4228
  • csabiks
    Hogyan állíthatom vissza a GRUB menüt Windows telepítés után?

* Olvasd el a "Hogyan használjuk az Ubuntu telepítő CD-jét, hogy root jogot szerezzünk?" szekciót.

* Feltételezzük, hogy /dev/hda a /boot partíció helye.

# grub-install /dev/hda

Őszintén megmondva ezt nem értem , adott a live cd , de nem értem mit takar a prompt!
  • Caro
    Ha nem utálod a java-t, és csak msn kell, akkor próbáld meg a mercury messengert.
  • MerlinW
    XGL telepítés: google.com
    boot prompt telepítő cd-ről való bootoláskor jön elő általában, de lehet elő lehet csalni anélkül is: google.com :)
  • csabiks
    Sziasztok$ Eloszor is koszi a segitseget, masodszor pedig hogy telepithetem a glxet

Harmadszor
    A "boot:" prompt-nál írj be "rescue"-t: szoval ez mit takar, mert ubuntuval hiaba bootolok be nemsikerul ilyet talalnom, mert elszallt a grub es most probalom megcsinalni

koszi
  • MerlinW
    apt-get --purge remove amsn
    apt-get update
    apt-get install amsn
  • asysoft
    Kösz a tippet, majd holnap kipróbálom. Az előbb lefagyott a Linux. Azt hittem csak az XGL halt meg, de semmire sem reagált. Egyébként így XGL-el elég furcsán viselkedik minden... aMSN ugye nem fut, Gaimnál pedig néhány ablak nem hajlandó eltűnni (bár lehet ez programhiba). Lehet leszedem, úgysem érdekel annyira:)
  • lck #1620
    aMSN-t indítsd el terminálból aztán nézd meg hogy miket írogat a terminál ablakba - hátha így rájössz hogy mi a gond.
  • asysoft
    Hát ez vicces. Most elindítottam a Linuxot, minden megy simán, pedig legutóbb az égadta világon semmit sem csináltam... Az aMSN viszont nem működik, elindítom, a tálcán (vagy itt minek hívják:)) megjelenik, majd hamarosan eltűnik, mintha misem történt volna. Na mindegy, van Gaim, csak az jobban tetszett:)
  • Ch_Slater
    nekem június eleje óta fent van az XGL/compiz páros. Gyakorlatilag nem lassabb, mint azelőtt volt. Sokan azt mondják, hogy 2-3 napig érdekes, azután már idegesítő. Nekem lassan 3 hónapja így megy és nem tudtam ráunni.

Valahogy úgy érzem, hogy így él az egész desktop. Néha visszamentem a sima gnome sessionbe (xgl nélkül) és olyan sivárnak tűnt az egész. Pedig nem mondhatom azt, hogy azért van fent mert folyamatosan azzal szórakozom, hogy "de jó, kockán fordul a workspace". Ennyi idő alatt már természetesnek tűnnek a szolgáltatásai és hiányoznának ha nem lennének. Azóta használok igazándiból több munkaasztalt, mert így valahogy megfoghatóbb lett az egész (az hogy tényleg átfordul "fizikailag" az asztal egy másikra). Tudom, hülyeség, de valahogy bejön.

pl. számomra hasznos dolog az, hogy egy ablak teljesen átlátszatlan, de ha rákkatintok a címsorra, akkor 50%-ban (vagy amit beállítok) lesz átlátszó és látom, hogy az alatta lévő ablakban mi van. Sokszor jól jön.
    Akkor ott a másik, a Scale. Beállítottam, hogy ha a bal alsó sarokba viszem az egeret, akkor az összes megnyitott ablakot rendezze a képernyőre (á lá Mac) kis méretben. Így egyszerre láthatom, hogy mivel dolgozok és egy kattal kiválasztom amelyikre át akarok menni. És még van nagyon sok apró dolog, ami valahogy kényelmesebbé teszi a melót.

ami a stabilitást illeti, eddig nem volt semmi gondom vele, nem cseszett szét semmit, mindig működött. [kop-kop] Mondjuk ehhez hozzátartozik az is, hogy frissítéskor mindig beleolvasok az aktuális verzió topikjába, hogy van-e vele gond. Ha van várok...

Szerencsére úgy áll a dolog, hogy ilyen téren mindenki igényét kielégíti a linux (egyre jobban). Aki ilyen és ehhez hasonló "dinamikus" környezetben akar dolgozni, annak ott az xgl vagy az aiglx. Aki nem annak ott az alap desktop, mindenféle csiricsáré nélkül, vagy esetleg csak a sima parancssoros környezet. Szóval pozitív, pozitív pozitív... :D
  • MerlinW
    Persze nem azt mondom hogy nem kell adni neki egy esélyt, de a szépség maradjon az ablaké, pingviné meg a dinamizmus. Az egy dolog hogy próbálják a Unix rendszereket is felhasználóbártosítani, de én azt a pörgőforgó kockás, agyon alfázott, izébizé nekem már sok:) Félreértés ne essék ez csak az én véleményem, ettől még lehet jó:) Majd ha nagyon stabil lesz meg elterjedt, lehet én is adok neki egy esélyt. Addig megelégszem a videóbemutatókkal:)
  • asysoft
    Ez akkor igaz, ha hasonló feltételek adottak. Viszont XGL esetén a GPU is számol, nem csak a processzor.
  • asysoft
    Úgy hallottam gyorsabb lesz a megjelenítés, mivel nem csupán a CPU számol. Effektek nem érdekelnek különösebben, de úgy gondoltam, miért is ne próbálhatnám ki?:)
  • tomo
    mert a szepseg es a gyorsasag forditottan aranyos.
    olyan nincs , hogy valami szep legyen es gyors. ( ha meg is gyors, akkor nem eleg szep :P )
  • Ahhoj
    az oprendszer gyors legyen, de a felület ami a user-rel kommunikál az miért ne legyen szép? :)
  • MerlinW
    No ebben nem tudok segíteni, még nem tettem fel. Az a véleményem róla mint a Vista csilivili izéjével:) Vagyis hogy egy oprendszernek nem az a dolga hogy szép legyen hanem hogy gyors:)
  • asysoft
    Néhány napja feltelepítettem az Ubuntu Linuxot. Mivel XGL-t szerettem volna, felraktam az Ati drivert, ezen leírás alapján. Reboot után szépen megy is, fglrxinfo az ATi openGL-t jelzi. Ezután felment az XGL (trey leírása alapján), ment szépen. Viszont következő bekapcsolás után minden szaggatott, effektek sem voltak, fglrxinfo újra a Mesa3Dt jelölte meg OpenGL drivernek. Ha driver a rendszer szerint telepítve van. Mi lehet a gond?
  • MerlinW
    Ez az egyik megoldás. Mármint hogy az X inditsa el a programokat induláskor.
    Másik megoldás, hogy a rendszer indítsa. És akkor egy kis runlevel gyorstalpaló:)

Azt úgy kell, hogy:

1.
    root módba lépsz, ami nálad
    >sudo su -

2.
    majd
    >runlevel
    itt kapni fogsy egy ilyesmit:
    N 5 - ahol a szám 2 és 5 között lehet. Ez az init szint. (általában 5 szokott lenni.)

3.
    Ezután elindítod az mc -t és az /etc/rc(szám).d könyvtárba bemásolod az indítani kívánt program symlinkjét. Ezt mc-ben egyszerüen meg tudod csinálni (File menü/Symlink)

4.
    Minden rc-s programnak van egy futási azonosítója, ami az indítás sorrendjét adja meg. (pl: @S20exim) Átnevezed a megkreált symlinket
    (pl /etc/rc5.d/xchat - /etc/rc5.d/@S50xchat -re). a szám mindegy micsoda, lényeg hogy nagyobb legyen az előtte lefuttatandó programénál, ill kisebb az utána lefuttattandóénál. Többnyire 20 és 50 közötti számot adj neki, azzal nem lesz gond ha alkalmazást szeretnél indítani.

lábjegyzet: :)
    - Symlink - mint windowsban a link
    - rc#.d - mint windowsban az autorun
    - a lejebb írt egyszerübb X -es autorun megoldás - mint win alatt a start menu/startup
    - rc6.d -ben vannak a restart programok, azaz azok a programok amiket leállít mikor restartot nyomsz a rendszernek. (beírod konzolba hogy init 6 akkor reboot lesz)
    - rc0.d -ben vannak a shutdown programleállítások (beírod konzolba hogy init 0 akkor leáll a rendszer)
    - rcS.d -ben vannak a boot/rendszeralkalmazások indítási kérelmei
    - rc2-5.d -ben pedig te magad adhatsz meg un. profilokat. Megmondhatod melyik profilban mik induljanak el automatikusan, majd menet közben bármikor átválthatsz egyikról a másikra az "init 2".."init 5" parancsokkal. az init 1 -et érdemes úgyhagyni ahogy van, mert az a "safe mode":) ez bármikor jól jöhet, hiszen boot-oláskor asszem F8 leütése után megadhatsz kernelfutási parancsokat, mint pl a runlevel szintjét is. Erről bővebben olvashatsz neten, ill minden disztrib leírásában benne vannak.
  • Caro
    Bejelentkezésnél?
    Mert azt a GNOME-ban be lehet állítani.
    Gnome vezérlőpult->munkamenetek->automatikusan elinduló programok.
  • Dj Faustus #1608
    Az at és a crontab parancsoknak nézz utána.
  • öregharcsa
    köszi...csak ezt az egyet nem sikerült még kipróbálnom időhiány miatt...(már amiket beterveztem azok közül)
  • csabiks
    Nah most ugy ahogy mindent beállítottam , márcsak olyan kérdésem lenne hogy programokat hogy lehet rávenni arra hogy automatikusan induljanak? Mert a programnak nincs olyan funkciója!
  • csabiks
    Ezer köszönet a linkért , valszeg én csak egy alap wikit olvastam volna el :)

Öregharcsa: én a nyár alatt 10 disztribet próbáltam ki , köztük suse,redhat,mandrrake stb, én tiszta szívvel ajánlom neked az ubuntut, rendkívül rendszerbarát, ugyanakkor egyszerű, ennek is van szerver és otthoni változata is.
    HA érdekel :
    itt van :)
  • öregharcsa
    ezer köszönet ezekért a linkekért....így már egy kicsit könnyebb lesz megismerkednem a linux-al...
    igaz telepítettem már jónéhány disztribet de most hogy elolvasom legalább majd sejteni fogom hogy egyáltalán mit is csinálok....
    már nagyon régóta szeretnék egy nálam jól működő linux rendszert a gépemre de pl a hálózat összelövésénél mindíg elakadok bizonyos linuxokon...eddig ami "jól" települt (mivel nem értek hozzá nekem ez már siker volt)és a netet is használni tudtam egyből az a SUSE linux volt ,de valamiért nem nyerte meg a tetszésemet...
    ezért más linuxok után néztem de valahol mindíg elakadtam + volt olyan hogy már rendszerindításnál fagyott az oprendszer(tuti azért mert nem értek hozzá)...
    ez sajnos pont annál következett be amit sokan nagyon dícsértek(mandriva) így nem is tudtam megnézni hogy hogyan is működik....sajna
    de nem adom fel, tovább próbálkozom amíg meg nem ismerem ezt az operációs rendszert mert nagyon tetszik az a hozzáállás hogy mindenki igyekszik inkább jobbá tenni mint hogy anyagi okokat szem előtt tartva csak lehúzzák a nagyérdeműt....
  • MerlinW
    Tessék, egy dos - linux
    parancsösszehasonlító táblázat

Linux Linux nagyonalapok

Linux alapok wikipedia

Linux alapok

Minden ami linux

Minden ami linux 2

Linux kezdő levelezőlista

Aki linuxot szeretne használni, és nem akar hónapokig tökölni a legáltalánosabb hiányosságok miatt, az a fenti linkeket elölről hátulról nyálazza be. Nem olyan nagy anyag, ill nem sokkal több mint ha a windowst akarná valaki megtanulni. Itt a különbség az, hogy nem elég csak a kattintgatós részével tisztában lenni, ahogy a windowsnál sem, ha nem akarunk sok emberhez hasonlóan havonta telepítgetni.

Igaz az én példám pont nem mérvadó, de a telepített pingvinem 3 éves, míg a windowsom most lesz 2. Ergo egyik OS sem rosz, feltéve ha az ember fordít időt a megismerésére.

Monolog:
    Ha nagyon lazán és átlagfelhasználói szemmel nézném a kérdést, valamint nagyon egyszerű szeretnék lenni, akkor azt mondanám hogy egy pl ubuntu és xpsp2 között a különbség annyi, hogy míg a linux biztonságosabb, addig a windowssal jobbakat lehet játszani.
    Egyéb különbségek már vitaalapok. Építettem, üzemeltettem már win2k, win3k szervert, ahogy unix, linuxot is, egyik sem teljesített rosszabbul, mint a másik.
    Monolog Off.
  • csabiks
    Köszi a segítséget, igen igazad van elolvasok egy linux leírást végülis nem írhatok ide 5percenként, amugy a linuxot ismerem , egyedül a parancsokkal vannak gondjaim!
  • MerlinW
    konzolban csináld, root modban. A linkelt képen nem vagy root.

1.
    konzol elindít(terminál)
    rootba váltasz:
    >sudo su -
    kitömörítesz
    >tar -zxvf valami.tar.gz hova (vagy unarj, unrar, stb)
    másolsz:
    >cp innen ide

vagy:
    2.
    konzol elindít(terminál)
    rootba váltasz:
    >sudo su -
    mc-ben (midnight commander - ha még nincs akkor "apt-get install mc") simán belelépsz az arhivumba és bemásolod ahova akarod
    >mc

Megj.:
    Legalább a linux alapjait olvasd el... az hogy egy oprendszerben nem tudsz tömöríteni, másolni valamit valahova, elég ok hogy ne MSN-ezni akarj vele:)
  • csabiks
    Kép (267.2 KB)

Ezt a hibaüzenetet kapom , adnál valami részletesebb leírást mert nem nagyon vágom a terminálos parancsokat!
  • csabiks
    a képernyő dolgot SUSE linoxon magátol megcsinálta , mind1 volt neki hogy állítgattam a windows ugyanúgy maradt, igen tudom hogy van msn az ubuntuban , csak nekem valami több funkcióval ellátott msn kell , most kipróbálom amit mondtál , köszi!
  • MerlinW
    1. Ubuntuban alapból van MSN, Gaimnak hívják.

2. Jogosultság problémádra: nemtom hova akarsz pluginokat másolni, de ha már rootként kell az rég rossz:) Egyébként ha root vagy, nincs könyvtár ahova ne tudnál másolni.

konzolba:

>sudo su -
    >mc

próbálj meg így másolgatni.
    vagy rootként adj jogot a felhasználódnak arra a könyvtárra. (chmod, chown)

3. képernyő dologra nem találtam semmit, csak azt mondtam anno hogy 100% van pozició tili-toli cucc, csak meg kell találni. (anno mintha KDE-ben láttam volna, de lehet nem ott volt). De feltételezem, nem 12x váltasz OS-t egy nap, ez van:)
  • csabiks
    Ubuntura felvarázsoltam az aMSN-t és az a problémám hogy nem tudok telepíteni pluginokat meg skineket, holott root jogom van , ha kicsomagolnám a skins vagy plugins mappába akövetkező üzenetet kapom : nincs jogod ebbe a mappába való íráshoz, olvasáshoz! Van valami ötletetek? mert ha ezt és a képernyődolgot megoldanám végre jól érezném magam linux alatt:)
  • csabiks
    elcsúszik a kép winen ha linuxot használok , mindig finomhangolni kell ,erre kéne egy program
  • MerlinW
    "képernyőbuzeráló programok"

konkrétan mit szeretnél?
  • csabiks
    mint régebben említetted : ,,vannak képernyőbuzeráló programok win és linux alatt is'' Kerestem de nem találtam egy ilyen programot, segítenél?
  • csabiks
    Köszi a válaszokat :)
  • MerlinW
    Érdekességképpen, natur Sarge-on futtatok (ilyenkor természetesen minden nélkülözhető szervizt egy scripttel leállítom) VMware-t amin fut az XP:) Méréseim alapján kb 5%-kal lassabb így a win így mint önmagában:)

Ajánlom mindenkinek akinek hasonló konfigja van mint nekem, 2OS-t szeretne a gépén és nem FPS számoló Gamer:) (vagyis nem gond neki az az ~5% erőforrásveszteség)

Előnyei: két billentyű az OS váltás, Ha Win meghal csak bemásolod az elmentett VMware image-et, oszt hajrá:)
  • MerlinW
    Itthon Debian Sarge-ot, munkahelyen Knoppix-ot és Ubuntu-t.

A sima Sarge natur linux, kapsz egy ~200 megás OS-t, oszt legózd össze ami kell rá. Időigényes, de sokat lehet tanulni belőle, (sz*pni is), s végül lesz egy oprendszered ami olyan amilyennek szeretnéd.

A másik kettő un. Office disztribek. Berakod telepited, és "minden" előtted van. (ala Win.) A Knoppix -al csupa jó tapasztalatom van, míg az Ubuntu (Gnome felülettel)(KDE-s felületü kicsit instabilabb verziója a Kubuntu) is kellemesen használható Debian disztrib. Valamint talán a legnaprakészebb.

A linkelt oldalakról letöltheted mind. Miután valszeg net mellett telepíted őket, elég csak az első cd-t letölteni.

telepítés utáni konfig tanácsok, tippek, stb:
    Ubuntu/Kubuntu: www.ubuntuguide.org
    Debian Sarge: www.debian.org

www.linuxforum.hu
    www.hup.hu

A magyar készítésü UHU Linux is debian alapú, de azt csak 40 feletti anyukáknak, analfabéta titkárnőknek, illetve azoknak ajánlom, akik elé rakták és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel:)
  • csabiks
    Régebben írtad hogy Debian párti vagy , lennél oly szíves és megmondanád hogy melyik verziót használod és azt honnan lehet letölteni? köszi!

kerestem de nem találtam
  • csabiks
    köszi skacok:)
  • MerlinW
    ha httpd.conf-ban a ServerName mellé nem localhost, vagy 127.0.0.1 -et írsz hanem a saját ip-det, akkor apache restart után kívülről is látszódni fog
  • Dj Faustus #1587
    "és akkor a webszervert localhostal érem el?"
    Onnan biztosan eléred.

"vagy mások is megnézhetik ha aktív netkapcsolattal rendelkezem?"
    Ha a tűzfalon/routeren kiengeded és a httpd.conf-ban is jól van beállítva minden, akkor igen.