12
  • t_robert
    95% a nem 3D film? Inkább 99,5%........ :) simán 30-50%.kal drágább 3D-ben forgatni, mint hagyományosan...
  • t_robert
    Mert kényelmetlen volt otthon piros-zöld szeművegben TV-t nézni..., mint a moziban... :) Arról nem is szólva, hogy a 3D felvétel lényegesen drágább. Hiszen alapból két egymáshoz képest valamennyit eltolt kamera képe kell hozzá. Az egy dolog, hogy egy szuper film 100 millió dolláros produkciónál néha bevállalnak extra kötséget a 3D miatt. És elkészül a 3D és a sima verzió is. Avatar és hasonló filmeknél. De hogy hétköznapi dolog legyen minden felvételnél már nem fér bele a költségekbe. Amúgy mostanában eleve mintha kevesebb 3D film tünne fel a mozikban, mint korábban. Szóval a 3D TV-hez taretalom is kéne a tecnológia nehézségei és kényelmetlenségeihez.
  • t_robert
    arról nem is szólva, hogy sok gépben van dedikált grafikai kártya, ami egy sokkal erősebb MI hardver, mint amit a nyomorult CPU-ba igyeketnek bele préselni. úgye TOPS-ban mérik az AI számítási teljesítményét. nagyjából a 42-50 TOPS ami elvárt szint CPU-ban- Ehhez képest már egy RTX 3050 grafikai kártya úgy 70-et tud. egy RTX 3060-as már 100 TOPS körüli értéket produkál. egy rtx 5090 megy 2000 TOPS, de egy rtx 4090 is 512 TOPS. A dedikált GPU-nál sokszoros AI teljesítmény van. Minnél fejlettebb a kártya, annál nagyobb tudású...
  • t_robert
    Amúgy se igazán sikerült eddig rájönnöm mi a francnak nekem AI PC.....
  • kvp
    "Szerintem az emberek primitívsége és igénytelensége aminek a 3D áldozatul esett."

Tul draga a valodi, szemuveg nelkul barmilyen szogbol nezheto 3D. A tobbi technologia pedig aktiv vagy passziv szemuveget es egyeb problemas periferiakat igenyel. Ez a szektor atment a 3D sisasok (szemuvegek) piacara, ugyanis ott legalabb a felhasznalo fejehez kepest mindig fixen van a kijelzo, ami sokkal olcsobba es jobb minoseguve teszi a 3D-s megjelenitest. Viszont piaci igeny tovabbra sincs ra, mert a kijelzok nagyok, nehezek es dragak. Ha lesz olyan 3D tv, ami szeles betekintesi szogben kepes szemuvegek nelkul mukodni, akkor lesz piaca. Vagy ha lesz olyan 3D szemuveg ami egy napszemuveg sulya, merete es ara, akkor az is nepszerubb lesz.

"Még raspberry pi-hez is jelent meg 8 gigás AI gyorsító modul - 40 ezer felett van. Nem tudom, hogy létezik-e három alkalmazás a bolygón, amikor ennek értelme van...."

Jo alkalmazas pl. a drokokra es egyeb robotokra szerelt helyi MI chip, aminek pl. olyan feladatokat lehet adni, mint 3D melysegi terkep eloallitas vagy kozlekedesi tabla (es egyeb, pl. katonai azonositojel) felismeres. Ezekhez nem nagy nyelvi modellek kellenek, hanem CNND matrix futtatas. Kis memoriaigeny, egyszeru logika, de nagy ALU szam kell hozza. A tipikus LLM gyorsito fixpontos vektoros CPU tombok nagyon jok CNND futtasra is es minel tobb mag van bennuk annal jobb. (tobb ezer vagy tobb tizezer buta fixpontos mag egyetlen kozponti vektoros decode/dispatch logikaval lenne az idealis) Ezek tudnak futtatni kis nyelvi modelleket is, de a fo felhasznalasuk a kepfelismeres, a voxel map illesztes es pl. az utvonalkereses lenne.

"Remélhetőleg ez már az első repedés az AI buborékon."

Lehet, de az is lehet, hogy egy szelesebb mozgas a lokalis terminalok es a felhos szeverek fele. Amikor mar az asztali pc is csak egy remote desktop terminal lesz es mondjuk havi altalanydijas vagy percdijas modon bereljuk a sajat desktop-unkat a felhoszolgaltatotol es mar csak a kimeno videojelet streameljuk le a lokalis terminalra. Ugyanis ha nem lesz megfizetheto ram, akkor elobb utobb mar desktop pc-t sem eri meg gyartani. (es a cegeknek is teljesen mindegy, hogy lokalis vagy felhos az irodai desktop allomanyuk) Csak az olcso hardverek miatt terjedt el a pc es az offline okostelefon a felhos, buta terminalok helyett.
  • Supra-III
    Remélhetőleg ez már az első repedés az AI buborékon. Ideje lenne már hogy kipukkadjon, és végre azzal foglalkozzunk, hogy miként fogja ez megváltoztatni a világot, amiben élünk.
  • Supra-III
    Hát, pedig szerintem pedig így van.
    Most tesztelünk egy nvidia L4-et: és hát az a helyzet, hogy a legnagyobb modell ami befér a 24 giga ramba, egyben a legkisebb ami képes normális sebességgel hasznos választ adni.
    Lehetnek persze tematikus, kisebb modellek, de ki a franc fog kifizetni 100 ezer forintokat ezért?
    Még raspberry pi-hez is jelent meg 8 gigás AI gyorsító modul - 40 ezer felett van. Nem tudom, hogy létezik-e három alkalmazás a bolygón, amikor ennek értelme van....
  • Supra-III
    Pl. én.
    Visszasírom a DX9-es játékokat, amelyeket a 3D monitoron játszottam. A mikor kinyrták a TRIDEF-et, kb akkor abba is hagytam, annyira gagyi volt 2D-ben.
    És 3D tévém is van - igaz minek, egyetlen filmet nem tudtam letölteni, amin összeállt volna a 3D. Igaz, a filmek 95%-a nem is 3D-s.
    Szerintem az emberek primitívsége és igénytelensége aminek a 3D áldozatul esett.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    >A felhasználók többségének semmi szüksége helyben futtatott MI-re.

Szerintem ez nem feltétlen igaz, csak hát senki sem fog fizetni 5090-ért, hogy legyen értelme a dolognak, ilyet pedig nem tesznek miPC laptopba.

Mondjuk szerintem MS nem fogja feladni, hogy az adataitok kielemzését a ti villanyszámlátokon tegye meg. :-)
  • _svd_
    3D tévékre ki emlékezik?
    Jött "győzött" és azonnal eltűnt.
  • Balu777
    Dejavu érzés ez, amikor anno a 90-es évek végén az office-ban ott figyelt az aktív gémkapocs. Rohadtul idegesítő felesleg volt. A helyi MI kb. arra volt jó sokszor hogy megkérdezze hogy elrontsam-e helyetted, majd kérdés nélkül megtette, bosszúságot okozva.
  • Kryon
    Végre rájöttek. A felhasználók többségének semmi szüksége helyben futtatott MI-re. Akinek meg igen, azoknak a gyártók már kínálnak külön erre specializált megoldásokat, amik sokkal erősebbek egy sima MI PC-nél.