Kitiltják az MI által generált zenéket az ausztrál slágerlistákról

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az AI-mint eszköz szerintem lehet nagyon hasznos. És olyan kezében, aki tényleg ért a zenéhez, nagyon jó eredményeket tud elérni, mondhatni tényleg eljött az egyszemélyes zenekarok ideje, de ehhez kell az emberi kreativitás is és főleg az a kifinomult szakértelem, ami a jelenlegi zenegeneráló AI platformoknál valójában messze nincs.
Lásd, beírsz egy általános promptot, hogy kérsz valami klasszikus bluest, egy füstös kcsma hangulatában, minimal akusztikus hangszereléssel, az énekes legyen egy megtört, börtönjárt ember, aki egy melankólikus, ironikus, de mégis élettelteli stílusban adja elő a művészetét, erre ad egy ilyen jellegű zenét. Nem lesz világklasszis, de már eléri kb a 80-as évek átlag pop/zenei stúdió szintjét. Ha meg ugyanezt leírod maximális zenei precizitással, hogy milyen ütemben, milyen előjegyzéssel, intonációval, milyen akkordokkal, reverbbel, stb stb csinálja, arra meg csak néz az Ai azokkal nagy boci szemekkel. Mert nem így kell használni.
Inkább úgy, hogy megcsinálod rendes zeneszámként, egy zeneszerkesztővel, aztán midiben/wave-ban feltölöd az AI-meg rárakja a "húst" a hangszerelést. És na úgy már működik és akár olyan szinten is, hogy nincs észrevehető különbség egy jó-átlagos mai felvételhez képest.

Szóval szerintem is hajrá előre, tiltsuk ki a 3 szavas promptos "alkotásokat", egyetértek. De javasolnám ugyan ezt tisztán emberi hulladékzenékre vonatkozóan is.

CS.N.T.K.K.!!! NI!:D

t_robert írta (#3):
Mint ahogy az emberi zeneszerzők pont úgy lopás útján irnak zenét...... Persze nem ugyan azt egy az egyben. de bőven elég ha hal valamit valakitől és az "meginspirálja" aztán ír valami igen hasonlót. A kérdés mindig az, hogy mennyi megy át az új mübe a régitől. Sok száz évnyi zene írás(film, irodalom festészet stb) bármilyen művészeti területen szinte lehetelen olyat írni ami egyáltalán nem hasonlit semmi másra ami korábban volt. Néha nem is tudatos a dolog. hal valaki valmi zenét, ami valahol megfogja és elraktározodik benne. aztán lehet 3 hónap múlva odaól a zongora elő valamit irni aztán valami igen hasonló jön elő belüle. Nos az AI se ugyan azt irja. vagyis az AI folyamata semmivel nem rosszabb, mint az emberi alkotó folyamat. Vagyis racionálisan vizsgálva a kérdést nekem és rengeteg embernek baromira mindegy, hogy valamit , ami tetszik AI irta vagy Kovács Béla valami korábbi művek alapján inspirálódva. Max az tudna teljesen tiszta zenét írni, aki egy lakatlan szigeten él és még semmiféle zenét nem hallott. Aztán tizstán más zenék befolyásolásától mentesen alkotna valamit. Például filmet is baromi nehéz újat írni, amit már valakik az elmúlt 100 évben nem készítettek valami nagyon hasonlót. Aztán ahogy telnek az évek születnek a művek és szaporodik a művek száma egyre nehezebb valami igazán eredetit alkotni. Na meg logikai alapon elég nehéz mondjuk 30 hangjegy olyan varriációját megalkotni ami más mint bármi más. Hiszen nem lehet 50 tirillió féle hangsort alkotni nincsen annyi variáció. Persze a kérdés mindig a mérték a hasonlóság a korábbi művekre. és tényleg nekem mint aki meghallgatja a zenét és mondjuk tetszik...... nem totális mindegy, hogy ki írta????

Ráadásul ha véletlenszerüen legenerálnék 30 hangot az 1 millió esetből 999999 valami diszharmonikus katyvasz lenne, ami a macska zene szintjét se éri el. Nem lehet harmónia valami féle dallam és a fene tudja mi nélkül kellemesen ható hangsort

t_robert írta (#1):
Nem értem, akkor most az a lényeg, hogy egy zene jó és tetszik az embereknek vagy az a lényeg, hogy ki írja?????

Mint ahogy az emberi zeneszerzők pont úgy lopás útján irnak zenét...... Persze nem ugyan azt egy az egyben. de bőven elég ha hal valamit valakitől és az "meginspirálja" aztán ír valami igen hasonlót. A kérdés mindig az, hogy mennyi megy át az új mübe a régitől. Sok száz évnyi zene írás(film, irodalom festészet stb) bármilyen művészeti területen szinte lehetelen olyat írni ami egyáltalán nem hasonlit semmi másra ami korábban volt. Néha nem is tudatos a dolog. hal valaki valmi zenét, ami valahol megfogja és elraktározodik benne. aztán lehet 3 hónap múlva odaól a zongora elő valamit irni aztán valami igen hasonló jön elő belüle. Nos az AI se ugyan azt irja. vagyis az AI folyamata semmivel nem rosszabb, mint az emberi alkotó folyamat. Vagyis racionálisan vizsgálva a kérdést nekem és rengeteg embernek baromira mindegy, hogy valamit , ami tetszik AI irta vagy Kovács Béla valami korábbi művek alapján inspirálódva. Max az tudna teljesen tiszta zenét írni, aki egy lakatlan szigeten él és még semmiféle zenét nem hallott. Aztán tizstán más zenék befolyásolásától mentesen alkotna valamit. Például filmet is baromi nehéz újat írni, amit már valakik az elmúlt 100 évben nem készítettek valami nagyon hasonlót. Aztán ahogy telnek az évek születnek a művek és szaporodik a művek száma egyre nehezebb valami igazán eredetit alkotni. Na meg logikai alapon elég nehéz mondjuk 30 hangjegy olyan varriációját megalkotni ami más mint bármi más. Hiszen nem lehet 50 tirillió féle hangsort alkotni nincsen annyi variáció. Persze a kérdés mindig a mérték a hasonlóság a korábbi művekre. és tényleg nekem mint aki meghallgatja a zenét és mondjuk tetszik...... nem totális mindegy, hogy ki írta????

t_robert írta (#1):
Nem értem, akkor most az a lényeg, hogy egy zene jó és tetszik az embereknek vagy az a lényeg, hogy ki írja?????

1. Nagyon sok embernek igenis számít, hogy amit hallgat, az kinek a szerzeménye. És ezt a közzétevők is tudják, ezért nem írják oda, hogy MI generálta.
2. A gép meglévő alapokból generál, és azokhoz lopás útján jut hozzá.