9
  • manypet
    +1
  • csulok0000 #8
    Itt azért több dolog is össze játszik, csak sajnos ezeket szeretik kihagyni a képletből:
    1. Gyanús, hogy az említett emberek messze nem ütik meg a mércét az önéletrajzuk alapján(el kell adnod magad)
    2. A kezdőknek mindig szívás volt az elhelyezkedés, 1-2 év gyakorlat után szó szerint nagyságrendekkel emelkedik az esélyed.
    3. A covid miatti homeoffice olyan szinten pörgette fel a szoftverek iránti igényt, hogy a cégek tonna számra vették fel a fejlesztőket, minimális előszűrés mellet.
    4. Amikor lecsenget a covid és a cégek elkezdték visszahívni a dolgozókat az irodába, akkor már a szoftverek tovább fejlesztési igénye is egy picit megcsappant, vagyis kevesebb munkára, kevesebb fejlesztő is elég.
    5. Paradox módon, valóban az "AI" veszi el a fejlesztők munkáját, de nem úgy ahogy gondolnánk: egyszerűen csak minden cég most az AI-ba önti a pénzt. Azt a pénzt amiből eddig a fejlesztéseket finanszírozták. De mivel ezek a pénzek óriási mennyiségben csoportosultak át, így nagyon sok projekt stagnál, vagy le is állt. Így megint kevesebb lett a fejlesztés, vagyis még kevesebb fejlesztőre van szükség.

Viszont előbb vagy utóbb ki fog pukkanni az AI lufi is, amikor majd ráébrednek a befektetők, hogy ez bizony nem tudja megtermelni azt a sok pénzt amit beleölnek, legalább is a jelenlegi formában semmikép. Na akkor lesz majd az, hogy a világmegváltónak gondolt (jelenlegi) AI visszavedlik azzá ami, egy univerzális, kissé buta asszisztenssé és hirtelen megint lesz kereslet a fejlesztők iránt.
  • militavia
    Egész egyszerűen eszement, hogy mennyire hájpolják az LLM-et, amikor lényegében kb. igénytelen emberek igénytelen szintjét és elvárásait tudja kielégíteni a legtöbb területen.

Ahol én használhatónak tartom, ott is rohadt erős supervisor kell neki. A fordításnál a gépelési idő nagy részét megspórolja és a végeredmény pusztán tényközlésre jó, ha eleve "HUNGLISH" szerkezetben írom meg amit fordítani akarok. De ez is olyan, hogy kurvára nem váltja le a nyelvtudást és nem kapsz szép és kreatív és változatos szöveget. Azt neked kell beletenni.

Ezek után, ha a fordításban is ilyen, ami tényleg prediktív, hiszen az emberi beszéden és stílusok alapul, akkor el tudom képzelni mekkora fos lehet programozásban...

Én szivattyú teljesítmény számításra poénból használni akartam, első próbálkozásra három szám összeszorzása sem ment neki.

Használtam már AI generált képet, hát az is olyan lett, ami. Éppen csak vállalható index kép, de kurvára nem azt kaptam, amit kértem tőle...

Az, hogy mennyi csak az odahányt random szemét... Elsőre is látni...

Hiába lehet minta képet adni neki, szart sem ér. Beteszed pl. a CF-105-ről egy szép, nagy tisztán látható képet, hogy másolja le. És mindenféle faszságot rajzol.
    Egy a sok közül, csak ilyen vackokat tudott rajzolni, semmi mást. Ja, és a stílusát is összevissza, kurvára nem azt, amit kértem.

Kép

Egy a sok közül. Aki erre az izére valódi munkát akart bízni, az meg is érdemli. Jelenleg egy rakás áramért cserébe digitális szemetet gyárt az "AI" ipari mennyiségben.

Félelmetes, hogy vannak olyan "mágángerek", akik erre teszik fel a jövőt meg a futó projektek kimenetét. Ezeket "mágángerek"-t kéne páros lábbal kibaszni.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2025.08.13. 21:32:08
  • Narxis
    Az komoly.
  • Narxis
    Majd kiderül, legfeljebb akkor szépen-lassan visszavesznek mindenkit aztán néhány múlva újra kapkodnak majd a juniorokért is.
  • Borg18754
    Azt fogja utoljárra. Nálunk kötelező AI agentet használni fejlesztésnél. A cég az összes prémium modellre előfizetett. Az esetek <5%-ban tud elkápráztatni, a maradék ~95%-ban meg egy ütődött gyakornok szintjét sem képes hozni. Évek óta az folyik a csapból is hogy az AI fénysebességgel fejlődik, és elveszi a fejlesztők munkáját. Ezzel szemben a valóság az hogy 5 éve sem volt alkalmas egy gyakornok leváltására, ...és ma sem.

Faék egyszerű unit tesztek írására sem alkalmas a legtöbb esetben. 7/10 alkalommal szemét az amit generál, a maradék 3 esetben töbsszöri nekifutásra, prompt engineering után is legfejlebb 80%-os a teszt és nekem kell megcsinálnom. Amennyi időt megspórolna, annyi időt kell töltenem prompt engineering-el....
    Utoljára szerkesztette: Borg18754, 2025.08.13. 19:35:40
  • Kryon
    Abból azért még cifra dolgok lehetnek, ha sok okos, csalódott és dühös informatikus szorul ki a munkaerőpiacról. Jobb esetben a kényszer felpörgetheti az innovációt és konkurenciát teremthetnek a jelenlegi techcégeknek, rosszabb esetben pedig komoly pusztítást végezhetnek, ha csak egy részüket is felszívja az online alvilág...

Kicsit olyan ez most, mint amikor a SZU. szétesése után szélnek eresztették az atom és rakétatudósokat.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2025.08.13. 17:10:56
  • dyra
    Elég durva, hogy az AI első körben az informatikát csinálja ki. De hát na kb ebben a szakmában minden is automatizálható.
  • t_robert
    Azért ez baromira durva 5762 állás pályázatból 13-szor hívták be személyes interjúra. biztos nem volt beleírva a pályázatba, hogy pedofil sorozatgyilkos? :) Azt nem állítom, hogy nem utasítottak el jó párszor életemben állás jelentkezésről(már ahol vették a fáradságot és reagáltak) de ekkora kudarc sorozatot még véletlenül se produkáltam. :) Azt nem állítom, hogy nem hazudok sokat egy álláspályázatban... :) ha irnak 10 féle dolgot, amihez szerintük érteni kell az álláshoz, akkor mondjuk értek 2 féléhez, tudom 4-ről, hogy mi a franc 4-ről meg azt se tudom eszik vagy isszák. :)