8
-
kvp #8 "Szóval szerintem még akkor is megérné ha taiwanban nem lenne konfliktus, viszont ahogy kinéz most a dolog nagyobb eséllyel lesz valami mintsem hogy nem...."
Ez akkor lesz tenyleg szivas, ha az USA es az EU vegkepp osszerugja a port, mondjuk Gronland miatt es kozben Kina elviszi Tajvant is. Akkor az EU nem ad technologiat se Kinanak se az USA-nak, az USA hadserege a meglevo utasitasok szerint a kinai megszallas elejen lerombolja a tajvani gyarakat es akkor ott all a vilag, hogy a legmodernebb technologia sehol nem letezik. Kinanak maradna a sajat hazi barkacs megoldasa, de az USA es az EU modern gyartosorok nelkul maradna. Az USA nem kapna EU-s technologiat, mig az EU-nak nincs penze gyarat epiteni. Kina meg rohogne es onnantol mindent ok gyartanank, azaz csak a BRICS allamok fenenek hozza a modern technologiahoz. Ezert nyomatjak az amerikaiak, hogy minel hamarabb legyen meg az uj gyar az USA-ban, de ott meg a sajat allami hivatalnokaik szabotaljak el a gyarat (lasd ICE akcio az epulo TSMC gyar ellen). Akarhogy nezem, ha nem szedi ossze magat az USA es az EU es uzengetes helyett nem fognak ossze, akkor Kina fog nyerni a gazdasagi versenyben. Nem ugy, hogy o lesz a legjobb, hanem egyszeruen ugy, hogy a vegen csak o marad versenyben. -
Igen de amikor buborékról beszélünk szerintem különböztessük meg pl a tulipán válságot meg a dotcom lufit. Lehet aki olvassa nem tesz különbséget meg sokan elég negatívan állnak a dologhoz, de az AI lufi egyértelműen a dotcomhoz hasonlít, nem fog eltűnni, lesznek milliárdos cégek sőt... Csak persze a sok túlértékelt szar majd előbb utóbb lefolyik a lefolyón.
A saját chipgyárnál minden lófasz kifogást felhoztak, jaj nincs szakember stb. Nevetséges az egész, mintha nem 3 hónap kérdése lenne kiképezni valaki nem teljesen hülyét :D Meg elgondolkodtam azon is, hogy ASML persze elő tudja állítani a gépsort de nyilván nem tudná futtatni hagyjuk már :D Olyasmivel etetnek minket, hogy hihetetlen. Egyébként nem tudtam hogy az ASML honnan jött fel, pont a múlt héten néztem egy dokufilmet és végre megértettem. Japán tudós ötlete volt elvileg ez a technológiai előrelépés, kiröhögték, amerikában pár cég összedobott annyit, hogy egy prototípusban bemutatták mégis lehetséges, csak gyártósori géptől messze voltak még ezzel, ki is fogyott a pénz. Csak európában főleg Phillips és az ázsiai cégek türelme által (amúgy jó párszor majdnem bukott ez is) 13 év alatt megcsinálták a lehetetlennek tartott gépet... Szóval így jött ez az előny európába. Nem úgy hogy bele se kezdtünk meg jaj holnapra nem éri meg úgy se, meg hasonló szarságok. Értem hogy nem lehet mindenre pénzt égetni évtizedekig, de az igazi technológiai előny abból lesz, a rövidtávú kufárkodást bárki tudja csinálni. Szóval szerintem még akkor is megérné ha taiwanban nem lenne konfliktus, viszont ahogy kinéz most a dolog nagyobb eséllyel lesz valami mintsem hogy nem.... -
kvp #6 A cikkben emlitett aiDAPTIV az gyakorlatilag SSD-re optimalizalt memoria swap-peles, tehat ilyenkor a sima memoriahasznalat is durvan koptatja az SSD-t, folyamatosan ujra es ujra irva azt. Valoban alkalmas a ram igeny es kozben a hattertar elettartalmanak meredek csokkentesere.
Az MI buborek most okozott egy RAM buborekot is es nem csak raktarkeszlet alapu nyereszkedessel, hanem a gyarak konkretan lealltak bizonyos tipusu felhasznaloi (PC-s) RAM-ok gyartasaval es ugyanazokbol a chip-ekbol inkabb szerverekbe valot gyartanak.
"Nagyon kéne európai, ausztrál stb chippgyár is."
Rovidtavon nem eri meg. Persze hosszutavon vagy barmilyen tajvani fegyveres konfliktus eseten meg megall a nyugati vilag fel even belul.
Ugyanilyen ok, hogy nyugatrol azert nem epitenek olajvezeteket Magyarorszagra mert nem eri meg a zoldatallas elott arra a rovid idore. De kozben meg ha identol (a valasztas utantol) nem veszunk orosz olajat, akkor itt a sikeres zoldatallasig (amig meg 10-20 ev) nem lesz olaj, amitol bedol a muanyag ipar (amire az autogyartok tamaszkodnak) es a mutragya ipar (amire meg a mezogazdasag). A nyugati valasz az, hogy ezt az aldozatot hozzuk meg az EU es az Oroszorszag elleni harc erdekeben. (finomitott benzint es gazolajat pedig vegyunk keszen, arra mar epitik is az uj csoveket)
"Egy másik megközelítést képvisel a Ventiva, amely egy teljesen új, ventilátor nélküli hűtési technológiát fejlesztett ki. A cég vezérigazgatója, Carl Schlachte szerint a hűtőmotorjuk ionizált levegő segítségével, hangtalanul mozgatja a levegőt."
Ez azert jo, mert elektrosztatikus toltottseget okoz a kornyezetben es kozben ozont is eloallit. A statikus kisulesek nem hasznalnak a kornyezetben levo mas elektronikaknak, az ozon pedig mergezo az elolenyekre, igy a bakteriumok mellett az emberekre is. Ez mar kb. olyan mint a radioaktiv fogkrem otlete volt anno. -
Igen és mennyire valószínű hogy pont olyan kiteket tesznek a szerverekbe? Legnagyobb kitek, meg esetleg egyel alatta fogynak, ok értem hogy a gép ami gyártja az kb ugyanazt az egységet gyártja csak attól függően mennyit tesznek egy lapra. Viszont az is igaz hogy a raktárban lévőket nem kéne befolyásolja, ha a piac nem lenne kapzsi, de oké logikájában benne ez a működés, viszont egyértelmű a piaci manipuláció volt az árvíz, aztán a crypto, meg mindig valamire 2 évente rá tudják fogni az abnormális árakat és a cryptonál is bebizonyosodott hogy ASIIC minereket vettek a nagy cégek a kártyák meg halmokban álltak a raktárakban csak nem adták oda olcsón.... Megszoktatnak az emberekkel egy magas árszintet aztán 10-20% ot engednek azt mindenki szalad hogy de olcsó :(
Nagyon kéne európai, ausztrál stb chippgyár is. -
Elég durva, hogy kb. az a memória kit, amit tavaly augusztusban vettem, az most nagyjából 3x annyiba kerül. Ráadásul ami most 3x annyiba kerül, az DDR4-es verzió (azért csak kb. az a kit), nem találtam DDR5-öst, amilyet vettem. :D Remélem, nem most fog bedögleni valamelyik gépem. :D -
Gabbbbbbbbbbbb #3 Nekem tippelnem kéne, akkor szerintem átlagemberek számára Google monopólium lesz, kivéve ha valaki hirtelen váratlan előnyre tesz szert egy transzformerekhez hasonló felfedezéssel. ChatGPT / OpenAI elég nagy bajban van, ezt a piros riadós cikkek nélkül is lehet érezni.
>Az MI-PC pedig szerintem zsákutca. Sohasem lesz rá tömeges igény, mert a helyben futtatható modellek teljesítménye meg sem közelíti a felhőben lévőkét.
Ezzel nem teljesen értek egyet. Jelenlegi formájában CPU tokba integrált "AI" chipek alkalmatlanok komolyabb feladatokra, viszont csak egy 4090-en már hasznos modellt lehet futtatni, ha sikerülne tovább optimalizálni, mondjuk tízszerésére növelve a "hatásfokot", akkor olyan tíz év alatt el lehetne jutni egy olyan szintre, ahol az akkori megfizethető AI PC már tud valamit a CPU tokban is, egy középszintű GPU-val pedig mehetne a kódolás, vagy a rajzoltatás. (vagy Windows 14 rendkívül kifinomultan kielemezhetné az ellopott adataidat a te saját gépeden beküldés előtt)
Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2026.01.09. 07:27:06 -
Kryon #2 Arra hiába várnak, hogy az AI bedőljön, sőt, szerintem ez még csak a kezdet. Inkább arra tippelnék, hogy ahogy az IT-ban lenni szokott, majd itt is a 2-3 legerősebb szereplő marad talpon, és a kisebbek kiesnek.
Az MI-PC pedig szerintem zsákutca. Sohasem lesz rá tömeges igény, mert a helyben futtatható modellek teljesítménye meg sem közelíti a felhőben lévőkét.
Legfeljebb abban lehet bízni, hogy fejlődik a technológia, és majd kitalálnak valamit, hogy kevesebb erőforrást igényeljen.
Utoljára szerkesztette: Kryon, 2026.01.08. 20:27:40 -
ZenMillitia #1 Bedol az AI :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD