182274
  • b-type
    Hát most erre mit írjak, az egyéni bajnoki címről beszéltünk..., ha a gyártók bajnokságáról dumáltunk volna akkor Ferrari-t írok.
    :)
  • desigo
    csak a szokásos :/
  • a.carkey
    Kimi mindig az év végén jobb. Olyan, mint a Fradi: szar helyen tanyáznak, de évvégére mindig összeszedik magukat. Legalábbis korábban így volt. :)
  • Black Ghost
    Mondom na, 40 hsz mi történhetett!!!

Erre Kimi Kimi Kimi Kimi............................................Kimi.

már megint :(
  • Kit--Kat
    De ez nem az évet, hanem a Ferrari megbízhatóságát jellemezte, ami miatt hátrányba került.
  • b-type
    Nem volt meglepetés?
    várj..

..A fordulatos idényhez méltó versenyen a legesélytelenebbnek tartott Kimi Räikkönen szerezte meg a 2007-es világbajnoki címet,..
    ...vagy Kimi:
    "..Muszáj volt kettős győzelmet aratnunk, aztán kivártuk, mi történik a többiekkel. Ezúttal nekünk kedveztek az események, és a váratlan bekövetkezett."
    Mondom én hogy nem fog ez menni.

Ez pedig:
    "Az évet jól jellemzi hogy még az utolsó futamra sem volt biztos hogy Kimi befuthat."
    hol degradáló Kimi-re nézve? Nem az ő teljesítményét mérem vele, a kijelentéstől függetlenül ő akár az utolsó 5 futamot körelőnnyel nyerhette volna, maga a mondatnak akkor is elhangozhat.
  • Kit--Kat
    "Az évet jól jellemzi hogy még az utolsó futamra sem volt biztos hogy Kimi befuthat."
    Enyhén.
    Azért nem a semmiből keveredett oda, nem volt biztos, de nem is volt akkora nagy meglepetés.
  • b-type
    Nem degradáltam Kimi teljesítményét, valszeg túlérzékeny vagy a témában.
  • Kit--Kat
    Hát igen az élmezőnyből egyedüliként 2 motorhibával 2x akkora energiát kellett belevetni a kapaszkodásba Kiminek, a ferrarinál már 2007-ben sem volt olyan úrimuri, hogy tehnikai problémák nem hátráltatják a versenyzőket mint a McLarennél (asszem Alonsonak volt egy sebváltócsere franciban)
    Ez van még a 6 győzelem is épp, hogy elég volt, de végül is az nyert aki a körülmények hátráltató ereje ellenére is a legtöbb pontot szerezte, nem de?
    Kiminek végül is a 18-ból 16futamja volt ahol helyezést érhetett el,
    Hamiltonnak 2 futamos előnye volt, Hamiltont nem hátráltatták tachnikai problémák és így már kicsit más a helyzet hiába akarod ledegradálni a teljesítményét Kiminek, azért a 6 futamgyőzelem sem 4.
  • WNW
    A Hungaroringtol nem fejlesztettek.. Makjuk volt, hogy utanna jott 2 olyan palya Spa, es Monza, amihez pont az nem kellett amiben gyengek, eleg volt csak a szar aero csomagot kicsit meg megpiszkalni, es maris versenykepesek voltak valamennyire.. Bar lehet, hogy szamoltak vele, es azert akkor alltak le.. Aztan mar azon mult a dolog, hogy hozzajuk kepest ki betlizik.. Egy kozepesnel jobb kocsival, keves hibaval (KERS-es startokkal, illetve vedekezessel), oda lehetett erni az elmezony moge, ott meg mar azon mult a dolog, hogy egy-egy versenye az elottuk levokbol ki mit barmol el...
  • b-type
    Ez elég sok egyszerre, amikor Massa elengedte Kimi-t, akkor ez nem ott dölt el, már le volt beszélve...ha jól emlékszem fordítottak a taktikán úgy előztették meg Massa-t Kimi-vel.
    Massa szerette volna ha látványosabban engedheti el, ezért is feszült..de hiába Kimi gyors volt.

Az évet jól jellemzi hogy még az utolsó futamra sem volt biztos hogy Kimi befuthat. Az tény hogy amint lehetősége nyílik Kimi-nek a címszerzésre úgy Massa nem végezhet előtte.
  • b-type
    -Nurburgring
    ...
    -Hunring
    -Valencia
    -Spa
    -Monza

Lehet hogy tényleg 2010-re tesztelnek csak,...de akkor ki nem? :)
  • a.carkey
    Ok, szép a link, meg persze, a körülmények is kedveztek a felgyújtott, szarrátört Kiminek, de akkor máskor légyszi te(ti) se gyer(t)e(k) olyannal, mint pl. Massa Braziliában a geci Glock miatt elvesztette a világbajnokságot (a világért se azért, mert Hamiltontól pontokat volntak le korábban, míg máskülönben vannak kékek és világoskékek egy-egy bünti kiosztásánál), meg, hogy Massanak kellett volna nyernie ha nincs az Piquet/Alonso affér (a másik oldalról meg a boxban elvitt töltőberendezés) illetve, hogy Massa elengedte 2007-ben Kimit (miután megfutotta a leggyorsabb körét, blabla)!
  • Totti5
    Attól hogy befagyaszttották, még nem jelenti azt hogy a folyamatban levő fejlesztések amik előre el vannak tervezve, és gyártásra kerülnek az egyes következő futamokon azokat nem kapják meg, max új csomagon már nem törik a fejüket a mérnökök, bár ez egy látványos pirá alibi volt mint sem egy komolyan vehető dolog...
  • b-type
    Már ne haragudj de nálam az a kaotikus időmérő, majd a lágygumikon (egyébként valóban kiválóan) elrajtoló Kimi eredménye nem meghatározó.
    Sutil, Trulli és Alonso pl. közvetlenül utána elszálltak. Kimi volt a legkönnyebb köztük.

Egyszerűen nem tudom azt a következtetést levonni hogy az a 6. hely nem az erőviszonyoknak megfelelő volt, jól jött az SC ahogy pl. Hamilton-nak, Vettel-nek is.

Egyszerűen sok dolgot másként látunk, nyilvánvalóvá vált hogy Kimi témában nem érdemes itt vitázni.
  • a.carkey
    Ezért is írtam anno, hogy ez az egész Renault botrány egy embernek volt jó ..., de nem jött be ..., sőt, az egyetlen ember aki ebből a szarkupacból működő csapatot tudott volna csinálni, egyelőre (?) nem dolgozhat a F1 körül, így a Domihoz hasonló léhűtők a szakág közelében maradhatnak, ahelyett, hogy Mexikóban versenyeztetnék a csodálatos Julio il Torro csapatot, a helyi branch-car complex kategóriában ...
  • Kit--Kat
    A Ferrari a nürburgringi futam után hivatalosan befagyasztotta a 2009es kocsira való fejlesztést.
    Az, hogy a 2010-es kocsira fejlesztésből miket tesztelnek az más kérdés.
    Igaz amit belinkeltél egy nagyon fontos elem amely a kocsi aerodinamikáján sokat javít, ezt a Szingapúri jó szereplés is igazolja.
  • G_ArchAngel #88535
    gondolom ez jo lesz 2010-re is...

amugy a lefele ivelo teljesitmenyen azt erted, hogy a 2. helyert kuzdve megserul az autoja, felgyujtjak es a mezony vegerol feljon a 6. helyre?

furcsa egy ertekiteleted van...

(segitek: ha valami valtozatlan, akkor az nem jelenti azt hogy X korulmenyek kozott nem lenne jobb es Y mellett gyengebb)
  • b-type
    :) így már jobb.
    viszont ajánlom figyelmedbe legalább a hivatalos oldalt, és akkor nem kell olyan nyílvánvaló túlzásokat írni hogy:
    "Tények: Nürburgring után nem nyúltak hozzá az autóhoz."

Jóval egyszerűbb az élet, ha a tények valóban tények, nem csak vagdalkozom vele.
  • Kit--Kat
    Jól van akkor ne lásd XD
  • b-type
    Mint már mondtam nem érdekel ebben a megvilágításban.
    Bármi érvelnék az azt jelentené hogy komolyan veszem, csinálja más.

alaptéma:
    Domenicali kijelentése nem helytálló, nem támasztja alá semmi, volt egy felfelé ívelő eredmény lista, aztán egy lefele tartó.
    Nem értem hol kellene látnom hogy a -nem fejlesztett autóval- eredményesebbek.
  • Kit--Kat
    Idézz hol írtam ilyet.

Tények: Nürburgring után nem nyúltak hozzá az autóhoz.
    Nürburgring után jött 4 dobogó zsinórban ebben egy győzelemmel.

Kimire figyeltek most mert rá voltak utalva és sokkal többet hozott ki az autóból így mondhatni, hozzá tette azt a tudását az autóhoz amit mindenki várt tőle már.

Most mond, hogy nem így volt, de pl. te is mondtad Spa-ban Kimitől többet vártál, nem az autótól...
    Spa eléggé pilótapróbáló pálya és a mezőny kedvence.

Vagy ott van Japán, önerőből az autó talán az első 10-ben sem lett volna az időmérőn, de valahogy Kimi összehozt azt a 4. helyet a futamon egy több mint 1 hónapos autóval.

És Brazíliát igazságtalan volt megemlíteni, tudod hogy lett ott 6. te is meg én is.

• G_ArchAngel #88530
    1., Ha tudtak, hogy elmegy Kimi, akkor miert fejlesztettek volna ala - ki tudja milyen konstrukciot talaltak ki, jobb lenne, ha a konkurenciahoz nem vinne infot
    2., Kimi is jobban tudott alkalmazkodni egy allando allapothoz, az kicsit kiborito lehet, mikor celtalanul probalgatnak ki mindent, hatha valamelyik elorelepest jelent
    3., Tenyleg Massa-t tamogattak - ezt el is hiszem, de nem hinnem, hogy ennyire latvanyosan, Ok sem hulyek...
  • b-type
    Mármint ilyesmire gondolsz:
    -Massa jó eredményei a fejlesztésnek köszönhetőek. De ahogy megsérült Massa, az autót rögtön nem fejlesztették...már a Hunring-s versenyre sem, és Kimi jó eredményei csak az ő személyes kvalitásainak köszönhető.

Ezt nem is kell magyaráznom, csak nem érdekelnek az ilyenek.

• Kit--Kat
    Jó hát így is lehet csinálni, hogy engem nem érdekel, az elején még foglalkoztatott, mert leírtad a véleményed...
  • G_ArchAngel #88527
    jah, mint Massanak
  • Jacek
    En nem kivanok rosszat senkinek de Massa megkapja amit erdemel:) Alfonzot:)
  • b-type
    Nekem mindegy, én igazából Domenicali kijelentésével vitáztam volna, de hogy ebből megint Kimi téma lett így már nem érdekel.
  • madmanic
    jaja.. sokat pattogtak volna, szétfejelt volna mindenkit...

egy rugóra jár az agyunk...
  • a.carkey
    Írtak már itt olyat, hogy ha nem sérül meg, szarrá verte volna a MEZŐNYT! :D
  • Jacek
    Anti Kimi fanok mindjart kitalaljak azert szar Kimi mert Massa ezzel a kotvannyal vilagbajnok lett volna:D
  • Jacek
    ott ugye minima dobogo meglett volna:)
  • Kit--Kat
    Kimi a fejlesztések befagyasztása után hozta a 4 dobogót.
    Úgyhogy még is csak helytállóak.
    És ugye most Braízila Khm...
  • b-type
    Nézd én nem így látom, Spa-ban Kimi-től lehetett is számítani egy jó eredményre, Monza-ban meg erőből csak 4. helyre futotta volna, azaz Spa óta egyáltalán nincsenek felfelé mutató eredmények.
    Mint írtam:
    6-4-3-2-3-1-3(4)-10-4-6
    Massa:6hely, 4. hely, 3. hely. Itt ő kiesett a balesete miatt.
    Ezt a sorozatot folytatta Kimi:2.hely, 3.hely 1. hely. majd a Monza-i dobogó. és onnan felejtős.

azaz miféle kijelentés az hogy fejlesztések nélkül eredményesebbek??!
    Nem helytálló (meg amúgy is hülyeség)
  • Kit--Kat
    Igen?
    Érdekes Monaco 3. hely onnan estek vissza, majd Németországgban megint 3. hely a végig fejleszttetet autóval ezt értk el majd, befagyasztották a fejlesztést, és a már nem fejlesztett autóval hoza Kimi a 2. (addig legjobb eredmény) 3. hely, 1. hely már 3 futam óta hanyagolt autó, 3. hely, sokadik helyezés, 4. hely, 6. hely.
    Valóban nem sokat javultak, csak a befagyasztás után hozta Kimi a csapat legjobb eredményeit, az egyre régebbi konstrukcióval ami által már egy negyedik hely is kiugró.

Miről beszélsz? te is tudod mekkora különség van egy 3. hely és egy első hely között...
  • atomboy
    Akkor nem tudod, mivel lett Senna vilagbajnok? :)
  • WNW
    Amugy meg is valaszolja a kerdes egy jo reszet...: "Az idei szezonban a legnagyobb hiányosságunk a leszorító erő terén keresendő." Se SPA-hoz, se Monzahoz nem kell eros aero csomag, pont hogy gyengitett verziot visz mindenki.. Mechanikai tapadasban nem voltak olyan rosszak, foleg az aero csomagjuk botranyos ebben az evben.. Tehat minden olyan palyan, ahol gyenge aero csomag, es kozepes/jo mechanikai tapadas kellett, kicsit jobb, vagy jo eredmenyt hoztak.. Meg ahol az idei kiszamithatatlan gumi hasznalat miatt, a kopas/tapadas/melegedes-nem melegedes aranyuk pont jol jott ki a tobbiekhez kepest.. De ezt ok is tudjak szerintem, csak egyszerubb egy 1000x feltett ujsagiroi kerdesre terelo valaszt adni, mint 10 oldalas kimerito elemzest levezetni.. Es tegyuk hozza, a dupla diffuzor, illetve az elso legterelo elemek evkozi fejlesztese, stb az ev kozepere hozott javulast aeroban is, igy a fentiekkel osszeadodva, csoda lett volna, hogy rosszabb eredmenyeket hoznak, mint az ev elejen... Azert az utolso versenyekre ez mar kifutott, latszik ahogy szepen esnek vissza...
  • mcmoha
    Szerintem Domenicali egy rettenetesen tehetsegtelen csapatfonok. Az azonnali elbocsatast csak ugy tudta elkerulni, hogy Raikkonen-re kent mindent, akit ki is rugtak. Ez az en osszeeskuves elmeletem.
  • b-type
    Pedig egyszerű...a Ferrari-nak kellettek a fejlesztések, különben sehol nem lettek volna most sem.
    ...és igazából nem történt semmi rendkívüli, nem hoznak jobb eredményeket mióta nem fejlesztenek (ez amúgy is akkora hülyeség), a török futam után már kezdtek előrelépni (Massa:6-4-3 hely), majd innen Kimi folytatta (2.3.1.3 hely). Aztán innen kezdve:10.4.6 hely.
    Szal nem tudom honnan szedi hogy jobb lett mióta nem fejlesztenek..
  • a.carkey
    Ez jó hozzászólás:
    "(10) 63zsuzsa 2009.10.27. 13:24
    Miért,éppen,akkor voltatok sikeresek,amikor nem fejlesztettétek a Ferrarit? Megmondom Én neked,mert,volt egy pilótátok,akit úgy hívnak,hogy Kimi Raikkönen Te s...fej és egy kicsivel több figyelmet kapott tőletek.
    Jó elemzést nektek."