7
-
YaniMan #7 Teljesen valid pontok, és kösz az infót. Persze én is utánanéztem még mielőtt írtam, és nekem az derült ki, hogy a RISC-V Android még nagyon gyerekcipőben jár. Persze, elméletileg mehetne, és mennie kéne simán, de mégiscsak nem olyan egyszerű. Pl. a RISC-V procigyártóknak kellene BSP-t gyártani Androidra. Az azért meló, tehát idő, tehát pénz. Mondjuk pont érdekük is lenne, de egyelőre nem azt látom, hogy csinálnák. Aztán egy telefonban pl. nem csak a CPU van a plasztikban, hanem mondjuk GPU is, amit vagy ugyanúgy licenszelni kell, vagy valami ingyenes akármit odapászítani, ami máris egy negatív pont lesz a vevőknél. A RISC-V még éppenhogycsak (értsd: pár éve) kikerült a hobby szektorból, és indult el a nagyobb üzleti élet felé. A nagyobb OEM-ek még csak kezdik kóstolgatni, és az első termékek valószínűleg hamvaikba hullanak. Én azért hiszek benne mégis, mert új, tehát modern, és a pénzügyi jóságok mellett is tartalmaz(hat; nem néztem utána) olyan újításokat, amik növelik a teljesítményt. Tudja tosz, nekem is hullámzik a mikor mit érzés. Szeretném, hogy kitakarodjon a pénzhajhász üzletember, és teret nyerjen a nyílt, modern újság, de rengeteg akadályt kell még megugrania, mire közelébe juthat egy előzésnek. -
kvp #6 "Hiába építesz RISC-V procit a telefonodba, ha az Android nem igazán futkorászik rajta."
A linux tamogatja a RISC-V processzorokat. Az android pedig egy google fele linux disztibucio a google altal nyilt forraskoduva tett sajat grafikus kornyezetevel. Minden felhasznaloi program pedig egy virtualis gepen fut, aminek az utasitasait betolteskor forditja le a rendszer az adott celplatform gepi kodjara. Csak a nativ kodot tartalmazo, tipikusan jatek app.-okat kell kiegesziteni a meglevo ARM, x86 es MIPS tamogatas melle. (gcc-vel le kell forditani a nativ kodot RISC-V-re is)
https://github.com/riscv-android-src
A kinai allam pedig a RISC-V-t (es meg par hasonlo nyilt architekturat) jelolt ki mint tamogatott platformot az osszes kinai fejlesztesu termek szamara mint az asztali, mind a mobil szegmensben, a MIC2025-os program kereteben.
https://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_China_2025
Az x86 mar eppen csomagol, az ARM pedig felkeszul...
"Csak a Qualcomm meg nem akar kétszer fizetni ugyanazért"
Ertelemszeruen a dragabb licneszet kellene tovabb vinni, bar sejthetoen az ARM azt szeretne, ha a licenszelt magokert a mag licensz-eket fizetnek, az utasitaskeszletet alapu sajat fejlesztesekert meg az utasitas licenszet. Ezt lehetne akar gyartott darabszam szerint megosztva a ket eltero tipusu termekcsoport alapjan. -
Vanek úr #5 Csak a Qualcomm meg nem akar kétszer fizetni ugyanazért - vagy másképpen nézve 2X árat fizetni azért, amiért X szerepel a szerződésében. Vagyis mégsem oldható meg könnyen. :) -
YaniMan #4 Az azért baj, hogy a HW gyártás csak az első lépcső. Hiába építesz RISC-V procit a telefonodba, ha az Android nem igazán futkorászik rajta. Persze én is ezt az irányt szeretném látni, de még nagyon messze érzem azt, hogy a RISC-V riválisa lehet az ARM-nek (kizárólag üzleti szempontból). Ne legyen igazam! -
Sequoyah #3 "az Arm kevesebb pénzt kap a partnerségből, mint korábban"
Szoval a helyzet konnyeden megoldhato azzal, ha kifizetik azt amit korabban kapott. -
#2 Majd megegyeznek,és talán lesz róla hír. -
kvp #1 Ebbol egyreszt lesz egy jogi kor, hogy miben is szegte meg melyik ceg az ARM licensz felteteleit. Aztan lesz egy masik kor, amikor az osszes hasonlo cipoben jaro ceg atall inkabb egy nyilt platformra, pl. a RISCV-re. A kinaiak joreszt mar megtettek, mivel toluk amerikai nyomasra mar korabban megvontak az ARM licenszet. Mar a raspberry pico 2-esben is RISCV magok vannak es a jovoben egyre tobb nyugati gyarti is at fog allni a licensz mentes architekturakra. Itt az ideje, hogy az ARM-nal is kitalaljak, hogyan lehet versenyezni az ingyenessel... (a valasz ugy hogy ha olcsobb nem tud lenni, akkor legyen jobb vagy legalabbis a vevok gondoljak rola azt, lasd ios vs android)