182153
  • BaLeeX
    Kimit nehogy elvigyék abba a hányadék ferrariba, ó helyen van az a mekibe, világbajnok lesz ő itt is...
  • a.carkey
    Azért pl. Mika nem akkor ment a McLarenhez, amikor csak bele kellett ülnie és világbajnok ... :)

Megkockáztatom, az utóbbi 30 évben nem tudnék olyan pilótát mondani Mikán kívül, aki olyankor szerződött egy nagyon jó, vagy volt VBok csapathoz, amikor az szar volt és addig maradt, amíg az újból Vbnok nem lett ...

Egyik F1es versenyző sem egy Baresi vagy Maldini. :)

Talán 82ben Lauda, de a TAG Porsche pont előtte kezdte keményen belepumpálni a lovettát a wokingiakba. (Előtte készült el az új szélcsatorna, jött oda Dennis, stb stb.)

A 93as Meki Ford, majd a Peugeot, majd a 96os Mercedes a túlvilági chassisal nem volt egy semmi munka ... :)

De ha MS mellé nyerő ember, Fernando, Kimi, Montoya stb kerülne, semmi baj sem lenne. Nem kell őket vernie, csak kockáztassa meg, mégha imázsromboló is lehet!
  • csabawarchief
    egyetértek, schumacher pont jókor ment a ferrariba, ha akkor mondjuk hakkinent, barrichellot, stb. szerződtették volna oda, most ők nyernék a vb-ket..
  • BaLeeX
    Baze, ezt a logikát. :)
    Egy topon lévő pilóta mindig csak azért jó, mert megfelelő autó van alatta és elég pénzt pumpálnak a csapatba. Üditő kivétel volt Raikkönen produkciója aki egy jóformán tavalyi konstrukcióval alig maradt le a világbajnoki címről. Sőt ha nincs annyi kavarás a ferrari körül/részéről akkor simán meg is nyeri de ezt már kitárgyaltunk ebből ne legyen vita.

Szerinted ha sumák mondjuk a Jordanhez megy a Ferrari helyett akkor most hol lenne? Kb. ott ahol Frentzen, Villeneuve vagy éppen Hill. Szar autóval nem lehet eredményt produkálni.
  • dikki*yysw
    Ennyivel minden topon levő pilóta csak azért jó, mert akkor került egy csapathoz amikor abba pénzt kezdtek pumpálni.
  • BaLeeX
    A Ferrari azért lett jó, mert éppen azelőtt kezdték bele pumpálni a pénzt keményen, mielőtt ő odament. Ez az ok-okozati összefüggés. Azt meg senki nem vitatta, hogy jó pilóta de más hasonlóan jó pilóta ugyanezt az eredményt ki tudta (ki tudná) hozni ebből a ferrariból...
  • a.carkey
    Nem mondtam, hogy rossz, de pont ezt a "zseniálist" mellőzném.

A Ferrari már 95ben jó volt. Ha ő nem megy oda, akkor Alesi és Berger aratott volna vele. (Vagy más.) Amit MS kihozott belőle 96ban, azt ők is kihozták volna.

Jó volt a konstruktőr, a gumi, a motor. MS csak jó helyre ment. Érdekes. Még megvolt az előszerződése a Mercivel 96ban (1990ben kötötték 10 évre). Miért nem oda ment? :)Pedig hívták! :) Mert a McLaren (és előtte a Sauber) közel sem nézett ki olyan erősnek, hogy azzal rövid időn belül sikereket lehessen elérni.

Ennyi. Tartom magam a "jó időben, jó helyen"-hez ...
  • dikki*yysw
    De miért küzdött a VB címért, mert zseniális pilóta. A Ferrari azután lett jó hogy ő odament.
    Ez a sorrend, ok-okozati összefüggés.
  • a.carkey
    Nem azt írtam, hogy jó volt, hanem, hogy mindig jó helyen volt, jó időben. Ha esetlegesen a Williamshez megy 96ban, nem itt tartana. :(

1997-98-99 során az utolsó futamon dölt el a VB és nem sok ponttal ... (Ha 2000ben mika nem szopja be az USAban, 2000ben is az utolsó futamon dölt volna el ...)

Szerintem a Ferrari már 95 végétől már volt olyan jó, pl. ha viszonyítunk, mint a 97es Meki és 97től már a nagyon jó kategóriába sorolnám. (Sosem értem miért, de mindenki ezzel - a Paliktól jött - képtelenséggel jön elő, hozza fel, hogy a Ferrari csak (98 vége)99től volt jó. :) MS már 1997ben is a VB címért küzdött az utolsó futamon ...
    (Más kérdés, hogy akkor fel akarta kenni "Zsákot" a falra és beszopta. De már akár akkor VBok lehetett volna ...) 1998ban későn dobták a Goodyeart, ezen buktak el. Ennyi.
    A Ferrari 96tól Meki 97es szintű, 97től meg simán egyszinten az akkori Williamsel, majd 98tól a Mekivel. Csak rá kell nézni a z eredméyekre. 98ban a gumi döntött a Meki javára, de ez egyensúlyozva volt a Meki megbizhatatlanságával, szóval 1998-2000 között tök egyforma volt a két csapat teljesítménye. A szerencse döntötte el mindkét esetben a VB címet. Kétszer Mika javára. HI. :)
  • dikki*yysw
    98-ban a Meki úgy hagyta állva az egész mezőnyt, hogy mindenki csak pislogott. Hogy év végére utolérték őket a Ferrarinál, az már csak a sok pénz és küzdeni akarás eredménye - na meg hogy Schumi meg tudja mondani, mi jó és mi nem jó. Éves szinten 99-től van kb. egy szinten a Ferrari meg a McLaren.
  • dikki*yysw
    Nagyjából úgy gondolkozom Vill/Hekiről ahogy te.
    De a "mindig jó autó van alatta"... a 96-os, 97-es Ferrari az olyan messze volt a jótól, hogy ihaj :)
  • a.carkey
    Pontosan. V akkor jött, amikor még jó volt a Willamos. 1996ban Hill megverte, de 97ben ő nyert, nehezen. 98ra az új gumik és szabályok miatt sehol sem volt. Azóta sincs.
    Mika meg ja. Sajnos 97ben nyomtak alá egy olyan autót, ami már jó motorral volt ellátva. De az a jó motor meg megbííható volt. Elég sűrűn esett ki első pozícióbol. 98ban meg a Meki használta ki először az új szabályokat, a Bridgestone előnyeit és úgy nyert, bár nehezen, mert a megbízhatósággal és a csapattársával is meg kellett küzdenie. :)
    99re meg behozták a Meki előnyét a Ferrarisok, és ha nincs Ms balesete, nem nyerik meg a VBt. (MSel, Irvinenal és Coultharddal is meg kelllett küzdenie.) 2000ben volt utoljára kiegyenlített a F1. De ott Mikának ismét Coultharddal és a technikával kellett megküzdenie. Szóval Mikának volt a karrierje során négy olyan év -1997,1998,1999,2000 - amikor jó autó volt alatta, versenyképes. MSnek eddig mindig ... Ennyi és így gondoltam. A Lotusok, a McLaren Ford, a McLaren Peugeot vagy a 96os elbaszott konstrukciójú McLaren Mercedes az olyan jó konstrukció volt? :)

Villeneuvenek valóban két jó éve volt. 1996, 1997. De akkor szuper autóban is ült.
  • dikki*yysw
    Akik jókor voltak jó időben: Villeneuve, Hakkinen. 1-2 év és szeva.
    Schumi 12.
  • a.carkey
    Tökegyforma=1 teljes idényben mindenki 100%-ig ugyanolyan járgánnyal versenyez.
  • a.carkey
    Az kéne csak, hogy 23xos VBok legyen! :)

De eddig valóban jó helyen volt jó időben. Érdekes. Webber hogyhogy nem került rögtön a Williamshez vagy a Ferrarihoz, vagy dobta ki Coulthardot Dennis és tette be 2003ra a Mekibe? Pedig többet tett le az asztalra, mint MS az első versenyén - 2 pont - (MS Spaban 7. - húha - az időmérőn :). Ha nem Piquet-Moreno (két öreg) lett volna a Benetton versenyzője 1991-ben, hanem Piquet és Nannini, Bertrand Gachot nem fújja le a taxist Londonban gázsprayel, akkor MS valószínűleg a Sauberben kezd Frentzennel. Nem puff, a Benettonba kerül ... :)

Más.

Szerinted Senna, Prost, Mansell vagy régebbről Clark jó versenyző (volt)?

Naná, hogy igen! Jók voltak. Pedig nem tökegyforma autóval mentek. De Senna-Prost és Prost-Mansell mentek egymás mellett ugyanazon csapatban, így egymáshoz tudjuk viszonyítani őket. De MS esetében? Hosszabbtávon max. Irvinehoz és Barrichellohoz lehet őt hasonlítani. Khm. Egyik sem tett le túl sokat. Győztek, DE esélyük sem volt az korrekt elbírálásra ...

Ha összejön a Michael-Kimi vagy a Michael-Fernando (Michael-Mika sajna vsz már nem fog összejönni, mert az tényleg "A MÉRCE" lenne) stb. stb. kettős 200Xre és MS ezt bevállalja, akkor a továbbiakban mindnet visszaszívok, de csak akkor! Ameddig ez nem valósul meg, addig számomra csak egy JÓ F1es versenyző, aki jó helyen volt jó időben, nyert egy féltucat VBt, irtó sokszor győzött, de semmi több, mert PIQUET-N KÍVÜL NEM VOLT "NAGY KALIBERŰ" CSAPATTÁRSA (ráadásul egyértelműen a rekordkra megy manapság)!
    Ha Kimit, Alonsot vagy Montoyát CSAPATTÁRSKÉNT le tudja győzni, vagy szoros versenyeket tudnak futni úgy, hogy azoknak nincs megtiltva, hogy visszaelőzzék, vagy elengedjék, azonos technikával - akár olyankor is amikor kiba sok pont (2:) a tét, akkor félreteszem az ellenszenvemet a rekordmániájával, a pénzsóvárságával, a kenjük Hillt a falra Adelaideben, Villeneuveot Jerezben elvével stb. stb. ... :) Ha Rubensnek is engedik, hogy menjél öreg, leszarjuk mi lesz, Michaelt nem kell segítened, előzzétek egymást serényen, nekem már az is jó, de amíg két pontokért el kell engedni valakit, az ne legyen már "Isten" és szuperman. Mert a sajtóból ez jön.

Mellesleg Verstappentől ismét eljutottunk MSig. ("Na ne! Amit MS mellett a Benettonban produkált, na az volt ám az igazi semmi." Írtam anno. :) Mint mindig ... :)

Vagyis B. Zsolt magyar állampolgár kritikájától ismét sikerült egy "MS rajongók vs. többiek" flamet kerekíteni. :)

:D
  • Punker
    soha nem fog kiderülni ki a legjobb pilóta mivel teljesen más kocsival mennek, ha 1 teljes idényben mindenki 100%-ig ugyanolyan járgánnyal versenyezne akkor talán lehet ne sejteni....
  • dikki*yysw
    Jó ha 23x-os világbajnok lenne te akkor is megmagyaráznád hogy jó helyen volt jó időben, szal most ez egy ilyen dolog.
  • a.carkey
    Hát ja. A Benettonba is akkor került, amikor Flavio igazán pénzt és szakértelmet - tervező, felszerelés - kezdett pumpálni a "betonba", majd a Ferrari is épp akkor lábalt ki a gödörből, amikor MS oda igazolt ...
    Már előtte is gyors pályán nyert vele Berger és Alesi is. Szóval megszűnőben volt a 91től elkezdődött bénázás. Aztán véletlenül hozta magával a Benettonos gárdát.
    Előtte ugye a Willamoshoz is mehetett volna, mint nyerő csapat, de ugye ott volt Hill. Meg Frank Willamosnál alapból - Willy Weber pénzéhessége - nem jött be, amit védencének akart, mert Frank sohasem volt hajlandó - jogosan - átesni fizetésileg a ló tulsó oldalára - mint pl. amit a fociban megtettek a managerek és amit ugye a Ferrarinál lazán megtettek mert 1979-óta nem nyertek egyéni és 1983-óta konstruktőri VB-t, ott tehát volt lóvé. DON Luca ugye mindent beleadott, meg a Fiat is. Szóval az alternatívák közül MS a legjobbat választotta (Meki akkor sík szar volt, a Willamoson meg nem volt hely ... :), bár főleg a szakemberek utánaloholásával járt igazán jól a Ferrari.

Szóval, miután vsz karácsonykor nem volt nálatok kőműves vagy más mesterember a plafon miatt, szerintem ez nem is akkora faszság ... :)
  • BaLeeX
    Nem szakad az a plafon. Sumi 10 évig szinte mindig jó helyen volt jó időben...
    A Benettonos korszaka mindenki által ismert a sumákolásokról meg a balhéiról meg a csalásokról, aztán amióta a ferrariban van egyértelműen lehet rá mondani, hogy jó helyen van és jó időben, mert semmi komolyann pilótát nem tettek mellé. Vagy végülis nem volt olyan rossz pilóta Irvine meg Bari sem az de nem igazán hagyták őket kibontakozni.
  • dikki*yysw
    Na azért ekkora faszságot hogy Schumi az aki jó helyen volt jó időben ne beszéljünk mert leszakad a plafon.
    Schumi több mint 10 éve van a toppon. Villeneuve pl. olyan ember aki jó helyen volt jó időben de Schumira ezt elég nehezen mondhatjuk.
  • a.carkey
    Azért, ha hagyták Rubens és Johnny is simán felvette a versenyt MS-el, ha nem kellett őt segíteniük. Sőt, Irvine (és Piquet :) is.

Nem kéne MSből ismételten "Istent" csinálni, mert nem az. Jó időben sikerült jó autóba kerülnie, ahol egy Hill és Villeneuve "ellenfélnek" számított (Hillt szeretem, pedig brit. Johnnyt is. :)
    Irvine is lazán VB 2. lett (lehetett volna első is).
    Durva is lett volna. Irivne juttatja a csúcsra a Ferrarit.

Amire reagáltam az ez volt:
    "egy Johnny Herbert-szintű karrier-t elérhet".
    Szerintem, ha példaképet állitunk, akkor nem olyan embert kell példaként írni, akinek egy csúnya baleset miatt "tört ketté" a karrierje. Azonkívül neki semmilyen nagy produkciója nem volt (a győzelme kivételével).
    Pl. ha pl. egy Patreset - akit ő is nagyra tart - vagy egy Frentzent írsz, az oké! :)
    De nem flame miatt írok vissza, csak Johnnyt nagyra tartom emberileg és ha valakinek, egy balesete után soha rendbe nem jött versenyzőt írnak példaként, hát ... :(
    Annyit el tudna érni, mint Frentzen. Az első rossz döntése már megvolt hozzá. :)
  • BaLeeX
    Shumacher mellett senki nem tud értékelhetőt produkálni, mert direkt olyanokat visznek oda mellé akik labdába sem rúgnak. Mit gondolsz miért nincsen még ott Alonso a ferrarinál? Miért csak akkor akarják odavinni amikor sumák befekezi? Azért mert kapásból kiderülne, hogy nem is olyan nagy császár, mint ahogyan az tálalva van és ahogyan azt páran gondolják.
  • donpedro
    Mutass már valakit, aki Schumacher mellett bármi értékelhetőt tudott produkálni. Verstappen attól jó, hogy a csapattársait elég nagy százalékban megveri. Igaz, gyenge csapatoknál viszonylag gyengébb ellenfelek ellen ez nem olyan nagy kunszt, de szerintem Wilson sem jobb nála.

Nekem úgy tűnik, hogy kicsit elfogult vagy a britekkel szemben. :)

Másrészt meg ne magyarázd félre, amit írtam. Herbert-SZINTŰ F1-es karrierről volt szó, nem Herbert-szintű tehetségről, illetve Herbert életéről. Írhattam volna más nevet is, nem ez volt a lényeg. De mivel így nem értetted, ezért kifejtem: tehát néhány év középcsapatoknál, időnként egy-két dobogó, esetleg egy-két szerencsés futamgyőzelem. Ez a MAXIMUM (szerintem), amit B.ZS. elérhet, és persze ehhez is mindennek össze kell jönnie. (kb. ennyit ért el Herbert is, hogy miért nem többet, az jelen esetben IRRELEVÁNS...)
  • HuAn82
    Addig én is beszerzek "néhány" tojást!
  • BaLeeX
    Augusztusig tartsd melegen őket! De először rakd ki őket a hidegbe pár napra, ki ne keljenek.
  • K.András
    Micsodi???Már rendeltem egy teherautonyi tojást :)))
  • Punker
    akkor augusztusban megyünk Zsoltikát lincselni a Hungaroringre? :))
  • K.András
    Ellenben az a többmilliárd forint amit az orbán kormány adott a focinak(fradinak) az olyan volt mint halotnak a csok...Lett is belöle jo nagy verekedés :)))
  • hykao #6846
    Természetesen K.Á.-é...
  • Tikal #6845
    Kovács Ádám fradi pénze az kié? Kovács Ádámé vagy a mi adonk? HA az ő pénze felőlem ott bassza el ahol akarja....
  • a.carkey
    Jaja. A fociba ölt pénz nálunk nem más, mint pénzmosás ...
    Sajna!
  • Botond #6843
    meg volt egy pic bumiról
  • Botond #6842
    semmi rosszat nem írtak rólunk,csak hogy a kormány ad zst
  • ShaiHulud
    ez tok korrekt!
  • a.carkey
    Jos meg mitől is jó? Mert fel tudja tartani a gyorsabb autóval közlekedőket? :)
    Na ne! Amit MS mellett a Benettonban produkált, na az volt ám az igazi semmi.
    Mákos, hogy sok ismerőse volt F1-es berkekben és így ott tudott maradni. Karrierje egyetlen mommentuma a kigyulladása volt. Ennyi. Mást ő nem tett le.

Én inkább Wilsonhoz szerettem volna viszonyítani!
    Az korrekt lett volna.
  • a.carkey
    Juj!
    Johnny rossz példa volt!
    Johnny fasza kis arc volt, fiatalon nem semmi versenyző volt, de bukott egy hatalmasat a F1-ben és "kettétört" a karrierje, bár sohasem írták le és ugye Jackie Stewart fiaként tiszteli ...

Nem jó példa. Ha Johnny nem bukik nagyot 88 v. 89-ben, (kicsit boroztam, de nézz utána) akkor mára világbajnok!
    Ne kívánjunk Zsoltnak Johnny szintű karriert!

(Még volt egy másik brit srác, bizonyos Martin Donnelly a Lotusból, aki hatalmas tehetség volt, de ő is bukott Monzában 90-ben és ő vissza sem tért ...)
  • donpedro
    Én csak azt sajnálom, hogy nem valami rutinos menő lesz a csapattárs, mert hozzá tudnánk valamelyest mérni Zsoltot. Verstappenről köztudott, hogy jó pilóta, ha ő ült volna a másik Minardiban, akkor lett volna összehasonlítási alapunk (Ergo kiderült volna, hogy mit tud a srác).

Más kérdés, hogy Zsoltnak rövid távon bizonyos szempontból szerencséje lehet, hisz ha gyengébb a csapattárs, akkor könnyebb megverni, márpedig egy Minardival sokkal többre senki nem lenne képes. (Asszem Alonso volt az utóbbi években az egyetlen, aki 14-15. helyeket tudott megcsípni az edzéseken.) És a forma 1-ben nagyon sokat számít az, ha valaki rendszeresen gyorsabb, mint az azonos technikával közlekedő kolléga. Erre odafigyelnek.

Én azt mondom, hogy hosszabb távon egy Johnny Herbert-szintű karrier-t elérhet, ha szerencséje van, többre szerintem ne nagyon számítsunk.
  • dikki*yysw
    Szerintem az hogy pozitív vagy negatív reklámértéke van-e a világban Baumgartnernek, nem kérdés - pozitív - max a mennyiség a kérdés.
    Én igazából nem sokallom a 840 milliót, FŐLEG hogy elvileg vissza kell jönnie, legalábbis nagy részének. Ha csak odaadják az más, de így nem.
    Hogy csak megemlítsem, mi a rossz üzlet: Kovács Ádám Fradiba invesztált 1,2 milliárdja soha, még csak töredékét sem fogja visszahozni a befektetésnek.
  • Astaroth
    Azt hiszik olyanok a Magyarok mint ő.Ami lehet hogy igaz is,de nem vagyok büszke rá...
  • Punker
    és ez most nekünk jó vagy nem jó?