6256
-
Pio #6216 Azt bevallom nem teljesen értem, hogy ha nincs pereskedés, csak jogvita, ami látszólag mindkét fél elégedettségével zárult le, akkor mégis mi alapján jelented ki, hogy ki vesztette el.
Cutscene-ekben nem volt félreértés, lásd a reddit thread, ahogy mondtam, aki követte a játék útját (például én) a napnál is világosabb volt, hogy az eredeti kampányt fogjuk visszakapni, az eredeti ingame cutscene-ekkel. De nem is fejtem ki újra, hogy egyetértek, hogy ezt nem megfelelően kommunikálták.
EULA-hoz: nem biztos, hogy 2019ben lett ez a szövegezés, csak ezt találtam a wayback machine-ben (ahogy ő is), valószínűleg valami honlap restructure kapcsán került erre az URL-re. Azt pedig végképp nem értem, miért "sunyi" dolog megváltoztatni egy EULA-t, ha úgy érzik jónak. De ez már csak érzelmi alapú dolog, szóval részletkérdés. :)
Tegyük fel, hogy igazad van, elvesztették a jogvitát. Szerinted egyáltalán nincs alapja annak, ha a Blizzard úgy érzi, hogy ezzel ő pórul járt, hisz kemény munkával legyártott lényegileg egy játékengine-t, amivel valaki kifejlesztett egy nagyon sikeres játékot, amivel a Blizzard egy fillért se keresett és végül a brand value és a fejlesztő srác is más cégnél kötött ki és hasonló helyzetben szeretné ezt elkerülni, ezért EULA-t módosít (most mindegy is, hogy 2011ben vagy 2019ben vagy 2020ban)? Nyilván ez egy nagyon sokszorosan összetett kérdés és nem is igazán tudsz rá precedenst találni, hisz eleve nem sok játék büszkélkedhet mégcsak közel hasonló editorral se, mint a Warcraft 3, de én azért érzek ebben az egészben legalább némi gondolkodnivalót, egyáltalán nem érzem ilyen egyértelműen egyoldalúnak a történetet.
Nade szerintem túltárgyaltuk és olyan éles ellentéteket nem is érzek, legfeljebb egyikünknek ugyan az a pohár félig üres, másikunknak félig teli. :)
Részemről csak ismételni tudom magamat, ha valakinek ott volt a kedvencek közt a Warcraft 3, akkor ez a játék egy musthave, mert az "ígéretektől" elvonatkoztatva, önmagában szemlélve ez egy igényes, szép HD remaster, sőt, annál itt-ott több is - egy-két kompetitív multiplayer hiányossággal, amit remélhetőleg hamarosan patchelni fognak. -
#6215 Megnéztem. Pontosan elmondja a fickó a videóban, hogy az ownership section got buffed. A moral rights részről egy szó nem volt még tavaly sem és azért nem vetném ezt el, mert egy moddernek alighanem sokkal fontosabb, hogy a creditsben megjelenik-e a neve, minthogy pénzt kapjon a modért, amit eddig se nagyon árultak sehol pénzért. Eddig a blizzardnak kötelessége volt, hogy a szerzőt feltüntesse, ha bárhol használta a modját, most már nincs ilyen kötelezettsége, simán elveheti más szellemi termékét és a saját neve alatt akár pénzért is értékesítheti, meg sem jelölve az eredeti szerzőt. A legtöbb moddernek fontos egyébként ez, mert nyilván fiatalokról van szó, akiknek ez az első lépés a szoftverfejlesztő szakma felé. Érthető, ha szeretnének referencia-anyagot felmutatni. De ugyanúgy változott az exkluzivitásra vonatkozó rendelkezés is.
És - hozzáteszem - ő a tavalyi változáshoz hasonlította, nem a 2002-eshez. Nyilván az új játék megjelenésekor tűnik fel a legtöbb embernek, hogy tavaly júniusban vagy októberben a blizz sunyin módosított a custom game felhasználási feltételeken. -
#6214 A jogvita az nem feltétlen pereskedést jelent. 15 éve ügyvéd vagyok, foglalkozom szerzői jogi kérdésekkel, bár az amerikai IP jog nyilván ég és föld a magyarhoz képest. Amerikában - különösen a copyright viták esetében - a polgári jogi jogviták többsége soha nem kerül bíróság elé. Számos kolléga kint 10-20 éve ügyvéd és életében nem volt tárgyaláson, mert minden ügye settlement-tel végződik. A blizz bukta azt a jogvitát, ennek az eredménye lett egy egyezség.
"cinematic cutscene"
Lehet félreérthető voltam: nem a CGI cutscene-ekről beszélek, hanem ami a konkrét cikkekben és videókban is szerepel: hogy az in-game átveztő képsorok még a megjelenés napján a trailerben is úgy néztek ki (lehet ma is úgy néznek ki!), ahogy azt tavaly ígérték és nem úgy, ahogy a végleges játékba belekerült. Nem a CGI grafikáról van szó, ahogy pl az introban az ork meg az ember harcol, leesik a burning legion stb. Hanem ami a küldetések közben van, az in-game cutscene-ek.
Jim Sterling videójában benne van a konkrét példa:
-
Pio #6213 "Azt is tudjuk, hogy mindez a DotA miatt van, miután ott jogvitát vesztett a blizzard." - a Blizzard nem vesztett jogvitát, hanem peren kívül megegyeztek, ismét csak 1 perc alatt fact checkelhető fals információ, akár a konkrét bírósági ügy is percek alatt megtalálható, amit persze senki nem tesz meg... Persze nyilván erre is rá lehet mondani, hogy a Blizzard azért ment bele egy peren kívüli megegyezésbe (amiért gondolom jó sok pénzt kapott a Valvetól), mert tudta, hogy úgyse lenne esélye, ezt már nem tudjuk meg. Annyi biztos, hogy ami az internetes narratíva az ügy kapcsán az téves információ.
Ha esetleg érdekel itt egy céges jogász srác elmagyarázza a konkrét ügy kapcsán 30 percben, hogy mit jelent a "moral rights" és hogy mennyiben különbözik a régi (1 évvel ezelőttit találta meg) és az új szövegezés jogi szempontból. Szerinte (és más redditen nyilván azonnal downvote-olt jogász végzettségűek szerint is) alapvetően nagyjából semmiben, egyszerűen hozzáigazították a szövegezést az aktuális jogi környezethez:
1 éves interjú, amiben elhangzik, hogy a cinematic cutscene-ek nem lesznek felújítva
2 hónapos reddit thread arról, hogy a Blizzconon mondták a sajtónak, hogy nem lesznek újragyártva a cutscene-ek, ez egyébként már jóval korábban tisztázva lett a fórumon, most nincs energiám átfutni sok cikket, hogy ki mit hozott le ebből, ha a sajtó nem hozta le az IMHO nem feltétlenül a Blizzard felelőssége.
De ahogy írtam azt elismerem, hogy ezt az információt promótálhatták volna ők maguk is határozottabban, úgy lett volna igazán korrekt, ebben egyáltalán nincs vita köztünk, de tagadni vagy akár titkolni tényleg meg se próbálták (nem is lett volna értelme). -
#6212 Az EULA-t a játék installálásakor fogadod el, nyilván aki most installálja újra a 17 (?) éves játékot a remaster miatt, az nem szembesült a 8 évvel ezelőtti EULA módosítással. Az most szembesül vele. Azt is tudjuk, hogy mindez a DotA miatt van, miután ott jogvitát vesztett a blizzard. Egyébként az első linkeden a fórumozó téved, az EULA az egy szerződés, és nem, nem kell a blizzardnak tudnia a neved és nem is kell személyesen aláírd. Sok vizet nem zavart az EULA módosítás a 10+ éves játéknál, de a remaster miatt a helyzet változik.
Nem akarom ezzel húzni itt az időt, de nézd meg az általad belinkelt Custom Game use policy Ownership részét akkor és nézd meg most. Kb két-háromszorosára hízott az a szekció és jóval szélesebb jogokat ad a Blizzardnak a saját magad által csinált Custom Game vonatkozásában. Ellentételezés nélkül elveheti tőled a saját terméket, minden szerzői jogot átruházol rá (moral rights is), visszavonhatatlanul. Bármikor kizárhat téged a saját magad által csinált dolog használatából, pénzt természetesen nem kérhetsz érte, de ingyen is csak akkor terjesztheted és addig, ameddig a Blizzard azt engedi, ő viszont eladhatja a te általad csinált dolgot bármikor, nélküled is. Fizetnie sem kell.
Itt a link.
Ez 2019-ben még nem így nézett ki, a linkjeid alapján sem. Teljesen jogos a felháborodás.
A cikkek, amiket belinkeltél a WoWosítás mellőzéséről szólnak. Amit mindenki meg is értett: nem lesznek új VA-orok és nem lesz a sztori se a wowhoz igazítva. EZzel nincs is bajom. A bajom azzal van, hogy kimaradtak a még tavaly is bemutatott cutscene-ek, valamint a grafika is downgrade-elve lett. Ennek semmi köze a projekt irányához, ez egyszerűen pénzspórolás. És igen "nem jól kommunikálták" ezt. A linkelt cikkeidben pl ezekről egy büdös szó nincs. Ha valami fórumon valami dev utalt is erre, abból nem lett hír ... Ellentétben a videókból, amiket tavaly kiadtak és amik egy máshogy kinéző játékot mutattak be. Ha a hype-ra volt marketing pénz, akkor talán erre is kellett volna találni a blizzardnál. -
Pio #6211 Ez a custom game téma iskolapéldája annak, hogy mennyire nem számít jelenleg semmit a realitás, ha a Blizzardról és egy kis botrányról van szó. Az egész internet arról cikkez, hogy a Blizzard mostantól minden custom game-et birtokol, mindenki felháborodik, de senki nem veszi a fáradtságot, hogy egy picit fact checkelje a dolgot.
Két perc gúglival kideríthető, hogy 2011-ben már egész biztos úgy szólt az EULA, hogy a custom mapok a Blizzard intellectual propertyjei, de még a konkrét EULA oldalon wayback machine-el is látható, hogy korábban is így volt már. Egyébként nem lepne meg, ha valahonnan akasztanánk egy Starcraft installert és arról elindítanánk az 1.0-s map editort annak az EULA-jában is ott lenne.
A másik témára: a szoftveriparban tök alap, hogy van egy prototípusod, egy demo productod, de a végleges termék más lesz. Sok esetben erről nem is kommunikálnak feléd (lásd graphics downgrade esetek). Ebben az esetben erről szó se volt, viszonylag hamar változott a projekt iránya/scope-ja, elsősorban community nyomására (még egyszer, abszolút benne van, hogy ez nekik is kapóra jött) és ezt teljesen nyíltan kommunikálták a fórumokon, interjúkban, mindenhol. Random article 1 és random article 2. Ahogy lentebb írtam, szerintem is ezzel együtt se végeztek jó munkát az információ propagálásával, de szó se volt tudatos félrevezetésről és titkolódzásról. Annak, aki követte a játék körüli híreket tökéletesen világos volt, hogy az action camera, sztori módosítások, voice acting csere kukázva lettek.
Az UI facelift részemről is hiányzik, bár én nem érzem olyan problémásnak az eredeti UIt, mint Te. -
#6210 Szerintem kellett egy "proof of conceptet" csinálni és túl jól sikerült. :) -
#6209 Plusz az embereknek a tökük kezd - helyesen - tele lenni azzal, hogy bemutatnak valamit előtte, aminek köze nincs a valósághoz. Bait and switch, ahogy az angol mondja. Bemutatnak egy mercedest és kapsz egy kis polskit. -
#6208 Grafikai downgrade a bemutatotthoz, UI is maradt a régi (ami nem 2020 kompatibilis már, annak idején elment még és persze új UI-t ígértek) + custom game és a felhasználási feltételek. A WC3 custom game társadalomnak köszönhető pl. a DoTA meg az egész moba genre. Meg még egy rakás más dolog. Ez most mind megy a levesbe.
És ha azt gondolod, hogy a régi WC3 content megmaradhat, tévedsz.
Szóval ígértek valamit, ami sokkal jobb volt annál, amit végül kiadtak. Ráadásul minden custom game innentől Blizzard tulajdon, ami vicc, kb megöli az egész communityt.
Torrenttéka lesz a vége legfeljebb. De örülük, hogy nem vettem meg, majdnem elcsesztem. Főleg, hogy nem is refundolják kb senkinek.
Utoljára szerkesztette: lwb, 2020.01.30. 17:27:05 -
Pio #6207 Vagy... tudod... megtehették volna azt is, hogy sose mutatják be olyannak, ha eleve nem is akarták olyanra csinálni. :)
Az persze benne lehet, hogy rájöttek, hogy vállalhatatlanul nagy így a project és egy "easy way out" volt a rajongói nyomás. -
Daermon #6206 Én kifejezetten örültem, hogy nem wowosittták. Pedig 2005 óta WoW-ozom (bár már hagyom a fenébe, mert már lassan nem WarCraft hanem egy B kategóriás sztorijú állatsimogató) -
#6205 Már a blizzconos verzión is kevés ember dolgozott, esélytelen, hogy kiadják időre ha eredeti terv szerint mentek volna. Így viszont könnyű volt kihátrálni mutogatva x% síró tömegre...
HDD-n nekem szét akadt, SSD-re átpakolva minden oké. Multi ficsőröket bele rakják rendesen nem lesz ezzel gond. "WoWosítás" lefújása fáj, de jó ez így is akkor már. -
#6204 -
hawkie22 #6203 Én egyelöre csak a prológus elsö két pályáján vagyok túl, többre nem jutott most idöm, de nálam rögtön beugrott a nosztalgiafaktor. :) Másra nem is nagyon vágytam, az, hogy mit ígértek, meg hogy ebböl mi maradt meg, az nem számított jelen esetben. Thrall amúgy is a kedvenc karakterem a lore-ban, így kellemes érzés volt megint irányítani. Lehet mondani, hogy akkor miért nem vettem elö a classic verziót... azért mégiscsak jobb játszani úgy, hogy a karakterek ki is néznek valahogy, nem pedig háromszögekböl meg kockákból állnak, mint 20 éve. :) Nekem megérte a pénzt, már csak a nosztalgia miatt is. -
Pio #6202 Eredetileg úgy volt, hogy WoW-osítják a sztorit/lore-t, action camera cutscene-ek lesznek és lecserélik a voice actorokat a WoWos megfelelőjükre. Viszont ennek nagyon negatív visszhangja lett a Warcraft 3 rajongók körében, ezért nagyon hamar visszakoztak. és végül egy "faithful" remake mellett döntöttek.
Én egyébként egyet is értek ezzel, jobban örülök egy megszépített Warcraft 3-nak, mint egy RTS WoW-nak Warcraft 3 engine-el (ahhoz inkább csináljanak egy Warcraft 4-et, ahol nem köti őket ez az amúgy már elég kopottas engine).
Viszont az elvitathatatlan, hogy ezzel hatalmasat csökkent a felújítás scope-ja, költsége, a játék ára viszont változatlan maradt. Nagyon szépen megkaptuk a ráncfelvarrt Warcraft 3-at, viszont az eredeti promóció ennél sokkal többet ígért és tényleg nem nyomatékosították kellően, hogy ez azóta megváltozott. Én például a bejelentéskor preordereltem és minimu egy összefoglaló levelet illett volna elküldeniük a változásokról és rákérdezni, hogy áll-e még a preorder.
Én összességében single player tekintetében egyáltalán nem vagyok csalódott, de én követtem a projekt változásait, simán megértem, hogy aki nem volt képben, annak ez nagy csalódás, pláne, ha egymás mellé teszi a Blizzconon demózott Stratholme introt a ténylegessel.
Multiplayer oldalon sajnos tényleg rossz a helyzet, ott sok olyan feature kimaradt egyelőre, amit a classic warcraft 3 kliens tudott, ráadásul a classic klienst végleg meg is szüntették és ez lett az új közös kliens. Ezek azért patchelhető dolgok, remélhetőleg hamar pótolják őket (clan rendszer, ladder például).
A nagy összképet tekintve én se vagyok maradéktalanul elégedett, de a korrekt iparosmunka szintjét hozza a cucc így pár kampánypálya és néhány custom meccs alapján. A netes meltdown elképesztően túlzó, ez a játék szerintem ~8 pontra fog metázni (minusz Hong Kong hatás), user score-oknak az égvilágon semmi értelme szerintem, pláne nem egy olyan oldalon, ahol a játék birtoklása nélkül is szavazhatnak az emberek és pláne nem egy olyan cég esetében, amit eléggé a bögyében van mostanában az internet népének.
Egyébként a projekt legnagyobb kerékkötője egészen biztosan az volt, hogy 100% kompatibilisnek kell lenni a régi játékkal. Ha ezt kukázzák, licence-elnek hozzá egy engine-t (vagy csak használják a Starcraft 2 engine-t) és nulláról megcsinálják a cuccot visszafele kompatibilitás nélkül, akkor meggyőződésem, hogy olcsóbban jönnek ki és sokkal meggyőzőbb a végeredmény. Így viszont első indítás után 3 perccel már mehetett is az online Uther Party, ami valami elképesztően nosztalgikus érzés volt. :) Aki nem ismerné ez egy custom fanmade pálya, egy csomó minijáték gyűjteménye, amolyan Mario Party.
Utoljára szerkesztette: Pio, 2020.01.29. 20:00:05 -
Daermon #6201 Miért csalódás? Grafikai felújítás, bekerült az appba, jobb multi támogatás (már amint rendberakták :D), ennél többett mit vártak az emberek?
Pont az lett volna a csalódás, ha belenyúlnak a pályákba, meg a szinkronba. -
#6200 Metacritic-en 3-as ponton áll a játékosok szerint. Legalacsonyabb pontszámmal rendelkező Blizzard játék ever!
"Old Blizzard is gone"
Azt is mondhatnám, hogy 2020 első nagy csalódása már meg is van. -
Beni521 #6199 Szerintem hivatalos datamine, a Wowhead cikk szerint is "Now in Warcraft III: Reforged, the cinematic has been remastered with a new look."
Persze valszeg ezt is a maláj outsource stúdió csinálta, akik a többi art assetet is a Reforged-hoz. -
Daermon #6198 Hazaérek már indítom is a kampányt. :) -
#6197 Ezt valami indie csapat kalapálta össze:
-
#6196 Telepíthető a végleges változat!
-
Dobronski #6195 Borzaszto allapotban van a jatek jelenleg... ennek tobb kell mint 1 honap. -
#6194 Nem lep meg...
-
Daermon #6193 2020. január 28 a Reforged. -
surisomi #6192 Sziasztok,
A Warcraft III Reforged-hez vagy az újonnan megjelenő patchez (Warcraft 3 Patch 1.31) hozzá lesz igazítva a magyarítás? -
Daermon #6191 Be is kaphatja, ha itt nem lesz elérhető. -
#6190 Warcraft III: Reforged Collector's Edition (China only)
Úgy látom, a Blizzard igyekszik valahogy jóvá kell tenni az elmúlt hetek eseményeit. -
#6189 Preorder nekem is volt (napokon belül lesz egy éve, hogy megvásároltam), azt hittem azért járt automatikusan, de ahogy olvasom, nem. Random ez is. -
Beni521 #6188 Én pl nem kaptam emailt, de tudtam telepíteni és játszani is vele, szóval megérheti csekkolni BattleNet-ben. -
Daermon #6187 Hozza a régi feelinget a Reforged, nagyon bejön :) -
Daermon #6186 Én is bekerültem :) -
#6185 Pre-orderes vagyok és nem kaptam, de kivárok a következő körre :) -
#6184 "TBlint—you've been selected to participate in the beta test of Warcraft III: Reforged!"
Örömkönnyek! De szerintem mindenki kapott!
Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2019.10.30. 21:19:14 -
#6183 -
#6182 The Spoils of War Edition tartalma:
WarCraft III Reforged skinek:
Overwatch ikonok és spray-k:
Diablo III szárny:
StarCraft II kezelőfelület:
StarCraft Remastered kezelőfelület:
+ a már tavaly óta elérhető Hearthstone kártyahátlap és World of WarCraft mount -
Daermon #6181 Kiszivárgott pár kép a Reforgedból -
Daermon #6180 Én nem ismertem, mert épp mikor időm van akkor néztem csak a Back2Warcraftot. De most láttam, hogy nem full koreai egy döntő, hát mondom ki nem hagyom :D Megérte megnézni :) -
#6179 Live néztem és egy .50-es kaliberűvel nem lőtték volna át a segglyukam annyira izgultam Happyért, hogy ...boldog legyen :D Nem semmi teljesítmény tőle. Én őt mindig is olyannak ismertem, aki online tournamentekre főleg kicsikre benevez (Gera cup, szét ver mindenkit elvan vele.)
Grubby már mióta mondogatta a streameken, hogy egy vadállat, végletekig begyakorolta azt a "pár" taktikáját és azzal veri végig a laddert is, hogy ezekbe nem hibáz. Nem egy innovátor, nem is kell annak lennie. -
Daermon #6178 Elég jó döntő volt :D
-
#6177 1.31 PTR patch note
Szép nagy patch érkezik a játékhoz, ami többek között az undeadek metáját rendesen fel fogja borítani jó irányba. :)
Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2019.04.27. 09:04:08