182279
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
szinte sorozatban negyedszer akadtak össze :)
ez nagyon durva....
1. Imola első verseny
2. Istanbul második verseny
3. Monaco időmérő
4. Monaco első verseny
Indianapolisban most van az Indylights verseny (ottani GP2) és borzalmas nagy crash volt. Túlélte.. -
Gábor Wéber
Mivel a hagyományok szerint pénteken nincs edzés Monaco-ban, ezért gondoltam gyorsan összefoglalom a múltheti "fújt" vagy "befújt diffúzor" balhé lényegét.
Nem véletlen, hogy megint egy Red Bull részletet linkeltem, mert ők használták először a megoldást, már a tavalyi idénynyitón, Bahreinben. Ha emlékeztek rá Vettel kipufogója hibásodott meg, így vesztett nyerő pozícióból. Hogy ez mennyire nem a véletlen műve volt...
A jelenleg már csak a Cosworth motoros csapatok által nem használt rendszer lényege egy olyan, trükkös motorvezérlés, ami lehetőve teszi a kipufogógázok áramlását akkor is, amikor a versenyző lelép a gázról egy féktáv előtt. Alapesetben ilyenkor csökken a diffúzorba vezetett kipufogó hatékonysága, hiszen megszűnik a gázáramlás, ezzel csökkentve az addigi extra leszorítóerőt.
A Red Bull és a Renault mérnökei által kidolgozott megoldás a gázpedál állástól függetlenül nyitva tartja a pillangószelepet, és a motorvezérlés is tovább folytatja a benzinbefecskendezést. A lényeg, hogy a benzin-levegő keveréket nem gyújtják be a sűrítési ütem végén, hanem megvárják, míg kinyitnak a kipufogószelepek, és gyakorlatilag a kipufogási ütemben belobbantva a keveréket a kipfugóba robban az elegy.
Ezzel úgy érnek el nagysebességű és egyben kisnyomású (forró) gázáramlást, hogy közben a motor nem termel energiát - azaz nem hajtja az éppen fékezés alatt lévő kerekeket. A megoldás persze rendkívüli módon megterheli a kipufogószelepeket, a szelepfészkeket, az egész leömlőrendszert és a dugattyút is, ezért csak rövid ideig (időmérő, + verseny kritikus szakaszai) használják.
Persze nem mindenki áll egyforma szinten a megoldással, és az sem mindegy, hogy a kipufogó pontosan hova vezeti az állandóan áramló forró légtömeget.
Az mindenesetre beszédes, hogy Lewis Hamilton tegnapi nyilatkozata szerint időmérőn már ők sem a legnagyobb motorerőt jelentő motorvezérlést használják, hanem a legnagyobb leszorítóerőt eredményezőt! -
G_ArchAngel #110777 Ezert is irtam, hogy rookie Hamilton (2007) es mostani Hamilton (2011) - szerintem nagyon sokat fejlodott, igy meg erosebb, mint amikor csapattarsak voltak. -
"rookie Hamilton hozta Alonso szintjet, tehat Alonso inkabb van Button szintjen"
Button viszont nincs Hamilton szintjén, tehát Alonso aki Hamilton szintjén volt, nem lehet Button szintjén.
( Hamilton és Alonso a feszengések miatt gyengítették egymást, amiből Alonso jött ki rosszabbúl, tehét jobb volt Hami egy kicsivel ) -
IXEMGabeo #110775 kis elterelés, kis sajtócsemege ez a hír gondoltam feldobom vele a topikot:) Webber neve is felmerült
az ütne nagyot, ha Flavio visszatérne mondjuk a Ferrarihoz és Webbert Massa helyére igazoltatnák jövőre összeállna a dream team:D:D -
Nem hiszem, hogy otthagyná a meklárent, évek óta jól mennek, a ferrari meg hol szar, hol mégszarabb. -
G_ArchAngel #110773 Erdekes lenne, mert ha Hamilton 100%, akkor Button mondjuk 95-98%.
Az meg lattuk, hogy a rookie Hamilton hozta Alonso szintjet, tehat Alonso inkabb van Button szintjen, mint a mostani Hamiltonen.
A kerdes, hogy Buttonnak erdemes lenne-e elmenni egy olyan csapathoz, ahol nem kapna meg azt a figyelmet, amit a McLaren-nel.
Persze a Ferrari is valtozhat, de szerintem addigra mar a takaritono is Alonso pincsikutyaja lesz.
(nem a spanyolt szidom, jol csinalja, csak Button lehetosegeit vazoltam fel es azok nem tul fenyesek szerintem a Ferrarinal) -
IXEMGabeo #110772 A McLaren Mercedes versenyzője egy igen érdekes nyilatkozattal állt elő Monacóban.
Jenson Button elmondta, mindig is szeretett volna a Ferrarinál versenyezni.
2009 világbajnoka jelenleg a Vodafone McLaren Mercedes pilótája. Jenson 2009 év végén döntött úgy, hogy világbajnokként csatlakozik a legendás brit istállóhoz.
Button már több alkalommal is elmondta, nagyon jól érzi magát a McLaren csapatnál és úgy gondolja, hogy Wokingból fog visszavonulni.
Jenson, akinek a szerződése 2012 év végéig szól, egy érdekes nyilatkozattal állt elő Monacóban.
„Gyerekként nagyon izgatott voltam a piros csapat miatt. Három csapat volt, ahol mindig is szerettem volna versenyezni, amikor felnövök. Ferrari, McLaren, Williams.” – mondta Jenson Button.
„A három csapatból kettőnél vezettem, ami nagyszerű, és nyolc éves gyerekként nem vártam ezt. A Ferrari természetesen az a csapat, ahol nem versenyeztem. Már megnyertem a világbajnokságot, és újra meg szeretném ezt tenni.” – folytatta Jenson.
A McLaren szívesen hosszabbítana a brit pilótával, de ezt egyelőre nem tette meg.
A Ferrarinál Fernando Alonso 2016 év végéig hosszabbított, míg Felipe Massa szerződése 2012 év végéig érvényes. Massa minden valószínűség szerint legkésőbb a szerződése után távozik Maranellóból, és legutóbb Stefano Domenicali csapatfőnök egyértelművé tette, nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy egy újabb top-pilóta csatlakozzon hozzájuk.
„Nem tervezek messze előre.” – mondta Button sejtelmesen, aki hozzátette, nagyon szívesen megküzdene egy csapatban Alonso-val.
-
Ahogy nézem itt egy kátyút se látni...
-
IXEMGabeo #110770 mocskos Briatore Alonso és Hamilton picskuját nyalja és a Red Bullt szidja ezerrel Webbert kivéve:D kicsit sem elfogult -
Sétálva jobb volt:) -
pályabejáró xD
-
-
ami miatt megváltoztatták az alagút utáni lassítót
http://www.youtube.com/watch?v=dmzHGhaRBoc&feature=related -
Bird megpróbálta előzni Ericcsont a utolsó kanyarba, meglökte nekiment a bal oldali palánknak ott sérüt a szárnya, majd Ericcson visszaelőzte úgy hogy Birdöt felnyomta a falra és utána alagút után leesett a sérült szárnya :D -
galambok veszélyben..
amúgy hol zúztak? benn az alagútban? -
nem sokon múlott hogy megin meghalljon valaki,ha az a szárnydarab 30centivel arrébb megy... -
máremiá, nagy lehet az öröm iSport boxban :D -
a "kurva" szót elég tisztán érteni :D -
Grosjean nem kicsit jött előre..utolsó helyről Monacoban már a 4. box kiállás után! -
kvalin is csak azért voltak látványos dolgok, mert mindenki útban volt mindenkinek a gyors meg lassú körök miatt, ma meg mindenki toljaneki', meg néha egyet előznek nagy udvariassággal :) -
nem is kell..sajna nem sok minden történik.
nagyon befenyíthették a bandát a versenyzői meetingen a tegnapi kvali miatt :p
-
Nem érteni amit beszél :D -
lotusos ráfutosz alagutosz utánosz, mászikosz hátszosz szárnyosz letörösz.
mi ezzel a gond? :D -
sumák parkoló máris foglalt :p -
szépen kikerülgették, a legszűkebb pályán :) -
kicsit kemény ez a spanyol nyelv:D -
Hát jól lefulladt a poleból :D -
Az jó! Remélem őt nem zúzzák le :D -
Van der Garde-t és még pár embert megbüntettek baleset okozásért/ütközésért...úgyhogy Bird-é a pole mára! -
GP2 stream -
Régi Monacoi F1 versenyeket tudtok nézni amíg nincs semmi. -
IXEMGabeo #110747 azért az nem gyenge, h 2 gp2-es legjobb idő elverte a HRT-ket:O -
IXEMGabeo #110746 
a marha
-
azért az előd szériában is voltak érdekes figurák :D
-
visszakell keresni (mert én se tudom fejből) melyik linket raktam be vasárnap. -
Szeki26 #110743 hehe fiatalság,bolondság !Tanulják még monaco-t. -
küldjetek már majd linket hozzá légyszi -
na ezt a futamot megnézem az biztos :D -
fiataloknál elgurult a gyógyszer semmi más nem történt :D