1043
  • mrzed001
    Jahh, de a tng-t lattam eloszor. o:)
    1)öreg hiba 2)lényegtelen :)

A technomágusoknak azért nem volt olyan nagy hatalom a zsebükben ...
    Végülis milyük volt: álcázott hajó, beépített holokivetítő, ... mi volt olyan durva technikájuk amivel egy galaxist le lehetne rohanni (pláne, hogy ott voltak az óriások is a játszótéren, aztán amikor nem, akkor meg a rangerek)

A rangerek pedig nem szerzetesrend. Bár meglátszik rajtuk a Mimbari vallási kaszt tanítása (amire igencsak szükségük is volt), de nem szerzetes rend. Ha mindenképpen középkori hasonlatot keresel, akkor lovagrend.

És ha maradunk a középkori hasonlatoknál, akkor a technomage-ek pedig tényleg a régi "mágusok" megfelelői, akik ugyebár semmiféle tényleges mágiával nem rendelkeztek. Ők is egyszerűen csaltak technikai/kémiai tudásukkal, szóval ez tényleg egy jó hasonlat
  • _Vegeta_
    "Ha nézted a TOS-t akkor most kapj a fejedhez. "
    [Fejéhez kap]
    Jahh, de a tng-t lattam eloszor. o:)

"De nem elzárták mindenki elől a lehetőséget ..."
    Itt kicsit bonyolodik a tema, mert mint hasonlat jo volt a szerzetesség, de sajnos egy technomagus tudasa nem osszehasonlithato a kozepkori tudassal. Egesz mas az irastudast es az egyeb elmeleti tudomanyok atadasa, mint olyasmi ami annyi hatalommal bir, hogy akar egyeduralomra torhet vele egy egesz civilizacio.

"A Rangerek nem szerzetesrend volt, ..."
    Nezopont kerdes mint oly sok minden. :) A kozepkori tudasszinten megrekedt foldieknek egy szerzetesrendszeru akarkik voltak. Az persze mas kerdes hogy akik tudtak mifán terem az orszemek vilaga azok nem igy gondoltak magukra.

"
    Ja, és továbbra sem találok rá utalást, ..."

Nem is kell.. csak kepzeloero. Valoszinusitem, hogy amikor az emberek elkezdtek kirajzani az urbe es megkaptak a teknolodzsit a centauriktol, akkortajt vandorolhatott el ez a nehany egyén is. Miutan semmi utalas nem volt arra, hogy mikortol ered a technomageek letezeserol szolo pletyka. :)
  • mrzed001
    Epp ezert mondom magam elvakult tng fanatikusnak. Kifejtem. A tng minden egyes reszeben talalkoznak valami megmagyarazhatatlannal amit a resz vegere megmagyaraznak.
    Ha nézted a TOS-t akkor most kapj a fejedhez. Szinte minden 3-4-ik rész arról szól, hogy valaki(k) technikai fölényüket kihasználva istent játszanak egy bolygón a helyi primitíveknek, erre odapottyan Kirk és megzavarja eme idilt (minden 5. meg valami (vallási) fanatizmusról)

DE ugy hiszem a szerzetesek voltak az egyeduli irastudok akkortajt
    Igen, ez igaz. De nem elzárták mindenki elől a lehetőséget (mikor is adott át technomage bármi tudást??), hogy csakőktudhassanak róla, mert az olyan coool, hanem nem érdekelte az akkori embereket az írás-olvasás annyira (hiszen pölö még könyvnyomtatás sem volt ... mint ahogy te sem tanulod meg csak úgy, hogy alfába hogy kell lemenni, mert mindek, de ha lesz olyan játék/film ami direkt idegi impulzusokra alapul és ez kell hozzá, nos akkor már te is meg fogod tanulni).

A Rangerek nem szerzetesrend volt, hanem kémek (talán ez a jó szó, vagy ügynök). Az hogy csuhába bújtak ugyan ne tévesszen meg, azért tették mert a csuhások több mindent megtehetnek büntetlenül, főleg egy középkorba visszafejledt népnél.

Ja, és továbbra sem találok rá utalást, hogy a technomage-ek emberek lennének (humanoid, de nem ember). Ahogy én tudom Hasfelmetsző Jack volt talán az első aki elhagyta a földet, elvitték a Vorlonok a sztori szerint
  • _Vegeta_
    Nemertem mit mondassz mert JMS irta a sztorit. :)
  • Prof William
    "Szerintem JMS van olyan zsenialis hogy nem jellemzo ra az ilyen gondolkodasmod."

Sajna a Crusadert nem JMS csinálta. Nem vállalta. Azt hiszem ez mindent megmagyaráz..
  • _Vegeta_
    Egy tv sorozatot es a mozifilmeket szerintem nem lehet hasonlitgatni, mas media. ;)

Belegondolok, Tudomanyos fantasztikum, tudomanyos kitalacio: Tehat a tudomanyok szavait, elmeleteit kihasznalva nem letezo vagy csak lehetseges elmeletek, szavak, stb... gyartasa. :)

"A technologia sosem lesz misztikum es ez igy jo."
    Epp ezert mondom magam elvakult tng fanatikusnak. Kifejtem. A tng minden egyes reszeben talalkoznak valami megmagyarazhatatlannal amit a resz vegere megmagyaraznak. Nem esnek ketsegbe "jaaaj mien misztikus ez oo stb stb). Ezert hiszem hogy a tng a scifik kiralya, egyszeruen annyi mindent megmagyaraznak benne, hogy nincs sorozat amiben tobb rejtely/megoldas hangzott volna el. Kicsit eltertem. A lenyeg hogy a techniat nem szabad misztikumnak beallitani, pontosabban csak a tudatlan gondolja misztikumnak. Stimm ^^

"Technologiai szerzetesek ez mindent elmond szerintem. ;) "
    NEM vagyok tortenesz, :) DE ugy hiszem a szerzetesek voltak az egyeduli irastudok akkortajt (ez ugye tudasnak szamit) es ok voltak akik a legtobbet foglalkoztak tudomannyal, bar igaz nem a kezzelfoghato tudomannyal (csinaljunk kereket, orat, akarmit), hanem az elme tudomanyaival. Igy a hasonlat szerintem tokeletes es szerintem JMS is egyfajta hyper, jovobeli szerzetesrendnek gondolta a Technomagusokat. Es mint igy azt hiszem tokeletesen beleillenek a JMS altali kepzeletvilagba. Meg azt is megkockaztatom bizonyos keretek kozott hiheto a jovoben egy ilyen rend megalakulasa.

Mint a 4.szezon uccso reszeben is megemliti JMS a "Nagy Vilagegest" utanna az orszemek is egyfajta szerzetesrendet alapitottak, ujrakezdesi celzattal. :)

Prof William: "Látszott hogy azért van ott mert "Az erdeti B5 ben szerpeltewk öt percik miylen coolak voltak már, szóval legyen ilyen is.""
    Szerintem JMS van olyan zsenialis hogy nem jellemzo ra az ilyen gondolkodasmod. Pontosan tudta miert lett/lesz technomagus karakter, nem csak "oo legyen mer cool". ;)
    Honnan a rákból szedték ezt a űber technikai fejletséget?
    Ok maguk jottek ra a dolgok nyitttyára ahogy el is mondtak. Elkepzelheto, hogy a Foldrol mar reg 100-200eve elhuztak es egy koloniat alakitottak ki messze a Foldtol, nyilvanvalo nem a Foldon az Earth Dome mellett 500meterre volt a Technomage fobazis. :D

Hosszu lett bocsi.. remelem belekotsz ebbe-abba. ;)
  • Prof William
    Nekem is ez jutott eszembe Texhnomageről. Kicsit olyan mesterkétek már az eslő felbukkanásuk óta. Annyira miszikusnak akartak látszani. Felvettek egy fekete cuccost + egy komoly gyomorbajos arckifejezést, amitől majd szuper rejtélyesnek és megközelíthetetlenek látszanak. (Belül meg biztos röhögnek a sok csíra szájtátón.)

Amikor elsőzör feltűntek felnyögtem, hogyha ezek továb szerepelek domom a sorozatot. Hálistenek elhúztak demkkolni a peremvidékre. (Majmoljuk az öregebb fajokat ugyebár)
    A Crusarderben az a kopasz technomagevel már nem eröltették ezt az szeretotrípíát, ettől valami komolykodó-poénos karakter lett. Látszott hogy azért van ott mert "Az erdeti B5 ben szerpeltewk öt percik miylen coolak voltak már, szóval legyen ilyen is."

Ja és igen a Techonmagek sztem emberek! Honnan a rákból szedték ezt a űber technikai fejletséget? A föld ebben az időben nem tűnt olyannak akit nem érdekelnek az ilyen dolgok. Már rég lefoglalták volna mindenüket...
  • mrzed001
    Ugyanmá királylány, csak nem voltam netközelben :P

Aztanmeg egy scifit sem azert nezem (már egy ideje) hogy "juuj ez mennyire hiheto mintha tenyleg jovokep lenne". ;)

Háááát .... az Outer Limits-Babylon5 páros felállított egy olyan magas mércét, hogy a Tom Cruise lenyomja Swarcit szintű C kat. scifiktől (AKA fényévekre a realitás talajától....) néha kerülget a röhögőgörcs
    Sőt, ha belegondolsz mi is a scifi: tudományos-fantasztikus. Tehát nem LotR féle mesevilág (mi is azoknak a tipusa?), hanem reális KELL(ene), hogy legyenen.

A technologia sosem lesz misztikum es ez igy jo.
    hatalmas tévedésben vagy ifjú padavan, hatalmasban bizony ...
    Ezt nem is részletezném annyira egyértelmű (egy géppityus kommanóra szted mit mondtak volna a középkor emberei/íjjászai? Na és egy tankra, Apache-ra, ... David Copperfield-re? :D )

Technologiai szerzetesek ez mindent elmond szerintem. ;)
    Egy szerzetes feladata a tudás megőrzése, eddig ok, és ha a középkozi szerzeteseket nézzük, akik csak maguknak akarták a tudást ... talán még ez is ok (bár...nem), viszont a szerzetesek nem csináltak "varázslatos" kütyüket maguknak a megszerzett tudásból, hogy így misztifikálják magukat (tudom, ismétlem magam, de ez DÚÚÚÚÚÚRVA)
  • _Vegeta_
    megnyertem a csatat? ^^
  • _Vegeta_
    Ismerem a sztorit, tudod enis b5 kedvelo lennék. ^^ Ertem mit mondassz, de hogy ez sokkal hihetobb volna mint egy technologiai vilag? Háát en ezt nehezen tudom elkepzelni. Aztanmeg egy scifit sem azert nezem (már egy ideje) hogy "juuj ez mennyire hiheto mintha tenyleg jovokep lenne". ;)

#713: Tévedés. Egesz szemelyedet misztikum ovezi korul. ^_^ Csak annyiban misztikusak hogy senki sem tud roluk semmit... éteni? :) A technologia sosem lesz misztikum es ez igy jo.
    "És nem arról van szó, hogy a technológiában látják a jövőt (akkor ugyebár építenének technocityket, robotokat, technohajókat,.... valamit), hanem arról hogy ezzel próbálják magukat misztifikálni (magyarán misztifikussá csalják magukat)"
    Valoban.. igaz. De olvass vissza mit gondolok roluk: szerzetesek. Technologiai szerzetesek ez mindent elmond szerintem. ;)
  • mrzed001
    Nos, úgy látom csak a 3-as amiben nem értünk egyet.
    Tehát nem az a baj velük, hogy senki sem tud róluk semmit (rólam sem tudsz semmit mégse vagyok misztukus ugyebár :PP), azért sem lennének misztikusak, mert elhúztak a rákba, hiszen előtte ugyebár akkor itt voltak, és a technológiájuk miatt sem misztikusak, hiszen az egy technokor, szóval max a vidéki parasztokat tudják lenyűgözni a "mágiájukkal"

És nem arról van szó, hogy a technológiában látják a jövőt (akkor ugyebár építenének technocityket, robotokat, technohajókat,.... valamit), hanem arról hogy ezzel próbálják magukat misztifikálni (magyarán misztifikussá csalják magukat)
  • mrzed001
    És nem csak hogy öregebbek, de amikor ők születtek akkor még a világegyetem sem olyan volt mint most, pölö ők eleve halhatatlannak születtek ... szóval én totálisan "hihetőnek" tartom az egész fajt azzal együtt is (vagy éppen azért is), hogy lényegében mind Kosh, azaz egy Kosh tudatának egy része amit egyszer leválasztott magáról, és az külön életre kelt ... vagy mi

És akkor még ugyebár nem is említettem Lorient (a legöregebbet, a galaxis első fajának utolsóját), akit az igenősi Vorlon és Árny fajok is mint istent vagy szülőt tisztelnek, akihez képest ők csak gyerekek a homokozóban ....

És még Lorien is csak gyerek az "galaxishoz" képest (mert a galaxis döntött ugyebár úgy, hogy halandők szülessenek, nem a fajok)
  • _Vegeta_
    1) Nem. :P
    2) Nanyi? :P
    3) Csak annyiban misztikusak hogy senkise tud roluk semmit mer elhuztak a rákba. Emberek, egyfajta szerzetesek akik nem dolnek be Lorien dumajanak es a tudasba, technologiaba latjak a jovot. Ennyi. Miert nem illenek bele a b5 vilagaba? Miben kulonboznek mas b5ben tapasztalttol? Szerintem semmiben. Ugyanaz a vajon "hogyisvanez" veszi korul oket mint mindent ami a b5ben van.

Szoval neked a technologia sokkal hihetetlenebb mint a misztikus osi fajok? Ez kicsit fura. :)

Prof William: Ha teged idegesit egyeni szoc problema ahogy volt tanarom mondana, de ettol meg ut el a b5 vilagatol. ;)
  • Prof William
    Én is erre gondoltam. A Vorlonok, Árnyak teljesen beleillenk a B5 világába. Millió/Milliárd? évekkel öregebbek a többi fajnál, ésez nekem nagyon bejött. A kinézetükön a technikájukon is érződik a határtalan ősiség.

A technomageket elcseszésnek érzem. Az Eredeti B5 ben semmi bajom nem volt velük. A 110 részből szerepeltek 1 vagy esetleg 2-ben. :)

Aztán amikor "Jeee új B5!" mámoromban elkezdtem nézni a Crusadert na ott már állandó szereplő volt 1. (Mintha a B5-ben elhúztak volna a peremvidéken túlra.) Nagyon idegesítő volt.
  • mrzed001
    1) a technomage-ek nem emberek (hiába humanoid :P)
    2) egy kissé öregebb faj, mint az ember
    3) Technikával "misztifikált" lények, de még csak egy led sem villog rajtuk :D ... komolyra fordítva, a technikának azért vannak követelményei, velejárói,.... pölö néha nem kellene rádugni magukat a 220-ra :P

Szóval apszolájte elrugaszkodtak a B5 realisztikus világától (érdekes, de pölö a Vorlonok és az idősebb fajok nekem teljesen realisztikusnak tűnnek)

A Crusade egyszer nézhető volt, de túl bugyuta a B5-höz képest
  • _Vegeta_
    A filmekrol: Nekem a lelkek folyoja is tetszett, bar a tobbi jobban bejott nem vitas. Amit eddig JMS mondott rola az szerintem jol hangzik. Lesz Sheridan, babylon 5 allomas meg minden jo. Bizakodo vagyok. :)

Technomagusok: Asszem nagyon eltevedtetek. Ok csak egy rend az emberek kozott akik olyanok mint a kozepkorban az igazi szerzetesek. (mindentol elzarva tanulnak folyamatosan) Szerintem eszmeletlenul beleillenek a b5 vilagaba olyanok mint maga az egesz b5 misztikusak.

Crusade: Nekem nagyon bejott.

• mrzed001
    Az a durva az egész technomage-es dologban, hogy egy csalás.
    Az egész B5 az evolúcióról szól, hogy az erősebb fej fennmarad, a gyengébb/butább/fanatikusabb/militánsabb elbukik (többnyire saját hülyesége miatt).
    Amelyik fennmarad, az folyamatosan fejlődik, fejlődnek az egyedei: értelmileg, technikailag, telepátia, telekinézis, majd egy evolúciós ugrással átalakulnak tiszta energiává ... erre itt a technomage-ek, akik nem olyan fejlettek evolúciósan, hogy telepaták, vagy telekinetikusok legyenek (megrekedtek a technikai fejlődésnél), ezért technikával próbálják odacsalni (a mágiájukat) ami nincs.
    Szóval nagyon nem illenek a B5 környezetébe, olyan vorlonpótlónak próbálta behozni JMS, merthogy a "fiatal" fajok azért még elég butuskák, és sokmindent nem tudnak, kell nekik az atyai vezetés ... ami sztem egy baromság, hiszen éppen arról szólt a 4. széria, hogy felnőtt a két legerősebb (legbölcsebb) faj, és képesek rendet és békét tartani a galaxisban ...
  • Prof William
    1-2
  • Prof William
    Nekem már a B5 ben sem volt olyan nagy szám az a 1-2 rész amikor a Texhnomagek szterepeltek. Szépen eltűztek a peremvidék felé aztán szevasz.

A Crusadeben már állandóan szerepelt egy + 12 vendégszereplő, bár maga a sorozat sem ütötte meg a szintet. Azt hiszem azt nem is JMS csinálta.
  • mrzed001
    Remélem hozzák legalább a Thirdspace, Call to Arms, In the Beginning szinvonalat, és nem egy River of Souls-os bugyutaságot csinálnak.
    A sztoriról/konfliktusról túl sokat nem árult el JMS, az viszont negatív, hogy a TechnoMage-eket már megint előszedi
  • Prof William
    Érdekes...
  • _Vegeta_
    Te neeeeeemtudtad? :)
    dvdre csinalnak 3db-ot. :)

Tesss
  • Prof William
    Lessz új B5 film? Ez igaz? Honnan van az infó?
  • _Vegeta_
    Olvastatok az uj infokat a b5 filmekrol? Nagyon vagany lesz szerintem. :)
  • icewolf
    jaja. Én most torrentről töltöm le az epizódokat. Sokkal jobb eredeti szinkronnal nézni.
  • Prof William
    A régi szinkronban Föld Dóm -ot mondtak. Ez azért jobban hangzik...
  • Punker
    "Föld Kupola" olyan furcsán hangzik nem? :(
  • icewolf
    És mennyit, de mennyit megcsináltak zseniálisan. Londo, G'kar, stb, mind nagyszerű szinkronok voltak.
  • Prof William
    De miért is kelett újra leszinkronizálni?

Még jó hogy nekem szépen a régi szinkronnal ki van írva DVD-re. :)
  • Ronny
    tényleg elég jól eltalálták, de az eredetit az sem közelítette meg. Garibaldi szinkronját példáúl teljesen elszúrták.
  • Prof William
    Nem csak te. A régi szinkronok joobbak voltak...
  • h4x0r
    hmmm... csak én érzem úgy, hogy Sinclair szinkronját leszámítva nem találták el a hangokat?
  • _Vegeta_
    A kep csak illusztracio. ^^
    Enis csinalok neked DVD-t tvbol felvett szinkronnal csak nem sok ertelme. :D
    Jol atba..tak a fazont. :D
  • icewolf
    thx. egy idióta emitt épp azt árulja :P
    árverés helyett átverés
  • _Vegeta_
    sajna nem :\
  • icewolf
    Jelent meg DVD magyarul? tudtommal nem, de jó lenne erről biztosat tudni.
  • icewolf
    Ma reggel én is megnéztem ezzel az új szinkronnal futattot részt. Nem mondanám, hogy rossz, csaképp marha fura. Anno régen végignéztem az összes részt, és rendesen megszoktam minden hangot... Nem értem minek kellett újra szinkronizálni...
  • Punker
    ez a szinkron valami iszonyat :(
  • Punker
    ez a rész elég elgondolkodtató
  • mrzed001
    Nekem volt már Holtsáv közben, volt hogy egy Diagnózis Gyilkosságot sem tudtam egy héten át nézni, mert 5 percekre eltűnt, volt hogy Star Trek-et nem láttam, szóval itt összevissza jön-megy.