182278
  • Boncmester
    Onnan, hogy lépten-nyomon ezt nyilatkozzák, ld pl Domenicali tegnapi nyilatkozata, a Williams két héttel ezelőtti nyilatkozata, de közben egy rakás pilóta is ezt mondta, pl Button.
    Egyedül Maldonado mondta a győzelme után, hogy ők milyen jól megértették a gumikat (miközben ugyanakkor a mérnöke pont az ellenkezőjét nyilatkozta), aztán ezen a hétvégén láttuk is, hogy mire volt képes, még úgy is, hogy nem számítjuk a büntijét meg a balesetét.
  • benőmenő
    Ez egy tök jó magyarázat, csak sajnos a mostani autók kifejezetten lassabbak, mint a linkelt 2004-2005-2006-os videókon, ahol még előzgettek azért.
  • Kit--Kat
    Ilyen alapon te mire föl akarod megmagyarázni, hogy egy csapat mennyire nem érti a gumiakt? :)
  • Boncmester
    Minél gyorsabbak az autók, relative annál nagyobb sebességkülönbség kell egymáshoz képest, hogy egy adott helyen előzni lehessen. Nyilván az 50-60-as években jó volt ez a pálya is, amikor még lassabbak voltak az autók, tehát egy olyan kocsi, ami 5m/s-el gyorsabb egy másiknál egy 200 méteres egyenesben, és az előzendő autó mondjuk 70m/s-el megy, akkor hátsó kocsi kb 15 méter előnyt tud kiautózni a másikhoz képest abban a 3 másodpercben, amit az egyenesben töltenek, ami akár már elég lehet egy előzéshez, ellenben ha már 100m/s-el megy a lassabb autó, akkor a kiautózott 10 méter a két másodperc alatt nem elég az előzéshez. Szóval a pálya régen jó volt versenyzésre, ma pedig már nem alkalmas arra, hogy izgalmas versenyt láthassunk.
  • Boncmester
    Hogy miért nem ment a Caterham nagyot egy versenyen sem? Talán mert ha egy GP2 szintű autóra rápakolod ezeket a gumikat, attól azért még nem lesz olyan gyors, mint a többiek.

A Toro Rossonál amúgy is elfogyott a gumi, ezt nyilatozta Vergne, tehát mindenképpen bukták a jó helyüket, de akkor már úgy voltak vele, hogy kockáztatnak, hátha bejön.

A Lotusról való fejtegetésed sem állja meg a helyét, ugyanis nem tudom, miért próbálod megmagyarázni te is, hogy mit gondolnak a csapatnál, másrészt a keményebb keveréket akkor tették fel, amikor a többiek is, vagy még hamarabb. Ha ennél is lényegesen hamarabb teszik fel, akkor nem is tudtak volna végigmenni. A hátrányt pedig előtte gyűjtötték be, de azzal a gumival, amivel az időmérőn menték a legjobb körüket. Felteszem, ezzel ugyanúgy csak azt a kört csinálták meg, amit a többiek is, tehát hiába nem tudtak megspórolni lágy gumit az időmérőn, mivel ugyanannyit használtak a versenyen, mint a többiek.

Így aztán teljesen felesleges azon filózni, hogy mi lett volna, ha, meg megpróbálni kitalálni a gondolataikat, egyszerűbb lenne csak az alapján ítélni, ami történt. És akkor nem fogjátok azt hinni, hogy itt valaki tudja az ultimate tutifrankó megoldást a gumikérdésre, csak éppen nagyon jól titkolja.
  • Ulvar
    Ne kötekedj papa, mert még mindig szarul áll :D.
  • Dietrich
    hogy emlékezhetne egy gyerek olyanra amikor még nem is élt, :)

szerintem kevesen vagyunk a topicban akik láttuk Senna esős versenyét Monacoban..vagy Mansellt úgy kellet kiszedni az autóból annyira kész volt..
  • IXEMGabeo
  • IXEMGabeo
    +1 a 96-os futam is állati volt ám, de a 2004-es, 05-ös és a 06-os is akciókkal teli volt
  • Ulvar
    Azt próbáltam szemléltetni hogy nem a pálya hibája hogy nem tudnak előzni.
  • passatgt
    és ki nem szarja le, hogy 200 éve milyen verseny volt itt?:D

nekem nincs vele gondom, tök jó, csak ezekkel kár jönni
  • Ulvar
    Miért ne szólna a versenyzésről? Ez hülyeség gyerekek...az a probléma hogy ti nem emlékeztek milyen versenyek voltak itt korábban. A V10-V12-es érában pl: Ezért szúrtam be a Webber Heidfeld Alonso videót is. Lehet itt előzni, CSAK NEM EZEKKEL A MOSTANI F1-es VERDÁKKAL. Mert KERS DRS meg minden szar kell, hogy tudjanak előzni, és arra persze hogy rövid az alagút, de erről nem a pálya tehet.

Na, de ehhez a legjobb példa, a videó. És mivel tudok kettő teljes futamot is mutatni régről ezért most megkapjátok, lehet élvezkedni :))). (bár az egyik pont a 97es ami esős volt de mindegy). Ja és még van egy csomó még van 93ból 78-ból stb...lehet csemegézni youtube-on

• Ulvar
    Amit itt Palik mondott azzal egyet kell értsek a végén.

"Webberé sem volt tiszta, de korrektül betartotta az ívet"

Nem minden írott szabály egyezik meg azzal ami a valóságban történik, hisz a futam előtt van egy megbeszélés Charlie bácsival hogy mit szabad és mit nem és hogy hol. Monaco gondolom ilyen tekintetben is különleges, hogy engednek bizonyos dolgokat, ott ahol lehet, ha úgy csinálják ami még határon belül van, mint pl: ez a Webber féle előzés.

De a most vasárnapi futamon is volt ilyen vagy hasonló, amit Perez csinált, csak már nem emlékszem ki ellen.
  • a.carkey
    Ezt akartam beszúrni:
    mutatták Grosjean kameraállásából egy másik csatornán a balesetet
  • a.carkey
    -s
  • a.carkey
    Erre mondtam a futam után, hogy mutatták Grosjean kameraállásából egy másik csatornán a balesetet, és igazából nem tehetett semmiről. Alonso erőszakos volt, és kivételesen nem szopta be.

mutatták Grosjean kameraállásából egy másik csatornán a balesetet
  • a.carkey
    Ha figyeltél volna az időmérőre, láthattad volna, hogy két feleslegess set gumit basztak el a piros zászlók miatt. Kettőt. Mindkettő vadi új volt. Ezért SEM bírta az övék versenyen.

Ha ennyire random a gumi, akkor a Catheram miért nem ment nagyot 1x sem versenyen? Látva az idei győzteseket ebből nekik is már össze kellett volna jönnie legalább egy pontszerzőnek. Na kb. ennyire random a gumi. Az biztos, hogy máshogy viselkedik, mint tavaly, de ennek több oka is lehet.

Ja, és lsd. Toro Rossso! Ott is milyen jól mentek, aztán bumm, jött a buta taktika.

Tudod miért tart itt a Lotus? Nem a gumik "randomitása" miatt, hanem mert baromarcúék azt hiszik, hogy ők most nagy csapat. Nos, a nagy fenéket. Ha ezt felfogják, jönnek majd az eredmények. Az a legnagyobb baj velük, hogy a többieket figyelik egy olyan pályán is, ahol NEM LEHET előzni, ahelyett, hogy feltették volna odőben a keményebb keveréket, és azonnal más lett volna a leányzó fekvése. Előző versenyen is arra mentek rá, hogy bizotos menet, biztos menet, majd a harmadik után mindent bele, belekényszeríteni a többieket abba, hogy esetleg be kelljen menniük új set gumikért. De annyira le voltak maradva a minél tovább kinttartás miatt és a fogyasztásuk se volt sokkal jobb, hogy egyszerűen NEM JÖHETETT KI NEKIK A LÉPÉS, nem érhették utól az előttük lévőket.

Monacoban ugyanazokat a hibákat követték el az időmérőn, mint korábban, amikor nem jutottak a Q2be. Ráadásul gyors körön lett piros zászló is, ami szintén kínos volt nekik. Így szépen több set gumit kellett bedobni, hogy egyáltalán Kimi tovább jusson a Q3ig. Grosjeannal nem volt gond, csak az elsőnél szopott ő is, de nála már nem tudjuk meg, hogy mi lett volna ha nem zakózik ki az első kanyarban.

• Pluskast
    Ha alkalmatlan a versenyzésre akkor miért is kell, hogy a naptárban legyen? Ez autóverseny és ez a pálya pont, hogy nem a versenyzésről szól. A szezon leg semmit mondóbb, legunalmasabb versenye. Előzni képtelenség simán fel tud tartani egy jóval lassabb verda az egész mezőnyt (ahogy ezt láthattuk most hétvégén is Kovaleinen vagy Raikönen esetében). Jeff-nek igaza van. Csak a pénz miatt van bent még a naptárban. Rég ki kellett volna venni már.
  • Dietrich
    Ez a futam a többivel ellentétben nem a pénzről szól..a tradicióról.

• Jeffjohnson
    Sajnos azt, hogy egy pálya benne van a naptárban-e vagy sem nem az alkalmassága vagy az határozza meg, hogy a rajta megrendezett versenyek mennyire izgalmasak. Monaco nagy pénz az F-1nek. Nem véletlen, hogy benne van a naptárban holott ott sohasem voltak számomra igazán izgalmas versenyek. Jó példája ez az F1 elcseszett mentalitásának döntéshozói szinten (szerintem) dehát ez van. Kanada remélhetőleg jobb lesz.
  • Dietrich
    Barrichello a hétfői banketten:

"Köszönet a Hulman-George családnak ezért... 19 év Formula 1 nagyon különleges volt. De ehhez semmi nem fogható."
    "Örülök, hogy 40 évesen itt lehetek, de látom Dario már 50 (rajtszám 50 volt)szóval van még vagy tíz évem.":)
    "Visszatérek!"
  • Dietrich
    Ez nem pénz kérdése..ennek a pályának a naptárban a helye.
    Az más kérdés, hogy alkalmatlan versenyzésre, de itt voltak már jó versenyek is.
    Én emlékszem olyan időkre is, hogy a kiesett versenyzők elmentek lefürdeni haza és az erkélyről nézték a versenyt...Lapaj szerint ;)
  • Boncmester
    Mivel Webber is levágta a kanyart, ezért ő is. Nem azért lett világbajnok, mert mindenkit maga elé engedett a pályán, hanem azért, mert kihasználta a legkisebb, szabályok adta lehetőséget is. Ezt el is várom egy jó pilótától, és a csapata is elvárja.
  • kifli
    azért webber mindkét alkalommal a pályán kívülre került, mert rövidebbet fékezett, mint amennyit a pálya enged, bár tény, hogy alonso kicsit pofátlanul tolta. De gondolom úgy volt vele, hogyha webber sem veszi be rendesen, akkor ő sem.
  • Kit--Kat
    Csak hozta a szokásos önmagát.
  • Totti5
    De itt.
  • Totti5
    Palik dö beszt:)

Kilométerekkel nagyobb féltávot vett a Rönó mint a BMW... esélye nem volt, ezért szépen levágta:D ami parasztság volt tőle.
  • nearo
    Nem itt volt az, hogy fossá koptak a Renault gumijai? Vagy az egy másik monacoi futam volt?
  • benőmenő
    Azért ekkora sebességkülönbségek nincsenek ma már az élcsapatok( és középcsapatok) közt, mivel ugye nem lehet tankolni.
    Plusz a szélesebb első szárny is törik, mint a ropi.
  • IXEMGabeo
    Monaco szinte mindig ilyen mit sírok. 5 remek futam volt eddig...

amúgy tessék

Egye meg mindenki, amit Button főzött

• LaszloLedzenyi
    Monaco nem fizet jogdíjat a futam rendezésért történelmi mivolta miatt. Ám szerintem nem volt rossz futam, a vonatozás pedig mást jelent Monacoba mint Abu Dhabi ba.
  • Ulvar
    Monaco nem pénz, hanem történelem. És ilyenből van 1! Az egész évben, nem hiszem hogy nagy tragédia, pláne annak tükrében hogy korábban kik, hogyan és miként TUDTAK ELŐZNI!

• Jeffjohnson
    Alonso megint nagyont rajtolt pedig korábban nem volt jellemző rá. Grosjean meg csak utas volt ezért nem kell ilyen pályákat erőltetni mert nincs hova menekülni.....dehát a pénz beszél.
  • nearo
    Monacói Nagydíj - rajtelemzés
  • Ulvar
    Asszem ez a vidi jól igazolja azt amit tegnap írtam. Ez nem forrófejűség volt szimpla versenybaleset.
  • desigo
    Jobban járt volna ha marad külső íven és nem hagy rést maga mellett balra.
    Schumi drukkerek,hogy osztották szerencsétlent ok nélkül...
  • Totti5
    Esélye nem volt... Alonso betette neki jobbról majd Sumi balról ő meg kapta az ívet.
  • b-type
    Azt a kormányt nem egyszerű megfogni, két ellenkező irányba forgó kerék tud nagyot rántani, Alonso kereke meg is ugrott.
    Pont elég volt.
  • passatgt
  • passatgt

Azt nézem, hogy ha picit még balra ment volna schumacher, lehet elkerüli