A Meta legújabb lépése mindenkit meglepett, mert ezek szerint véget ért az MI-verseny

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

N3XUS6 írta (#2):
Szerintem az AGI-től (általános mesterséges intelligencia) pont ugyan olyan messze vagunk, mint 3 éve, amikor kb berobbant az AI (elsősorban az LLM alapú AI) a köztudatba. Szal kb ugyan oda jutunk majd, mint az önvezető autókkal, végül mégsem veszi el ez sem az ember munkáját, nem lesz képes helyettesíteni.

Másrészt az AI szolgáltatók már most elég jelentős funkciókkal bírnak akár a világgazdaság működésében is, ezért akár egy gazdasági válsággal is fenyegetne, ha belátva a kitűzött technhnológiák elérhetetlenségét végül kilépnének.

Véleményem szerint azt kell tudatosítani, hogy az AI kifejezésben az A valójában nem az Artificalt jelenit, hanem az Augmented vagy Assisted kifejezést! Az AI jelenlegi formában a gép oldaláról továbbra is igényli az emberi beavatkozást, asszisztenciát, egyrészt feladat támasztás és az eredmények elbíráslása oldaláról is. Ugyanakkor a felhasználónak a képességei támogatását, fokozását jelentheti, és szerencsére nem pedig a felhasználó kiváltását, még ha a hatékonyság növelés okán néhány vállalatnál nagyszámú kirúgással is próbálkoznak.

Mesterségesnek mesterséges, szóval szerintem nem azzal van a gond. Inkább azt kellene tudatosítani, hogy az intelligencia nem azonos a tudattal. Egy AI modell lehet nagyon intelligens (jó problémamegoldó) tudatosság nélkül is, miközben egy nagyon buta ember is rendelkezik tudattal.

Mint már többször leírtam, az AGI-hez szerintem tudatosság, a tudatossághoz pedig a betanított adatok megértése és önreflexiós képesség szükséges. Utóbbiak kialakulásához pedig egyszerűen nem jó a jelenlegi fejlesztési irány. Pusztán a felskálázásból nem lesz tudat, akármeddig próbálkoznak.

Szerintem az AGI-től (általános mesterséges intelligencia) pont ugyan olyan messze vagunk, mint 3 éve, amikor kb berobbant az AI (elsősorban az LLM alapú AI) a köztudatba. Szal kb ugyan oda jutunk majd, mint az önvezető autókkal, végül mégsem veszi el ez sem az ember munkáját, nem lesz képes helyettesíteni.

Másrészt az AI szolgáltatók már most elég jelentős funkciókkal bírnak akár a világgazdaság működésében is, ezért akár egy gazdasági válsággal is fenyegetne, ha belátva a kitűzött technhnológiák elérhetetlenségét végül kilépnének.

Véleményem szerint azt kell tudatosítani, hogy az AI kifejezésben az A valójában nem az Artificalt jelenit, hanem az Augmented vagy Assisted kifejezést! Az AI jelenlegi formában a gép oldaláról továbbra is igényli az emberi beavatkozást, asszisztenciát, egyrészt feladat támasztás és az eredmények elbíráslása oldaláról is. Ugyanakkor a felhasználónak a képességei támogatását, fokozását jelentheti, és szerencsére nem pedig a felhasználó kiváltását, még ha a hatékonyság növelés okán néhány vállalatnál nagyszámú kirúgással is próbálkoznak.

CS.N.T.K.K.!!! NI!:D

Tisztul a piac. Kezd látszódni, hogy melyik lesz az a 2-3 szolgáltató, akiknek a termékét tömegesen használják. A többiek pedig elkezdtek gondolkodni rajta, hogy minek öntsenek bele annyi pénzt a saját MI-be, ha már lényegében esélytelennek tűnik utolérni a piacvezetőket? Nemrég Musk is elismerte, hogy kidobott pénz volt eddig, amit MI-re költöttek, mert sehol sincs a részesedésük a piacvezetőkhöz képest. Ezért nulláról kell újragondolniuk az egészet.