4228
  • Sancho
    szevasztok meg tudnátok mondani azt a magyar ftps magyar helyet ahol a legtöbb free disztribuciot le lehet szedni?
    thx
  • Harder
    Mit próbáltál vele csinálni és hogy hogy nem ment?
    Én sem értek hozzá, de pont tegnap néztem meg a 3.3-as Knoppix-t, szintén ADSL-es vagyok és annyira egyszerű/egyértelmű volt a net elindítása hogy nem is emlékszem hol csináltam meg pontosan. Az tuti, hogy egy wizard szerű ablakban kérdezte a kapcsolódáshoz szükséges nevet/jelszót, asszem a DNS1 és DNS2-t is és kész. Jah meg egy nevet kellett adni a kapcsolatnak.
  • perempe
    Nekem lejött az angol Knoppix, CD-ről bootol6ó verziójú operációs rendszer. Nagyon tetszik (szép design, egyből lejátszik mindent a media playernek megfelelő alkalmazás, openoffice - itt is megnyílik az xls állomány), de nem megy az ADSL, azt kellene beállítani, UTP-n keresztül csatlakozik a modem a géphez.

Segítetek?
  • nemcsakfeel
    Na megvan a megoldás, kib. modemleírásában sem találtam.

INIT STRING: ATB3

és így minden megy rendesen..
  • nemcsakfeel
    minden király a BBI vel, csak épp a modememmel nem akar mindent megcsinálni.
    az image fájl készítésénél nem találtam isdn-t, hát beállítottam 56k modemet. csatlakozásnál inicializálja a modemet, kapcsolatot is megkezdi ( világit a modem ledje ) kiad pár parancsot majd kiírja hogy NO CARRIER. Mia franc???? Rossz AT parancsot ad ki???
  • nemcsakfeel
    Még egy "buta" kérdésem lenne, királyul műxik a floppy amire kiírtam az image fájlt, betöltődik, minden fasza, de hogy tudom ezt áttenni vinyóra?
    Nincs vmi kis segédprogi, hogy utána ugyan úgy bootoljon hdd ről, mint ahogy most lemezről?
  • nemcsakfeel
    kössz.
    a BBI -t próbálom, csak nemtom hogy tudnék beállítani Dual isdn-t, az 56 k helyett. a listába csak az van.
  • comet
    1.) samba vagy nfs, samba egyszerubb.
    2.) biztos?
  • comet
    debian :>
  • Besz
    Sikerült feltelepítenem a Redhat-et. Bár nem mindent értettem (a tűzfalbeállítást abszolút nem), de a lényeg az, hogy fent van, és működik valahogy. Sok kérdés felmerült bennem, de ezek ráérek később, egyszer majdcsak megtanulom. Viszont kettő nem hagy nyugodni.
    Az egyik az, hogy hogyan tudom Windows alól elérni a home könyvtáramat. Arra gondoltam, hogy a Sajátgép/Eszközök alatt a Hálózati meghajtó csatlakloztatásánál lehetne ezt megcsinálni. De hogy kell megadni ez elérési útvonalat? Vagy rossz helyen keresem a megoldást? Ez azért lenne fontos, mert így könnyebb lenne a programokat átmásolni, mint kiírni Cd-re.
    A másik csupán részletkérdés, csupán zavar egy kicsit. Megpróbáltam átállítani a képernyő felbontását 1024/768-ra, ekkor kérte a root jelszót. Beírtam, majd azt írta ki, hogy ezen beállítás érvényesítéséhez ki kell jelentkezni, és újra belépni. Ezt megtettem, de nem változott semmi, maradt a 800/600. Pedig a videókártyám felismerte, az nem lehet a baj. Beléptem rendszergazdaként, ekkor is ugyanez volt a helyzet.
    Bocs, amiért ebbe a Topicba írok segítségkérést, régen volt olyan, hogy "linux segítség", de egyszerűen nem találom.

• Laalee
    www.freesco.org
    www.bbiagent.net
    www.coyote.com? ez nembiztos :D

ezeknél egyszerübb net megosztásos disztribeket nem találsz
  • O0D:
    Hell!

Tudnatok ajanlani vmi egyszeru disztribet, amivel egy regi gepbol EGYSZERUEN tudok csinalni net megosztast?
    egy 486 osra kene... masra nem szeretnem hasznalni.
  • comet
    Ahogy mar a Tuzfal topicban is kifejtettem az iptables klasszisokkal ver barmilyen mas cuccot amivel a win rendelkezik :)
  • comet
    Na akkor nézzük:

Multimédia:

mplayer (nem a windowsos wmp, hanem vmi sokkal jobb,annyira hogy próbálják már windowsra is portolni parancssoros módban)

xmms - winampnal biztosan jobb :)

mozilla meg veri az ie-t :)

a rendszer meg a windowst :)
  • comet
    Nem valószínű, az ingyenes konstrukciű kiszorítja a fizetős hülyeségeket főleg hogy a polc is televan gpl fejlesztőkkel :)
    Mindenesetre a specializált alkalmazások terén persze bejönnek a cégek, a rendszer maga és a legfontosabb alkalmazások soha nem lesznek fizetősek az 100%.
  • knwd
    És ha népszerűsödik, akkor nem fognak beszállni a nagy cégek szoftverekkel, ofkorz pénzért? Nem fog oda jutni ahova a win?
  • Harder
    Nagyjából ugyanarra tudok használni mint a win-t (netezés, levelezés, filmnézés, zenehallgatás, programozás stb...), csak épp full legálisan. Játékra nem túl jó, azok főleg win alá íródnak, de egyéb dolgok tekintetében meg lehet találni a win-es progik linuxos változatát is.
  • knwd
    Sziasztok!

Mire jó a linux? Ha valaki csak otthon használja akkor van neki értelme? (Nem szidom, komoly a kérdés.)
    Nem bőven elég oda egy Win, és nem 1000szer egyszerűbb? (Nem akarok itt OS War-t, de akármelyik oldalt néztem, mindenhol ecstelték hogy milyen jó a Linux, de hogy otthon mire lehet használni, azt még mindig nem tudom)

Üdv: KNWD
  • Besz
    Köszi a segítséget.
    Az egyik régi Cd-n találtam egy Partition Magic Pro 7.0-t. Biztos nem ez a legújabb, de talán még használható. Nekiesek...(valószínűleg 5-10 percen belül sipítozni fogok, hogy valamit elszúrtam, na persze csak akkor, ha még tudok netezni)
  • comet
    Szvsz úgy jársz a legjobban ha veszed a Partition Magic-et és lecsökkented a Windowsos NTFS partíció méretét kb 60-70GB-ra. Így kapsz 10-20 giga nem particionált helyet.
    Ezt információvesztés nélkül megoldja neked a program. Aztán berakod a cdt és a maradék 10-20 gigára csinál neked egy partíció a redhat.
  • comet
    "Megszereztem a Redhat 9-et (3 CD-s). 80 Gb-os a mervlemezen, csak egy partíció van rajta, NTFS (ezt mondtátok, hogy nem szereti), win2000 rendszerrel. Ebből 23Gb foglalt, tehát van még 57Gb üres."

Szóval ha jól értem csináltál egy 80 gigás NTFS partíciót...
    Más partíció létrehozására maradt 0 hely...ezért panaszkodik :)
  • Besz
    Hello! Megint én vagyok.
    Megszereztem a Redhat 9-et (3 CD-s). 80 Gb-os a mervlemezen, csak egy partíció van rajta, NTFS (ezt mondtátok, hogy nem szereti), win2000 rendszerrel. Ebből 23Gb foglalt, tehát van még 57Gb üres. Bár nem tudom, hogy mennyi kell a linuxnak, de úgy 10 vagy 15 gigát szánnék rá, mert nekem csak programozáshoz kellene. Elvégeztem a töredezettség mentesítést. Na most betettem a Cd-t, és elkezdtem telepíteni. Odáig eljutottam, hogy megkérdezte, magam akarom partícionálni, vagy automatikusan hajtsa végre. Mivel nem értek hozzá, ezért az automatikust választottam. Utána 3 lehetőség volt adott. 1-leszedi az összes eddigi linux partíciót, de minden mást meghagy. 2-leszedi az összes partíciót, a windows-t is. 3-minden meghagy, és az üres területet használja fel. Én azt szeretném, hogy a windows megmaradjon, ezért az 1-est és a 3-ast próbáltam ki, de hibaüzenetet írt ki, miszerint nem tud létrehozn bizonyos /root partíciót, és azt írta ki, hogy szerinte nincs elegendő hely a merevlemezen.
    Most mi a teendő? Mert tovább nem jutottam. Arra gondoltam, hogy windows alól kellene partíciót létrehozni, fat32 típusút, Partition Magic-kel (még be kell szereznem egyet), formázni nem akarok. Ehhez szertnék segítséget kérni, mert még sosem partíciónáltam (vagyis egyszer, de az nem sikerült, ugyanis utána nem ismerte fel a vinyómat), nem tudom, hogy mekkora rész kellene neki, mi a létrehozásának lépései, a merevlemez melyik részébe kell létrehozni, stb. Olyat is hallottam, hogy a linuxnak a merevlemez eleje kell, de ott nekem a windows van. Az pedig, hogy lassabb lenne emiatt a linux, nem zavarna, mert ugyis csak tanulásra használnám. Vagyis többet használnám a windowst a későbbiekben. Légyszi valaki magyarázza el a partícionálás menetét! Köszi. (Bocs a hosszú szövegért!)
    /Besz
  • comet
    Debianosok: kinek mennyi? :]

dpkg -l | wc -l

Nekem: 1174

jff :)
  • Pheel
    A neve alapján lassú lehet :) Na de nem gonoszkodom :)
  • mekkmester
    A Sun cég Java Desktop System nevű rendszerét probálta már valaki?
  • Besz
    Köszi a segítségeket. Megpróbálkozom vele... Valószínűleg nem fog simán menni a dolog elsőre, úgyhogy lehet, hogy még kérdézni fogok.
  • dikki*yysw
    Az NTFS partíciót viszont nem nagyon tudja kezelni, szóval ha van több partíciód, majd legyen egy fat32, amire a mindkét partíción használandó dolgokat - pl. netbeállítási tutorialok, vagy akármi - rakhatod.
    Partition Magic-kel pedig tudsz formázás nélkül partícionálni.
  • dikki*yysw
    Pontosan, de ezt sokszor megcsinálja magától is.
  • comet
    Újabb disztribúciók telepítője (ilyen a redhat 9.x) mar tudja a particionalast magától...windows alol nem kell semmit csinálnod...Majd ha felinstalláltad az aktuális linux disztribúciót a lilot vagy a grubot(boot managerek) kell beállítani rendesen hogy a windowst is el tudd indítani...
  • Besz
    Hello!
    Szeretnék segítséget kérni linux telepítéséhez, mert még nem értek a telepítéséhez. Először a telepítés megkezdéséhez szeretnék eljutni. A gépemen jelenleg Win2000 fenn fent, azt szeretném, hogy a linux mellett továbbra is meg legyen. Vagyis a linux boot manager segítségével akarom később indítani. Redhat Linux 9-est akarom megszerezni. Azt tudom, hogy kell neki egy külön partíció. Ezt windows alól kell létrehozni? Hogy célszerű, mekkora rész kell neki, milyen típusú partíció, milyen programmal biztonságos ezt megtenni? Utána a linux telepítésének megkezdéséhez le kell törölni a windowst, vagy simán mellé lehet telepíteni?
    Légyszi, valaki mondja el a lépéseket, hogy kell ezt csinálni, fontos lenne. Remélem tud valaki segíteni. Előre is köszi.
  • Majati
    tud valaki értelmes, jó linux tanfolyamot?
  • Pheel
  • sazsmadar
    Hali! Milyen a lindows OS 4.5? Próbálta már valaki? Érdemes letölteni?
  • Pheel
    Niiiiiiiiiiiiiiincs csak vagy 20 :)
  • Torry
    Hi all!

Lindows OS-es topik nincsen?Vagy csak én nem találom?
    Vagy itt vagyok?
    Mindegy felteszem a kérdést.
    Nemsokára meglesz a lindows os 4.5 és azt hallottam hogy van egy olyan telepítési eljárás miszerint nem kell új particiot csinálni, csak lefoglalja a helyet a meghajtorol és ugyanugy megy a lindows.
    Ez igaz?Hogyan kell?
  • mrzool
    Mielőtt vki belekötne az első mondatomba: dosemuval vagy vindózemuval persze nagy valószínűséggel lehet .exe-ket futtatni.
  • mrzool
    Szvsz linux alatt nem fogsz exe-ket futtatni.:) A futtatható állományoknak 'x' attribútumok van, és a ./fájlnév beírásával lehet indítani őket.
  • Pace
    RH 1. cdről rescue. és a lilo-t/grubot, most nem tudom melyiket használja, a C MBR-be tetesd vele. aztán állítsd be ott az XP-s partíciót is.
  • Scorpy.hu
    formatald le az osszes vinyot
    ahogyan en hetente
  • Scorpy.hu