FORMA1
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéb?l csúszott ki, mint valami szépséges medúza. De a bajnokok tudják, hogy az apjuk tökéb?l jöttek.
"Cognovi naturam rerum. Lord's countdown made the world. Truly your's Donda"
Vannak akik csak ismétlik 'csak azért is úgy csinálom', és vannak, akik tanulnak az életben.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"
BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D
Alonsó nem ment maximumon, ha azon menne akkor az első 3 ban lenne, de a McLaren ennyit tud jelenleg.
A Béna.
Valaki arra menne, hogy ez elején leelőzzön minél többet, de aztán valami miatt (mondjuk SC) elveszne az előny, s utána lehagynák mint a szart. Vagy ha mindenki a végére tartogatná. megint mi haszon lenne belőle ?
Szerintem a SC az egyik dolog, amin lehetne finomítani. Csak hogy azt jól tudják a szervezők is, és szándékosan hagyják ilyennek. Hogy legyen összetorlódás - mesterségesen, alapjában véve. Még a lekörözöttek is felzárkózhatnak, ami elég gagya és időt igényel. A mostani bakui verseny 20% -a a SC mögött ment le - ez nemigazán az. amit a nézők szeretnek látni.
A DRS alapjában véve pozitív - segíti az előzést, és hogy ha az előző tényleg gyorsabb autóban van, el fog húzni. Ha nem, az előzött visszaelőzhet, stb ...Ez működött is jó néhányszor. Persze, ahhoz normális versenyzők is kellenek, nem Verstappenek.
Várom a jövő évi űj szabályok mennyire fogják segíteni az alőzéseket.
Vannak akik csak ismétlik 'csak azért is úgy csinálom', és vannak, akik tanulnak az életben.
Engem csak a DRS zavar a jelenlegi rendszerben meg az időmérő. DRS helyett sokkal jobb lenne egy jóval erősebb +energia rendszer (árammal vagy benzinnel, midnegy), de amit fixen mondjuk 60 másodpercig lehet használni egy futam alatt és gazdálkodjon vele a pilóta ahogy akar. Nincs visszatöltés, nincs előre programozás. Ezzel úgyanúgy könyebb lenne előzni de egyenlő feltételek mellett.
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéb?l csúszott ki, mint valami szépséges medúza. De a bajnokok tudják, hogy az apjuk tökéb?l jöttek.
egyebirant a Red Bullok utkozeseig nagyon jol kezelte a gumijait olyannyira hogy valamelyest novelt az elonyen...nagyon szorosan Hamilton ele johetett volna vissza
Van amelyik nehéz de erős(Bentley) van amelyik könnyű de nagyon gyors kanyarban(McLaren) stb. Nagyon különböznek ezért jó versenyek vannak és nem ritka a test test elleni csata sem ahol konkrétan egymást darálják le ha nem engedi be a kanyarba.
Ajánlom a Blancpain seriest mindenkinek.
Az F1 meg a technologia és a mérnöki tervezés csúcsa. Számít ha letörik egy darab a szárnyból mert akkor már nem teljes a "csomag". Maximális teljesítményt pedig csak tökéletes állapotú autóval lehet hozni.
Az F1 autok mindig a lehetséges maximumon mennek ezért van,hogy ezredmásodpercek döntenek.
Steril,meg kurva unalmas de azért szeretjük :D
A Béna.
Amúgy. én úgy látom, hogy az F1 továbbra is igen nézett. És tudok sok fiatalt aki nézi rendszeresen.
Az autók nem rondák, és jövőre asszem szebbek is lesznek - a szárnyak le lesznek egyszerűsítve, ha jól értettem a szabálytervet.
A közvetítésnél is jelentősen kitakarja nem csak a pályát ,de az autót is most hogy még rátették a kijelző diagramokat mos meg végképp kitakar mindent.
A másik a technikai oldala, hogy ahhoz képest, hogy a technológia csúcsát képviselik, de a nagyközönség semmit nem vesz észre belőle nem tud meg részleteket a működésről a változtatásokról.
Az aero elemeknél is beharangozták, hogy majd barcelónába jön a mclaren B kocsija ami az idei kialakítás lesz, mert a mostani csak átmeneti volt. de lemerném fogadni, hogy a legnagyobb különbség olyan lesz amit csak úgy venni majd észre ha a 2 kocsi képét egymásmellé teszik és nyíllal megjelölik, hogy ez az elem változott.
2008ban emlékszem, hogy futamról futamra, olyan mértékű változtatások voltak a kocsikon, hogy alig lehetett ráismerni.
A következő meg a gumi a verseny 70%ába csak erről megy a duma, hogy ki mikor fog cserélni kinek mennyire kopottak stb..
nem azért fejleszt milliókból egyik csapat sem motorokat és karosszériát, hogy egy rajtuk kívülálló cég termékét épp hogyan ismerik ki és mikor fog szétmenni és tönkretenni a technikát. Meg minek 5-6 fajta gumi hacsak 2-t használhatnak , akkor legyen a csapatokra bízva milyen kombinációt és hány kiállással csinál az 5 közül.
Az agyon bonyolitott aero foleg az idomeron lehet jo, amikor tokeletes gumival, nulla uzemanyaggal kell kihozni a legtobbet. Es valodi versenyben, amikor "nagyon egyformak" az ellenfelek, vagy az, akivel eppen kuzd. Teletankolva, kopott gumival "tokmindegy":) Biztos szamit, de aranyaban a tobbihez kepest (motor, gumi, suly) valszeg nem olyan nagy.
Valahogy nekem nem áll össze a kép, hogy mindig arról megy a hír, hogy a legkisebb változtatás meg kis aero elem is milyen sokat jelent a versenyben.Erre most meg a bakui versenyen Alonso autója félig leamortizáltan is 7. lett és még rajta kivül pár csapaté is sérült.
Ha olyan nagyon sokat jelentenek ezek az elemek, akkor annak a sok tizedes hátránynak azért csak össze kellett volna adódnia nem hogy tartani a tempót azokkal akinek nem sérült a kocsija.
Most mondhatnánk, hogy jobban nyomta neki, de ez nem lenne igaz, mert akkor ha épp a kocsi akkor miért nem nyomta volna eddig is jobban. Meg az üza is véges. sérült kocsinál a gumi is jobban használódik most mégsem volt gond vele.
Szóval akkor mi az igazság mégse annyira fontos az aero csak egy bevállalosabb pilóta kell?
Te sem irtal semmit, csak megkerdezted, hogy miert nem irkal senki:D
Ki vágta tönkre az elmúlt 10 évben a topikot?
racingarena.hu | gokartsopron.hu
https://www.formula1.com/en/latest/headlines/2018/5/aero-changes-to-promote-closer-racing-and-overtaking-approved-f1.html
Ebben, hogy ilyen gyorsan lett eldöntve, benne lehet a bakui Verstappen-Riccardo ütközés is. Ahogy Anthony Davidson is elmagyarázta a verseny után - hogy Ricciardo nem bírt jól fékezni a másik mögött, mert ha nincs mögötte, jóval nagyobb a leszorító erő. Vagyis, igen, a leszorító erő nem csak a kanyarokban segít, hanem a nagy sebességnél való fékezésnél is.
4 csapat szavazott mellette: Force India, Mercedes, Sauber, Williams.
Én meg tudom érteni, akik ellene vannak, nyilván ezek a szárnyak rengeteg munka eredményei, és biztos büszkék is rá sokan. De ez kontraproduktív - több a kár mint a haszon bennük, ha mindent figyelembe veszünk. Vannak olyanok is akik féltik az előnyük elvesztését, gondolom. Nekem tetszik az irányvonal, és remélem, tényleg beválik. Mindig is utáltam ezeket a túlkomplikált 'szárnyakat', amik már nem is szárnynak néznek ki. Legyen verseny, előzés a pilóta ügyessége és helyzetfelismerése alapján, de legyen esély korrekcióra is az utolsó pillanatban. A szoros követés jó dolog addig, amíg nem kell fékezni, akkor már más vonalon kell menni, nyilván, mert a cél a megkerülése a másiknak. Most a szoros követés nemigen tartható, csak rövid ideig.
Azért vicces ez az Alonso, hogy lenyilatkozik egy ilyet miközben egy futammal ezelőtt a fűre tolta Vettelt és csak ennek köszönheti hogy nem akadtak össze. Szívesen beraknám Alonsot és Verstappent egy csapatba. Jó ki cirkusz lenne.
Utoljára szerkesztette: gpFan, 2018.05.01. 12:54:14

racingarena.hu | gokartsopron.hu
Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci
Grosjean lehet picsogo, de sajnaltam a SC-os eset utan megerdemelte volna a 6. helyet
és mellesleg Vettel azért mérte el a féktávot,mert a jobb oldalon volt a pont amihez nézi a féktávot (a bal oldali fal teljesen azonos végig),és azt pont kitakarta Bottas,érzésre fékezett de az a 2 tized másodperc amivel elkésett jelentett +5 métert féktávban és 3 helyet visszafelé
a harmadik: szerencsétlen Bottas arra a törmelékre ment rá,amit az ön- és közveszélyes Magnussen csinált a SC kijövetelének körében,amikor egyszer 300-nál majdnem felkente a falra Gaslyt,aztán újra blokkolta a rajtrácsnál és ha nem veszi el neki is megy a belső palánknak
Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.
Balesetek lesznek mindig, ez ilyen sport. De ez, ami most volt, annyira előrelátható volt - magam is megjegyeztem itten, hogy egész idő alatt vártam mikor mennek neki egymásnak, és Kimi is úgy látta mögöttük menve. Van harc ésszel, tisztességes módszerekkel. és piszkos tipusú. Idén ez Verstappennek nemigen jött be egyszer sem - esetleg Vettel ellen, úgy ahogy, de akkor kapott 10 mp-t. A többi esetben meg kapott sérült autót és 0 pontot.
Senki nem mondta hogy mindenki hülye. Pld. Ricciardo szerintem egy cseppet sem hibás azért az ütközésért. Nem mintha sose hibázott volna, persze. Tavaly a Singapuri 3x ütközésnél azt mondtam, hogy Verstappen ott nem volt hibás. De az egy kivétel volt. Általában ő a hibás. Hamilton ésszel megy, gyűjti a pontokat, és megvan az eredmény. Már vezet. Befejezett rekord számú versenyt sorozatban, amihez persze egy megbízható autó is kellett, de látszik hogy kerüli a rizikós helyzeteket.
Maxnak el kellene magyarázni hogy miért megy a versenyzés:
1. Pontokat gyújteni
2. Ahhoz hogy pontokat kapjál, be kell fejezni a versenyt, nem pedig letámadni mindenkit minél előbb
3. Hogy befejezd a verseny, meg kell őrizni az autó épségét
4. Hogy tübb pontot kapjál, nem kell beleszaladni másokba
5. Ha valaki a hosszú egyenesen DRS-el jóval gyorsabb, az vesztett helyzet - inkább ereszd el, és utána te menjél rá DRS-el. Ez nem elmélet, sokszot láthattuk hasonló teljesítményű autók között.
Mivel Max holnap itt lesz nálunk, küldhet egy csekket a számlámra hálája jeléül. Amit kétlek - nemigen néz ki olyannak, aki tanácsokat fogad el, talán saját apjától sem.
Ha nem tortenik semmi, nincs probalkozas, elozes, baleset, zuzas, SC stb., akkor unalmas az F1, csinaljanak mar valamit. Ha meg tortenesek vannak, akkor az sem jo, mert mindenki hulye es nem odavalo:DDD
Ha valaszthatok, akkor inkabb a masodik:)
Ocon-Rai meg klasszikus eset ezen a pályán. Rai nem fékezhet állóra ilyen helyzetben mivel mögötte is jönnek, Oconnak meg érzékelnie kell, hogy mellette van egy fél autó ami nem tud hova menekülni. Ilyen helyzetben nehéz magát rávenni a versenyzőnek de bizony ki kell szélesíteni a kanyart, helyet hagyni mert másképp jön a fal vagy megforgás.
https://openload.co/f/8fRY7Owl2lE/03.TBM-Formula.1.2018x04.Azerbaijan.Race.SkyF1HD.SD.Post-Race.Analysis.mp4
Igazán nem értem hogy itt miben hibázott Ricciardo . Talán mert előzni akart ? Mintha a csapat Verstappent favorizálná megint. Aminek nyilvánvaló vége Ricciardo távozása lesz, ami szerintem a legokosabb amit tehet - na nyilván nem a Sauberbe vagy a McLarenbe, hanem a Ferrariba. Jóval kevésbé vsz. a Mercedes. Mert a RB most erős, de a motorhelyzet igen bizonytalan, most is, és a következő pár évben. A csapat is hibákat követ el - valamit nem jól programozhattak be az energia visszanyerés/akkunál, ami miatt lemaradtak. Na meg előbb-utóbb Verstappent meg kell fegyelmezni valahogy, mert ez már túl sok pontba került idáig is.
A másik problémás eset, de alapjában az is a nem elég átgondolt és tapasztalatra alapuló szabályozás miatt történt: Ocon vs. Kimi . Ilyet minden évben látni legalább tízszer (Ricci is hasonlót hibázott 15 vagy 16-ban Monacóban) - és nem képesek konkrét szabályt hozni. Versenybaleset volt, kész. Vagy az is a cél, hogy legyen baleset, káosz, SC, újra feltorlódás, újabb baleset ? Ez itt Bakuban 'kiválóan' működött. Csakhogy vagyunk néhányan, akik rendes versenyt akarnak nézni, ahol a kiépített előny, tudás, autó teljesítmény számít leginkább. Nem valami olcsó amerikai adom-kapok showt.
Szóval, Ocon leelőzte egy kicsit Raikkönent a kanyar előtt, és mindketten fékeztek teljes erővel. És akkor azt mondja, az övé volt az ideális ív. De az fizikailag lehetetlen, mert a másik nem tud akkorát fékezni, hogy sokkal élesebben tudjon befordulni - vagyis Ocon számolhatott volna erre, és ez a versenyébe került. Azt meg elvárni, hogy valaki a harc közben annyival előbb fékez a kanyar előtt. csak mert a másik kicsit előtte volt nem versenyszellemű. Itt olyan szabály kell, ami az előzni akaró ideális ívre menését részletezi - csak akkor mehet rá, ha az előzöttnek van egyszerű módja más íven menni. Főleg ilyen szűk, korlátos pályán.
Sajnos, a sok vezetői hibához itten, szerintem a rossz szabályok és a következetlen versenyirányítás nagyban járultak hozzá.
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Formula_One_World_Championship#Sporting_regulations
The FIA abandoned the rule governing driving standards under braking, in lieu of an all-encompassing rule against manoeuvres that could endanger other drivers. The rule was introduced in 2016 amid criticism of Max Verstappen for his habit of changing direction before braking late to defend his position, which led to concerns that such aggressive defensive driving could trigger an accident.
Utoljára szerkesztette: PLaci, 2018.04.30. 05:40:51
Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci
nem szeretik az oroszokat a formula 1-ben:)
viccet felreteve inkabb maradjunk a versenybaleseteknel, mert bar Verstappen iranyvaltasa ott volt, de mivel Ricciardo sem fekezett le igy orulok, ha egyik sem kapott buntetest...es bar Raikkonen kilokte Ocont az elejen ott se kellett buntetni, bar hasonlo megmozdulasert masok kaptak buntetest hisz Raikkonen igencsak Ocon mogott vetodott be...
Néztem a SkySport verseny elemzést. Antony Davidson részletesen mutatta az esetet. Amikor valakit érsz utol akkora nagy sebességeknél, és fékezned kell, ha pont mögötte vagy, nincs elég tapadás a rossz légáramlat miatt. És ez volt pontosan - Ricciardo nem bírt fékezni jól, sem irányt váltani olyan gyorsan. Nemigazán értem miért tartják hibásnak Riccardot. 2 héttel ezelőtt istenítve volt, pedig azok az előzések is igen szorosak voltak.
Amúgy meg, Davidson azt is mondta, hogy Max mintha szándékosan kicsit jobbra húzta volna, akkor amikor összeérték az első kerekekkel.
Valaki meg kell hogy haljon, hogy visszatérjünk a néhai értelmes szabályhoz ?
Az F1 a király kategória. Itt fejben is a csúcson kellene lenni. De Verstappen nincs, és asszem Ocon sem - azt várta, hogy Raikkonen majd engedi az odeális ívre, mert 10 centivel előtte volt - és ez már sokadik hasonló eset-
ezuttal jo dontes szuletett hiszen csak 5 kor volt hatra mikor a SC kiment
"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB