182115
  • Jeffjohnson
    Görbe tükörből egy részlet amin érdemes elgondolkodni:
    Hamilton mondta:

"Szerintem Fernando precízebb" - magyarázta. "Minden kanyarcsúcspontot eltalál. (Vettel) úgy a leggyorsabb, hogy rendszeresen lecsúszik róluk. Ilyenkor az jár a fejemben, hogy te jó ég, én akkor sem tudnám összehozni ezt a köridőt, ha mindenhol a határon egyensúlyoznék. Az autója ennyivel jobb mindenki másénál."

Oké, hogy az elkeseredettség mondatja ezt vele de mindenesetre ha igaz akkor érdekes.
  • Jeffjohnson
    A költségvetési plafonnal nincs semmi gond más sportokban ez tökéletesen működik. Az, hogy ezt ténylegesen tudják-e ellenőrizni nem tudom. A fő gond pl a motorfejlesztés leállítása bár ha a Ferrari korábbi dominanciáját nézzük ez sem feltétlenül állja meg a helyét.

Inkább átgondolt a sport szempontjából építő jellegű változtatások kellenek. Pl: két rövidebb futamot egymás után fordított rajtsorrenddel szívesen megnéznék az F-1 ben vagy egy ilyen safety car os "összerázós" dolgot mint a Nascarban de lehet csak a mechanikai tapadást kellene növelni és mindjárt más lenne a helyzet vagy csak 1 szerelő kerekenként kerékcseréknél.
    Évek óta hiányolom már az első helyen történő oda-vissza előzést. Ez a nagy aero fejlesztés máshoz sem vezet mint, hogy kevesebb az előzés éppen ezért egy ilyen felemás DRS rendszer kell csakhogy előzni lehessen.
  • Master91
    Görbe tükör!
  • Lteebee
    Pár hsz-t töröltem.
    Meguntam a hosszan tartó hemzsegéseteket.
    Vak ordít vakkal, hogy az miért nem bír látni.
    További offért megy a bünti, aztán a ban.
    Akikre vonatkozik, tudják, hogy róluk van szó.
  • ScarY MAN
    És most szakszerűen egy légkalapáccsal szedd darabokra a géped és mond fel a netes szerződésed.

Kicsit unalmas már hogy itt vitáztok. 4 adok-kapok hsz után kezdődik az egész előröl. bahhh :(
  • Ulvar
    Na a sok OFF mellé valamit ONt benyomok már...: Tony Fernandes lemondott a Caterham csapatvezetői posztjáról
  • Wlanseraf
    De nem a csapat főtervezője tervezi a motort:) max megmondja mit merre hogyan szeretne:)
    Régen könnyebb volt egyébként dominálni szerintem.
  • kifli
    A motort is mérnökök tervezik, hogynetehetnének már róla, hogyha szarul terveznek meg valamit?

Ez is odavissza igaz, hiába volt pl a hondának, vagy a toyotának nagyon jó motorja, mégsem tudtak nyerni, mert ott mással volt gond.
  • kifli
    Azt én honnan tudjam, ilyen szinten nem látunk be a csapatba kívülállóként. Valami nem klappolt a leírt dolgok közül.

Vagy a pilóták nem tudták az autót vezetni, vagy nem tudtak nyertes autót építeni, vagy nem tudták beállítani az autót (bár ennek kevés az esélye).
    Szerelőgárda emlékeim szerint jó volt. Illetve taktikailag sem láttunk hatalmas melléfogásokat.

#131116: Mi nem faszság szerinted? Hogy tépitek olyanon a szátokat napok óta aminek semmi értelme?

#131119: A motor is az autó része. Tehát, ha a motor gyenge volt, akkor az autó is, hiába volt jó aero szempontból, illetve, ha az autó olyan, hogy nagyon gyors, de 2 kör alatt megzabálja a gumikat, akkor megintcsak nem jó az az autó.
    Idén és előző évben is bukott ezen a merci nagyon sokat. Hiába tudtak a többiekkel menni, ha az autó 2x olyan gyorsan zabálta a gumikat.
  • Master91
    Igazából az FIA azé nyomorult, mert hajkurássza ezt a kölcségvetősdis dolgot. Meg a környezet kímélőséket.
    És meg lehet nézni hogy néz ki a pálya a verseny után, tiszta gumi darab az egész.

Kicsit túlzásba van véve a költség vetés, de szerintem a mostani helyzeteket nézve ez vagy 4-5 csapatnak biztos jól jön.

Esetleg olyan megoldás lenne jó, hogy leülne az összes csapat + FIA, és pár alapvető szabályt alaposan át gondolna.
  • Jeffjohnson
    Hajló szárnyakat szépen használta tavaly is az RB szerintem-e téren mindenkinél több tapasztalatuk van. Emlékezzünk csak azokra a képekre mikor a szabály szerint "mozdíthatatlan" fix magasságú RB szárnyak szépen lehajlottak és ezek nem olyan dolgok amiket én találok ki, képek is készültek mégsem tett semmit az FIA. Ez nem az első eset pl: diffuzor mizéria hozott 1vb-t Buttonnak vagy ott voltak az F csatornák.... sorolhatnánk még, mindenki tudott róla az FIA is mégsem tettek ellene. A baj csak az, hogy ezek nem kis kapuk ezek vbket döntenek el az FIA töketlensége miatt.

Szerintem a szabályokon kellene lazítani több mozgásteret (legyen megint teszt és motorfejlesztés) és nyilvánvalóbb határokat szabni és ha azokat átlépik kőkeményen büntetni kellene. Akkor lehet megszűnnének ezek a trükközések mert nevetségesnek tartom, hogy egy motorsportban a motor az egyetlen amit nem lehet fejleszteni.... hírek vannak arról is, hogy mégsem lesznek új motorok.
  • Wlanseraf
    Régen többet kellett küzdeni mert voltak más váltózok is mint már írtam, motor! gumi! tehát hiába volt über a jármű:) ha a motor gyengébb volt vagy a gumi szar.... tehát nehezebben állt össze a cucc mint most.

De majd hallunk egy részletes elemzést mester és tanítványaitól ahogy eddig is
  • Wlanseraf
    És amit le írtál akkor mond el mi hiányzott pl. a Toyotánál?:)
  • Wlanseraf
    Az már az előbb is látszott kis barátom...
  • Wlanseraf
    Nyugodtan rám lehet hagyni csak szerintem nem faszság.
    De az is már hogy te le írod a véleményed és érvelsz mellette te teljesen rendben van ezért van a fórum szerintem, de ne ez a iqlight aki egy teljesen normális kommentre ugat mint a kutya... és azóta is itt teszi a primadonnát:)
  • Wlanseraf
    Jaj te kis butus már megint csak úgy sorakoztak az érvek... ja hogy érvelni nem tudsz tévedésed be ismerné még annyira sem...
    Az ilyen mentalitású embereket ismerik minden fórumon.... ahogy az előbb mondtam nulla érv, csak személyeskedés.. arcozás egy fórumon:DD ami már vicces:DD és te unod gond el te mennyire unalmas vagy aki azt hiszi hogy bárkinek beugathat bármit mert akkora király:D
  • DasIsFuck
    13 vagok te huje
  • ScarY MAN
    +1
  • kifli
    Milenne ha mondjuk ráhagynátok ezt a faszságot?
    Az f1 csapatsport.

A vb címhhez, kell:

- egy jó tervezó/tervezőgárda
    - egy jó szerelőgárda
    - egy jó taktikus
    - egy jó pilóta.

Ha valamelyik nincs meg, akkor bukta és kész. Vettel sem lett volna vb, ha egy hrt szintű csapat van mögötte, ahogy az rb sem lenne vb autó, ha mondjuk baumgartner zsolti vezeti. És ez vonatkozik az összes korábbi f1 pilótára, és autóra.
    Az össze pilóta a csapatának köszönheti, hogy vb lett, ha úgy nézzük.
  • IXEMGabeo
    Azért, ha Newey nem lenne ász, akkor nem kapkodna érte a Ferrari sem:) Alonsoék is irigylik a Red Bullt pont ezért szóval ez a része nem alaptalan. Dehát Newey alatt már a Mclaren és a Williams is bajnokcsapatok lettek és ott van pl Hakkinen példája, aki szintén Newey ideje alatt nyert 2 világbajnokságot tudom ő többet küzdött ellene, mint Vettel (bár ez azért nem teljesen igaz a 2010-es évre pl) úgyhogy ennyi erővel Hakkinen vb címei is csakis Newey érdeme lehet nemde?:)
  • benőmenő
    Egy kicsit túl van misztifikálva ez a Newey :D
    Ő "csak" a főtervező, mellette még jó néhány mérnök van, akik a gyárban összehozzák mindezt. Meg persze kell egy megbízható pilóta, aki köré lehet mindezt építeni és ki is hozza az autóból amit lehet, ezt pedig Vettel úgy tűnik jól csinálja.
  • Master91
    Van egy ötletem. Lődd le magad :D
    Már tényleg elegem van belőled.

Össze-vissza beszélsz, nem fejtegetem ki hogy miket hogyan, eleget fejtegettem, míg te csak bombáztál a szebbnél szebb beszólásaiddal.

Érvelést tőled, hogy Newey az Isten az egész F1-be, Vettel meg sehol se lenne nélküle, véletlenül se láttam.
    Talán mert egy forintot se érsz.
    Innentől kezdve nem fogok válaszolni neked, ha az anyámat szidod akkor se.
    Nem csak itt, de már máshol is lejárattad magad, próbálsz bölcselkedni, de nem jön össze, sajnálom.

Köszönöm szépen a rám fordított időd.
  • kifli
    félig off: A nokia wp8-as kamera driverei:

Package: Nokia.Driver_Camera_DFC.Hakkinen_Polaris3x
    Package: Nokia.Driver_Camera_DFC.Mansell_Cobra
    Package: Nokia.Driver_Camera_DFC.Prost_Sunkka
  • Wlanseraf
    Tudod mi a baj? hogy egyszer beírtam hogy Newey nélkül az RB és Vettel nem lenne VB egyszer sem, és ezt te azóta sem tudtad feldolgozni:))) miközben kb aki egy kicsit is képben van mind helyesel?

Írd le nekem légyszives mi is volt ebben degradáló az RB és Vettel részére? mi? hogy egy kurva nagy zseni a főtervezőjük? ez sértő? na várom szeretettel....
  • Master91

Szóval se mondtam hogy Vettel az isten. Marha jó pilóta amit pl. te nem tudsz elviselni.
  • Wlanseraf
    Én ezt tudom:) régen voltak dolgok amiben lehetett különbözni, motorok ki meddig merte húzni:) másik fontos dolog hiába volt fasza autód ha egyszer abban az évben szar gumiszállítónál voltál.. stb.. mert ilyen trükközés régen is volt bőven:)
  • Wlanseraf
    Nincs ezzel semmi baj, pont ezt írtuk itt páran hogy Newey az isten, erre jöttél te hogy Vettelke az isten:))))
  • Wlanseraf
    Te hány éves is vagy? 12? ja akkor nem tudod ő elment 2x VB győztesként egy Ferrari nevű csapathoz akik kb 20 éve nem nyertek VB-t... és útánna is még pár évig nem nyertek Shumival sem... olvasgass...
  • Master91
    Na, most robbantok

Gábor Wéber
    Nem akartam még betenni, de ez a mai nap slágere: a Red Bull orrkúpcseréje a hétvégéről. A sárga orr-részt figyeljétek, hogy fordul keresztbe - hozzáteszem, hogy ez volt a sérült első szárny, amivel elvitte a DRS táblát is.

Pro:
    - az orr a szárnytartó pylonok előtt fordul el, azok nem mozognak,
    - a Caterhamnek korábban állítólag volt már gumi orrkúp borítása a gyűrődő-zóna fölött, "ráhúzva" arra
    - az autó átment a rugalmassági teszten
    - túl rövid az orrkúp ahhoz, hogy bármilyen elmozdulása lényegesen befolyásolja a leszorítóerőt és a kameraházak is semlegesek aero szempontból

Kontra:
    - Szingapúr óta az RB8 hosszabb orrkúpot használ
    - ha nem lenne előnyös, nem mozogna ennyit

Mindentől függetlenül: a többiek megint elbújhatnak ötletek tekintetében, pedig a "programozott" flexibilitású anyagszerkezetek lassan harmadik éve van terítéken és mégsem tudja senki úgy használni, mint Newey-ék.
  • nyuny01 #131101
    +1

"Sokszor megbeszéltük, hogy gyenge autóval a jelenlegi szabályok alakulása szerint képtelenség nyerni világbajnokságot..."
  • DasIsFuck
    nyilván schumacher is a mezőny leggyengébb autójába nyerte a 7 vb címét.

szánalmas próbálkozások, de hát már csak ez maradt a Vettel utálóknak...
  • IXEMGabeo
    nem fikázlak ugyanez érvényes Hamiltonra és anno Montoyára is, akik eddig csak élcsapatban versenyeztek nyertes autóval. Hamilton esetében a kivétel 2009, Vettel esetében a 2008 kivétel...Sokszor megbeszéltük, hogy gyenge autóval a jelenlegi szabályok alakulása szerint képtelenség nyerni világbajnokságot...nem fikázlak nyugi
  • mcmoha
    Az tuti.
  • Wlanseraf
    Jaja remek pilóta.. majd ha így nagy királyan 3x VB-ként elszerződik egy akkor éppen fos csapathoz és ott is nyer VB nálam majd akkor lesz igazán jó pilóta, pont leszarom hány VB-t nyer... lehet fikázni..
  • a.carkey
    Ne csak a helyezéseket nézd, hanem az időkülönbségeket az SCk előtt! Teljesen más a verseny képe, ha nincs SC, és ha van.
  • IXEMGabeo
    pedig a magyar káromkodás tényleg gyönyörűen alpári:D
  • bardocz
    Ha lenne magyar versenyző, magyar versenymérnökkel, akkor ők soha sem kerülnének élő adásba :D
  • IXEMGabeo
    Ez érdekes

Mondjuk csak a szöveg utolsó része. Elejét meg Coulthard felfújja kicsit:))
  • IXEMGabeo
    azt márcsak heccelésként írtam, de végülis igaz, mert mind a mezőny legjobb versenyzői, akik ott vannak:D
  • IXEMGabeo
    ja csak azt még nem is mertem megemlíteni, hogy a box után lemaradva, de 4. helyen autózott...Szerencse ide vagy oda, Vettel még a szárnycsere nélkül SC nélkül ugyanott lett volna, mint a futam végén ki lehet számolni