FORMA1

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.

Sippie
Húha, van baj a toronyban... kikapott Rosebergtől, kikapott Buttontól, kikapott Russeltől, és egy erős támogatással is csak egalizált pontban Alonsoval. Tényleg mindenkit gyalázott... ja nem.
Sokan elfeledkeznek arról, hogy ez egy technikai sport. Ahhoz, hogy valaki győzzön, jó autó is szükséges. Rossz autóval lehetetlen VB lenni. 😄 De mikor jó volt a Merci, Ham gyalázta az összes ellenfelét, akik szintén ugyan olyan autóban ültek. Rosberg hatalmas mázlival lett egyszer VB, meg kellett hozzá egy nagyon nem szimpatikus személyisége is. De ő is csak egyszer tudta Ham-t leverni, minden más esetben Ham sokkal jobban teljesített nála. Ez bosszantotta elégé Rosberget is. : )
Utoljára szerkesztette: F1rajongo, 2024.03.27. 09:22:07
lac coo
azzal is nehéz, hogy bárki roszul teljesít ha 1.5 mp-el lassabb az autó ... 😄DD

Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

Sippie
Igen, Hamilton akkor jól teljesít, amikor az autója 1mp-el gyorsabb a többieknél, ezzel nehéz vitatkozni.
Az is lehet, egyetértek.
sure
Szerintem nem kifejezetten VER kiesésének, hanem a Ferrari P1-be kerülésének örültek elsősorban.

Isten nem bottal, hanem VMware.

AnuluWork
😊

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

mcmoha

"Cognovi naturam rerum. Lord's countdown made the world. Truly your's Donda"

Egy dolgot azért szögezzünk le. Tavaly Ham verte GR-t. Idén még nem. De ennek sok oka van. Az egyik fő ok az, hogy Ham szeret kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, hogy fejlődni tudjon a Merci. Ami sokszor nem válik be. GR meg „csak” megy, kísérletezések nélkül. Az, aki egy kicsit is figyeli az eseményeket, láthatja, Ham akkor teljesít fantasztikusan, hogy ha az autó is megy. Ha gondok vannak a technikával, ő is jobban szenved. GR jobban tud alkalmazkodni a rossz géphez, ez tény is való. Ezt még Ham is elismeri. De mihelyt működő képes gép kerül Ham feneke alá. gyalázza Russelt. Ennek lelki okai vannak elsősorban, sok él sportoló ilyen. Ez nem az miatt van, mert gyengébb tudású lenne. Hanem azért, mert ő így működik. Amúgy ez a jelenség más sportokban is megfigyelhető. Fociban, vagy bárhol máshol. Az a focista, aki amúgy nagyon ügyes, nem biztos, hogy ugyan úgy teljesítene egy rossz csapatban is.
Azt megfigyeltétek, hogy mikor Ver kiesett, a tömeg nagy éljenzésbe kezdett? És érdekes, mikor más kiesett,,síri csend uralkodott...
Utoljára szerkesztette: F1rajongo, 2024.03.25. 08:23:05
repvez
melyik versenyt nézted? ugyan azzal az autoval egálban voltak tavaly. mindig a kifogás, pedig mindig az volt a mantra, hogy ugyan olyan kocsival hamilton is jobb lenne maxnál, de nem ez lászik, még russellt se tudja ugyan olyan autoval verni.
sure
Verstappennek már a rajt óta be volt ragadva a fék, mégis ő vezetett 😛

lac coo
századokról van szó. De igen Ham belehibázott.. mindezek ellenére tavaly jobb volt versenyen mint Rus. Idén fene se tudja, geci szar az az autó ...

lac coo
supermax nincs, béna Perez van 😊 akine knem passzol az autó...

repvez
ugyan ezt meglehetne kérdezni, hogy hol van a Lajos szupertehetsége és a 7 VB ,hogy ugyan azzal az autoval nem tud Q2bol továbjutni ?
És Russell is többször vagy legalább egállra hozza az eredmenyt. pedig a rutin meg a tehetség elvileg nem az ő oldalán áll.
RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Sippie
Nincs szuperMax, ez tisztán látszik, hiszen Perez simán behúzta a győzelmet az űrautóval. Vagy rossz futamot néztem?
A 20 másodperces büntetés Alonsonak teljesen reális, ha kibaszod a riválisod a pályáról és megnyered a futamot akkor 10 másodperc jár amivel még ugyanúgy első maradsz, de Alonso szuperaljas húzására bőven jogos a dupla büntetés
lac coo
ezen a napnál is világosabb tök korán fékez egy hatalmasat ,aztán még jóval a csúcspont előtt gázt ad mert olyan lassan megy ... Russel meg kénytelen beletaposni már az íven, azonnal meguszik a hátulja a hátra tolt fékerő miatt ....

lac coo
Nem béztem hál isetenek , de a Russel baleset simán Alonsó köcsögsége volt megint... abban a kanyarban agyig hátra tolt fékerővel ha az ember nagyobbat fékez mint a megszokott így jár mint Rus... ezért állt meg kb elótte Alo...

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Régen minden jobb volt(izgalmasabb, élettel telibb)

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.

HTS s3rg1nh00
ma se maradjon ki:

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

b-type
Abban az értelemben adható, hogy a többszörös bajnokok túl sokat nyertek, vitték a futamokat, és ezért lehetett unalmas azoknak akik nem kedvelték.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

én nem, tehát ez nem igaz
mcmoha

mcmoha

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

mcmoha

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

b-type
Dehogynem működik, minden csapat annyit tesztel a pályán mint a másik,...akinek jól működik a szimulátora az előrébb tart, akinek meg nem ott ott a feladat.
A McLaren sem járt el titokban pályára tesztelni, sem a Mercedes aki csiszolgatta a félresikerült koncepcióját, és fejlesztett egy másikat.
Van ahol megy a szekér valóban, pl. a Ferrari. Nekik mindig is nagyobb szelet járt a tortából,..és megérdemelten,.. hab a tortájukon hogy mellé nagyon sikeres évet zártak az autópiacon is.
A Williams is rentábilis már, ha jól tudom ők voltak tavaly egyedüliként minimális mínuszban.
Jellemzően az autóversenyzés pénzégetés, és ha nincsenek giga szponzorok, vagy egy gyár aki kifizesse a cehhet, akkor nem egyszerű. A régi WRC egy pillanat alatt dőlt be.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

b-type
Van átfedés a véleményünk között (gumik, pit stratégia). De az időt nem lehet megállítani, ..persze hogy rengeteg szenzor van az autón, és persze hogy szimulációkat pörgetnek le a legjobb stratégia miatt. Nem lehet Nascar-t csinálni az F1-ből.
Arról nem beszélve hogy pl. ezt pont lehet hasznosítani a szériagyártásban, mármint a szenzoros térképezést, de a CFD-t is.
Azon most is lehet filózni hogy mi hogy működik, miért toló, miért nyomórudas a felfüggesztés elől vagy/és hátul, vagy hogy a Mercedes variálható futómű bekötési pontjai melyik pályán hogy fog működni.
De nyilván jelenleg inkább egy aerodinamikai mérnöknek tanuló van elkényeztetve.
Ez van, de az autók formájában nem is nagyon fogsz látni nagy eltérést,...illetve de a Mercedes zero pod az eléggé extrém más volt,..és be is szívták vele, mert van ami működik, és van ami nem, vagy nem azzal a hatékonysággal. Márpedig itt már ez van...nem elég a '90-s évek hatékonysága semmilyen szinten, sem gyártási minőség, sem üzemanyagfelhasználás sem aerohatékonyság szintjén.
Nálad inkább az van hogy a romantikusabb F1 tetszett, most meg nem az van....és nem is lesz.

AnuluWork
Itt elég részletesen felvázolja azt ami zajlik.

Mellé:
Merci szerződést kapott Jos és a manager Tototól, Max nem menne bele, Hornert bálványozza. Jos ezért Hornerre lép rá, Toto Hornerre lép rá, Zak Horner eltávolítását követeli, hogy ne menjen el Norris, mert ha Max elmegy a Mercihez, Norris azonnal eligazol a RBba az apróbetű miatt.

Mellé van egy AI által generált tartalom, és iszonyat sok pénze valakinek, hogy mindezt a sok hülyeséget amit hetek óta tolnak, azt megírja a média.

lac coo
Láthatóan nem működik mindig, mert sokan értetlenül állnak, hogy a képernyőn minden szuper volt ,valóságban meg egy rakás szar...
sokan a nagy évközbeni milliós költségű fejlesztéseken visszafelé léptek nem előre, ebben mi a jó ? szerintem ez hülyeség ...
Teszt teszt tesztm fejlesztésre is több leehtőseég... ezek szerint pénz van dögivel, csak nem költhetik le hanme megy azsebbe mitn haszon .... Nem véletlen akar hirtelen mindenki F1 csapatot 😉

repvez
@Sure Azért példálozok a régen minden jobb volt, mert ugy tudok hivatkozni arra ami most hiányzik.
Azt meg leirtam, hogy én hogy tekintek rá, én egy fejlesztési inkubátorként ahol az uj kiforratlan technologiákat versenyeztetik. De ez az ami már nincs meg , mert ezek már kiforrott technologiák legalább is anynira, hogy 3-4 motorral elmenjenek egy szezont. mig a régi érában leeht egy hétvégét nem birt ki.

b-type: miért nem tud mindent a Pwall? az auto minden részlete be van szenzorozva és már azelött szolnak a pilotának, hogy baj van álljon ki mielött károsodna valami. ÉS azért van ABCD terv, mert elöre tudják ,hogy melyik gumi meddig jo és milyen helyrol indulnak , és minden eshetőségre elöre felkészülnek.
Mig egy 80as évkbeli versenynél, meg minden váratlanul ért mindenkit, az is , hogy szétment valami a technikában az is, hogy meddig tud elmenni a gumival és , hogy mikor ál ki az is csak a pilotán mult. és nem a box mondta meg, hogy akkor gyere ki .

És azért irttam a hasonloságot a koncerttel mert ott is egy elöre megszervezett tervezett esemény zajlik amire a nézők beulnek és jol szorakoznak, mig ugy is jol szorakozhatnának , hogy minden teljesen véletlenul történik és ugy megy el egy egy versenyre valaki, hogy nem tudja elöre ,hogy már megint MAX fog nyerni ha nem löki ki az eslo kanyarba senki, mert most az elso pár kanyar után már tudhato a végeredmény, mig a régi rendszernél, meg a végéig azon lehetett izgulni, hogy vajon végig ér e valaki .
Arról nem is beszélve, hogy amikor jöttek az uj fejlesztések és arrol részleteket közöltek akár képppel akár a kommentátor elmondása alapján az menynire izgalmas volt nekem gyerekként is és a következő versenyig azon gondolkodtam, hogy az hogy müködik milyen hatása van.
Most meg semmi , még az elözö évi autotol is alig lehet megkülönböztetni öket egy egy versenyre meg max kis szárnyacska modositás jön, a közvetités 80%a meg a gumikrol szol, hogy menyni kört ment vele, menynire szemcsésedik, most holyagosodik ekkor kell kiállnia kerékcserére, egy technikai sportban a technikárol nem esik szo egyszer sem.

Arrol sem látunk bevágást vagy elemzést amit elvileg már 2 éve bevezettek, hogy a csapatoknak ki kell tolni a kocsit és el kell mondaniuk a fejlesztéseket takargatás nélkül.
b-type
Valami van, valamiféle hatalmi harc ami már a Horner botrány előtt is meglehetett, és most lezajlik valamilyen eredménnyel. Az eredményből lehet majd következtetni hogy mi is lehetett, de elképesztő az biztos.
Mindent vittek, mindent visznek és az ember csak elképedve nézi hogy egy ennyire jó helyzetben mi a fax ez a kavarás.

AnuluWork
"Az RB-t meg az egyik legerősebb csapat, mindig is az volt, aeroban főleg. A motor fogta vissza őket. Amennyiben felszabadítod a fejlesztéseket, akkor sztem(!!) az RB még jobban elhúz."

Hacsak szét nem szedik. Elképesztő az a kavarás amit folyamatosan tol a média.

b-type
A tesztek számának lecsökkenése az szerintem is gond, de nem az autó fejlesztése miatt gondolom így, hanem a fiatal versenyzők beszűkűlt lehetőségei miatt.
Az autó fejlesztését oldják meg szimulátorban. Mert láthatóan működik, nyilván van hova fejlődni, de ezen a területen kell. Mindenki emlékszik még azokra a tesztekre amit elmosott az eső, a homokvihar vagy a tököm tudja mi. Bármennyire is idegen, a jövő a szimulátorfejlesztésé és a CFD fejlesztésért. Minél inkább teszek bele az energiát és az időt/pénzt annál jobb lesz.
Minket sem feltétlen kell érdekeljen mennyit keres egy csapat (bár engem igen, az is 😄 ), de technikai sport, pénz nélkül nincs semmi, kicsi pénzből még mindig nincs semmi ...csak legalább úgy is marad.
Az RB-t meg az egyik legerősebb csapat, mindig is az volt, aeroban főleg. A motor fogta vissza őket. Amennyiben felszabadítod a fejlesztéseket, akkor sztem(!!) az RB még jobban elhúz.
Erre van a handicap, az arányosan kevesebb szélcsatorna és CFD idő, de ugye az RB annyira jó volt tavaly hogy a tavalyi időt is az idei autóra tudták fordítani.

b-type
Nem tudunk azon vitázni hogy én hogy tekintek az F1-re.
Szeretem az F1-t, szeretem a versenyhelyzeteket, az autók dinamikáját, és igen szeretem a 'varázsát' is.
Viszont nagyon sarkos képet festesz róla, úgy írod mintha nem lennének fejlesztések, pedig vannak..utána kell olvasni.
Úgy írod, mintha a pitwall mindent tudna és megkoreografált lenne a futam. ....de akkor miért van A-B-D-F meg Dzs plan a Ferrari-nál?
Néztem az F1-t a Schumacher korszakban is, itt dőlt mindenki az alvástól...vissza kell olvasni.
-
..és a Haas pláne, de a Williams sem tud elkölteni 500millát, mert nincs nekik,...nincsenek nagy szponzorok sem. Amennyiben meg 16 futam lenne akkor még sz@rabb lenne a helyzet, mert kevesebb lenne a bevétel, nem hiába szavazták meg a csapatvezetők a 24 futamot.

sure
"ugy tekintesz rá, mint egy szorakozási eseményre , mint egy focimeccs vagy egy koncert."
Miért, te hogy tekintesz rá? A folyamatos siránkozásból meg "bezzegrégenmindenjobbvótozásból" úgy tűnik, mint valami púpra a hátadon.
Utoljára szerkesztette: sure, 2024.03.06. 06:49:23

lac coo
Ok, de ez a gazdasági oldala ami engem nem érdekel ...
amit látok, hogy leginkább a költségsapka és a tesztek hiánya miatt képtelenek a csapatok normálisan fejleszteni. Ok, RB-nek bejött, nyilván nem véletlen ,de nem gondolnám, hogy a többi nagy csapat ne tudná elkapni őket ha nem lutrira menne mindneki, és nem 3 X 6 óra teszttel kelle felkészüln iegy idényre... az, hogy mennyit keres egy csapat az engem nem érdekel ....

repvez
ahogy látom, hogy más szemléletet képviselünk.
Mert neked azért felel meg a jelenlegi helyzet, mert te ugy tekintesz rá, mint egy szorakozási eseményre , mint egy focimeccs vagy egy koncert.
Tehát megprobálják minimalizálni a befektetést és minél több helyre eljutva maximalizálni a profitot. és tényleg egy cirkuszi mutatvány az egész.

Ami meg régen volt, az ahogy irtam is a kocsit fejlesztését es tesztelését egy nyilványos eseméyn keretében lehetett megnézni ahol maga a kocsik fejlödése és valos versenyzése és valos veszélyekkel volt az izgalmi faktor amiért fizettél.

Ez ma annyiban modosult, hogy a köritéssért fizetsz és az FIA majdnem hogy garantálja neked, hogy minden azto végigmegy minden versenyen szabályozott körülmények között megrendezik a helycseréket és a boxkiállásokat . mert lényegében ez van, ha 1mp-en belülre kerülsz akkor megelözöd az elötted lévöt a DRS-el és neki esélye sincs.
A boxfal már a verseny elött tudja, ,hogy mikor es hányszor áll ki . minden a legaprobb részletekig le vagy szabályozva és megkoreografálva ,hogy a nézők mindig megkapják azt amiért fizetnek.

Pedig a réginél is megkapta sőt még jöbbat is, mert nem volt semmi se elöre eldöntve és ezért voltak akkora nagy meglepetések és fordulatok ezért mentek a nézők, hogy nézék, hogy egy senna vagy egy schumacher a kiesése és a rosszul fejelsztett kocsiban is tud e forditani a következő fejelsztési csomaggal .

ÉS a mostani helyzetre azért irtam, ha most tud a haas és a williams elküölteni 500 misit , ugy hogy lényegében csak év végén kell fejleszteni a következő szezonra a kocsit , év közben meg ha minden jol alakul akkor lehozzák ugyan azzal .
Akkor abbol az 500misibol lenne elég arra is, hogy 16 futamra valoban minden versenyre fejlesztenek a maradék 8 futam költségének a terhére.
b-type
A Haas vegetálása az nem jó. De azért ez sem ismeretlen, Stoddart is csak reklámfelületet meg fizetős ülést kínált évekig. Meg már előtte is voltak. Gene Haas-nak azt kell eldöntenie hogy mit is akar, mert bár nem volt Steiner a szívem csücske, de igaza volt, invesztálni kell a csapatba.
De ott van az Alpine, Gyári támogatottságú csapat és sehol.
Szóval ha azt mondjuk hogy hulljon a férgese és korlátlan pénzköltés, akkor oké elhullik a Haas, a Williams elég gyorsan, és ha nem jelentkeznek olyanok akik 400-500 millió dollárt hajlandóak költeni, a belső égésű F1-re, akkor nincsenek pótolva, az Alpine bármikor dönthet hasonlóan a Toyota-hoz Honda-hoz, hogy ők nem buknak félmilliárd dollárt évente amikor az autóiparban elég nagy gáz van, és az ázsiai piacnyerés zajlik az orruk előtt.
Az Audi sincs teljes seggel az F1-ben, még most is vannak olyan hírek hogy az F1 projekt most erős, most nem.
A pályákkal szerződés van az autók számát illetően....szóval igen könnyen sodródhat az F1 egy olyan helyzetbe ahol már volt Ecclestone idején, hogy HRT-Virgin-Lotus Cosworth, meg töltsük fel GP2-s autókkal.
Szóval igen, amennyiben vannak olyan gyártók akik átveszik a kicsik helyét és képesek és akarnak 4-500milliókat elkölteni évente....meg ennél sokkal többet hogy utolérjék a többieket, akkor jöjjenek.
De nem ez van, és nem is ez volt. Már Mosley is ezzel lett elkapálva hogy költségsapka...és nem véletlenül merült fel.
Én a jelenelgi helyzetet stabilnak látom, kifizetődő versenyezni az F1-ben, és aki benne van az értéket képvisel, nincsenek 1eurós ügyletek. Akik benne vannak azok pedig fejlesztenek,.,... A Williams elég jó példa, szépen építkeznek újra.
A mezőny szoros, de vannak eseménytelen versenyek,...ahogy voltak is. Ezen a stabil alapon lehet reszelni, de sztem felrúgni az egészet nem működőképes alternatíva. Sztem.

lac coo
Ok, de pénzt nem kolthetsz ,teszt nincs még cfd es szekcsatorna ido sincs ....hiába menne előre egy Aston vagy McLaren, vagy Merci nem fog ,total szerencsejáték az egész. De az igaz, legalább anyagilag jól járnak....Élni vegetal egy semmirekellő haas a milliárdos hasznaval😊

b-type
Sztem meg rendben van, ....a privátok ha megéri nekik akkor csinálják bármeddig.
Az autógyártók meg, a Ferrari-t kivéve elég megbízhatatlanok, jönnek itt vannak elvernek egy csomó pénzt azt mennek ha más szél fúj. Nagy pénz szinte csak a gyártóknál van.
Ez a futam eseménytelen volt, de bőven volt az bármikor máskor is. Emlékszem rá, meg a 14. körben lekörözésekre. Nem érzem ezt a régen sokkal jobb volt feeling-t.
Most 1 másodpercen belül volt az egész Q1, meg a kieső zónában ezredek döntöttek.
A Red Bull tarol az tény, de ez még csak az első futam volt

Utoljára szerkesztette: b-type, 2024.03.05. 07:01:27

lac coo
Mennek mert geek, de azért ilyen vacak sose volt az F1 .... Még ha Ver-t ki is veszem ,.akkor is nézhetetlen .

Sippie
akkor is mentek tömegek amikor merci dominancia volt, most mitől ne mennének?