Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
Egyébként én is tanultam ilyesmit, meg kommunikációból diplomáztam, de nem ezen múlik szerintem. Valakinek vagy van érzéke hozzá, vagy nincs. Én két éve csinálom, átadtunk kb 200-250 weblapot, plusz egyéb dolgokat, szóval lassan könyvet írhatnék az érdekesebb sztorikból. Némelyik olyan, ha filmet csinálnánk belõle, kiröhögnék a nézõk, hogy mekkora mese.
Imp szép lett az oldal, pár kritikával élnék csak. Elsõként: ez a betûtípus szerintem nem a legjobb választás, és a refkókat nézve ez a furcsaság sok helyen visszaköszön. A rallys cucc a legjobb számomra, igazából itt is lehetne játszadozni a betûkkel, fene tudja, de jó lett egyébként nagyon. Webdesign területen a fejlécek ötletesek, de lehetne a grafikus kissé bátrabb, ez így nagyon template-iskola, és ez a tartalmak megjelenítésére fokozottan igaz. A 3D nyilván okés, számomra csak a webdesign nem bejövõs, meg néhol a betûtípusok, ennyi. Nem tudom kik olvassák ezen sorokat, úgyhogy ha érdekel, dobj meg egy priváttal, és küldök párat a mi munkáink közül, olyanokat, amikbõl szerintem érdemes szemezgetni.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
fobergdesign
http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99
the world is mine
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
NCloth a hulladék mozgatása, még ez a legegyszerûbb. A darálással lesz némi probléma, szerintem kompozittal utómunka során összeretusálom a két féle (egészben lévõ és feldarabolt) mesh-eket. Ki lesz trükközve tehát.
Gõz megy particle-vel, még ez sem probléma.
Maya Fluidot hanyagolom, RealFlow-val lesz a folyadék, az animációban nem látható testekkel fogom irányítani, itt a gépem a szûk keresztmetszet, de a projekt egésze egy nagy kompromisszum sajnos. Ekkor már várhatóak az elsõ Mental Ray kifagyások, tippelni se merem, mennyi poly lesz a konvertált RealFlow-zott animált folyadék. Ha túl sok részecske van a jelenetben a RF is simán abbahagyja az animot, tehát lesz itt sakkozás bõven.
Ha ezen túl vagyunk megint egy kis NCloth levezetésképpen a darabok kirakodásához.
Össze fogom hozni, cigit már vettem egy kartont, de az tuti, hogy nem a végeredményt nem fogom kitenni a vitrinbe mutogatni, de le is tagadom, hogy nekem valaha is közöm volt ahhoz a 3D-hez. A XXI. század meg megy a dátumba, oszt' jóccakát. 😊
Peet köszönöm, hogy megvan benned is, meg a többiekben is a segítõ szándék, de csak amolyan abszurdisztáni helyzetjelentés volt ez részemrõl, valójában röhögök rajta én is valahol, hogy mik vannak. Szóval el fog készülni, de olyan is lesz nyilván. Aztán eszik nem eszik nem kapnak mást.
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Garou igazából egy ilyen munkát én úgy vállalnék el, hogy 1,5-2 hét a leadási határidõig, legalább! És persze azt is megmondtam volna nekik, hogy 150eFt alatt szóba se állok velük egy ilyen feladatnál és akkor még lehet, hogy nagyon olcsó voltam. Pláne ha XXI. századi minõségben kérik. Szóval azért vannak még érdekes emberek manapság. Nekem is volt egy megrendelésem nemrég, csináltam egy kis animációt (logo animáció, tényleg semmi extra, plusz videó vágás). Az egészért kértem el 35eFt-ot, és a fickó húzta a száját, hogy ez mennyire sok, és hogy jó, most kifizeti, de legközelebb így már nem lesz neki pálya. Aztán késõbb utánanézett annak, hogy milyen áron is mozog ez a dolog ma a piacon, és kénytelen volt belátni, hogy bizony szinte kevesebb, mint féláron dolgozom nekik. A minõséggel és végeredménnyel szerencsére meg voltak elégedve, úgyhogy kaptam is tõlük 4 új munkát😊
Mondanám neked, hogy szívesen besegítek, ha esetleg valamire nem futja az idõdbõl, de sajnos most nekem is húzós lesz a hétvége, meg kell csinálnom ezt a kis animot, amit újként kaptam, és eléggé szoros itt is a határidõ. Ráadásul most olyanba kell belenyúlnom (shave and a haircut), amivel eddig csak érintõlegesen foglalkoztam, szóval mondhatjuk, hogy egy új témakör.
Ti többiek, mit alkottok mostanában?
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Én annyira nem vagyok benne, meg nem ismerem a szitut, de én mindenképp felvilágosítottam volna õket, hogy bárkihez viszi is ennyi idõ alatt egy emberként senki nem végez vele. Maximum ha hárman dolgoznak rajta váltásban.
Tudom, hogy mindig az ügyfélnek van igaza, de én tartom magam ahhoz, hogy van amikor nem.
És ezt igenis a képébe kell vágni, hogyha ennyi idõ szerinte elég rá akkor csinálja meg maga.
Mert ugye nyilvánvalólag hatalmas évtizedes tapasztalatból kiindulva találta ki ezt a határidõt.
Egy kalappal...
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
Hétfõn behívnak, újra kell modellezni egy régi animációt (2D-s), egy régi honlapról az újba amit mi csinálunk, menni fog-e a csoportvezetés mellett, tudják, hogy már nem utazom ilyesmiben, mert a részleg vezetése teljes embert kíván, de férjen már bele... Oké. Mi a feladat?
Á semmi extra, van egy gép, ami bizonyos dolgokat apró darabokra szed, azt kéne lemodellezni, meg valami kis minimál pár mp-s anim a géprõl, ennyi. De az ügyfél csak akkor ír alá, ha kap majd egy ilyet 3D-ben. Jó, menni fog, mikorra kell? Hétfõ az átadás? Pénteken nincs meló, marad négy nap, pár óra talán szabaddá tehetõ a napi hajtások közben, oks, benne vagyok.
Köszi, délután jön a részletes feladat leírás, most megyünk akkor, és aláírjuk. Ja, a hétfõt muszáj tartani!
Délután: Pár kép érkezik a géprõl, már szívom a fogam, nem egyszerû, hatvanezer csõ, meg vezeték, azután meglátom az animáció ismertetõjét: mûködés közbeni bemutatása a szerkezetnek!
Kéretik kapaszkodni:
Egy szolid kis játékkal indítunk, a hulladék ömöljön már bele a gépbe, utána fade-eljen ki a tartály, a fogaskerekek õröljék(!) apró darabokra a hulladékot, az átesik egy másik tartályba, ott gõzzel(!) hosszasan fertõtlenítjük. Ha ez megvan, egy szerkezet folyadékot spricceljen(!) a tartály falára belülrõl, hogy az lehûljön, majd az összegyûlt vizet elvezetjük (köszönjük emese). A tiszta hulladékot tartályokba zuhintjuk, szépen ez is meganimálva. Ja igen, és "XXI-ik századi minõségben" kérik az animot ha lehet!
Átadás hétfõn, ma lettem kész a modellel, és a texturázással. Napi kb 1.5 órát tudok vele foglalkozni, persze azt is szétdarabolva, mert ötös percenként sír fel valaki, hogy helyzet van, vagy csöng a telefon. Mivel már rutinos speed modeller vagyok, ezért sikerült ezt is így eddigre. A gépem: legrégebbi alap dualcore, 2 giga ram, 32bites xp, olyan videokari, amit már kapni sem lehet.
Most vagy bõ nyállal benyelem a cuccost, és volt 3 nap, amikor asszony kirándulni szeretett volna, vagy holnap borítom a bilit, hogy ezt bukták, és majd szólok valamikor, ha kész. Csakhogy már rábólintottam. Asszem át lettem b...
Néha igenis mocskosul tudom irigyelni a bolti eladókat...
mudbox-hoz meg zbrushoz még jó lehet egy táblával végül is mert ott nem kell nyomogatni semmit kb, de azokon már nem teszteltem be.
nekem a 24" monitrom van és nem gáz használni a bamboot még ezen sem. szal jó vétel az.
újratelepítettem a maxot újralicenseltem és most tök faszán megy...úgy tûnik aki egyszerre akar maya-t és maxot a gépén elõbb a maya-t rakja fel és utána a maxot! 😄 további szép napot
Pont egy sürgõsebb projektben vagyok, és ez nagyon jól jött, még egyszer köszönöm! <#worship>#worship><#wave>#wave>
][ ВАЗ ][
Van más megoldás, de csak ha tényleg, de isten bizony ugyanolyan a topológia:
1.Kijelölöd a jó UV-s ojjektumot.
2.SHIFT+Select segítségével kijelölöd a második ojjektumot. (Figyelem, a mutatvány innét kezdve veszélyes, kérem otthon ne próbálják utánozni!).
3.Copy Mesh attributes, de úgy, hogy az opciói jöjjenek be (A Mesh mappában található). És legyen pipálva az "UV Sets" de más ne.
Ennyi.
Hiba esetén kérem forduljon a célmesh output attribútumaihoz, és az UV treatment fülecskénél állítsa át "Inherit UVs"-ra a státuszt.
Nem tudok többet mondani. Kérem kapcsolja ki.<#pias>#pias>
Egy olyan kérdésem van, hogy lehetséges-e az UV-k áthelyezése egy már bemappolt objektumról egy másik ugyan olyan, de még nem mappolt objektumra? Eddig csak úgy tudtam, ha duplikáltam az objektumot, de ez most nem lehetséges. Van más megoldás?
Elõre is köszönöm a választ! <#vigyor3>#vigyor3>
][ ВАЗ ][
Sziasztok
szeretném kérdezni hogy mi a megoldás arra hogyha eddig volt max 9-esem, aztán nemrég felraktam a Maya 2008-at is és azt is licenceltem és most a max nem indul mert nem találja a licenct...és azt írja hogy telepítsem újra...van erre más megoldás is? egyáltalán tud menni egy gépen a kettõ?
köszi
Van egy rajzfelületünk némi kezelõszervvel, és egy toll zsinór nélkül. Oké, azt értjük, hogy a toll rajzol, de gombok elektronikát sejtetnek, elem van benne? Nem! Elõször is nem csak a gombok miatt kell táp, hanem a hegy miatt is, ugyanis nem a tábla érzékeli a nyomást, hanem a tol hegye nyomódik be egy kis rugó ellenében, valamint a pozíciót is toll adja. A Wacom összes rajztáblája indukciós úton látja el a tollat táppal, abban nincs semmiféle áramforrás. Megy át az áram a levegõben? Igen!A technológiát most kezdik megint sztárolni, mintha felfedezték volna a spanyol viaszt, pedig a rádiózás hõskorából származik. Nyugati határ környékén élõ idõsebbek még emlékeznek rá, hogy zizegték a Szabad Európa adását a nedves salátalevelek, sõt keringet egy urban legend (ebben viszont nem hiszek), hogy élelmesebb gazdák a kabhegyi adó térerejébõl csikartak ki némi áramot a fóliasátrakba. Visszatérve a tablet-re, tehát nincs zsinór és nincs elem. Most is vannak a piacon vezetékes vagy elemes rendszerû megoldások, de ezek erõsen a búcsús kategóriába tartoznak. Elemest különösen kerüljük, egyrészt nehezebb a toll, másrészt például a régi Lenco tablet-em (szintén búcsú) tollába AAAA típusú elem kellett. Akkoriban több hónapos utána járással tudtam csak szerezni 2db-ot az országban lévõ 5db elem közül...
régiek közül csak Oryon meg Obi az, akirõl tudok mondani pár szót, de róluk is csak elvétve. Majd rájukkérdezek, hogy van-e hozzá kedvük.
Szereztem megint néhány Mudbox oktató anyagot az új 2009-rõl, és olyan dolgokat csinálnak, hogy muszáj lesz jobban elmélyednem benne. Gondoltam akkor már költsük el a pénzem, talán most nem robban fel a gépben pár hónapig semmi, úgyhogy szerintem beruházok egyre.
Ez a Space Navigator is nagyon jópofa, de fene tudja... ha még idén kijön a Diablo3, akkor megveszem. 😊
az elektromos fogkefém olyan hogy az alján van egy kis kocka alakú mélyedés meg a töltõjén egy ugyanolyan csak kifelé áll és semmi fém vagy vmi hanem simán mûanyag a mûanyaggal és úgy töltõdik...gondolom vmi tekercs+mágnes lehet vagy ilyesmi
SG fórumos találkozó? persze lehet róla szó, szerintem jó ötlet, de jó lenne a "régieket" is összeszedni hogy ki mire jutott mi van velük
Az áram nélküli dolog valószínûleg mágneses elv alapján mûködik. Tudni illik, hogy változó mágneses tér hatására feszültség indukálódik a mágneses térben elhelyezett vezetõben. A nyomásérzékelõ pedig valószínûleg egy rugós rendszerrel van megoldva, így a rugó nagyobb nyomás hatására közelebb engedi a mágnest az adott ponthoz, növelve ezzel a mágneses tér erejét, növelve ezzel az indukált feszültséget. Legalábbis én így tudom elképzelni.
Mag jó volt a tali, gyere gyakrabban pestre. Csinálhatunk amúgy SG fórum talit. Régi idõkben volt ilyen, bár azok, akik most vannak itt a fórumon, akkor még nem voltak, szal nyilván nem tudtok róla. Jók voltak azok is, szerintem érdemes lenne egy ilyet összehozni egyszer.
A wacom olyan vonalat húz, mint a használója... néha ez elõny, néha hátrány 😊 amúgy nem kell a tollba elem, de nem is kell áram hozzá, valami tabletbe épített érzékelõrendszerre gyanakodnék, bár érdekes, hogy mással még nem sikerült mozgásra bírnom, csak a tollával 😊
Space Navigator: hát nem tudom, tavaly szembeszomszéd kért egyet próbaidõre (azt hiszem olyan volt, hogy két hétig kipróbálhatta, és utána vagy visszaküldte, vagy megvette), õ ódákat zengett róla, igaz õ gépgyártó szakos gépészmérnök és nagyon sokat Pro módon CAD-elt... Én sajna nem próbáltam ki, de nem tudom elképzelni, hogy a maya irányításánál valami gyorsabb és kényelmesebb legyen... 😄 Akkor már inkább tablet + bill, de a legjobb még mindig az egér + bill, és néha amikor kell, akkor tablet...
Peet: öröm volt talizni, remekül szórakoztam, remek embert ismerhettem meg benned, remélem a következõ összejövetel nem 3-4 év múlva lesz 😊 ... majd szervezünk akkor SG talit is 😊
szerintem magasan a legjobb márka a Wacom a digitalizáló táblák között
én tökéletesen megvagyok elégedve a Bamboo-val, precíz, nem ugrál, nem rángatózik, szép folytonos vonalat húz, a nyomásérzékenység is mûködik ahogy annak kell, szóval olyan mint egy csilliómillió forintos tábla, csak talán kevesebb extrával
még nem tudom mit mondhatnék róla...a toll szerintem nagyon jó, a fogása is, súlya is, nem kell bele elem vagy aku, valahogy a táblától kap áramot vagy nem tudom hogy ez hogy mûködik de a lényeg hogy nem kell bele semmi...a toll másik vége pedig radírként funkcionál pl. PS-ben
a tablán van 4db gomb plusz az a kör alakú dolog amin körbekörbe húzva az ujjad lehet zoomolni fel le meg...fel le menni 😊 a 4 gomb pedig tetszés szerint programozható
még talán annyit hogy a programjában lehet állítani hogy a tábla felülete az egész monitor felületével legyen egyenlõ vagy te szeretnéd kijelölni hogy mekkora rész legyen a képbõl
"egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki"....szval mindenképp ajánlom hogy Bamboo-t vegyél
talán itt kicsit olcsóbb mint amit te linkeltél (én is innen vettem, vmikor az õsszel talán, csak akkor 14k ba került)
http://www.pixmania.hu/hu/hu/570735/art/wacom/bamboo-grafikus-tabla.html?srcid=1846&Partenaire=argep&CodePromo=oui
Aki egy házat modellezik le simán, egy szobát, semmi eksztrával, valósághûen, az szép emg durva hogy milyen élethûre meg lehet csinálni, de nekem az csak gyakorlásnak jó, mármint annak aki csinálja, mert azt ha meg akarod alkotni, fényképezhetsz is vagy valami, nem kell annyi idõt szánni rá,
Én inkább nem a végeredményért csinálom amikor csinálok vmit, hanem hogy ahogy épitgetem fel a kis részleteket, látom magamelõtt hogy kell kinézzen majd, mien lesz ha összeáll, ott találgatom ki, agyalgatok rajta, örömömet lelem az alkotásban. Nekem ezt jelenti a maya...
(aki pénzért csinálja az más tészta...)
Még ha alap szinten is 3d-ztek, ne azt vegyétek figyelembe, hogy le akarok modellezni egy ilyen vagy olyan tárgyat, hanem azt, hogy csinálni akarok egy olyan képet, ahol az a tárgy lesz ugyan a középpontban, de a háttérrel, hangulat teremtéssel nagyon sokat hozzá tudok adni az egészhez.
Amúgy meg igazi mûvészetet kb az iparmûvészeti fõiskolán, egyetemen tanítanak, vagy hasonló jellegû akkreditált, illetve maszek tanári képzéseken. A maya kezelése pusztán csak technikai kérdés, gyakorlás és trükkök elsajátítása az egész. Nem több, mint megtanulni egy windows intézõt hasznáni...
én 3d-s képzést a tanfolyamokon kívül még valami vizuális média szakon tudom elképzelni, illetve még max valamelyik képzõmûvészetin...
hiányszakmának nem tudom mennyire az, azt tudom, hogy sok jó grafikus nem kap munkát, és sok szar kap 😊 én a kettõ közt vagyok tudásilag, és munkaügyileg is 😊 azért ha az ember keres, és szerencséje van, esetleg házal, elég vaskos melókat össze lehet kaparni, ismerõsöm pl nem annyira rég kezdett, 1-2 éve, és már phillips 3d tv-kre csinál animációkat... merész, tolja magát elõre, és megy neki, mégha olyan szinten nincs azért mint itt páran...
de nagyon szupi, mukodik, koszonom
koszi a helpeket!
Magnificat: a multkor elfelejtettem a tutort, de most toltogetem le. Amugy a lassu menu megoldodott, mert felraktam az sp3-at, az meg lecsapta az egyeni theme-t 😊
koszi
Ibor90> kiprobalom a curve ranget is, koszonom
es meg egy, neha olyat csinal, h behulyul a rotacios eszkoz, nem jelennek meg a korok, amikkel forgatni lehet a testeket, hanem a viewport aljan kis karakternegyzetek ( ) jelennek meg.
Googleban nem talaltam megoldast, ilyenkor mindig ujrainditom a progit, de nem tudom mitol lehet. NVS140M es videokartyam van, lehet a driverrel gond?
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
Select Complete as the Curve Range to create the revolved surface along the entire profile curve. This is the default.
Select Partial if you want to use a segment of the curve for the revolve.
If you set the Curve Range to Partial before you create the revolved surface, a subCurve is created. By lessening the length of the subCurve, you lessen the length of the revolved surface.
szval van egy curve-od kijelölöd a revolve beállításainál ott alul van hogy complete vagy partial...partialra rakod és rányomsz hogy revolve, ezután kijelölöd a kész surface-t és a channel boxban találsz olyat hogy subcurve arra rákattintasz és oldalt a toolok közt a Showmanipulator tool-ra és akkor lesz két kis kockád amit tudsz húzogatni...kb enyi
To edit the length of the subCurve, select the revolved surface, select the subCurve in the Channel Box, select the Show Manipulator Tool, then drag the curve segment manipulator or edit the Min and Max Value in the Channel Box.
pl egy kockanal az egyik sarkaban legyen a pivot. Persze, ha tudom a mereteket lehet transzformalgatni x-et 12el fel, y-t 3 al le, de most kifejezetten arra vagyok kivancsi, h pivotot, h lehet align-olni
koszonom
Valaki ezt ki tudna fejteni 1 peldan keresztul?
Partial curve manipulators
Some actions (such as Revolve) let you operate on only part of a curve using
the Curve Range: Partial option.
When you show manipulators for an action with a partial curve, boundary
handles appear on the curve that let you adjust what part of the curve is used.
Sehogy nem sikerul ezt elocsiholnom... A basics.pdf doksiban talaltam, h pl a revolve -ot tudom alkalmazni egy curve egy reszere is, es ilyenkor ket kis bogyo jelolne az iv azon ket szakaszat ami kozott hatna a revolve, de nem jon ossze sehogy..
koszi
btw milyen egyetemen kell mayából vizsgázni?