182273
  • passatgt
    Ja már tudom hol hallottam:)Múlthéten a maiami helyszinelőkben vizsgálták a vezetőszárnyat és ott mondta.Igaz az indycaros volt asszem
  • Gabor_(HSF)
    mondjuk ebben a formában, ja:)
  • Gabor_(HSF)
    Elképzelhető...bár fogalmam sincs mekkora a vákum a kocsi alatt,ami 2 dologtól növekszik,a kocsi sebessége és a talajhoz való közelitése..
    De hogy ennél a sebességnél egy több tonnás daru se tudná megemelni az bíztos..
  • G_ArchAngel #35770
    nem, mert az alján vannak szívócsatornák, a karosszéria tetején nincsenek, ráadásul a kerék sem ér le:)
  • passatgt
    Ha már fizikaóra van:):
    Azt hallottam,hogy az f1-es kocsi 300 felett olyan szívóerőt csinál,amitől akárfejjel lefelé is mehetne.Ez igaz?
  • Gabor_(HSF)
    Ja és a motor,hát csak a borkolat mögött lehet maradni ekkora tempónál,bár én még motorral nem mentem 300-nál gyorsabban,de ha itt kinézel a plexi mögül kitöri a szél a nyakad,vagy ha a kezed teszed ki,akkor meg a vállad...
  • Gabor_(HSF)
    Valahogy úgy..
    De egy egyszerű matek..Ha pl az F1 ben alkalmaznák( mint szgk-ban)7.fokozatban a direct meghajtást, azaz 18ezres fordulat amit a difi kb harmadól,a kerék kerülete 2méter körül van,akkor ez azt jelentené,36ezer méter:3 al- az 12 ezer/ perc,ami ha jól számolok 720km/óra
  • Istencsászár
    Mugellóban Capirossi tavaly 349-et ért el a célegyenes végén.
  • G_ArchAngel #35765
    szóval az F1-es az ideális, míg ezeket az erőgépeket (gondolom jóvel 1000LE felettiek) betudják állítani akár 500km/h-ra is, de akkor már nem tudnak kanyarodni (csak 100km/h alatt), vagy felrepülnek, mintahogy pár éve láthattuk is az egyik 24órás futamon, míg az F1 autók egyenesben 300km/h körül mennek, akkor az átlagos kanyarban is 150-220km/h-val tudnak közlekedni...

mondjuk gondolom a MotoGP-t nézted, ott is megremegett a szám széle, mikor azt mondta a kommentátor, hogy vki 400 körüli tempót repesztett az edzésen - ez igaz lehet, hogy lehet a burkolat mögött maradni ekkora tempónál?
  • Gabor_(HSF)
    A kérdésedben a válasz.. ekkora nyomatéknál és LE-nél a végsebeséget az áttétel határozza meg a váltóban..
    Az F1 ben ahogy írtad a kanyarsebesség a "kulcs" itt nagy a külöbség a 2 sorozat között,nameg a motor ürtartalma..
    egy F1-est is simán be lehetne állitani,hogy elérje a 400 at, vagy az felettit is..
    Tehát a valász "NEM"
  • G_ArchAngel #35763
    Palik mondott futam közben vmit, amin elgondolkodnék, de nem értek hozzá:

A LeMans-i dízel Audi 400Km/h sebességre képes olyan egyenesban, ahol az F1 gépek jó, ha a 320-at elérik - a kanyarsebességük is meglenne ezeknek a gépeknek, ahhoz, hogy lenyomják az F1 autókat?

Persze tudom, hogy motortérfogat nem egy kategória...
  • G_ArchAngel #35762
    A száguldó finn - olasz/francia/német/angol/finn pordukció 357. rész
  • Lteebee
    Kicsit próbálj visszavenni a fiatalosból!

Köszi.
  • Gabor_(HSF)
    Egyébbkén Senna esetében is egy mérnőki trükk volt,hogy számitásba vették,meleg guminál nő a keréknyomás is,ezáltal a kocsi magassága is..
    És itt arról van szó,hogy az ember nem hinné,de az a pár miliméter milyen hatással van a kocsi stabilitására...
  • Gabor_(HSF)
    jaj vastagabbat írtam,valójában pedig vékonyabb...
  • Gabor_(HSF)
    Igy van...
  • G_ArchAngel #35757
    oké, ez lehet - de akkor a lényege az, hogy nem változhat a vastagsága - kicsit kophat, de ellenőrzik mindig...
  • Gabor_(HSF)
    Nem! 93-ban pl Sumi ez miatt bukta az első wb cimét,mivel 1.5mm igen nem írtam el 1.5 mm-el volt vastagabb ezáltal alacsonyabb is,mint a megengedett,ami aztán sok-sok pontjába került Suminak...
    Cóval ez a padlólemez olyan régóta jelen van az F1-ben,hogy már nem is emlékszem,mikor vezették be...
  • b-type
    Marca: "Spanyol sporttörténelem. Alonso, Pedrosa és Nadal. Már csak a labdarúgó bajnoki cím hiányzik. Alonso földbe tiport mindenkit. Alaposan megverte a mezőnyt. Így kell nyerni."

Hát ez tényleg így volt..mármint Alonso, Pedrosa és Nadal..bár én inkább Nadal, Pedrosa, Alonso sorrendet használnék..:)
    überunalmas futamon bőven nyert az Alonso/Renault, ez van.

Még csak azon sem csodálkozom, hogy már eldöntöttnek érzik a VB-t...pedig azért dehogy is...elég egy nullázás Alonso részéről az egyik futamon.
    de tény hogy most bőven nyertek.
    Mclaren..:( ..szomorú a helyzet.
    Ferrari-nak meg nem jött össze, de gyorsak meg minden, de nem jött össze, sztem több apró dolog is szerepet játszhatott, de a lényeg hogy nem jött össze.

• DJ Bee18
    ezek hülyék...
  • Dexantreal
    nah,nem mindegyik az:PPP....csak ő
  • G_ArchAngel #35752
    Az olasz és a spanyol sajtó tehet egy szívességet...
  • G_ArchAngel #35751
    ez a jó, mikor Ferrarisok marják egymást... marhák...
  • Dexantreal
    ...paraszt:P.....hagyd békén Michaelt:P
  • DJ Bee18
    szerinted komolyan írtam?
    irónia öregem, nem hallottál még róla?
  • Dexantreal
    ....fenéke kivételeztek vele te pancser.neki volt tehetsége hozzá,hogy 7szer nyerjen vébét,másoknak egyenlőre nem,de kitudja.egyszer talán...
  • DJ Bee18
    hagyjad, Sumi a szemétláda, csak azért nyert 7 VB-t mert mindig kivételeznek vele...
  • DJ Bee18
    inkább Alonsoak lett volna előnyös amúgyis...
  • Lteebee
    Olvasd már el a cikket, meg a nyilatkozatot, amit G linkelt be!
  • Lteebee
    Éppen neki lett volna jó, ha beküldik.
  • G_ArchAngel #35743
    lehet a spanyolajkú latinokra gondolt:)
  • Lteebee
    Először azt gondoltam, egyszeri elszólás.

Tehát szerinted tényleg sötétarcú valaki, ha a Renaultnak szurkol?
  • G_ArchAngel #35741
    Haug: néha nem árt az önkritika sem

A McLaren-Mercedes csalódott a barcelonai szereplést követően. Juan-Pablo Montoya idő előtt búcsúzni kényszerült, míg csapattársa, Kimi Räikkönen ötödik helyezése volt legtöbb, amit ezen a hétvégén ki lehetett hozni az autóból.

A Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug nagyra értékeli a finn pilóta teljesítményét. "Megmutatta, hogy milyen nagyszerű versenyző. Az ötödik helyen ért célba, de előrébb már nem tudott kerülni."

Juan-Pablo Montoya teljesítményével már nem ilyen elégedett. "Juan-Pablo stratégiája előnyére vált volna. Egy kiálláson volt. Meg kell vizsgálnunk mi okozta a kipördülését. Az adatokból semmi nem derül ki. De hiba lenne azt mondani, hogy az ő hibája volt."

Habár egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a kolumbiai versenyző kicsúszását, Haug elvárná tőle, hogy igazai csapatjátékos legyen. "Elvárjuk tőle, hogy a csapat érdekeit tartsa szem előtt, nézze meg alaposan, milyen időket fut, és tegyen valamit azért, hogy ez jobb legyen. Mindenkitől elvárjuk, hogy a csapatra összpontosítson. Megtanultam, hogy erre a legjobb megoldás az önkritika."

A jövő héten megrendezésre kerülő Monacói Nagydíjon a csapat ismét régi fényében szeretne tündökölni. "Monaco teljesen más. A versenyzőink szeretik. Ennek a versenynek nagy hagyományai vannak."

Mai rosszfiú: Montoya
  • Istencsászár
    Így:)

Orra centivel az aszfalt felett...
  • CHEAPBOY
    bakker, majdnem felipé nyerte....:DDD
  • Istencsászár
    Ugyis marad, ha igaz amit a meki állít akkor pár 7 és kiderül minden.
  • Kit--Kat
    De vicces vagy, annál a balesetnél televitték a az egész stadion részt alaktrészekkel és 2 roncs hevert a pálya közepén, ez volt 2001ben. Mondok jobbat,2000ben a rajtnál Fisicgho Hockenheimben kicsinálta hátulól Schumit, de mivel mind2en a pályaszélére sodródtak ment tovább a futam...
    Amúgy nem mondtál semmi újat...
  • G_ArchAngel #35736
    A Ferrari szeptemberben tesz bejelentést

Csütörtökön Michael Schumacher bejelentette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem nyáron jelenti be, hogy 2007-ben folytatja-e Forma-1-es pályafutását, hanem feltehetőleg csak a szezon végén. Schumacher azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy az utolsó verseny után fogja csak tudatni a világgal hogyan döntött, ám Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke most korrigálta ezt a tervet.

„A csapatban harmónia uralkodik. Mindenki tudja, hogy Michael olyan, mint egy elkényeztetett gyerek, de ezt meg is érdemli. Jól kijön Felipével. Csak az elmúlt versenyen a dobogón készült fotókat kell megnézni. Látni lehet rajtuk a harmóniát.” – mondta Todt Barcelonában - „Ezzel azt akarom mondani, hogy biztosítanunk kell, hogy a Ferrari a jelenben és a jövőben is erős pozícióban legyen. Emiatt Michaellel együtt bejelentést fogunk tenni, ha Michael elérkezettnek látja az idejét. Monza környékén valószínű, hogy erre sor kerül.”
  • edeleny
    Meg egy dologg,lehet hogy felre ertettel,de a mondat eleji "Haaat" az olyan nem tudom,de lehet ez is az is jelentessel bir.Igaz meg mindig nem tudom,hol is irtam,hogy csak,kerekarcu,napbarnitott matadorok ülnek az igazgatoi szobaban?Ahelyett hogy kicsit forgatnad a fogaskerekeket,nekem esel mintreszeg a keritesnek.
  • edeleny
    A kötözködesen kivül tudsz mast is,vagy ebben teljesen kimerül a z inteligenciad?Szamos pelda volt mar ra,hogy a helyi versenyzö kis segitseget kapott a Stewardoktol.De mivel gondolom te ezt is Sumira veszed,akkor egy kis törtenet a multbol.A regi Hockenheim ring utolso versenyen (azt hiszem) Sumi a rajt utan lellasult,es Burti leamortizalta a hatuljat a Ferrarinak,semmi nagyobb gond,senki a palyan,megis uj rajtot rendeltek el.De volt mar hasonlo kis stikli Angliaban DC-vel is,es anno Hill-el,ha jol emlekszem.Nincs ezzel semmi gond.gondolod,hogy(es most nem jogtalan elönyszerzesre gondolok),130 000 ember elött elveszik Alonso elönyet egy ketseges dolog miatt.Mert azert az a McLaren igen csak hatar eset volt,nem volt utban de megis.A stewardok,ha jol tudom egy nemzetközileg valogatott csapat,meg ha nem is minden versenyen ugyan azok az emberek, allando csapat.A palyabirokat valogatjak kepezik az adott orszagbol,de ott is volt mar pelda idegen legiosokra,PL. a tavalyi Török GP ahol magyar birok is segedkeztek.Apropo a technikai fönök mindig ugyan az:Charlie Whiting.