182153
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#178784 Igazad van Masi döntései kritikán aluliak voltak sajnos, Silverstone +10 sec , Hungaroring flawles victory Bottas részéről +5 rajthely, Merci hátsó szárny :D 30-al mentek többet az egyenesben vagy 3 versenyen soroljam én is még?:D :D :D -
F1rajongo #178783 Látom, nagyon sokan még mindig nem értik a történteket. Javaslom ezeknek, hogy olvassák vissza ezen a fórumon is akár ez idáig az összes hozzászólást. Talán világosabbá válik minden. Nem szeretnék ebben a meddő vitában részt venni, mert látom az elfogultság sok személyben olyan nagy, hogy épp ésszel és érvekkel meggyőzhetetlen. Tisztelem azokat, akik még ezek után is képesek újra és újra leírni az igazságot, amiről ezerszer szó volt már. Lelkiismeretem miatt úgy döntöttem, utoljára össze foglalom a történteket, de erről én többet nem vagyok hajlandó beszélni ezen a fórumon.
A szabályok szerint az FIAnak 4 lehetősége lett volna.:
1.: Vagy hagyta volna a versenyt, az évadzáró mindent eldöntő utolsó versenyt SC mögött befejeztetni.
2.: Vagy elengedi az összes lekörözöttet, ahogy amúgy eredetileg a legtöbb esetben szokás. Ebben az esetben meg kellett volna várni a tört autó mentését (személyi sérülés esetén személy mentését is), törmelékek eltakarítását, a lekörözötteket meg kellett volna várni, hogy a sor végére felzárkózzanak és utána engedhették volna el a versenyt. Jelenlegi helyzetben a mentést az átlagnál gyorsabban végezték el, 3 kör alatt, miközben 3,5 az átlag. A 4. körben esélytelen lett volna elindítani a versenyt, akármennyire is siettek volna, akár mennyire nem ment volna el plusz idő a tökölésre, hogy most mi legyen. A mentés után 1 kör maradt volna csupán arra, hogy az összes lekörözött vissza előzőn és felvegyék a sor végén a helyüket, ami akár hogyan is számolunk, esélytelen. Ezért sem döntött az FIA, a szokásos, szabályos megoldás mellett.
3.: Vagy nem elengedni a lekörözötteket, ez a megoldás is szabályos lett volna. Ebben az esetben lett volna idő, lehetséges, hogy még 2 körre is elindítani a versenyt. (Ezt annyira már nemtom, hogy 2 kör belefért volna e.) Ezt a megoldást akarta eredetileg az FIA. De ezt a RB bepanaszolta, kisírta, hogy ez nekik így nem tetszik. (Erre bezzeg nem jött vissza jelzés Masi-től, hogy „ez autó verseny. Rendben?”). De ez csak zárójeles megjegyzésem.
4.: Vagy piros zászló belengetése. Ez a megoldás akkor léphet életbe, hogy ha a baleset megkívánja azt (pl. falat kell építeni.)
Michael Masi nem a szabályok alapján járt el, választott önhatalmúan egy 5. lehetőséget ad-hoc jelleggel, amit ő talált ki, verseny alatt megváltoztatva a szabályokat, ami jogában áll, mert a szabálykönyvben benne van az is, h az FIA igazgatója SC használatával kapcsolatban megváltoztathatja a szabályokat a verseny közben is akár, kéne kedve szerint. Erre nem lehetett előre számítani és ezért bukta el a VB Ham. Mercedes/Hamilton mindent tökéletesen csinált, egyedül (Latifin kívül) az FIA az, aki hibázott, de hatalmasat. A show volt a szemük előtt, semmi más nem számított. Elhiszem azt, hogy a RB/Ver rajongóknak és/vagy Ham/Merci gyűlölőknek nem tetszik az, hogy ez a VB címet nem részre hajlóan nézve soha sem lesz elismerve Ver javára. Ezt a címet csak is az FIAnak köszönheti. Elvették Hamtől a megérdemelt címet. Én személy szerint egy percig nem csodálkoznék, hogy ha ezek után Ham és Merci is vissza vonulna, nem akarnak többet részt venni ebben a komédiában ami itt zajlik. Aztán versenyezzenek ők úgy, ahogy akarnak. Hogy ha nekik az jó, hogy egy személy kéne kedve szerint változtat a szabályokon verseny közben, akkor versenyezzenek úgy. Ehhez nem lehet alkalmazkodni. Nem gondolatolvasó senki. A vissza vonulást azért is megérteném, mert már az év is úgy kezdődött, hogy úgy alakították a szabályokat, hogy a Mercedesnek rossz legyen, mert hogy ők annyira ügyesek, mesterségesen fogjuk őket vissza, hogy izgalmasabb verseny legyen, a show (=nagyobb nézettség=pénz) kedvéért. Most meg Hamtől (Merci pilótától) vették el a megérdemelt címet. Lehetne itt össze esküvés elméleteket gyártani, de én nem fogok. És természetesen nem csak az utsó verseny számít a világbajnokságban. Nem csak az a fontos, ahogyan sokan írják. Ezzel egyetértek. De az utolsó verseny az, amin minden végérvényesen eldől, mondhatnánk úgy is, hogy az év legfontosabb versenye. És lemerném azt is fogadni, hogy ha nem az évadzáró verseny lett volna, akkor Masi is máshogyan döntött volna. És akkor minden egészen máshogyan alakult volna. Masi pont azért döntött úgy, ahogyan, mert évadzáró volt és sajnos a személye alkalmatlan ilyen szituációban gyorsan, igazságosan, jó döntést hozni.
Ennyi. Én ezzel befejeztem. Fel szeretném dolgozni az eseményeket, de nem könnyű… Mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
Utoljára szerkesztette: F1rajongo, 2021.12.18. 12:34:38 -
#178782 #178764
Te mond!
Idén nem láttad a futamokat?
Manupulást bajnokság, beszarok tőletek :D :D :D -
#178781 Dehogynem, pont ez kenyszerit nyeresre, mikor alig kapott tobbet a gyoztes mint a p2 leszartak, maradtak 2. helyen... -
#178780 #178778
Ezért kellene a pontozást ujragondolniuk.
Sztem ez a pontrendszer nagyon igazságtalanul osztogat és az egész szezonra nézve furcsaságokat eredményezhez mint ahogy most is.
Nem azt a pilotát helyezi elöre aki a legjobb volt az egész szezon során hanem aki egy kép alkalommal jó volt.
ÉS ez azt is teszi, hogy ha valaki 1-2 versenyt megnyer az akkora elönyre tesz szert, hogy utána már nem is kell szinte nyernie mert tudja tartani az elönyét egy 2-3ik hellyel is.
Ez nem készszeriti a versenyzoket , hogy mindig nyerjenek.
És külön kellene választani a csapat VB pontokat az egyéni pontoktol , mert az se feltétlenul azt jelzi, hogy az a legjobb autogyárto akinél a legjobb pilota is van. -
#178779 Ok... :) -
#178778 Nézegesd hátha sikerül felfogni ha nem mehet bannerba is.
Pont annyira volt fontos az utolsó futam mint az összes többi.
-
#178777 Jaja, mindenben jobb volt, utolsó legfontosabb versenyen is gyors.... Jah, nem ! :DDDD -
#178776 #178774
Nincsen ha.Mindenben jobb volt idén Max és az utolsó versenyen is elsőnek intették le.
Ennyi -
HuHam #178775 Még mindig a Silverstoni 'kilökés' :
Legjobban a magasan levő kamera felvételen látszik. Hamilton jóval gyorsabb - pld. szélárnyék, Max meg persze csinál némi szokásos jobbra-balra mozdulatot. Ham persze fel volt ilyenre készülve (volt több mint 3 év és egy rakás verseny, helyzet tanulmányozni) . Végül is együtt érnek a kanyar kezdethez. Max később fékez, úgy kerül kicsit előbbre - miközben kb a pálya közepén van. És kezd az ideális ívre menni, mert vsz. tudja hogy másképp nem tudja bevenni azzal a sebességgel - ergo elveszti az első helyet. És szépen nekimegy Ham-nak, akit mindenképpen látnia kellett - mert mellette volt.
Akárhogy is nézzük, az egészre csak egy logikus magyarázat van: nyilvánvaló volt hogy Ham gyorsabb e pályán és ha nem akkor, előbb-utóbb megelőzi . Akkor inkább akár essünk ki mindketten, mert ugye pontelőnyben vagyok. De most ez pont a legrosszabbul sült el (aznap Isten nem a Jupiternél járt :-) ) - és tudjuk mi volt.
Ehhez hozzáadnám azt is, amire persze lesznek akik azt mondják hogy *** (kisípolva) , de az élet arra tanított hogy a bűntény kárvallottja (áldozata) is benne van valamennyire sokszor - mert nem próbálta megakadályozni azt, és főleg nem akadályozta a bűnözés folytatását az engedékenysége miatt. Ezt nem én találtam ki, van szólás is erről. Vagyis, mindazok, akik engedtek Maxnak, kitértek - ők is hibásak valamennyire. Ahogy az is bűnös, aki engedi hogy a boltos, lakásbérbeadó, szolgáltató becsapja (volt részem mindegyikben) - sokan lázadónak meg állandó panaszkodónak neveztek. Köszönöm, továbbra is ezt fogom tenni - de remélem nem lesz szükség rá ...
Hamilton nem engedett, és nem is volt ideje semmire, még a gázt sem elvenni. Keményen versenyzett, és pont az kell ilyen helyzetben.
Montoya ilyesmiről volt ismert.
Ez versenybalest normál bíráknál.
Amúgy, a Crashmax nick tetszik - kössz :-)
-
#178774 Nincsen ha..... Teny van, hogy Masi fura dontesei abszolut Max nek kedveztek... A mi lett volna ha dolgok nem szamitanak. -
#178773 Jaj szegény Hamilton nem tudott mit tenni mintsem kilökni Max-ot aki nem is tudott hogy képzelte de kanyarodni akart egy kanyarban ahelyett ogy egyenesen menne és átadná a helyét Hamiltonnak ami szerintetek a világ rendje.
Hogy sikerül ennyit hazudni magatoknak? Hamiltonnak esélye nem volt ott ha Max próbálkozik ezzel be akkor jönne már tőletek a favágózás meg crashmax meg a szokásos dumák, de ha Hamilton vetődik be és még úgy is lassabb mint Max akkor meg miért mert kanyarodni Max... Úgy előadod mintha tehetetlen lett volna Ham közben csak ő látta kettejük közül a helyzetet tisztán Max a tükörben képzeled mennyire mérheti fel egy hátulról jövő autó bevetődését úgy hogy a kanyatodásra is kell figyelnie nem csak hátra nézni. Hamnek elárulom egy másodpercre ha 75% os gázpedál állásra elveszi, de legyen 25% bár azzal keveset mondok, simán ott marad mögötte és később próbálkozik. Fékeznie sem kellett volna csak a gázról elvenni fékez a levegő eleget ilyen autókon, de azt sem tette meg mert tudja hogy hátulról jobb poziban van egy ütközéshez, a hátsó hajtás miatt pláne gyorsításnál kanyar után a másik biztodan el fogja dobni magát neki meg nagy szerencsétlenség kell a kerék töréshez az első szárny cserét meg röhögve kiautózza a mezőny többi tagján. -
#178772 #178764
Maximum az olyan elvakult Hamilton fanok szemében tény, mint te meg laco, meg újabban HuHam. :D Masi azzal hibázott, hogy nem engedte el rögtön a legkörözötteket, de ha nem csak az eleje megy el, hanem az összes lekörözött, akkor is megették volna Hamiltont. Merci meg szokás szerint bebalfaszkodta a kerékcseréket, mert úgy látták, hogy nagyon kényelmesen ülnek, hát beszopták. Szóval brühühühühü igen, manipulálták...
Jaj, még mindig itt járunk, hogy szegény Hamiltonnak nem volt hová mennie? Ott van sok animáció, ami megcáfolt már azóta titeket, csak savanyú a szőlő.
Utoljára szerkesztette: adam46, 2021.12.17. 23:29:51 -
#178771 Ok ,de maradtak lekörözöttek a mezönyben ... -
HuHam #178770 Igenis manipulálva volt.
Csak az alacsony IQ-val ... (a többit add hozzá az előző hozzászóláshoz/sértegetésből) allíthatnak olyat hogy Ham. lökte ki Maxot Silverstonban.
Hamilton ment a belső íven, amennyire lehetett csak - mert egyedül úgy lehet leelőzni valakit. Helyet hagyva Verstappennek, bőven. És mit csinált a Max agyatlan - rákormányzott Hamiltonra, pedig volt helye bőven a pálya bal oldalán. Meg Ham nem tehetett semmit - nem mehetett jobbra (mint Brazilban) mert ment max sebességgel, ha jobban jobbra akart volna menni megcsúszott volna. És ua. érvényes a hirtelen fékezésre is. -
#178769 #178760
csak a boomerek vergődnek még mindig (vagy az alacsony IQ-val rendelkezők), elég megnézni a kommenteket a közösségi oldalakon, vagy vénemberek, vagy tipikus 8 általánost végzettek rinyálnak hogy elcsalták, meglopták, manipulálták...
Az egyetlen manipuláció az volt, hogy miért nem engedték el Verstappen mögötti lekörözötteket, ami egyébként sem számított volna a végén, mert úgyis megette volna Hamiltont. A többit a nagy stratéga merci csapat baszta el, csak könnyebb a FIA-ra fogni, pedig azok aztán igyekeztek mindent megtenni a 8. címért (mi a faszért maradtak volna a lekörözöttek a mezőnyben az SC alatt? ki hallott már ilyet? a puszta terv is egy vicc volt) -
ToxiMaxi #178768 Bármennyire is szeretném, de az F1 biztosan nincs ott az első 2-ben. Szerintem előzi néhány sport biztosan, így elsőre NFL, Krikett jut eszembe, de lehet a Tour is több nézőt ültet le. A technikai sportoknál biztosan ez a legnézettebb. -
HuHam #178767 Ez az új FIA elnők megválasztás igencsak rossz és pesszimista gondolatokat ébreszt az emberben. Nagyon pénz szagú az egész, főleg hogy Ecclestone felesége is ott lesz a közelben :-( Azt hiszem hogy az F1 is csak ott van ahol sokminden - pld. a foci - és ez a 2 a legnézettebb sport a bolygón. Nekünk is van ilyen - az OTP Bank liga + annak fő embere a MLSZ elnoke. Na igen, az komoly szakmai gyakorlat ... Nem szarkazmus - ez az egész a pénzről szól leginkább, és abban van gyakorlata, hogyan elszedni az emberektől a pénzt ...
Asszem hogy megnézek néhány versenyt csak az új autók miatt, és utána straaaaand, egész decemberig :-)
Amúgy nekem még mindig Pele a legjobb fotballista. Mert ő nem csak klubokban alakított nagyot és sokszor, hanem hazája válogatottjában. Míg mondjuk Messi, Ronaldo 7-es szinte semmit nem mutattak válogatottban. Na igen, ott nincs az a nagy pénz. Lehet hogy jobbak mint Pele volt, de ez az elpénzesedett új idők másmilyenné tették őket.
Ahogy ezek a qrva amcsik az F1-et. In God we trust - írja a dollároson - nekem ez azt jelenti 'a pénz a mi Istenünk' . -
#178766 -
kjhun #178765 Másodszor is elkapta a koronavírust a Ferrari versenyzője Charles Leclerc -
#178764 #178760
Pont annyira igaz hogy "az egész világ egyetért ezzel, hogy manipulált futam volt"
mint az hogy
"Mindenhol kifütyülik őket már"
Az hogy manipulálták a futamot az tény. Senki sem számolt azzal hogy Masi megváltoztatja az SC procedúrát ezzel óriási előnybe hozva az addig vert helyzetben lévő bajnokaspiránst az addig magabiztosan vezető másik bajnokaspiránssal.
De ezzel már nincs mit kezdeni, ez már megmarad egy manipulált bajnokságnak.
. -
#178763 Na fasza ismét egy jó döntés az FIA részérol .
Egy rally versenyzót tenni az F1 élére és nem épp az autóversenyzésről hires országbvol és kulturával.
DE ugye ma már nem lényeg , hogy valaki szakmailag értsen valamihez elég ha pénzed van vagy elöveszed a kisebbségi kártyát.
-
-
HuHam #178761 Max Verstappen komolyan gondolkozik azon, hogy most télen szerződést hosszabbít a RB-al, sok évre ...
Azért szerintem meg kellene várni hogy jön be a RB-nak a következő szezon az új technikai szabályokkal, saját motor gyár ... Van ideje 2023 végéig ..
Vagy neki már mindegy, megvolt a fő cél - VB lett :-) -
#178760 #178747
ez az egész világ egyetért ezzel, hogy manipulált futam volt ez annyira kurvára rém gyenge Lacoo még tőled is :D :D :D :D
Nézzél már kommenteket, egy csomó mercis sem riányál mert tudják hogy elbaszták a gumival....
Mindenhol kifütyülik őket már, ez vajon miért lehet? Mert hülye az egész világ ugye? :)
Dobjátok már le a szemellenzőt.... -
#178759 #178758
Marlon Brando ripacskodása az tökéletesen passzol a Mercedes viselkedéséhez, jó hasonlat.
Ha mindenki így viselkedne, ahogy most a Mercedes teszi, akkor üres lenne a díjátadó gála. Man the fuck up. -
HuHam #178758 Azt hiszem, hogy a Mercedes vezetés és Hamilton helyesen tették hogy elálltak az esélytelen fellebbezéstől. Ahogy elálltak a díjátadó show-tól is. Elég show volt Abu Dhabiban ... Volt példa Hollywoodban is hogy maga az Oscar díj nyertes nem volt ott (pld. Marlon Brando) - és nem betegség miatt. Pardon, nem a saját betegsége miatt, hanem a rendszer betegsége miatt . -
#178757 #178754
:DDD
ez jó. :) -
#178756 érdekesség: Verstappen ezzel a negyedik legfiatalabb világbajnok, a ranglista első három helyezettje is ott van még a mezőnyben -
#178755 -
#178754 -
#178753 Action of the year: Alonso vs Hamilton Hungaroring . -
#178752 Gokart bajnok kissrácnak Verstapen adta át a díjat, a srác beszédének első mondata: "I grew up watching Lewis ... ...... and Vettel against each other" -
#178751 Nézem élőben, erre a FIA díjátadóra eddig a leg PC-bb kifejezés, hogy kínos...és nem a Merci távolmaradása miatt. -
#178750 A távolmaradásról sem tudok mást mondani, meg a libsi dolgaimról se ... :) -
#178749 #178724
Ennek semmi köze a libsiségnek vagy , hogy kedvelem vagy nem Hamiltont, de vannak szabályok amiket elfogadott azzal, hogy részese az F1nek, a maradék 19 versenyzó be tudja ezeket tartani csak ö nem.
És azzal , hogy a merci vagy is toto és hamilton nem ment el az FIA gálára megint csak nem tartja be a szabályokat, ahogy olvason ez is a szerződés része, hoyg meg kell jelenni ezen a rendezvényen.
ugyan ugy ahogy a versenyek utáni sajtonyilatkozatoknál is kötelező a részvétel. ez nem a szeretem nem szeretem katewgoria és nem a szponzorok pénzét sajnálom, hogy anynival kevesebb jön be nekik ahányszor a hami a függönybe csavarja magát.
-
#178748 Fun fact: a szezon során csak a McLarennek sikerült 1-2-ben végezni egy versenyen :O
Utoljára szerkesztette: nearo, 2021.12.16. 19:16:27 -
#178747 Jól teszi a mercedes... !!
Azért ne álszentkedjünk. ha Max nem ér fel mert nem engedik el a lekörözötteket, ugyan ilyen balhét csaptak volna...
Nyilván a Mercinek ,és főleg Hamiltonnak nem a Redbullal, vagy Verstappennel van baja, hanem a töketlen versenyvezetésből, teljesen jogosan. Kb az egész világ egyet is ért ezzel , hogy maipulált futam volt, hogy szándékos vagy véletlen az mindegy .....
Kicsit oda kell csapni, felborítani pár asztalt,mert ez így valóban nem járja...
Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.12.16. 18:07:15 -
#178746 Ez a "csapatok kérték határozottan" kábé annyit ér, mint a qualikon a gentlemen's agreement, hogy nem előzgetik egymást gyors kör előtt. Ha az utolsó előtti körben állt volna valaki keresztbe, akkor hagyják a páyán keresztben állni, csak az előtte levő kanyarban lengettek volna egy dupla sárgát, vagy mi?
Meg minden ilyen cumó, amit a csapatok "kérnek" és "mindegyik egyetért" - egész odáig van egyetértés, míg nem az ő versenyzőjüket sújtja. Abban is állítólag nagy volt az egyetértés, hogy az 5-10 másodperces büntiket is mindig az adott cselekedetre, körülményektől függetlenül alkalmazzák, az is csak SIlverstone-ig tartott.
Én Verstappennek drukkoltam jobban, hogy nyerje meg, de megmondom őszintén, így nem tudok igazán örülni, és ha elmúlik nála az első pár nap eufóriája, szerintem ő sem.
Utoljára szerkesztette: sure, 2021.12.16. 17:43:18 -
#178745 #178741
így van!