A Microsoft vezetője az MI-modellek rejtett árára figyelmeztet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez most komoly?
Idecitálva, hogy mindent, mindenhonnan lopnak és arról megy a diskurzus, hogy nem lophatnak el a felhasználótól semmit sem, miközben a neten keresgél...?! 😮

Mégis, mi a f. fenéből alakítanák ki a felhasználóknak legideálisabb körítést, ha nem magától a felhasználótól érkező adatokból és szokásokból?!
Épp ezért perelték őket egész addig, amíg túl sok pénzük nem lett a bagólesők betöméséhez és a sötét ügyeik eltusoltatásához! Ergo, azért, mert nincsenek hírek, hogy uú lopnak továbbra is, attól még nem a lopásról mondtak le... - kutyából nem lesz szalonna!

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

_tki_ írta (#2):
Ez igaz, hogy a modellt a felhasználó nem taníthatja - a "memória" más kérdés -, de annyira alapvető és ismert, hogy nem gondolhattak erre. Nyilván az adatgyűjtésről volt szó. Pl. az OpenAI-nál ezen az oldalon konkrétan olvasható: https://openai.com/hu-HU/policies/row-privacy-policy/

"A fentiek szerint a következő információkat gyűjtjük: ... Tartalom, beleértve az utasításait és a Szolgáltatásokba feltöltött tartalmakat, valamint a más felhasználókkal folytatott interakciókat és üzeneteket."

Vagyis tulajdonképpen bármit. Persze variációk és egyedi szerződések elképzelhetők a szolgáltatóknál, sok üzleti felhasználónál nem is tudom, hogyan működhet ez.

Pont ezésrt mondtam, hogy az új modell betanításhoz viszont már nem tudom.... Úgy vélem, ahogy kiadnak egy modellt közben már javában tanitják befele a következőt. Nyilván egy új modell betanítása nem 5 perc. hanem az összeszedett hatalmas információ mennyiség átrágása és triliónyi összefüggás feétárása heteket, hónapokat igénybe vevő folyamat. Pont ezért is kell hozzá hatalmas AI gyorsító és GPU a párhuzamos feldolgozáshoz. És rengeteg memória persze. Aztán mikor megszületik a végleges modell, akkor a hangsúly már inkább a CPU-kon van, hogy hatékonyan és gyorsan lehessen válaszokat kapni. Vagyis az AI-k mindent felzabálnak elölünk hardverbe(pontosabban gyártó kapacitásbon, hogy ami sima dolgainkre nem jut)
Ez igaz, hogy a modellt a felhasználó nem taníthatja - a "memória" más kérdés -, de annyira alapvető és ismert, hogy nem gondolhattak erre. Nyilván az adatgyűjtésről volt szó. Pl. az OpenAI-nál ezen az oldalon konkrétan olvasható: https://openai.com/hu-HU/policies/row-privacy-policy/

"A fentiek szerint a következő információkat gyűjtjük: ... Tartalom, beleértve az utasításait és a Szolgáltatásokba feltöltött tartalmakat, valamint a más felhasználókkal folytatott interakciókat és üzeneteket."

Vagyis tulajdonképpen bármit. Persze variációk és egyedi szerződések elképzelhetők a szolgáltatóknál, sok üzleti felhasználónál nem is tudom, hogyan működhet ez.
Azért ez nem egészen így van.... éppen nem régen értekeztem valamelyik AI-val ilyesmiről. Szóval elvben, ha az AI felcsipeget valami ismeretet tőlem az csak a velem való kapcsolatban marad meg. Más felhasználónál nem jelenik meg. Vagyis a betanult modell nem bövíti ismereteit a tőlem származó információval. A modell csak azt tudja, ami bele került illetve azt, amit aktuálisan talál mellé a neten. (ezért is látni, hogy a válaszkor a neten is keresgél infót. Vagyis hiába tud meg tőlem a világ legnagyobb tudást Mondjuk megvilásodom és rájövök a relativitás elmélet felturbózásra..... ,megosztom az AI-vak. hát ez a tudás nem fog átmenni adott modellben egy másik felhasználóhoz. Aztán, hogy a következő modell milyen infokon és adatokon tanul be azt nem tudom.