182114
  • McCartman
    Szezon második versenye, azóta kissé nagyra duzzadt a kettejük közti pontkülönbség. :)
    Amúgy ha előkelőbb helyeken értek volna be, ami ugye egyben nagyobb pontkülönbséget is jelent én már akkor sem csodálkoztam volna a TOn hisz egyértelműen Kimire épít az egész csapat, a tavalyi után szvsz nem nagyon bíznak Groban.
  • Kit--Kat
    Pedig de, Kimi is undercutolt már idén.
  • Kit--Kat
    Malajziában miért nem volt? :(
  • McCartman
    Azt nem kicsit nézték be valóban. Ha az nincs jó eséllyel nem is kerül Gro Kimi elé.
    Mindenesetre logikusnak tűnik, hogy a kedvezményezett pilótát próbálják előnyben részesíteni a verseny végén előállt a helyzetben, ahogyan történt is. Aztán hogy mindez tudatos döntés volt vagy véletlen elhatározás azt rád bízom, hogy mennyit nézel ki a csapatból. :D
  • Kit--Kat
    Miért is? Az első kiállásnál is Kimivel csesztek ki. Ebből így kár kiindulni kivel akartak jót tenni, mert a csapat taktikai érzéke konvergál a nullához. :)

• McCartman
    Az elképzelés nem volt rossz a megvalósítás pár körön csúszott meg.
  • McCartman
    Romainnak nem volt esélye az alávágásra a Lotus gumimelegítésével. Ez a taktika Kimire volt kihegyezve, Gro kirántja magával Vettelt és mire leharcolják az addigra 10-15+ körös közepeseket Kimi a sokkal újabb abroncsain körbeautózza. Na ez az ami nem jött be.
  • kifli
    Arra játszottak, hogy utoléri Vettel Hamiltont, majd Buttont és tovább tartják majd fel. De ugye hamiltont gyorsan átlépte, Button meg pont kiállt előle.
  • McCartman
    Igen, +15.603 sec előnye volt a 45.ben, ez 4 kör alatt +11.145re apadt mire behozták. Még ha közepes gumikra is hívják ki a 45.ben, kényelmesen visszaért volna Grosjean elé, pont Vettel seggébe, pár körrel frissebb gumikkal.
  • kifli
    Ameddig Grojean mögötte van, addig Vettel hülye lett volna kijönni sokkal hamarabb. Így mégis hogy játsza meg ezt a taktikát? Undercut-ra Kiminek esélye sem lett volna, max Grojean-al szemben (akkor meg megint menne a sírás, hogy Kimivel kivételeznek), így vele miért játszották volna meg azt a taktikát?

Ok, hogy a Lotus hosszú etapon jó, de ebben az esetben Grojean-nál nem volt alkalmazható, hisz Vettel úgyis arra reagál, amit ő csinál, hiszen ő van közvetlen mögötte. Ha kintmarad addig mint Kimi maradt, akkor a vettel is tovább marad. Lehet nem olyan sokáig, hanem 5 körrel előbb bejön. Viszont akkor friss gumin csak nagyobb előnyre tesz szer, és mire Grojean is kiáll már nem lesz behozható a hátrány. Kimivel azért volt megjátszható, mert nem volt előtte közvetlen Vettel.

Hogyha Kimi és Grojean is ugyanazt a taktikát kapja, akkor mégcsak esély sem lett volna arra, hogy támadja Vettelt valaki. Hiszen, akkor mindhárman ugyanazt futják.
  • b-type
    Lehet hogy jobb lett volna....de sztem egyszerűen Vettel erős volt, sztem is megdolgozott a pénzéért.
    Kimi-t a 45. körben kellett volna kihozni, mert a következő 3 körben több mint másfél másodpercet dobott el, ..de igazság szerint nem volt számolható hogy Vettel ilyen jól tartja majd magát az egyre melegedő pályán. 18 kört volt kint Vettel, és az utolsó előtti körben futotta versenyének legjobb körét 17 körös közepesen ami csak 4 tizeddel volt lassabb mint Kimi 7 körös lágy gumin futott legjobb köre..
    Sztem egyszerűen nagyon jó volt Vettel tempója...nem hibáztak nagyot a Lotus-nál, kicsit későn hozták ki Kimi-t, de a minnél nagyobb tempókülönbségre játszottak....ezért kergették be Grosjean-nal korán Vettel-t.
  • McCartman
    Gro már az első kiállásoknál sem undercuttal ugrott előre hanem a hosszú, elnyújtott stinttel, amiben jó a Lotus, amit Kimivel is követni kellett volna ahelyett, hogy beragasztják a Merci mögé.
  • McCartman
    Például Grosjeannak adják meg a lágy gumis hajtóvadászat lehetőségét hogy bekergesse Vettelt a boxba, de jelenleg a Lotusnál az ismert okok miatt nincs olyan szcenárió amiben Gro-Rai sorrendben érnek a célba.
  • kifli
    Ha nem hozzák ki Grojean-t akkor mi lett volna szerinted? Ugyanúgy Vettel mögött marad.
    Másrészt ez nem egyszemélyes taktika volt. Mert azzal, hogy Grojean kijött, mindkét pilótájuknak volt esélye.

Mert Vettel, vagy Grojean-ra koncentrál, és akkor ki kell jönnie neki is. Ugye ha nem jött volna, Grojean simán megelőzi, mert gyorsabb a friss gumikon.
    Mivel Grojean annyira közel volt, hogy reális volt az esély, hogy megelőzheti így is, csak 1 körön, ezért logikus húzás volt.

Mindemellett esélyt adtak Kimi-nek is, hogy ő pedig az eltolt kiállással próbáljon Vettel elé végni. Pontosabban, a végén majd a friss gumikon tudja támadni.

Vettel egyszerre az egyik taktikára tudott reagálni. A nagyobb veszélyt Grojean jelentette, ugyanis vele ott egy boxutcás előzésről beszélünk. Esély nincs védekezni.
    Kimi taktikájában az volt a könnyebbség, hogy neki, hacsak a használt gumikon nem megy űridőt, ígyis-úgyis a pályán kell majd megelőznie Vettelt, ahol van lehetőség védekezni.
  • McCartman
    Érdekes, hogy más (b type, ixem) azonnal mégértették a mondandóm lényegét, nem tudom mire fel az ez erőlködés.
  • McCartman
    Ha a verseny felétől tiszta lett volna, hogy csak 2-3ban tudnak beérni akkor is lett volna TO, megnyugodhatsz.
    Köszönjük az evidenciákat de pont nem erről volt szó.
  • McCartman
    A baromság csak az volt, hogy túl korán hozták ki, főleg hogy a Lotuson sokkal tovább bírták volna ugyanazok a gumik mint a Red Bullon. Az undercut a Lotus adottságaival nem volt reális lehetőség.
    Semmi mást nem szolgált, csak hogy szabad út nyíljon Kimi előtt de az utolsó kiállásával pontosabban annak késlekedésével az ő győzelmi esélyei is elúsztak.
    Nem hiába örült annyira Vettel, ezt nagyon benézte a Lotus.
  • kifli
    Csapatutasítást akkor játszották el csak eddig, ha Kimi ott volt Grojean seggében, és feltartotta.

Arról ne is beszéljünk, hogy a csapatnál már csak Kiminek van esélye a vb címre. Csapat vb szempontból meg mindegy, melyik pilóta van előrébb.
    A lotus is azon van, hogy ha Kimi nem is nyer vb címet, a szponzorok értékelik, ha az egyik pilóta ott van a top 3-ban év végén.
  • McCartman
    Ja, nyilván Kimi az elsőszámú pilóta ehhez képest Romainnak nincs túl sok respektje a csapatnál.
    Az is érdekes húzás volt, hogy a harmadik szabadedzésre visszaálltak vele a régi, silverstone-i nagy fejlesztés előtti csomaghoz és azzal is versenyzett végül míg Kimi a Grosjean által Silverstoneban hajtott, új, szűkebb karosszériéval és elemekkel. Nyilván ő a kísérleti nyúl.
  • kifli
    Gyorsabb volt mint az előtte haladó, mikor kihozták. Annyival nem volt gyorsabb, hogy meg tudja előzni. Közelvolt ezért kihozták, hátha egy friss gumin futott körrel annyival gyorsabb lesz, hogy mögé tudjon csak jönni vettel.

A direkt Kimi kezére játszottak víziód pedig baromság. Akkor már eleve úgy csinálták volna, hogy Kimi a box után Grojean elé kerüljön, és ne keljen mögötte köröznie, áthámoznia magát rajta.

Grojean a futamonn ugyanúgy megkapta az esélyt a győzelemre, mint Kimi. A két pilótával két külön taktikát játszottak meg. Ennek oka, nem az volt valószínűleg, hogy a saját pilótáik egymással rivalizáljanak, hanem hogy hátha valamelyikkel vezető helyre tudnak kerülni.

Kimi jobban bánt a gumikkal, ezért hozták őt később. (Mert ugye elég jó időket ment még a használt szetten) Illetve nem is volt annyira közel Vettelhez, hogy az undercut-ot meg lehessen próbálni.
  • IXEMGabeo
    Az már tisztán látszik év elejétől, hogy Grosjean tavalyi szerencsétlenkedései okán inkább Kiminek kedveznek minden szempontból. A franciát visszafogták picit, hogy nyugodjon le ezáltal nem volt olyan agresszív év elején ráadásul az autója is problémákkal küszködött 3 futamon keresztül majd nála is beütött 1-2 technikai gond plusz rosszul rögzített kerék... gyakorlatilag 3 erős futama volt idén és eddig csak Malajziában verte el Kimit emlékeim szerint. Tavaly azért többször meg tudta verni időmérőn főleg. Idén még az sincs már...Lotus ráadásul most sorozatosan eljátssza a csapatutasítást Silverstoneban is rászóltak Gro fülére és itt is...
  • McCartman
    Ha olyan nyerő taktikának illetve egyáltalán kivitelezhetőnek ítélték volna az undercutot abban a helyzetben akkor Kimivel játszották volna el, de erről szó sincs.
  • McCartman
    Irreálisan hamar hozták ki a közepes gumikon mindezt azért, hogy Kimi kezére játsszanak vele. Ezen nincs mit szépíteni.
    Megkapta az esélyt az elején azzal, hogy kinn tartották, élt is vele hisz az SC előtt már ott loholt Vettel nyakán.
    Aztán ugyanezt az esélyt vissza is vették tőle, hogy Kimit Vettel elé segítsék de ez nem jött be.
  • Kit--Kat
    Nézd Gronak alapvetően lassabb a kivezetője mint a top pilótáknak. De az esélyt megkapta, mert ha fel melegíti, ha nem, gyorsabbnak kell lennie friss gumikon a kivezető szektorain, mint a használtan futó ellenfele.

Persze, ha nem a bolyba érkezik vissza.

Az esélyt végig megkpata, kezdve a jobb taktikával, majd az SC után sem szóltak közbe, futhatta tovább a futamát. Sőt még ő akart TO-t a futam elején. :D
  • McCartman
    De, rossz taktika volt. Ugyanannyit futni a közepesen sokkal könnyebb autóval mint a lágyon tökig tankolva nem túl okos gondolat. Főleg egy olyan Lotussal ami kíméletesen bánik a gumikkal=lassabban bírja működésre őket.
  • Master91
  • Kit--Kat
    Nem volt az rossz taktika egy jó kivezetővel meleg gumikon simán lehetett volna undercut.
  • McCartman
    Ezért is írtam, hogy az SC felbukkanásával már csak a TO ideje volt kérdéses, Gro győzelmi esélyei ill. a leghalványabb esély arra, hogy Kimi előtt végezzen azzal foszlottak szerte.
    Remélem, az új gumik is kedvezni fognak a Lotusnak és megragadnak az élvonalban a szezon hátralevő részében is, mindkét pilótájukkal de egyelőre nagy lutri az egész.
    Ha Romain tudná hozni a jobbik énjét a hátralevő időben és Kimi megpattan a Red Bullhoz év végén, jövőre előléphetne elsőszámú versenyzővé. Nekem is szimpatikus a tavalyi szerencsétlenkedései ellenére is, látom benne a potenciált.
  • b-type
    Ez van....végül is sztem tök érthető, én Grosjean szimpatizáns vagyok, de bejött az SC és meg kellett próbálni, és ugyan ezt csináltam volna, beáldoztam volna Grosjean-t hogy Kimi hátha megnyeri a futamot.
    Egyszerűen ezt kívánja a csapat. Kimi harmadik a pontversenyben jelenleg, a hátránya 39 pont.....és lehet azt gondolni hogy semmi esélye nincs a végső győzelemre, de még ki tudja mi minden lehet, eltiltások..gumimizéria...meg kellett próbálni. Grosjean 116 ponttal lemaradva van a 8. helyen.
  • McCartman
    Én igen, a kérdés ezek szerint, hogy te láttad-e vagy csak nézted.
    Grosjean abszolút nyerőben volt az SCig, 5 másodpercről egész 2re zárkózott és a később elmondottak alapján sima 2 kiállásból megoldották volna.
    A végén pedig egyértelműen ő kapta a vesztes taktikát amiért irreálisan hamar kihozták az utolsóra, beáldozták, hogy megosszák Vettel figyelmét ezáltal esélyt adva Kiminek, de azt is sikerült elbaszni.
  • Kit--Kat
    Szerintem meg rajtamúlik. Anno 2010be is azért állta a Red Bull a Rallys szórakozását, hogy 2011-ben jön a csapathoz. Aztán végül maradt és zsebből kellett fizetnie a játékát.

Régóta a személyes szponzora a csapat, idén is volt Red Bull rendezvényen, ez szerintem Kimin múlik. Ha nem megy akkor masszív csalódás, mert eldobja az esélyét, hogy még egy címet szerezzen.
  • AnuluWork #140499
    Gyors a srác. Ha Kimi a RBhez menne, megnézném mit tud egyes számúként. De nem megy oda Kimi, és nem rajta fog múlni.
  • kifli
    annak ellenére, hogy zöldfülű Grojean-ban is megvan a potenciál, ha kicsit lenyugszik, szerintem jó versenyző lesz belőle
  • AnuluWork #140497
    Igazából egyetlen értelmes döntésük volt amióta fekete színű a csapat: leigazolták Raikkonent.
  • G_ArchAngel #140496
    Nem tudom, hogy láttad-e a futamot, de nyerő taktikáról a Lotus-szal kapcsolatban felelesleges beszélni. Raikkönen futamát az elején hazavágták, Grosjean kapott elég esélyt a német mögött, nem tudott élni vele, majd mikor cseréltek, akkor a finnek már késő volt.
    Alapvetően a Lotus leggyengébb pontja a stratégia futamok óta.
  • McCartman
    Mondjuk onnantól, hogy bejött az SC és összerázta a mezőnyt már csak a TO ideje volt kérdéses.
    Ha Gro a kedvezőbb pozíciójából adódóan tartani tudja Kimit 8-10 másodperc környékén és 2 kiállással bejönnek 1-2ben, talán nem lassították volna vissza bár ebben sem vagyok biztos mindenesetre az még kínosabb lett volna.
  • McCartman
    Grosjeannak is lett volna rá esélye, hogy elcsípje Vettelt ha ő kapja a végére a nyerő taktikát és Kimit hívják ki idő előtt, hogy döntéskényszerbe hozzák a Red Bullt.
    De így, hogy a kedvezményezett pilótával, azaz Kimivel se tudták normálisan kivitelezni annak ellenére, hogy beáldozták Romaint, csak a keserű szájíz maradt.
  • Lteebee
    Ballal is tudja!
  • pedobear
    Az egykori Formula-1-es pilóta, a Sky televízió kommentátoraként dolgozó David Coulthard szerint a Ferrarinak nagyon gyorsan össze kell kapnia magát, mert ha az idei világbajnoki cím is kicsúszik a kezeik közül, akkor a csapat legjobb eleme, Fernando Alonso is könnyen odébbállhat.

Az egykori Formula-1-es pilóta, a Sky televízió kommentátoraként dolgozó David Coulthard szerint a Ferrarinak nagyon gyorsan össze kell kapnia magát, mert ha az idei világbajnoki cím is kicsúszik a kezeik közül, akkor a csapat legjobb eleme, Fernando Alonso is könnyen odébbállhat.

Valaki megírhatná nekik, hogy ideje kirúgni a [URL=http://formula.hu/hirek/153/383/80864/a-formulahu-megrajzolta-89-resz-senki-sem-normalis]"A Formula.hu megrajzolta" [/URL]ötletadóját.

Ross Brawn elmondása szerint a gumik felcserélésének betiltása nagy szerepet játszott abban, hogy a Mercedes ismét nem tudta vasárnapra átmenteni szombati erejét.
  • Master91