4228
  • Ch_Slater
    csak legyen egy üres particiód és a telepítő majd megoldja, csak az a lényeg hogy az üreset válaszd ki :)
    én a telepítőben ext3-at választottam. elvileg felajánlja, hogy hogy oszd fel azt az üres particiót.
    én csináltam egy home, usr, swap és egy root partíciót, de próbálgatásra szerintem minden mehet 1-re (kivéve ugye a swap-et.
    tehát ha van egy üres partició akkor csinálsz egy /-ot, meg egy swap-et rajta.
    3-4Gb elég, ha nem telepítesz fel minden szir-szart. de egy idő után biztos elfogy, ha próbálgatsz mindenféle progit...
    énis xp mellé nyomtam fel, utána a LILO nevű boot manager választási lehetőséget ad a gép indításakor hogy xp vagy linux. nekem ezt automatice megcsinálta a telepítő, de ha nem akkor kézzel kell szerkeszteni az /etc/lilo.conf file-t

jah nekem Mandrake 10.1 DVD-s van...
  • CybearBoy
    Üdv!
    Linux terén kezdő vagyok. A gépene XP van, és e mellé szeretnék linuxot (pl Fedora) telepíteni. Most ott járok, hogy létre akarok neki hozni egy partíciót Partiton Magic-kel. Először is, milyen legyen? Linux ext2, ext3, vagy valamilyen win-es partíció, és majd teleptő beállítja magának, amilyenre kell? És mekkora legyen, 3-4 Gb elég? Ha létrehozok egy ilyen partíciót, akkor ennyi elég neki, fel lehet telepíteni a win mellé (xp), vagy még mást is kell előtte ügyködnöm? Egy partíció ugye elég neki?
    köszi előre is
  • Zetorg
    köszi.
    azóta már újratelepítettem, most hibátlanul működik.
  • Chappy
    amúgy kösz!
  • Chappy
    én meg karcagi
  • Random_
    Én is szegedi vagyok nekem 10.0 van asszem. :D
  • Ch_Slater
    vagy átíratod valakivel, akinek van a közelben. ha szegedi vagy esetleg én is átírhatom. nekem a 10.1-es DVD-s van...
  • Random_
    linuxforum.hu

ott van a megfelelő fórumban pár ftp és egyéb hely
  • Chappy
    hopnnan szerezhető be INGYEN??? nekem állandó Linux kellene
  • nemcsakfeel
    hi.
    ha most használsz először linuxot, akkor azt ajánlanám hogy telepítsd újra , akkor nem kell bogarászni fájlokban.. és amikor a videókártya / monitor beállításokat kérdezi, ne változtasd meg!!!! vga: VESA legyen,
    felbontást te tudod.. pl 1024, a képfrissítésen ne változtass!!!!
    utólag még lehet majd!.
    ennyi.
  • Random_
    Mandrake 10.0 kell neked az telepíthető szerintem 3 cd. Win alatt csinálsz 5 giga particionálatlan területet és a linux telepítő azt felosztja magának és csinál egy boot managert is aminek a neve Lilo.
  • Ch_Slater
    a move-ot lehet telepíteni? annak nem az a lényege hogy cd-ről megy és nem kell telepíteni?
    egyébként nekem is Mandrake van (10.1 official dvd), és XP. Az xp volt fenn először és utána telepítettem a linuxot egy másik particiora. telepítésnél nekem beletette a lilo-ba a windoz-t is (felismerte hogy azon a particion win van) és igy nem volt tul nehez dolgom. amikor végzett a telepítéssel beirta magát az mbr-be a lilo és annak segítségével lehet választani hogy xp vagy linux.
    egyébként ha nem megy telepítés után, akkor az /etc/lilo.conf-ot kell szerkeszteni.
    pl.
    other = /dev/hda1
    label = winxp
  • Chappy
    Hi! megvan a Linux Mandrake Move! CD-ről bootolva indítom. mellette van MS Windows XP Pro. Hogy tudom feltelepíteni úgy, hogy ha elindíatom a gépet, akkor megkérdezze, hogy meik operációs rendszer menjen? És a windows-os fájlaimat hogyan lehet beimportálni (FAT32 rendszer)? Hogy hozhatok létre internet kapcsolatot?
  • KOXX
    biztos te úgy jöttél ki anyádból hogy midezt a wines v. linuxos dolgot vágtad
    külömben is miért ne használhatna linuxot???
    senki sem úgy kezdett el linuxozni hogy már mindent tudott
    nagyon bírom az ilyeneket
  • Ch_Slater
    nem értelek. szerintem elég praktikus lenne (nem úgy mint a 128x128 as baszott nagy ikonok), és miután jobban utánanéztem, nem csak nekem van vele problémám. de megoldás nincs, a kicker ilyen, talán kijavítják, mert már többen is elküldték a buglist-be.
    azt meg hogy mit használok, majd eldöntöm én, ha nem tudsz a kérdésre választ, akkor inkább tartsd magadban az efféle bölcsességeket
  • units
    Mint a winfosnál
    használj azt, ha arra van szükséged nem pedig foslixra
  • Zetorg
    hi
    most raktam fel életemben elösször linuxot és van egy kis problémám.
    UHU linux 1.1, azt írja idulásnál, hogy nem tudja betölteni az x szervert és hogy állítsam be konzolbol és próbáljam újra.
    na itt mit kell csinálni?
  • Ch_Slater
    üdv. tudja valaki hogy van-e arra megoldás a KDE alatt, hogy a tálcát meg tudjam növelni vertikálisan, hogy több sorban férjenek el a nyitott progik, de közben a gyorsindító ikonok ugyanolyan kicsik maradjanak és esetleg azok is több sorban legyenek ha sok van (mint a windóznál).
    Mert idegesít, hogy megnövelem a panelt, hogy legyen rajta helyem, erre a gyorsindító ikonok vele nőnek iszonyat nagyra (32x32 vagy 48x48-ra). Nézelődtem a kdelook-on a theme-ek meg style-ok között, de nem találtam még ilyet...
  • KOXX
    beírom ide is mert gondolom linuxosoknak volt már hasonló helyzet ha tudtok segíteni:
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1099745821
  • Random_
    vagy linuxforum.hu
  • ibrik
    HardwerOC - Linux fórum
  • KOXX
    debian linux alatt a grafikus rendszer nem indul el nekem mert az xfree86 nem megy
    ezt próbáltam bekonfigurálni de eddig sikertelenül

tudna valaki segíten?
  • Random_
    Olvasom, hogy NTFS-t lehet írni csak nem hasznos mert elcseszheti a scandisk.
    Marad a Fat32
  • Random_
    Következő kérdéseim lennének ha valaki tudna rá válaszolni az jó lenne.

NTFS fájlrendszerre tudok írni valahogy? Mert pillanatnyilag csak olvasni tudja.
    OpenGL-t hogy kell beállítani mi kell hozzá van egy Radeon 9600XT kártyám.
  • nemcsakfeel
    2.6 os kernel particiós tábla hibájáról tudtok valamit?
  • ibrik
    Hogy hová telepítsd a programokat???
    Akárhová...

Amúgy nem nagyon méllyedtem bele a Linux tanulmányozásába, de felejtsd el az olyan windows-os gondolkodást, hogy "alapértelmezett böngésző", vagy "fájltársítás",....
  • Random_
    Nagyon láma kérdésem van.
    Hova szokás telepíteni programokat? :D
    Feltettem a Firefox-ot a saját mappámba, de gondolom nem az a legjobb hely neki. Parancsikont is tudok készíteni, de pl jó lenne beállítani, hogy az alapértelmezett böngésző a Mozilla legyen.
  • ibrik
    Általában Linux-okban a Vesa meghajtót kell kiválasztani, mert az szinte mindegyik kártyához jó.
  • Random_
    :) Már Linux alól írok szóval összejött. Annak ellenére, hogy mindig is windows volt a gépemen összejött. A monitorral volt a gond felismerte tökéletesen a típust Iiyama pro 451 mégse tudta rendesen leadni a képet vele ezért nem azt használom.
  • Random_
    Már rájöttem, hogy a particiok közül a 594 megás a Swap a többi ext3 csak nem tom mé. :)
    Videókártya confighoz meg szerintem több kell mint amit egy telepítő el tud intézni magától (9600XT)
  • Random_
    Ja és köszi az eddigi segítséget is!
  • Random_
    Köszi a segítséget!

A következőt csináltam: leszedtem 5 gigát egy meglévő partícióból és szépen szabadon hagytam partíci nélkül. A telepítő ezt észlelte is és ráhagytam, hogy ő maga particionálja csinált 2 particiót. Egy 2,76 gigást egy 594 megást és egy 1,77 gigást. Erre van valami logikus magyarázat?

Sajnos nem tudok belemenni a Linux grafikus részébe mert a képernyőm elkezd csíkozni mint az állat. Látom, hogy valamit megjelenít, de a monitor nem bír ráállni. Erre lehet valami megoldás? Amúgy felismerte a linux a hangkártyát egeret. A betöltéskor a hálókártyát nem tudta életre kelteni erre is kellene valami ötlet. :) Tök láma vagyok az is jó ha megmondjátok hol nézhetek utánna és én megteszem.
  • KOXX
    #629??
    ezenkívül tud nekem mondani valaki egy helyet ahonnan letölthetek 1 működő dc++-t suse 9.1 alá?
  • ibrik
    Nem azt írtam, hogy 512 MB kell neki lapozófájlnak, hanem azt, hogy MAXIMUM annyi elég neki.
    Mondjuk a Mandrake disztrót nem ismerem, én csak UHU-val és SuSE-val próbálkoztam, amíg rá nem untam.
    Igazából nálam a telepítés úgy ment, hogy egy régi 4 GB-os vinyóval próbáltam ki a dolgot.
    A telepítéskor kijelöltem neki, hogy az egész vinyót felhasználhatja és a maximális 512 MB-ot engedélyeztem neki lapozófájlnak.
    Ezután a telepítő átpartíciónálta a vinyót (addig 1 partíció volt rajta). Lett egy kábé 3 és fél gigás linux rendszerpartíció és az 512 MB-os partíció a lapozófájlnak. Eztán kezdte el a Linux telepítését.
    (A windows ezután már nem fogja kezelni ezt/ezeket a partíciókat, de a Lemezkezelőben láthatod, hogy ottvannak és hogy mekkora méretet foglalnak el)

Tehát a lényeg, hogy érdemes előtte úgy átpartíciónálni a vinyódat, hogy egy elszeparált partíciót jelölhess ki a Linux telepítésre, amelynek nem szükséges primary-nak lennie - akár logikai partíció is lehet.
    Az átpartíciónálást megteheted pl. Partition Magic-el vagy hasonló progival is.
    A windows és a linux nem lehet egy partíción!!!

Visszatérve a lapozófájl méretére....
    A windows-ban is van lehetőség a kikapcsolására....
    Ha nem kell, akkor nem kell...
    Ugyis használat közben derül ki, hogy a rendszernek szüksége van-e rá.
  • Random_
    Jelenleg van 1 giga Ram a gépben szükséges még 512 lapozófájl? Van helyem csak ha nem kell annyi akkor minek legyen ugye.

Ha egy meglévő partícióból veszek le egy szeletet az nem gond a linux-nak? Bárhova feltelepül vagy kényes és csak elsődleges partíció jó neki?
  • ibrik
    Általában a különböző Linux-verzióknak a telepítéshez két partícióra van szükségük (vagy a telepítés alatt is elkészíti azokat a telepítő).
    Kell egy partíció, amin a rendszer van - ehhez kell minimum kábé 1.5 - 2 GB vagy több - attól függően, hogy mennyi mindent akarsz még rátelepíteni.
    Ezenkívül ajánlatos még egy maximum 512 MB-os partíciót létrehozni, amin kizárólag csak a lapozófájl lesz (virtuális memória).
  • Random_
    Sziasztok van egy meglévő WinXP rendszerem egy 5 gigás partíción és van még több 80 gigás partíció a vinyón. Hogy tudnám feltelepíteni a Mandrake 10-et a WinXP mellé? Először készítenem kell neki egy partíciót vagy azt a telepítés során is elvégezhetem? Mekkora és mennyi partíciót érdemes létrehozni?
  • KOXX
    a wine segítségével feltelepítettem 1 winfosos programot amit a C meghajtóra telepítetem
    nos a C meghajtón van nekem a windowsom, és abba a partícióba nem tudok írni és ilyenkor hol van az a telepített program??
    egyféleképpen tudom megnézni ha a total commanderrel kiválasztom a C-t és akkor már látom
    most ilyenkor hova települ a progi??
    remélem értitek:)
  • KOXX
    gondolom egyik akadálya a directX hiánya
  • 01bbbbb
    úja bakra gondolok pl.:
    Call of Duty
    Medal of Honor
    sims
    stb.