A szoftverfejlesztői állások eltűnése jelentősen el van túlozva

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Korrekt, ezek még mindig csak pillanatnyi jóslatok. Kicsi a jelentőségük, mert senki sem látja, hová fejlődik az AI, mi lesz gazdaságos vele és mi nem, valamint hogy hol vannak nagyobb akadályok, amikbe beleütközik a terjedése. Jobb híján egy-egy autentikusabbnak tűnő véleménybe kapaszkodunk bele és annak mentén álmodozunk. Persze egyfolytában tanulom, amit lehet.

Másfelől nemcsak az állások száma fontos, nemcsak az változhat. Nekem úgy tűnik, hogy a kódgeneráltatáshoz, ami felé tartunk, nem szükségesek olyan képességek és kitartás, fél életnyi tanulás a hatékonysághoz és minőséghez, mint a kódíráshoz egy komolyabb mérnök esetében. Bonyolult lesz a szoftverek létrehozása, de csak mint egy szerteágazó irodai munka, ami egyes munkatársaknak tetszeni fog, hiszen mégiscsak hatékonyságnövelésről van szó, na meg irányítani lehet és/vagy szövegelni, : -) másoknak meg egy kicsit sem. Nem ez az első ilyen jellegű forradalom. Én az utóbbiak közé tartozom: lehet, hogy a kódírás nagy részét már létező kódok újraírása tette ki, de a "maradék"... azért érdemes volt dolgozni.

Mennyien fognak a jövőben ilyen munkát végezni? Nyilván lesznek programozók, egyes emberi képességekre szükség lesz még, ezt lehet hirdetni és áltatni vele a közönséget, csak hát egészen más mértékben. Szerintem ez egy kevés kivételt jelent majd, akik csakis a valamilyen téren legképzettebbekből kerülhetnek ki; kb. professzori szinttől felfelé, erős matematikai vagy valamilyen más tudományos háttérrel. De lehet, hogy a manuális hibakeresés azért megmarad, aminek lehet presztízse, hiszen ahhoz programozói életút kell, csak abból is alig kell majd néhány egy-egy fejlesztőcégnél. Jó magányos pálya lesz... Mindebből pedig az következik, hogy a szakmának egy bizonyos módon mégiscsak vége, mint a botnak: nagyon megnő a konkurencia, az átlag munkaerő számára jelentősen csökkennek a fizetések, ahogy a munka érdekessége is - textilipar, hehe, milyen megnyugtató analógia.
Narxis
"A mesterséges intelligencia gyorsítja a munkát, de attól még nagy szükség van tapasztalt programozókra."

De honnan jönnek a tapasztalt programozók? Szerintem senki nem állította, hogy megszűnik a szoftverfejlesztés mint szakma, az MI megjelenése leginkább a pályakezdők dolgát nehezítette meg.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.