30315
lesz e 2000 beiras 2000 ig ?:)
  • VinylToy #29995
    szóval:

• VinylToy #29994

ehehhe
  • Dzsini
    nincs új a nap alatt:

Mikszáth Kálmán egyik tárcája, megjelent 1877. október 23-án:

A kulisszák mögül

Múltkor történt, hogy Széll Kálmán pénzügyminiszterünk fejét nagy komorság szállotta meg, részint a rente sikeretlensége, részint egyéb kalamitások miatt.

- Hogy is lehet az, hogy ez a rente (kimondva rant) nem sikerült?... Pedig olyan szépen volt kikombinálva. - Hja, barátom - mondja Tisza Kálmán -, rossz a neve; attól féltek az atyafiak, hogy a rant berántja. Aztán különben is szomorú múltja van nálunk az államkölcsönöknek, amiket sohasem szoktak visszaadni. Emlékezel még a kényszerkölcsönre?

- Hogyne - mondja Széll sóhajtva. - Magamnak is benn úszik nehány forintom, amit illo tempore az államkasszának kölcsönöztem.

- Feneketlen örvény az, barátom, millió lyuka van annak...

- Érzem... tapasztalom - mondja Széll fázós hangon. - Előre is borzadok, hogy azon megnyugtató budget-beszédek után, melyeket tartottam, miként fogok egy napon a nemzet elé állni, hogy íme biztosítottalak benneteket, hogy ennyi és ilyen áldozatokkal ki foglak rántani a bajból, helyrehozom a zilált pénzügyeket, s most, nemhogy ezt tettem volna, hanem minden kevés, a takaró egyre szűkebb...

Tisza közbenevetett.

- Lári-fári! Te semmit sem tanultál attól a Menyustól. Kálmán! Kálmán!... te rossz szemfényvesztő... rossz pénzügyminiszter vagy.

- Jogosult szemrehányás... de hát te is mit tehetnél, majd akkor... és az az »akkor« nagyon, nagyon közel van.

- Csigavér! Azt tenném, amit az egyszeri női szabó...

- Mit tett az a szerencsétlen?

- Azt cselekedte biz ő, hogy selyemruha-varrással bízták meg őt is, minthogy azonban a szövetből per clincum clancum, itt is, ott is elkallódott egy darab, a ruha, melyről különben mértéket vett fel, igen szűknek ütött ki s be nem takarta az illető hölgy testét, kivált elöl...

- Ühüm! Értem, aminthogy majd az én pénzkészletem sem lesz elég az államköltségek fedezésére. Nos, mi történt a szabóval?

- Az, hogy még neki állott feljebb. Nem ő vette fel - azt mondja - rosszul a mértéket, hanem a nő bájai nevekedtek meg azóta. Tessék kiküldeni szakértő bizottságot.

- Ejnye, Kálmán! Mondasz valamit!
  • Punker
    egyzser mentem duplát, a többi külön külön hétvége volt
  • Dzsini
    Hát hogyne :) Hétvégénként egyet-egyet úgy kényelmesen még vállalnék, bár gimis koromban olyan 30-35 km/nap fölé nem mentünk, azóta meg se gyakorlottabb, se fiatalabb nem lettem :)
  • Punker
    Mátra teljesítménytúrázója 2011 teljesítménytúra mozgalom:

1. Fokozat eléréséhez: a 18 teljesítménytúrából minimum 10 túra teljesítése és ezeken minimum 450km-megtétele szükséges.

Téli Mátra M 25,4
    Mátrahegy 30 32,44
    Pásztó 40 38,90
    Nagy-Hársas 30 32,4
    Patai Keringő 28 28,6
    Mátra 55 58,14
    Mátrai Csillagok 26,53
    Mátra 4x első nap 27,8
    Mátra 4x második nap 33,4
    Mátra 40 35,5
    Patai Mátra 45 48,5
    Vadrózsa 10 8,6
    Bajza József 25 25
    Aba Sámuel 30 31,6

összesen: 452,81 km
  • Dzsini
    nincs semmi új a nap alatt...

Karinthy Frigyes: Halandzsa

Ezt a dolgot a kávéházban észleltem.
    Egy úr ült le mellém, jó modorú, szerény fiatalember. Mindenféle dologról beszélgettünk. Néhány percre megakadt a társalgás.
    Egyszerre megszólal az én új ismerősöm.
    - Bocsánatot kérek - mondja szerényen -, önnek is ide a pincérhez kiszera méra nin, hozzám?
    - Pardon - mondom, és közelebb hajolok -, nem értem.
    Udvariasan megismétli:
    - Azt kérdezem, hogy a pincér önnek is kiszera méra és mindig.
    Elpirulok egy keveset. Ejnye, mi van az én fülemmel, hogy nem hallom, mit mond ez az ember? Pedig nyilván egész értelmesen beszél.
    Percnyi szünet után tehát így szólok:
    - Bocsásson meg, kérem, olyan szörnyű zaj van ebben a kávéházban. Igazán restellem, de most se értettem, amit mondott.
    Ismerősöm zavarba jönni látszik. Kérdőleg néz rám, mintha gyanakodnék, hogy ugratom. Aztán kicsit szégyenkezve ismétli, hangosabban.
    - Csak azt akartam tudni, hogy a pincér ebben a kávéházban is kiszera méra bávatag, ha lehet.
    Mi történt velem? A füleim zúgnak? Egy pillanatra átcikázik agyamon a rémes gondolat, hogy talán megőrültem. Már régen vettem észre magamon különös jeleket... Tegnap, mikor kifelé mentem a kávéházból, égő cigarettámat bele akartam dobni abba a kis tóba, ami itt a kassza alatt van, és amiben aranyhalak úszkálnak, de hirtelen meggondoltam magam, és melléje dobtam. Később jutott eszembe, hogy ez a mozdulat azért történt, mert megsajnáltam a halakat, hogy valamelyik talán megégeti magát a cigarettában.
    Most meg a szavak konganak a fülembe, értelmetlen és zagyva betűhalmazban - rettenetes! Az apercepcióm felmondta a szolgálatot! Nem tudom összekötni a fogalmakat! Ismeritek azt a gyötrő és butító állapotot, mikor az ember kínlódva elismétel magában egy szót, mondjuk "leves", és a végén már nem tudja, miről van szó, és csak ezt tudja: "leves", és nem lát semmit, és végre már nem biztos abban se, hogy mondják: "leves" vagy "levés".
    A halántékom ijedten zakatol. Ránézek a barátomra. Ő csalódottan és csodálkozva figyel rám, hogy még mindig nem feleltem egy ilyen egyszerű kérdésre. Kínos, üres szünet. Odakünt csilingelnek a villamosok. Én összeborzongok, és a temető jut eszembe. Így fognak csilingelni a villamosok, és én a temetőben fogok pihenni, por lesz fölöttem és alattam, és szegény, meghülyült, paralitikus agyam ott szikkad csontkoponyám rekeszei közt...
    - Hogy a pincér?... - kérdem, utolsó reménnyel, elgyöngülve.
    - Hogy itt a kávéházban nekem is lehet-e kiszera mléra bégeva szebékkel visszaadni.
    Most már nem mehet ez így.
    - Igen - mondom határozottan -, biztosan lehet.
    - Hát akkor adja ide, leviszem.
    - Mit???
    Rám mered elhűlve.
    - Hát az öt koronát!
    El van csudálkozva.
    - Ja úgy, pardon - hebegem rémülten, és reszkető kézzel nyújtok át öt koronát. Aztán elbúcsúzom, és letámolygok a parterre. Ni, már a lábaim is reszketnek. Vége. Ilyen fiatalon! Istenem! Ilyen fiatalon!
    Egy barátom fog meg.
    - Mit beszéltél azzal a halandzsa-emberrel?
    - Kicsodával? Szent isten!
    - Hát azzal a halandzsa-emberrel! Te is beugrottal?
    Rám néz, mindent megért, röhög.
    - Na, sejtettem! Hát tudd meg, ez az ember feltalálta a halandzsa-nyelvet. Értelmetlen szavakat kever bele a mondatba, és amikor az ember félig megőrült, hogy nem érti, öt koronát kér kölcsön.
    Hja vagy úgy!
    Kiegyenesedem, a lábaim megfeszülnek. Gúnyosan végigmérem a barátomat.
    - Na hallod! Csak nem képzeled, hogy beugrottam? Rögtön rájöttem a viccre. Olyan embernek ismersz, akit be lehet csapni?

A diadalmas halandzsa

Írtam a halandzsa-nyelvről, ugyebár, hol is elpanaszoltam, hogy egy barátom hogy csapott be, összevissza beszélve ilyen dolgokat: "Kérlek alássan, légy szíves kiszera méra bégeszért öt koronával". Én ebből egy kukkot se értettem, azt hittem, megőrültem, és adtam öt koronát.
    Az eset nagy nyilvánosságánál fogva port kavart fel, és egy csomó levelet kaptam, melyben sürgős felvilágosítást kérnek olvasóim, hogy a halandzsa-nyelv szótára és nyelvtana megjelent-e már, és hol kapható. Az Akadémia is megtisztelt, hosszabb memorandumot nyújtott be hozzám, melyben azt fejtegeti, hogy a "kiszera", a "méra" és a "bégész" szavak egyáltalában nem érthetetlen betű-permutációk, mint én hittem, hanem azoknak igenis van értelmük, és hogy ő érti, és hogy jövő hónapban, ha úgy tetszik, felolvasást tarthatok.
    Annyi bizonyos, hogy egyszer életemben rákerültem a helyzet magaslatára - és én ne legyek az az ember, aki a szerencséjét kútba ejti. Ezek után tehát határozottan kijelentem, Marinettire és más futuristákra hivatkozva, hogy a halandzsa-nyelvnek igenis van értelme, sőt ez a jövő nyelve, mely el fogja söpörni az eszperantót, a volapüköt és más régi seprőket.
    Az elmúlt hét folyamán behatóan tanulmányoztam a halandzsa-nyelv sajátos törvényeit, magam is gyakoroltam magam, és pénteken délelőtt rájöttem, hogy a pesti viszonyokhoz képest folyékonyan beszélek halandzsául.
    Azonnal telefonáltam a rendőrségre.
    - Halló! Rendőrség! Itt szekéberedétesz. Kérem azonnal küldjenek ide két csendőrt, mert a drégbedészeti főcsévész gyerepelés alatt idehivatász.
    - Halló! Halló! Nem értjük! Tessék? Tessék? Tessék?
    Hangosabban kiabáltam, türelmetlenül:
    - Kérem, ne ugrassák az embert ilyen sürgős másziászásban! Azonnal két csendőrt, drégbedészeti térben.
    - I... i... igenis, azonnal - dadogta valaki ijedten.
    Negyedóra múlva két csendőr tisztelgett nálam, és parancsaimat várta.
    Vagy úgy, mondtam. Akkor jó.
    A két csendőrrel elmentem a sóhivatalba.
    - Kérem - mondtam -, nagyon sietek, adjanak mellém lépsérző három, fel kell vonulni.
    - Tessék? - mondta a hivatalnok.
    - Na, kérem, ne bolondozzon - mondtam neki unatkozva -, nagyon téved, ha azt hiszi, hogy mége szed. Tessék nekem rendelkezésemre bocsátani bedevéreszemélagépádiszáda.
    - Aaaa - mondta -, elég lesz nyolc?
    - Elég lesz.
    Csakhamar nyolc emberrel és két csendőrrel felvonultam a Rákóczi térre. Éppen népgyűlés volt.
    - Éljen! Éljen! - ordított a tömeg fellelkesülve.
    A hatás leírhatatlan volt. Mint a nép bajnokát, lerángattak az emelvényről, vállukra kaptak, és a két csendőrrel, a nyolc sóhivatalnokkal és az ujjongó tömeggel diadalmenetben vonultunk az egyetem felé.
    - Egyetemi ifjúság! - bőgtem a nép hátán. - A zsarnokság mádaszémiféra mindenütt! Fel, fel, a közös, hazafias kiszédere méra!
    - Fel, fel - zengett lobogva az ifjúság. - Ez a mi emberünk!
    Az egész város lázban forrt. Senki se tudta, miért, de forrt. A katonaságot se lehetett kirendelni, mert nem tudta senki, ki és mi ellen kellene menni a katonáknak, és hogy mi baj van.
    Engem délután felrendeltek a külügyminisztériumba. Angol, orosz és német diplomaták vártak sötét arccal, és így fogadtak:
    - Ön az egyetlen ember, aki rendet tudna csinálni. Mondja meg, fenség, mit üzenjünk a török portának?
    - Üzenjék meg - mondtam most már nagyon határozottan -, hogy legutolsó szavágyer szerint mi hajlandók vagyunk mipéla nivásza.
    - Helyes, helyes.
    Az ultimátum elment.
    Mint hallom, a török porta meghökkent, s a mozgósítás valószínűleg elmarad.
    Szerényen mondhatom, ezt nekem lehet köszönni. Azért, nyájas olvasó, csak arra kérlek, máskor vigyáva szábere feledé mi vészekere, ha nekem is - ugyebár, leszel szíves?
  • Lteebee
    Gyönyörű baba.
    Jó egészséget és sok boldogságot kívánok.
  • Punker
    Grat

[azért kellett az a plusz pár nap hogy ne kopaszon szülessen :D ]
  • VinylToy #29986
    A szülés után készült a kép talán egy fél órával, szóval még elég kis morcos hogy ki kellett jönni arról a tuti helyről :D

Köszönjük a jókívánságot.
  • Dzsini
    Gratulálok, jó egészséget!

a képen úgy néz ki, mint aki éppen be fog húzni egy nagyot valakinek :D unokaöcsém is nagy homlokráncolós volt
  • VinylToy #29984
    Ma délelőtt 10:30-kor megszületett Ádám fiam, 3500 gramm, 53 centivel.

• Dzsini
    Meg azt, hogy nem kötelezően 280 nap (amivel számolnak), hanem bőven belefér plusz-mínusz pár hét.
  • Lteebee
    Ez a valóságban annyit jelent, hogy a doktor bácsi elszámolta :)
  • VinylToy #29981
    Ráhúzunk, a doktor bácsi azt mondta, még nem akar kijönni a gyerek, szóval türelem. :D
  • Dzsini
    haszutmellékmafor
  • Lteebee
    Újmagyarban nem kell alany sem.
  • Punker
    "Magyarul beszélni egyszerű. Minden mondat három részből áll:
    alany, állítmány, bazmeg. "
  • Dzsini
    No, megérkezett? :)
  • Dzsini
    http://www.urbanlegends.hu/2005/04/truman-es-magyarorszag/
  • Lteebee
    Nem minősítem.
  • Punker
    MINISZTER: Sajnálattal kell jelentenem, elnök úr, hogy Magyarország hadat üzent nekünk.
    ROOSEVELT: Magyarország? Az milyen ország?
    MINISZTER: Egy királyság.
    ROOSEVELT: És ki a királyuk?
    MINISZTER: Az nincsen nekik.
    ROOSEVELT: Királyság király nélkül! És ki a kormányfő?
    MINISZTER: Horthy tengernagy.
    ROOSEVELT: Tengernagy? Pearl Harbor után még egy flotta van a nyakunkon!
    MINISZTER: Nem, elnök úr. Magyarországnak nemhogy flottája, de még tengerpartja sincs.
    ROOSEVELT: Furcsa. Mit akarnak tőlünk? Talán valami területi követelés?
    MINISZTER: Nem, uram. Romániától akarnak területet.
    ROOSEVELT: Romániának is hadat üzentek?
    MINISZTER: Nem, elnök úr, Románia a szövetségesük.

Na, EZ a magyar!
  • Punker
    hajrá :)
  • VinylToy #29972
    Kisfiú lesz, és nagyon örülünk, ahogy valamelyik bölcs mondta:

"Ha fiú, csak egy kukira kell figyelni, ha lány, az összesre!"
  • Dzsini
    Unokatestvéremnél a 2 gyerekből az első szinte azonnal átaludta az éjszakákat, a másodiknál kellett hozzá egy kis idő :) Ahogy épp sikerül.

Azt tudjátok már, hogy lány lesz vagy fiú? (vagy ha nem, mire számítotok?)
  • Lteebee
    Nem általános ám, hogy nem lehet aludni a gyermektől, sőt, egyre kevésbé az szerintem.
  • VinylToy #29969
    Aug. 19-re van kiírva asszonykám, de már nagyon nehezen bírja, legszívesebben már inkább kint látná, a gyerkőcöt. Az alvással mindenki riogat, de majd megtanítjuk, hogy este aludni kell nem sírdogálni. :D
  • Lteebee
    Drukkolunk!
    Mikorra várjátok?
  • Dzsini
    Akkor gyorsan aludd ki magad előre az utána következő pár hónapra :)

Egyébként semmi különleges - csend, rend, nyugalom.
  • VinylToy #29966
    Jónapot, mi újság, nálunk hamarosan jön a baba, drukkoljatok! :D
  • Punker
  • Dzsini
    hja kérem, a külföldiekben nem lehet megbízni ;)
  • Punker
    Megpróbáltam megmászni a Krivánt...nem sikerült.
  • Dzsini
    Hol szereztél olyat? Itt csak eső volt egy kicsi...
  • Punker
    július 2-án hóvihar, nem volt vicces :(
  • Dzsini
    De ha egyszer arról szól :)
  • Punker
  • Dzsini
    ki van írva.
  • doktor tarhonya
    mi ez a topik
  • Punker
    az utolsó 7 km-ert 1 órán belül rohantam le, aztán a célban összeestem az izomgörcstől 10 percet feküdtem a betonon, én lettem az utolsó még időn belül beérő :D