nagyon már nem haragszok.
ThomasGins
Visszakeresve találtam,bocs akkor<#kuss>

\"So always look on the bright side of death\"

ThomasGins
Jók az AP-s képek! Csak olyanra gondoltam h pl áll egy fehér háttér elõtt,csak h meg lehessen lesni a teljes felépitését. De lehet már raktál be ide ilyen képet,de nem olvasom állandóan ezt a topikot.😊

bordy
ugyan nem próbáltam még, de felteszem hogy after effects vagy preimer pro, fusion és társai össze tudják úgy fûzni hogy az alphával körbevágják. de hogy gif-be is össze tudják e fûzni, na azt már nem tudom. meg kellene nézni.

Magnificat
csak a maya software tudott nálam gif-be renderelni, de az sem tartotta meg az alfát... egyedül a tif tartja meg nálam, kompozit progiknál pedig ez teljesen jó volt, egybõl felismerték, hogy alfa van rajta (Combustion)

krisztian005
Értem, azrt kösz.

Magnificat
hirtelen nem tudok ilyenrõl

krisztian005
Szia, kösz a segítsged, de sajnos így nem jó, photoshopba megtudnám oldani hogy kivegyem a hátteret de ez azért nem volna jó mert kb 400 animált gifet kéne megcsináljak, és mindegyik 20-30 kockából állna, így iszonyú pepecs munka lenne ezt megcsinálni, viszont ha volna egy olyan opció amivel már rendereléskor lehetne olyan gif-et csinálni aminél csak a model látszik a háttér meg nem fekete vagy más szinü lenne hanem transparent vagyis átlátszó, akkor már csak össze kéne illesszen a kockákat animál gifekké s nem kéne photoshopba kinlódjak Szóval ha ez megoldható lenne valahogy az érdekelne, esetleg ha erre nincs mód azt is jóvolna ha megirnád, hogy legaláb tudjam.
Köszi

bordy
kezdhetnél valamit azzal a házzal, ha mást nem is több szegmensûre csináld azt a kapu bejárót.szerintem.
jó lesz ez, fõleg elsõ ilyen kis jelenetnek, el kellene mélyedned picit a rendelésben is már úgy vélem.
amúgy belefutottam valamibe 😊

Magnificat
renderelj ki alfa csatornát is (render settingsben common fül: alpha channel, vagy külön rétegben is renderelheted render layers-el), és ps-ben pl megadhatod a képet mint maszk... onnantól alfád is lesz (illetve ha pl tif-be rendereled, abban benne lesz az alfa csatorna is asszem)

krisztian005
Sziasztok, kell csináljak egy GIF animációt amit legkönnyebben mayába tudénk megoldani majd gif képekbe menteni s a végén a képeket egyberakni, a probléma viszont hogy átlátszó azaz transparent kéne legyen a háttér, megoldható ez valahogy majába? én már egy ideje keresem hol lehetne ezt beállítani de sehol nem találom.
A segítséget elõre is köszönöm.

schorby
Kösz szépen.
Milyen képre gondolsz?
artistpubos topik
Magnificat
nah, nem volt kedvem most modellezgetni, helyette kicsit scriptelgethetnékem lett, így összeütöttem egy gyors kis rig-et a kocsim alvázára. még messze nincs kész, ez az elsõ fázis, ahol a lengéscsillapító deformálódik, a kerék emelkedik, forog, a középsõ híd pedig ennek megfelelõen fordul. következõ lépés az lesz, hogy amikor az egyik kerék emelkedik, akkor a másik ne a föld alá sûlyedjen, hanem az alváz emelkedjen meg. de ehhez már fáradt vagyok 3-kor, mikor 8-ra órára kell mennem 😄
nah a videó:
TSCC kodek, 1680x1050, 40 MB (bocs a méretért 😄)

ThomasGins
Pofás lett nagyon!
Errõl az "emberkédrõl" nincs külön kép?

nekem bejon nagyon jo lett <#eljen>

the world is mine

ibor90
.obj miért nem jó?

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

117269 verts 217877 faces próbáltam menteni 3ds-be de akkor meg egy "unrecognized file type" jelennik meg.
Magnificat
passzolom... ramból nem fogysz ki? mekkora a modell?

Sziasztok! Max 2009-böl exportáltam egy modelt Autodesk (*.FBX) és ha megakarom nyitni Maya 2008-al egyszerüen lefagy. Mindkettõn fbx20093 van. Mi lehet a probléma?
Magnificat
csak mondtam 😊

schorby
Nem vontalak felelõsségre.