182112
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
G_ArchAngel #142918 Ez a kulonbseg megvolt varosi palyan Senna es a mezony kozott is. Nekem is forog a gyomrom, de ez a srac egy zseni. Nem csak Newey es a Red Bull, hanem Sebastian is. O az, aki azt hozza ki belole, amit Newey szimulacioi kiadnak, mas erre nem lenne kepes. -
#142917 azért Vettel így is majdnem 1 mp-t vert mindenkire a mezőnyben,ez valami orbitálisan sok mondjuk Hamilton tempójához képest ami 2 hónapja volt... -
#142916 -
#142915 -
#142914 Én se értem, ilyen erővel ma mindenkit büntetnének, mert vonatoznak. -
#142913 A mekmondó embörrrr szerint pedig manapság nem lehet előzni és szélárnyékozni sem. :( -
#142912 Miért is?
Mert szélárnyékozott és megpróbálta többször körbeautózni és végül belülről sikerült elmennie Patresenek?
Mondj már egy hasonló helyzetet, amikor ezért büntettek valakit!
Én értem az ellenszenvet a túlszabályozott F1-el szemben, de amikor ez átmegy a hülyeségbe és olyan túlzásokkal jönnek páran ami az ordító hülyeséget karcolja, akkor kb. ők maguk is elérik a hülye FIA bírók szintjét. -
#142911 Wéber Gábor: Mítoszírtás
Sebastian Vettel és a Red Bull nyár végi menetelése óta csak idő kérdése volt az újabb összeesküvés elméletek előkerülése, az elmúlt egy hét pedig kizárólag ennek fényében telt. Mivel a sokadik privát, vagy nyílt kérdést kapom ugyanabban a témában, inkább ezúton válaszolnék mindenkinek.
Tény: Vettel elképesztően domináns teljesítményt nyújtott Szingapúrban, ám ezen a hétvégén még a versenytársak is elképedéssel vegyes elismeréssel nyilatkoztak róla, miközben az ellendrukkerek végső elkeseredésükben teljes tagadásba menekültek. Ha valamit már korán megtanultam versenyzői pályafutásom alatt az az, hogy egy bizonyos vérmérséklet felett és/vagy tudásszint alatt maga a győzelem ténye kizárólag csalással jöhet létre a kedvencét/gyermekét/családtagját veszíteni látók szemében - hiszen náluk/nála jobb egyszerűen nem létezhet. A legjobbat legyőzni pedig csak tisztátalan eszközökkel lehet. Ez olyan, mint a szentírás.
Amikor egy versenyző túllép ezen a szinten, akkor érhet el mindent saját fejlődése szempontjából, de egy vérbeli szurkolónak nincs szüksége fejlődésre. XY a legjobb és kész, akkor is, ha nem, minden más csak összeesküvések szövevényes következménye, talán még Pataki Attila is józanabbul érvel olykor UFO-kalandjainál. Őket nyilván nem fogom, nem is akarom meggyőzni, de akik képesek a logikus gondolkodásra, nyugodtan olvassanak tovább.
Giancarlo Minardi leült a célegyenes végi VIP páholyba egy pohár borral, meg a live timinggal felszerelve és néhány nappal a futamot követően leleplezte, amire eddig egyetlen versenymérnök és az FIA sem volt képes: Vettel Red Bullja rendkívül furcsa hangokat hallat és 50 méterrel korábban gyorsít ki, mint a többiek. Ergo valami van, ez így nem lehet normális. És akkor itt utalnék vissza az alaptézisre, ami mindig minden vesztest felment: a másik biztos csal! Nézzük.
Mielőtt önmaga képtelenségében térnék ki Minardi megfigyeléseire, a trükközés vádjának legfontosabb buktatója az, hogy egyik csapat sem emelt kifogást a Red Bull szabályossága ellen a hétvége során, sem utólag. Komolyan gondolja bárki is, hogy a dollárszázmilliók által működtetett sportágban, ahol az ipari kémkedés nemcsak javalott, de szinte kötelező, ahol fotósok tucatjai dolgoznak megrendelésre egyik és másik csapat számára is akár, és ahol mérnökök járják a kanyarokat az ellenfelek megoldásait lesve menet közben, egy egykor volt csapattulajdonos VIP páholybeli megfigyelései és néhány elszánt szurkoló "ugyemegmondtamrohadtcsalóbanda" hőzöngése fog bármit is leleplezni? Ki gondolhatja ezt komolyan? Ha lenne akár egy cseppnyi kétely is a Ferrariban/Mercedesben/Mclarenben/Lotusban, akkor már az edzések alatt fent lettek volna Charlie Whitingnál, mint ahogy ez bevett szokás a legapróbb vitás eset ügyében.
De tegyük fel, mindenkit elraboltak az UFÓ-k egy adott pillanatban, és csak a nyugdíjas excsapattulajdonos maradt nyitott szemmel és füllel, bármennyi pohárral is fogyott a jófajta Pinot Grigioból. Hogy Vettelnek kevesebbet kellett korrigálnia, vagy alig, ez látható volt a belső kamerás felvételeken is, önmagában csak azt bizonyítja, hogy a Red Bullnak tökéletes volt a tapadása ezen a hétvégén. Hogy 50 méterrel korábban gyorsított ki, mint a többiek egy bulvárlap szenzációhajhász újságírójától még elmenne, de egy egykori versenyzőtől irreális és képtelen túlzás.
A Marina Bay ugyanis tele van lassú, derékszögű kanyarokkal vagy kombinációkkal, ahol a falak közti centizésen, méterek, félméterek lopásán múlik a siker. Szeretem a városi pályákat, sokat versenyeztem hegyen is, pontosan tudom, ha valaki két méterrel korábban képes kigyorsítani, mint a másik, néha már egy egész más dimenzióba kerül. 50 méter egy 120-as tempójú kanyarból kifelé 1,5 mp-es késedelmet jelentene gázreakcióban. Ilyen különbség még egy teletankolt Marussia és egy időmérős Red Bull között sincs, nemhogy az élmezőny és Vettel között. Oválpályán, 360 feletti tempónál (100m/s) is 0,5 mp kell az 50 méter megtételéhez, de ott még elképzelhető egy közel padlós döntött kanyarban egy zöldfülű és egy oválmenő között, itt kizárt.
Minardi szerint furcsa hangja is volt a Red Bullnak. Igen, a Red Bullnak évek óta furcsa hangja van, még a befújt diffúzor betiltása sem tüntette el teljesen a repedtfazék hangzást gázelvételkor. A Red Bull szorosan összedolgozik a Renault-val a legkiélezettebb motorféküzemi vezérlésen, hogy a lehető legjobban meg tudják közelíteni a befújt diffúzor hatást a szabályok adta keretek között. De érdekes mód a Red Bull furcsa hangzása ellen senki nem tiltakozott, amikor nem ment úgy a szekér, vagy éppenséggel vergődtek magukhoz képest - mondjuk 2012 elején. Azóta ugyan változtak a szabályok, de a lényeg itt is ugyanaz, mint a Ferrari rajtjaival kapcsolatban: valamit jobban oldottak meg, mint a többiek. Biztosak lehetünk abban, hogy a Renault motorvezérlését és a Ferarri rajtprogramozását már nem egyszer vette górcső alá az FIA, mint ahogy a gázpedálvezérlés változatását is azonnal hidegre tették tavaly Hockenheimtől fogva.
A rekedtes, ugató hang tehát gázelvételkor keletkezik és nem kigyorsítási fázisban, ami miatt sokan egyből kipörgésgátlóra gyanakodtak, pedig elég lett volna egy kicsit tüzetesebben megnézni azokat a youtube videókat. Az ilyen típusú kipörgésgátlás az egyen motorvezérlés és az internetes videók korszakában nemcsak hogy lehetetlen, de kb. bármelyik csapat szakácsa is azonnal felkapja rá a fejét a rántás mellől, hogy szar van a palacsintában, Charlie!
Vettel kiugróan gyorsabb tempójához több dolog is hozzájárult, amelyek egymásra rakódva valóban tetemes tempóelőnyt jelentettek; az SC utáni 10 körben átlagosan 2,1 mp-t körönként:
- üres pálya maga előtt (rajt és SC utáni rajt),
- több benzinje volt, így maximális keverékkel és motorerővel mehetett (28. kör, rádióüzenet az SC mögött "You can use the fuel. We have more fuel than we need."), emiatt volt erőteljesebb a rekedtes motorhang, ami maximális beállításnál a legfeltűnőbb, miközben Webber a forgalomban feleslegesen tekerte volna csutkára,
- Rosberg nem versenyzett ellene, a többiek előtt akart maradni, kímélve a már 15 körös gumijait, főleg, hogy ekkor még a Mercedes mindenkinek számolt egy újabb kiállással is,
- Rosberg tempóját az első szárnyba szorult gumitörmelék is csökkentette, ami miatt a mezőny is lassabban ment mögötte; kiállását követően Alonso tempója csak 1,2-1,3 mp-cel maradt el Vettelétől, pedig a spanyol végigment a futamon ugyanazzal a garnitúrával, azaz nem taposta ki a maximumot a Pirellikből úgy, mint a német.
Ha már mítoszok, akkor vegyük ide a montreáli futam van der Garde-Webber találkozója utáni szaggatott gumicsíkot, amit Webber Red Bullja húzott a hajtűből, és sokak számára már az is bizonyosságot jelentett a kipörgésgátló létezésére. Pedig ez is csak egy ritka, de létező jelenség, amikor a gumik oldalfalának belengése és a hajtáslánc oszcillációja nagy nyomaték hatására (alacsony fokozat, padlógáz+KERS), egyenetlen talajon ilyen guminyomot hagy. Nem akarom túlmagyarázni, elég megnézni két másik képet, az egyiken egy Force India, a másikon Rosberg Mercedese húzott szaggatott vonalat hasonló körülmények között.
Egy szó mint száz, pusztán csak a tempókülönbséget tekintve sokkoló volt a Szingapúri GP, ugyanakkor rengeteg körülmény egybeesése kellett ehhez a fölényhez, Vettel tökéletes produkcióján kívül is. A legfontosabb azonban továbbra is a Red Bull hatékony fejlesztőmunkája, amivel sokadjára állnak fel, vagy törnek előre már-már előnyük elvesztésének tudatában, és amit egyik másik csapat sem tud egyelőre űberelni. Az összes fejlesztéssel, ami nyár óta az autókra került, ők egy újabb fokozatba kapcsoltak, míg a többiek szép lassan állva maradtak, amivel újfent az bizonyosodik be, hogy nem elég egy jó autót építeni, manapság már sokkal fontosabb, hogy év közben hova jut vele az ember, és azt hogy tudja kihasználni. És jelen pillanatban ebben a Vettel-Red Bull páros a leghatékonyabb. -
#142910 nem vágom, miért osztanának ezért halálbüntetést manapság? -
#142909 ilyenért napjainkban, áthajtásos, 10mp-es helyben topi büntit továbbá 1 futamról való eltiltást felfüggesztve na és persze az elmaradhatatlan 10 rajthelyes büntit adnák érte az FIA emberei ;)
kár, hogy Nannini azon a helikopteren utazott anno...
-
IXEMGabeo #142908 tudták:D mostmár azért nem hiszem h rezsi gondjai lennének -
IXEMGabeo #142907 Mark Webber élete röviden
külön kiemelném, hogy Észak-Londonban egy bérlakásban élt és alig tudják párjával a rezsit fizetni...legalján kezdte el és innen nem semmi azért mit elért az ausztrál -
#142906 hát, izginek nem mondanám, de érdekes volt :D
imádtam Palik ordibálásait, és azok között vagyok akiknek hiányzik :D
-
#142905 Az izgi futam volt,6an a grid-en :) -
#142904 megtaláltam -
#142903 srácok, a 2005-ös indianapolisi versenyt meglehet nézni valahol?:D -
IXEMGabeo #142902 Nürburgring óta egyáltalán nem igazán vetette őket vissza a Pirelli...Egyébként ők inkább a melegebb pályákon szenvedtek lásd Barcelona, Bahrein és természetesen az 1000 km-es teszt valamilyen oknál fogva nagyban segített nekik megoldani a gumikezelést...
Master91: Ahányszor Schumi kiesett tavaly nagyban felmerült a kérdés, hogy szabotázs történt-e még a HRT is több távot tudott teljesíteni, ami szégyen rájuk nézve...Rosbergnek 2 váltóhibája volt edzésen Schunak, ami lehetett elromlott neki a Mercin a motortól a DRS-től a rosszul rögzített kerékig...
Kínában is milyen érdekes pont akkor rögzítik neki rosszul a kereket amikor ott haladt Rosbi és Button mögött, de mind1 itt is lehetne bőven konspirálni, de nem akarok:D -
#142901 én arra leszek kíváncsi igaz-e a hír miszerint a Merci-motorok olyan erősre sikerültek,hogy amiatt akartak kicsit szélesebb gumit :)
ha tényleg így van,akkor az ilyen motorral hajtott autók jövőre csak a mezőny végén fognak kullogni... -
#142900 tavaly meg azelőtt sumi is többször esett ki mint rosberg ( autó hibája miattiakra gondolok )
legyen itt is össze esküvés elmélet? :D -
Professor X #142899 Hát ja, ő megtehette, a Merci viszont hamarabb eszi meg a gumikat, köztudottan ez a gyenge pontjuk, így Rosberg nem is nyomhatta annyira (aztán később ez csak rosszabb lett). Ezek a Pirellik inkább ártanak a versenyzésnek, mint használnak. Viszont elvileg jövőre a radikális szabályváltozások miatt nem fognak kockáztatni.
Azzal egyetértek, hogy nincs itt semmiféle TC. -
#142898 8:4 -
#142897 #142888
ebből azt szűröm le, hogy olaszul nyilatkozva 15 métert mondott, a bulvár gecik meg természetesen nem az eredeti szöveg alapján írták a cikkeket -
#142896 "50 méterrel hamarabb..."
a szemmértékkel is vannak bajok -
IXEMGabeo #142895 Minardi úr konspirálhat, de az igazságot nem tudjuk meg úgysem...vagy, ha igen akkor a Red Bull ki tudja magyarázni, hogy ők csak megkerülték a szabályokat egy trükknek köszönhetően;))) -
IXEMGabeo #142894 utána spórolt rendesen
ahogy nyomnia kellett rögtön volt szusz a Red Bulljában...Ez is baromság ez a TC dolog hisz akkor Webbernek is ugyanolyan gyorsnak kellett volna lennie...Webber, ha nem szorul be nem tudjuk meg milyen tempót diktált volna az utolsó etapban a friss gumikon otthagyta a 2 Mercist, de eleve volt elmaradása Vettelhez képest az utolsó szektorban... -
Professor X #142893 Az első 3 körben valóban ez volt a helyzet. De én akkor is azt gondolom, hogy el van ez túlozva rendesen. -
IXEMGabeo #142892 elején semmi gondja nem volt Rosbinak és akkor is körönként másfél 2 secet vert a mezőnyre...ennyivel gyorsabb volt -
Professor X #142891 Hoppá, most látom csak, hogy az általam említett harmadik oldalon az idei évben a versenyzők listájánál csak 21 név van (Di Resta hiányzik), valamint Button neve kétszer is szerepel (a második Button az valójában Rosberg akar lenni, lehet, hogy majd írok is a webmesternek). -
#142890 -
Professor X #142889 Vagy ezeken a helyeken (linkelni nem tudok, mert csak nemrég regisztráltam):
http://en.mclarenf-1.com
http://projektf1.com
http://www.timingf1.com
Illetve az FIA oldalán (nyilván minden információ onnan származik). Meg persze ott a FORIX is, de ahhoz előfizetés szükséges. -
#142888 Olaszul nyilatkozott: quindici=15, cinquanta=50. Elég nehéz összekeverni. Egyébbként az eredeti cikkben és az angol nyelvűben is számmal van leírva. Ettől függetlenül én se értem honnét veszi az 50 métert. -
#142887 Itt csemegézhetsz. -
Professor X #142886 Igen, Rosbergnek adott annyit, akinek problémái voltak és feltartotta a többieket. Ezért tudott ekkora előnyt kiépíteni. Meg persze hibátlanul is ment (mint mindig ezen a pályán). Csak a speciális körülményeknek köszönhetően tűnt ennyivel gyorsabbnak. -
#142885 Barrichello bejelentkezett a Saubernél
lol -
#142884 Lázongás a stúdióban: dögunalom a Forma-1 vagy sem? -
#142883 a SC után gyakorlatilag minden körben annyit adott a többieknek...mutatták a közvetítésben is folyamatosan az időket -
#142882 Nem figyeltem a köröket. Hény körében volt ez a 2.5 mp előny? valahol van kimutatás az első 3 helyezett köridejeire? mondjuk egy etapra vonatkozóan. Mert nyilván nem minden köre volt 2.5 mp...
„Egy olyan pálya volt ez, aminek maximálisan az ura volt, és jól működtek az autó beállításai. Ember és gép is a maximumon teljesített” – nyilatkozta Horner az Autosportnak.
Az biztos hogy a Red Bull teli tankal álltalában a legjobb és Vettel nagyon ki tudja nyomni és hozzá tudja tenni a magáét ez mindig látszik... a többiek meg esnek kelnek ilyenkor. A Ferrariból hiényzik a plusz amivel nyerni tudna. A többiekhez hasonlítani a versenytempót meg... a Lotus és a Merci is össze vissza mennek. Van ahol jók van ahol nem, a McLaren meg lassú a többiek meg szóra sem érdemesek. Így nem nehéz egy nagyon jó autóval egy hibátlanul működő csapattal, egy mentálisan a legjobb formában levő pilótával egy hosszú!!!!! nagyon technikás pályán ilyen előnyre szert tenni. Vettel tökéletesen ment és ez látszott az időeredményekben, a többiek meg nem. -
#142881 Bírom ezeket..Mikor már végképp nem találnak magyarázatot a zsenialitásra,rögtön belekevernek valami földönkívülit,vagy egy biturbót... -
#142880 Hát persze..Akkor festette fel a felezővonalat,csak az új szabvány miatt,már feketével,mivel a fehéret kiszívja a nap. -
Dodo55 #142879 Inkább akkor már 15. Fifti vagy fiftín ugye.