The Longest Journey

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

via_mala
Hát akkor ez tényleg az a ritka fajta alaplap. Ezek a hibrid alaplapok nem mindig nyerõk. (Anno az õskorban vettem egy olyan 386-os alaplapot, amibe 486-os procit lehetett volna rakni, de még idõ elõtt kipurcant. A boltban azt mondták, hibás széria. 😉
Azért a memtest86-ot mindenképp futtasd le 2-3-szor!

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

IMYke2.0.0.0
Hát ja... :=(

-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Elsõ számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Második számú honlap

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Axon
LezLee nagyon eltünt.
Lehet, hogy kifagyott a gép és már be sem akar indulni :-)

Axon
Megesik, hogy ha a 2. pontod igaz, akkor egy bios frissítés megoldja a problémát.

IMYke2.0.0.0
Köllött nökik a pénz...

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Axon
Kipróbáltam.
Tökéletesen mûködik.
Egybõl elindul bootoláskor a memória ellenörzõ.
Egyébként az elkészített floppy-t ne is próbáljátok windows alól megnézni mert nem tudja olvasni.
Ha már nincs szükség a floppyra akkor meg kell formatálni, hogy újra lehessen használni.

pluhi
A memtest86 is megfelel persze.
pluhi
Huhh, srácok, érdekeseket irtok itt. Az már kiderült, hogy SD-t és DDR-t is támogat a lapja. Ezek fizikailag sem kompatibilsek, tehát nem lehet rossz helyre tenni õket, sem rosszul betenni õket. A gyorsabb ramok lefelé simán kompatibilsek, tehát járathatom a 400Mhz-es DDRt 266-on, ha úgy tetszik. Két dolog lehet itt.
1. Szar a ram.
2. Jó a ram, csak összeakadt a lapoddal. Megesik sokszor. Valahonnan szerezz Goldmemoryt, csináld meg a lemezt és futtasd le. Hibát fog találni, szinte tuti.
Mindkét esetben vidd vissza. Mellesleg nem semmi, hogy egy tesztet nem voltak képesek lefuttatni...
Axon
Tegyél be egy üres floppy-t a meghajtóba.
Indítsd el az install.bat -ot
Kérni fogja a floppy meghatód betûjelét.
Nyomj neki egy a betût, mivel gondolom a kismeghajtód az A jelû.
Ezután pedig nyomj neki egy entert. Elkezdi megbuherálni a floppyt. Ez max 5 másodpercig tart.
Indítsd újra a gépet és a bios-ban állítsd át, hogy floppyról bootoljon a gép.
Ennyi
ki is próbálom úgyhogy eltünök néhány percre.

LezLee
Mindenkinek köszönöm, nagyon segítõkészek vagytok 😊)))
LezLee
Köszike.
Ha megtennéd, majd leírnád részletesen, hogy mit is kell vele csinálni, mert láma vagyok ehhez, köci.
Axon
Na feltoltam az ftp-re. Ehhez nem kell linux csak simán elindítod az install.bat-ot, miközben van egy floppy a meghajtódban.

IMYke2.0.0.0
Elég a 3D Mark 2001 SE is (tedd fel a 3.40 Patch-et hozzá): HC Gamer

De Axon progiját használd elõbb, az kicsivel gyorsabb lesz.
Ha azzal semmi gond mutatódik ki, akkor futtasd le a 3D Markot, írd be majd ide a végeredményt és a géped konfigját (CPU, RAM, VGA, oprendszer, DirectX és VGA-driver) és mi megmondjuk, hogy mi a gebasz.

Axon
Ez 100%-osan meg fogja mondani, hogy jó-e a memóriád.

Axon
Na megtaláltam!
Memtest86 a neve
Felteszem a szerverre.
Töltsd le és indítsd el az install.bat -ot, csak elõtte tegyél egy floppy-t a meghajtóba. Ez csinál egy bootfloppy-t, amivel indítsd el a géped.

IMYke2.0.0.0
Az 512-es RAM is apro chipmodulokból épül fel.
Ezek közül lehet hibás egy vagy 2. Amikor egy komplexem munkát végzel - és közel 300-400 MB RAM kell, akkor a hibás RAM-chip(ek) miatt elszáll az alkalmazás.
Amikor pedig egy kevésbé memóriaigényes program fut, az elfér a hibás elõtti (egyébként mûködõképes) RAM-elemek egyikében... ergo: nem érzékeled a hibát.

De mondom, próbálj egyszerre több dolgot mûvelni ---> Explorer, WinAMP (lehetõleg CD-rõl menjen a zene), másolj át egyik partícióról a másikra, indítsd be a grafikai vagy videoszerkesztõ program egyikét és
végeztess vele egy konverziót - mindezt együtt.
Akkor kiderül, hogy melyik alkalmazás száll el memory dump hibával...

LezLee
Amúgy honnan tudnám ezt a progit lekapni? Hátha...
LezLee
Csak mivel én abszolút nem értek a géphez, ezért valszeg nekem nem sokat mondana az eredmény.
LezLee
Csak az a baj, hogy nincs Linux telepítõ cd-m 😞(
IMYke2.0.0.0
Egy 3D Mark 2005 is megteszi - az ugyan VGA-ra van kiélezve, de ha megmondja nekünk a gépének tulajdonságait könnyen el lehet helyezni a pontszáma alapján, hogy miért is gyenge a gép - ergo, akár a RAM is okozhat kis pontszámot.

Axon
Viccet félretéve én még gyorsan elszaladnék a boltba zárás elõtt.
Holnap ünnep, tehát hosszú hétvége. Nem szívesen mennék neki a hétvégének egy beteg géppel.
Az igazi mondjuk az általam említett memória teszt lenne. Ha az jelez hibát, már tényleg nem röhögne rajtad senki.

Axon
Ne felejtsd othon a baltanyelet. Máris szolidabb lesz a nevetés

LezLee
Még akkor is, ha az elõbb a PES 3 elindult, és játszottam is vele???
Hát ha ezek után visszavinném, hogy cseréljék ki, kiröhögnének.
IMYke2.0.0.0
Akkor hibás a RAM.

LezLee
Figyeltem, amikor berakta, és az tuti, hogy nem abba rakta, amelyikben a régi sd ram volt. Tehát elvileg jó helyre rakta.
Axon
"RAM foglalatok 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM"

Ez érdekes.
Tényleg ritka az ilyen hibrid alaplap, ami mindkettõt kezelni tudja.
Vajon jó foglalatba tették a memóriát? Mert biztos, hogy nem mindegy melyikbe paszírozta bele a kis muki a boltban.

LezLee
És itt az új RAM-om:

Memória modul tulajdonságai
Sorozatszám Nincs
Modul mérete 512 MB (2 rows, 4 banks)
Modul típusa Unbuffered
Memória típusa DDR SDRAM
Memória sebessége PC2700 (166 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 2.5
Hiba felismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-Refresh
Legmagasabb CAS késleltetés 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)

Memória modul jellemzõi
Early RAS# Precharge Nincs támogatva
Auto-Precharge Nincs támogatva
Precharge All Nincs támogatva
Write1/Read Burst Nincs támogatva
Buffered Address/Control Inputs Nincs támogatva
Registered Address/Control Inputs Nincs támogatva
On-Card PLL (Clock) Nincs támogatva
Buffered DQMB Inputs Nincs támogatva
Registered DQMB Inputs Nincs támogatva
Differential Clock Input Támogatva
Redundant Row Address Nincs támogatva
LezLee
Itt az alaplapom:

Alaplap tulajdonságai
Alaplap azonosítója 62-0627-001131-00101111-040201-VIA_P6$P4VMM2KOB P4M266 NDFSMx Release 06/27/2002
Alaplap neve ECS P4VMM2

Front Side Bus tulajdonságai
Busz típusa Intel NetBurst
Busz szélessége 64 bit
Valódi órajel 100 MHz (QDR)
Effektív órajel 400 MHz
Sávszélesség 3200 MB/mp

Lapkakészlet busz tulajdonságai
Busz típusa VIA V-Link
Busz szélessége 8 bit

Alaplap fizikai információk
CPU foglalatok 1
Bõvítõhelyek 2 PCI, 1 AGP, 1 CNR
RAM foglalatok 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM
Integrált eszközök Audio, Video
Fizikai formátum Micro ATX
Alaplap mérete 240 mm x 240 mm
Alaplapi lapkakészlet P4M266(A)

Alaplap gyártó
Cégnév Elitegroup Computer Systems Inc.
Termék információ http://www.ecsusa.com/products
BIOS letöltés http://www.ecsusa.com/downloads/bios.html
LezLee
Márpedig DDR SDRAM-ot raktak bele, a saját szememmel láttam a modult, és megnéztem. Ja és van egy ilyen progim, hogy AIDA, amivel minden hardverinfót meg tudok nézni, és az is DDR-t ír.
Viszont történt mégegy furcsa eset. Föl tudtam rakni az egyik focigamet, és az ment!!!! Ez a PES 3. Viszont az összes többi továbbra is elszáll hibaüzivel az install közben. Komolyan nem értem. Mivel elindult már az egyik játék, így kétlem, hogy komolyabb baj lenne a RAM-mal.
via_mala
Szinte kizárt, hogy ugyanabba az alplapba, amiben idáig szimpla SDRAM-volt, most DDR SDRAM-ot tudjanak rakni. Az ilyen hibrid memória slot-os alaplapok elég ritkák voltak anno, ráadásul minden (normális) eladó lebeszélt volna róla, mint engem is. Valószínûbb, hogy neked egyszerûen csak megduplázták a RAM-odat, de továbbra is SDRAM-od van. Nézd meg a számlát, ha adtak!
A hiba pedig valószínûleg az, hogy vacak modult raktak a gépedbe. Vidd vissza! (Lehet, hogy már más is ezt tette vele .....)
(Egyébként én 256MB 83.3 MHz-en futó SDRAM-os Cel400@450 MHz-es géppel végigvittem a Max Payne 2 elsõ fejezetet. 😊

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

IMYke2.0.0.0
Alaplapod?
Én meg tudom nézni neked, ha kell...

LezLee
Érdekes. Kétszer próbáltam fölmenni az alaplap gyártójának weblapjára, mindkétszer fogta magát és újraindult a gép. Most meg semmi. Ami a legfurcsább, hogy amióta újraindult a gépem, a legtöbb helyen, itt a fórumban is csak dõlt betûk vannak. Ki érti ezt? Nem értem én ezt a gépet, komolyan.
Axon
...nos akkor jó lenne, ha lenne nálad egy Linux telepítõ cd. Szinte mindegyik telepítõ cd-n fentvan egy szuper memóri ellenõrzõ program. Cd-rõl bootolva ki lehet választani menübõl. Mem86 vagy valami hasonló a neve. Ez a közhiedemmel ellentétben nem linuxos program.
Platformfüggetlen nem kell neki oprendszer. Ez a program automatikusan végigfuttat vagy kismillió memóriatesztet és szól ha hibát talál.
Azért fontos, hogy ne legyen operációs rendszer, mert az oprendszer nem enged hozzáférni bizonyos memória területekhez, így viszont a teljes memória modulod minden kis bittecskéjét végig tudja bogarászni a program.

Axon
Ugyan azt tudom mondani mint Imyke. A boltosokban ne bíz. A legtöbb esetben kevesebbet értenek az informatikához mint Kovács Kálmán informatikai miniszter :-)

Azért nézz körül a BIOS-ban is. Alapból úgy van beállítva, hogy felismerje a memória frekvenciáját. Ezt ki lehet kapcsolni és be lehet állítani, hogy 256 MHz-en ketyegjen. A 333 Mhz-es memóriákat is lehet 256 Mhz-en használni.
ha ez nem segít, akkor....

IMYke2.0.0.0
A boltokban semi mindenki ért a dolgokhoz.
Azonfelül, nekik csak az eladás számít.

IMYke2.0.0.0
Azért mûködik minden más rendesen, mert azok nem memória igényes alkalmazások.
De próbálj meg csak mondjuk egy 3D Studio Max-ot futtatni, vagy egy 3D Mark 2005 tesztet, netán egy videovágást...

Az alaplapi kézikönyvben tudod megnézni, vagy ha az már nincs meg, akkor az alaplaod gyártójának honlapján, a termék adatlapján.

Amennyiben az alaplapd csak 266 MHz-es RAM-okat támogat, akkor jobban teszed, ha azonnal visszaviszed a boltba, és lecseréled 266 MHz-esekre... Elég ritkák manapság, de kapható még.

Nekem is 266 MHz-es alaplapom van, 266 MHz-es RAM-okkal. Elõször csak 256 MB volt, aztán fél évvel késõbb újabb 256 ugrott be a gépembe - 2003 nyarán.

LezLee
Mellesleg a boltban látták a gépemet belülrõl, csak szóltak volna, ha nem stimmelne az alaplapom, vagy nem???
LezLee
Azt tudom, hogy az alaplap 266 Mhz-es, de hogy csak azokat támogatja-e azt nem tudom. Ezt hol tudom megnézni? De mondom minden mûködik a gépen, tudok netezni, tudok szövegszerkeszteni, minden mûködik rendesen, csak a játékok szarakodnak velem.
IMYke2.0.0.0
Csak egy kérdés:
- az alaplapod DDR RAM kompatibilis?
- az alaplapod támogatja a 333 MHz-es RAM-okat, mert, ha csak a 266 MHz-eseket, akkor a szindróma csak a memóriák húzásával (BIOS) oldható meg.

Ennyi elsõre.

LezLee
Off:
Remélem itt vannak hozzáértõ emberkék, mert egy nagy problémám lenne. Ma délelõtt elvittem a gépemet egy pc-boltba, és kicseréltem a régi 256 sd ramomat, egy 333 MHz-es 512 MB DDR ramra. Amióta visszahoztam a gépemet, akármelyik játékot akarom installálni a legtöbb még installálás közben elszáll valami crc-s hibaüzenettel. A cd-kkel biztos nincs baj, mert ezek a játékok mind voltak már fenn a gépemen, csak letöröltem, mivel kevés volt nekik a memória. Így jártam a Max Payne 2, és a Broken Sword 3 telepítésénél is. A Call of Duty installja az el sem indul, nem tom miért. Mondom ezek mind jók voltak korábban, csak akadtak mint állat. Egyszerûen ötletem sincs mi lehet a baj, semmi máshoz nem lett nyúlva a gépemben, csak a RAM lett kicserélve. Kérlek segítsetek, mert már szeretném kipróbálni, hogy mit tud ez a sok memória. Elõre is köszi a válaszokat.

ON:
No kérem. Úgy este 10 óra tájt kész lesz az Atlantis. Viszont akkor meg én nem vagyok itt. Tehát, holnap délután, úgy 2 óra tájban mehet a dolog. 😊

😊)) Sorry! A King Quest-tel cseréltem össze. Az 5. része kb. 1 GB. Az utolsó, asszem.

Van egy ilyen:Quest.for.Glory.Collection.Series.CloneCD.(1-4).Manual, 601 Mb.

Axon
Nem is tudtam, hogy van nyolcadik része. Most már csak azt kellene tudni , hogy a Collection hány részt tartalmaz. Nekem egyetlen része van meg. Talán a negyedik.

Nem részletezem! Megígérem. 😊

A quest for glory nyolcadik részét nemrég letöltöttem. 980MB amúgy.

Axon
Már régebben kinéztem magamnak a listádról a Quest for Glory Collection-t, de várni akarok vele amíg egy kis pangás lesz.
A pangást úgy február-március körülre jósolom

pluhi
Az eddig sem okozott gondot.
Off:Kiugrom sörért, aztán elkezdem a hiányzó részt letölteni az Atlantis-ból.

On:

Axon
Fúújjjj!!!
Hallani sem akarjuk a piszkos részleteket!