182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Ami ezt a verseny közbeni átülést illeti, személyes élményei nem sokunknak lehetnek, mert a hetvenes években nem volt ilyen, sokkal inkább az ötvenesekben. Ilyenkor persze megosztott pontozás volt, és előfordult, hogy a cseregép is kidőlt, ilyenkor egy harmadik gépbe ült át hősünk, miközben a második gépet megjavították és abba meg átült az egyik már korábban leváltott versenyző. Így alakulhattak ki olyan fura eredmények, hogy pl. 1955-ben Argentínában Gonzalez, Farina és Trintignant egyaránt második lett, de Farina és Trintignant a harmadik helyen is ott van Maglioli Ferrarijával. A versenyek és a pontozás később már követhetetlenek voltak, ezért ezt a szabályt pár év után eltörölték. -
meglépi = meglépné -
Hiába törölték el nem sokban különbözik az a dolog, tőle, hogy a 2. számú pilóta elengedi az első számút ha jobb helyen van és segíti tartani a pozícióját. Annyi a különbség, hogy nem ülhet át a másik kocsijába, bár a ferrari még azt is meglépni műszaki gond esetén.
De mondjuk miről beszélek már megint amikor sumák szegényem már azt sem tudja mi az a műszaki probléma mert már elfelejtette. -
Verseny közben természetesen. -
Verseny közben ülhetett át, vagy időmérés közben? (Az utóbbit nemrég számolták fel.)
-
No hali, mindenkinek, azért kár hogy vége ennek az évnek is, jó volt a futam tegnap. írtam róla egy összefoglalót: http://f1paradise.atw.hu -
Ilyen átülést én is láttam pedig nem vagyok öreg. :) -
Aham. Bocs, rosszul emlékeztem
De az tuti, hogy valamikor azért hozták be a kötelező kerékcserére jönni szabályt, mert voltak páran akik nem álltak ki verseny közben...
Sőt faterom még azt is mesélte, hogy a 70-es években volt olyan is, hogy ha beszart az egyik autó, akkor átülhetett a pilótája a másik autóba (pl. Sumi alatt beszarik a technika, akkor kiinti a csapat Barit és boxban átül Sumi az ő autójába). Mondjuk ez manapság kivitelezhetetlen lenne a személyre szabott pilótafülkék miatt, de szvsz marha érdekes lehetett anno :) -
Hát akkor te nem figyelted úgy látom.. olyan hülyeségeket mondott, pl amikor kijött Montoya,meg Raikonnen egyszerre a boxba, azt azt mondta Montoya helyett hogy Alonso.. Meg Alonsora azt mondta hogy a 7.ik .. meg össze vissza beszélt... simán észre lehetett venni,mellesleg nem volt annyira zavaros, bár a rendező lehetett volna jobb is.. -
Nem volt kötelező kijönniük kerékcserére, lásd a már említett Magyar Nagydíj 1990-ben!)
-
Nemtom lezárult-e már a téma, de a gumi és tankolás dologhoz:
A 80-as években (talán még a 90-esek elején is) nem lehetett tankolni az autókat boxkiálláskor illetve kötelező volt legalább egyszer kijönniük kerékcserére, mert volt pár csapat, akik akár kiállás nélkül is végig tudtak menni. Ha akkor meg tudták ezt csinálni a turbo korszakban, akor most több mint 20 év fejlődés után ne tudnák megoldani? Kétlem. -
Egyet hagytál ki: a Monteverdi-t. :)

(Ennek volt a legszebb festése szerintem a 90-es években a West-McLaren megjelenéséig.) -
Na ja. A nyolvanas évek végén, a kilencvenes évek elején még volt olyan, hogy "prequalification", vagyis eljött a 32-36 versenyző egy adott versenyre és a "szarabb" csapatoknak (kemény idézőjelben, mert ugye nem volt mind feltétlenül szar, amiknek kellett) péntek "hajnalban", úgy 8-9 óra körül kemény 45 perces előkvalifikációt kellett futniuk (!!! - de szép is volt), aztán miután a nagyon gyengék (pl. piros-fehér-zöld Coloni, a veres Life, és a metálszínű Eurobrun, illetve majd később a piros-fehér csíkos Footwork, az feka-szürke Osella és a többiek) kipotyogtak, jöhetett a pénteki időmérő edzés akárhány körrel, és a szombati másik időmérő edzés akárhány körrel, ahol a két eredmény közül a jobbikat vették figyelembe és az döntött.
Ezt is azért vették ki, mert néha szombaton az esőben a fiúk visszafogták magukat, és, hogy a közönség szombaton is kapjon valamit, lett az egy időmérő, majd ez a szar, ami két évig volt ilyen-olyan formában. Pedig sokkal jobb volt a F1 régebben, amikor annyi kört mentél, ahányat akartál és ugyan a végén jöttek csak ki a nagyok, de pont így volt izgalmas, amikor mindenki ugyanakkor akarta megverni a másikat ...
Szerintem ugyanúgy kéne üzemeltetni a F1-et, mint akkor.
2x60 perces időmérők, egy pénteken, egy szombaton, minegyiken annyit fut a jónép, ahány kört akar. A leggyorsabb kör dönt a két nap eredményei nyomán. Visszarakatnám a manual váltókat, hisz ha a tengerentúlon mükszik, itt is ugyanúgy működne. A motorokhoz meg nem nyúlnék, a tankolást venném ki, a kerékcseréket meg a gyártókra bíznám, hisz rajtuk múlik, hogy tudnak-e olyan gumival szolgálni, ami kibír egy teljes versenyt vagy sem, illetve cserélnek-e a csapatok menet közben vagy sem. Ha a mostani szabályok maradnak, illetve behozzák az újakat, akkor sem fog semmit változtatni a dolog. A szar, lassú pályavonalvezetéssel már úgyis tönkrebaszták a F1-et. A jó pályák kiszélesedtek, lelassultak (nem időben, átlagsebssségben), Hockenheim, Silverstone, Barcelona egy a sok egyenpálya körül. Itthon kb. 3 éve nem láttam normális versenyt. Az olyan jó kis pályákban van még erő, mint Spa, Monza, Interlagos, a többi verseny általában bűnunalom.
Ezenkívül megváltoztatnám a versenyzők szerepét is. Annak idején jó kis banda jött össze mindig. Buliztak, éltek, koncerteket tartottak, erre most odajönnek gépiesen, PR munka, elmennek sietve a verseny után pár perccel. Na ez tök gáz. A PR-t kivenném a pilóták nyakából, átalíkítanám, de az nagyon nem jó, ami most van. Szponzorok okés, hogy vannak, de pont ezért kéne a korábban bevált és szegény csapatoknak is perspektívát nyújtó, kisérletező F1-et visszahozása, a költségkíméléssel, hogy a csapatok diktáljanak, ne a szponzorok. Emlékszem még a Skála felirtatokra a Williamsen, vagy a Magyar Hírlapra az egyik Lotuson. Amikor még öröm F1 ment ...
Bernie - a Brabham szakvezetőjéből lett ugye főfőnök - érdemei, mint pl. a F1 életbentartása, nyereségessé tétele mellett ottvannak az árnyoldalai is, mint pl. a túl üzletivé válás, a szarrágás, a kapkodás és a buta döntések meghozatala, a pénz mindenek felett. Ez így nem jó. Amikor a Life csapat azért indult a F1-ben, mert a tulaj épített egy motort, ki akarta próbálni, és egy összolasz kísérletként olasz pilótákkal szépen meg is csinálták, aztán nem lett ugye belőle semmi, indulni sem tudtak, de ilyenek is meg tudták próbálni. Ez volt a szép, ennek volt egy fajta íze. Most meg az utolsó ilyen főnökök is gondban vannak (Jordan, Minardi). Ez a szar.
Az ideinél mindenképpen jobb lesz a jövő évi, mert ennél lejjebb már nem süllyedhet egy sport, mint ami az idén volt.
Schumacher vsz megdönti az összes rekordot, Senna rekoddját is (kivétel Patrese) és végre visszavonul. (Ha idén megdöntötte volna Senna POLE rekordját, vsz már idén visszavonul, hiszen az elkövetkezendő 50 évre biztonságban lenne minden eredménye.) Ezzel remélem elkezdődik egy új, szebb korszak! (Bár az idei szabálymódosítások nem erre felé hajlanak, de legyünk optimisták ...)
2004 statisztikája
Amúgy az a "spontán" - :D - eszedbe jutott csapatok ("AGS, Rial, Coloni, Larousse Lola, Life, Ligier, Dallara, Osella, March, Lotus, Tyrrell, Arrows, Benetton, Eurobrun, Zakspeed, Onyx, Brabham, Lamborghini, Andrea Moda, Simtek, Pacific, Prost, Stewart, Jaguar") az az összes csapat ami abbahagyta! :D
(Bár olyan, hogy "Lamborghini" nem volt. Motorként szerepelt, de csapatként nem. Lotus, Larrousse/LOLA, Modena/Andrea Moda.) -
"A jövőt illetően még sok a bizonytalanság, egyelőre minden képlékeny, de ezt a számomra felejthetetlen évet már senki nem veheti el tőlem."

olyan megható.. :)
-
Bizony:
1990 Boutsen-Senna párharc a teljes Magyar Nagydíj során és NEM mentek ki kereket cserélni. nagy menet volt. Régebben a Goodyear és a Pirelli is tudott ilyen gumikat csinálni, mondjuk tankolni meg nem lehetett ... -
Hát sajnos ennyire szokatlan.
Most tényleg nem tudom mit higyjek. Előző szezon végén mindenki azt várta, hogy ilyen szoros év után vége a ferrari dominanciájának és végre verseny lesz, mert feljönnek a többiek.
Erre mi lett?
Jobban elhúzott, mint valaha.
Bár a ferrari még mindig hatalmas technikai fölényben van, az inkább Barichelloról mond el rossz véleményt, hogy Kimi így otthagyta rajtnál és egy ilyen kocsival nem tudta megnyerni azt a futamot amit a legjobban szeretett volna... -
Tegnap este csak a riportot láttam ezután azt álmodtam, hogy a verseny közben egy tragikus baleset történt és öreg Schumi meghalt.
Ennyire szoktatlan lenne számomra ha nem látom az első háromban?
Azért Barin látszódott, hogy kurva szarul esett neki a 3. hely. -
Palik az kurva nagy volt :)
Ahogy összevissza orditott meg visitozott, teljesen feldobta a verseny hangulatát :) -
Ez volt az első futam (és utolsó is idén) amit láttam, de ez a Palik.. naon idióta volt, mit keres ez ott? Jó az üzleti érzéke v vki nyomatta régebben v mi? -
A Palik hatalmas szakértelmét meg ne bántsátok... Mindig ilyen volt: előbb ordít, aztán néz szét, utána meg rögvest már gondolkodni is akar. ...és az utolsó két művelet persze nem mindig sikerül, miközben Gyulus kutyus meg mindenre csak bólogat. Na ez az ertéel. -
...ja, mert még ha most gyorsak lennének az autók, de versenyátlagok a korábbi évekből:
1971, Monza 242,615 km/h
1970, Spa 241,308 km/h
1968, Spa 236,797 km/h
1959!!! AVUS 230,800 km/h
Akkoriban nem voltak tűzálló overállok, tűzálló benzintankok, törésbiztos kasznik, de még csak korlátok sem a pálya mellett! Ehhez képest 2004-et írunk, a pályák biztonságosabbak mint a közutak és mégis lassabbak a versenyek!!! Gyalázat... -
Mellesleg elgondolkodtató, hogy 1989 óta, vagyis az uccsó 15 év alatt kb ennyi csapat dobta be a törölközot, a teljesség igénye nélkül, csak akik eszembe jutnak:
AGS, Rial, Coloni, Larousse Lola, Life, Ligier, Dallara, Osella, March, Lotus, Tyrrell, Arrows, Benetton, Eurobrun, Zakspeed, Onyx, Brabham, Lamborghini, Andrea Moda, Simtek, Pacific, Prost, Stewart, Jaguar...
Jó, van amelyiket megvették, volt, hogy egymásból alakultak újra, de a lényeg mégiscsak az, hogy mindegyik kiszállt valamiért... Ha ebbol a 24 csapatból csak 10 megragadt volna, akkor most vérre, de legalábbis komoly kvalifikációs helyekért menne a küzdelem az edzéseken és a versenyeken is rendre lenne 26 autó, ahová igenis eredmény lenne már bekerülni is! Ez így egy hatalmas szar, kevés autó, állandó erősorrend. Unalmas versenyek, ahol a "versenyzőknek" mindent a csapattaktikára kell hagyni, mert a pénz és a szponzor az ÚR. A Forma-1 már vagy tíz éve halott, a Ferrari idén csak a fejfát tűzte le a már betemetett sírra, és sokan sajnos csak ekkor döbbentek rá, hogy ez tényleg így van. Ezek már nem autóversenyek, egyszerű felvonulások színesre festett, gyors autókkal. -
Régen is kibírtak egy futamot,jó esetben,biztosan megcsinálják majd.
Bár engem már nemhoz lázba ez a széria,akármit változtatnak.
pár évig reménykedtem,aztán..ahogy a haverom mondta,a turbóval együtt halt meg az F-1,azóta csak lefele... -
A köv. évi szab.változtatások csak káoszhoz fognak vezetni. Az összesített két edzésido érdekes lesz, de hogy pont a tankolás maradjon meg a kerékcsere helyett, ez a leghatalmasabb szakmai baromság évtizedek óta. A 70-es 80-as években a turbók sokkal többet zabáltak, mégis megoldották tankolás nélkül, + ha nehezebb az autó, akkor lassabbak is, ha már "kell" játszani. Ellenben a rossz gumik pedig majd csúszkákásokhoz, defektekhez és hatalmas balesetekhez vezetnek. Kezdem azt hinni, hogy a szabályváltoztatásokról csupa dilettáns barom dönt, akik már rég nem a sport értékeit, hanem a bankszámlájuk tartalmát tartják igazán szem elott... -
Csak annyi baja volt, hogy pont annyi fogalma volt a történésekről, mint nekünk a brazil rendezésnek köszönhetően ... -
Vasárnap lesz időmérő. Rtl club fogadok nem fogja adni
-
:D:D -
Brazil GP: Montoya végzett az élen! -
Nem tudom figyeltétek e , az első 25 körben Palik akkora baromságokat mondott... Szóval mindig azokat mond,de most ez qrva nagy égés volt.. Pl Bari bejött 8.helyre,azt aszondja első, a kerékcsere után,meg összevissza beszélt. Nem tudom mi baja van annak az Embernek. -
Jó verseny volt a mai.. Remélem a következő évad jobb lesz... -
Az teljesen más.. De most gondolj bele... Mennyit kéne "keményíteni az F1-es gumikon",hogy kb 3szor annyi ideig bírja a terhelést.. Hát elég necces lenne. -
Nos, egyrészt örülök, hogy vége ennek az évadnak, amelyben ugyebár Schumi agyonverte a mezőnyt. Ugyan Schumi és Ferrari szurkoló vagyok, és örülök a 7. világbajnoki címének, de ez az év nem volt így jó. Hisz akkor örültem volna igazán Schumi győzelmének, ha kemény harcban tudta volna ezeket a győzelmeket kiverekedni.
Másrészről viszont szomorú vagyok, hogy végetért az év, és márciusig várnom kell
-
2004 -es éved szevasz

-
rühellem monty-t de azért kicist örülök hogy pancser bari nem tudott mit kezdeni a pole-ból indulással :) -
:(( mért ne, szerintememg ő -
Csak ne a Raikonnen gyerek.... -
a f@szt inkább zsófi nyerjen vagy Bruni vagy 1 helyi taxis, de ne az a tetű monty -
Bááár így, hogy kezd megint esni... hm :)
Hajrá Schumi!
-
Bari szerintetek hol pancserkodta el? :))) -
MrTressy #16304 esikesö :)