21
  • mortep
    #21
    Pontosan, ezt ennél jobban nem is lehet megfogalmazni
  • Tetsuo
    #20
    Én ezt használom (W11-et), de eddig a legszarabb OS, amit valaha használtam. Vissza nem akarok már lépni.
  • frensys23
    #19
    Háromszor adtam esélyt ennek a hulladék 11-nek, de mindig visszatettem a 10-et, és marad is ameddig csak lehet.
  • Tetsuo
    #18
    A gazdaságnak az eszetlen fogyasztás tesz jót, de az emberiségnek nem.
  • mortep
    #17
    Igen, a gazdaságnak az tesz jót ha a felhasználók cserélgetik a gépeiket (meg fizetnek is érte).

    Ha a nagy képet nézzük idővel elavulnak az eszközök, a fejlesztést meg ki kell fizetni. Ez rendben is lenne, a szemétség / aljasság / nincs az a tünde, ent vagy ember szitok ami ráillene - ott jön be a képbe amikor ezt mesterségesen idézik elő ill. gyorsítják fel a szent profitért (a környezet, a mezei júzer meg sokminden kárára)
  • Kryon
    #16
    Most cseréljenek gépet a felhasználók w11 miatt, aztán pár év múlva meg MI miatt? Aztán meg csodálkoznak a gyártók, ha mégsem cserélnek.
    Csak nézzük azt, hogy ha jól tudom, jelenleg van 1 vagy 2-féle legújabb generációs, csúcskategóriás (drága) AMD mobil proci, kb. hasonló a helyzet Intelnél is, meg van valami ARM alapú cucc Qualcomm-tól ami Copilot+, és ennyi. Szóval asztali gépbe jelenleg nem is kapható hardver MI PC-hez, és mobilban is csak csúcskategóriában. Akkor most ezt a váltást hogy is képzelik?
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2024.09.16. 18:28:52
  • repvez
    #15
    azért érdekelne, hogy mitől lett más több funkcioja az oprencernek mostanában mint régen ?
    Régen nem volt internet azt használtad amit kaptál és ha nem kaptál azt kellett használnod ami az oprendszer ajánlott vagy beépitve volt.
    Ma meg hetente frissited a drivereket . És pont emiatt nem is kellene benne lennie elöre teletömve MS féle progikkal,mert a beépitetteket szinte senki nem használja mert anynira alap, meg mindenki az elso alkalommal egy speciális csak ahhoz a folyamathoz tervezett programmal váltja ki, akkor minek bele, a réhi XP-s időkben jól jöttek , mert ahogy irtam, nem volt lehetőség ezeknek a beszerzésésre ilyen könnyen.
    Ahogy irod is a win 7 ota senki nem tudja, hogy mi változott mert csak a kinézeten pofoztak valamit, de a hibák ugyan ugy megmaradtak ahogy régen.

    Azért nem mosdatnám a MS-t, hogy nem az ö hibálya ha teleszemeteli egy program a gépet.Mert egy programot csak ugy lehet megirni ,hogy az az oprendszerhez igazitják, nem hiába van külön minden programhoz más más telepitő , linuxhoz mac-hez, a winnek van saját install és uninstall protokollja ezt kell a programkészitöknek használni, ha ez a protokol engedi, hogy nem töröljön ki olyan fájlokat ami nem az oprendszer része arra nem biztos , hogy a program készitőjének a sara.
    ÉS itt most nem a 20gb tárhely nagyságárol vagy költségéről beszélünk, hanem arról, hogy nem tudod , hogy a win7hez képest mi és miért növekedett meg több mint 20 gigára az oprendszer miközben semmi érdemleges változás a müködésében nem történt, és azzal se lenne baj, ha ez a tárhely fix maradna a telepités után, de ez olyan mint a kisgömböc, hogy csak nö és nö ,
    Az se a programozók hibája, hogy az oprendszer mindenáron a saját helyére akar mindent telepiteni, hiába adod meg , hoyg másik particiora akarsz telepiteni valamit mert mondjuk a C-n már nincs elég akkor is sipákol, hogy nem tudja feltelepiteni mert a C-n nincs elég szabad hely, miközben azért akarod máshova mert ott meg böven van, miért kell fizikailag oda másolnia fájlokat és miért nem lehet csak a szukséges fájlokat meghivni onnan ahol vanank?
  • mortep
    #14
    A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége a saját szoftverét egy nagyfrissítés keretében nem tudta volna alkalmassá tenni arra, hogy kül. processzortípusoknál másképpen ütemezze a feladatokat. Ezért szűkség volt egy új kiadásra ami persze visszafelé kompatibilis...

    Kövezz meg, de én ezt nem tudom elhinni, sőt gyanítom, hogy inkább gazdasági szempontok állnak a döntés mögött és kevésbé technikai
  • t_robert
    #13
    Azért ennek az oka az, hogy közben megjelentek a hibrid procik(vagyis az E és P magos CPU) ahhoz, hogy hatékonyan ki lehessen használni szükség volt egy fejlettebb erőforrás ütemezőre. A win 10 csak az ahogy esik úgy puffan alapon osztja ki a a magok és szálak időszeleteit a futó programoknak így csak véletlenen múlik, hogy mi kerül P magra és mi E magra. Úgy hogy két féle windows verziót kellett volna használni. Mondjuk egy WIN 10 STD(hagyományos procikhoz) WIN 10 HIB(hibrid procikhoz. Viszont a két bites felhasználók szintjét már meghaladja ez a bonyolultság, hogy neki mihez mit optimális használni. Így fogadkozás ellenére is egyszerűbb volt egy WIN 11-et kiadni. Ha új géped van használj hozzá új rendszert, ha régi akkor maradhat egyenlőre a régi rendszer. Ez egyszerűbb felfogni.
  • barret
    #12
    Xp már erősen alul támogatott sajnos... Jutubon is csak a videók egy részét játssza le. Általános felhasználásra,böngészésre pedig még mindig jó lenne. Már ha a fejlesztők is így gondolnák. Én csak akkor váltok,ha valami nem indul el már,ami számomra fontos!
    És sajnos előbb-utóbb erre a sorsra jutnak a kedvenc szoftverek is.
    Utoljára szerkesztette: barret, 2024.09.16. 11:50:08
  • zola2000
    #11
    Én azt nézem hogy tavaly 1 százalék volt a növekedés az idén 6 százalék. Az azt jelenti hogy 7 százalékkal több PCt adtak el mint két éve?

    Megjegyzem sokan csak böngésznek windows alapú gépen, azoknak meg elég a régi Windows alá egy támogatott böngésző és víruskereső persze. Ez még XPn is fut:
    https://github.com/win32ss/supermium

    (Bár nem vagyok biztos benne hogy a modern weboldalak nem akadnak XPs gépen de win7esen már jók lehetnek)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2024.09.16. 11:14:01
  • mortep
    #10
    Ők állították, hogy nem lesz több windows változat, csak frissítés és láss csodát, lett új kiadás ami kb. 5 évnél idősebb hardverrel nem hajlandó együttműködni.

    Mégis mire számítottak?

    A kérdés költői, nem várható érdemi válasz egy olyan szoftveróriástól ami nem volt képes egy normális frissítési folyamatot elkészíteni évtizedek óta.
  • militavia
    #9
    Pont ezért, mert elvben a Win7 is már lekezelt mindent is szinte. Bedugsz egy perifériát és működik. Az XP alatt még egy USB kulcs sem működött néha talán. Szóval pont a gyök2-nek volt jobb a win7. Hogy a w10 és 11 ebben minden fejlődött nem tudom. Én egyszerűen azért álltam át a 11-er, mert a 10 támogatása is megszűnik és win7-es eredeti kulcsommal ingyé meg tudtam tenni még tavaly is.

    Az oprendszernek azért lényegesen több funckciója van manapság, mint régen. Ez olyan, mintha a böngészőknél ágálnál az addonok ellen.

    A mai tárhely árak mellett meg a 20GB helyfoglalás senkit nem érdekel. Ennél sokkal több hely kell az oprendszernek.
    Az meg, hogy sok szeméttel lesz teli a gép nem is a win hibája. Sokkoló hány olyan szoftver van, ami GB méretű temp install fájd generál és aztán nem tünteti el. Ez nem a win hibája.
  • CommieSlayer
    #8
    Win7 sokkal jobb volt. Win11 tele van hibákkal, hiányosságokkal meg marha lassú.
  • repvez
    #7
    én már azt sem nagyon értem, hogy az MS miért csinál ekkora oprendszert? egy sima telepitéssel kb also hangon 20gb helyet foglal.
    DE mi az ami enynire kell bele?
    A legtöbb ember aki ért is a géphez azonnal frissiti a gyártoi hardver drivereket, akkor azok minek tartalmazza a win, ugyan igy a nyomtatókét is,még élö embert nem láttam akinek a beépitett windowsos default driverek joklettek volna hozzájuk.
    Ugyan igynem talált még a driver kereső sem egyetlen egy drivert sem azokhoz az szközökhöz ami nem müködött megfelelöen.
    DE ugyan ugy nem talált meg filokat sem sem a gépen sem a neten a beépitett kereső.

    Egy oprendszernek csak anynit kéne tudnia, hogy egy feluletet adjon a programok és hardverek integráciojához és haszználatához. minden mást ugy is letölt a felhasználo ami a kedvence vagy ami használhatobb mint a beépitett wines.
    tele van haszontalan sose használt programokkal amiket mégcsak törölni se lehet.
    Ha esetleg valamit törölni szeretnél akkor a beépitett tárhely analiziskor hiába irja ki, hogy x gb temp file van a gépen mikor megnyitod akkor meg csak a töredékét találod ott miutén törölted akkor is ugyan anyni marad mint elötte , tehát nem lesz több helyed szabadon.

    hiába az ujabbnál ujabb verziok még mindig ugyan azok a hibák és programok benne vannak mint a win95ben is volt.
    a játékokhoz is már mindenféle beviteli ezközt lehet használni, de a windows még mindig csak 4 tengelyt és 32 gombot tud kezelni alapbol, azon se tudtam változtatni a kezdetek ota.
    a file rendszer kezelése is megragadt valahol régen.
  • csicso82
    #6
    Piszok kíváncsi leszek, hogy ez a durván Windows 11 vs. Windows 10, 35:65 arány 2026 év elejére hogyan módosul, mert az elég ciki lesz az MS-nek ha mondjuk csak 50:50 vagy 60:40-re lavul csak a Windows 11 javára. Tehát még több százmillió gépen a már "hivatalosan" nem támogatott oprendszer fog futni.

    Tuti ki fognak találni valami kiskaput, ennyi gépet nem hagyhatnak xarban.
  • barret
    #5
    Win7-et használok,miért váltanék? Mi az a többlet,amit kaphatok? A nagyobb szám,mint a mobiltelefon kameráknál?
  • RJoco
    #4
    A fejlettebb országokban sem fognak kiadni pénzt hardverre csak azért, hogy elfusson rajta a w11.
    Szerintem a legtöbb felhasználónak úgy hiányzik a váltás, mint púp a hátára.
    A rendszergazdáknak meg, mint 5 púp a hátukra.
    Viszont arra jó, hogy a vállalatok ne tudjanak csak úgy frissíteni. Növelik a hardver eladást és az elektronikai hulladékot. Érdekes, hogy erre sem ugrott rá senki (környezetvédők merre vagytok?!), ahogy arra sem, hogy hazudtak és kiadtak egy újabb win verziót a w10 után.

    Az otthoni felhasználó meg megoldja okosan, ha annyira kell neki.
    YT-n van videó elég.
    Én is meg tudtam csinálni a laptopon a net és bejelentkezés nélküli első indítást. És nem azért van a laposon w11, mert annyira akartam, hanem, mert ezzel adták.
    Az asztalikon még marad a w10.
  • repvez
    #3
    ne csodálkozzanak rajta mikor saját maguk zártak ki egy csomo potenciális felhasználot abbol, hogy átáljanak a win11re. ha nem lett volna a hardveres követelmény , ami nevetséges,mert egy régebbi de erősebb gépre nem lehet rátelepiteni , de egy ujabb ,de lassabb gépre meg simán, csak azért mert nem felel meg a a kivánalmaknak és ez nem az , hogy elfut e rajta a win vagy sem, hanem olyan amit a MS határozott meg.
    Arra számitott, hogy majd rohannak az emberek és cserélik a hardvert is hozzá.Hát nagyott tévedtek, már nem abban a kategoriákba vannak az árak az alkatrészeknél amire azt mondja az ember, hogy na jo lecserélem, még akkor is ha amugy minden elmegy még rajta. Már a fejlettem orságokban is meggondolják az emberek , hogy kiadnak e ennyit egy egy PC alkatrészre nem hogy mifelénk.
  • RJoco
    #2
    Van olyan gépünk, amin még W7 fut és nincs rákötve semmi olyan hardver, ami indokolná, hogy nem cserélik le.
    Egyszerűen nem akarnak rákölteni.
    Ha bedöglik a hardver vagy olyan szoftver kerülne rá, amihez kevés a hardver, akkor kicserélik a gépet. Az új gépen meg az lesz, amivel adja a gyártó.
    Az IT-saink nem szoktak gépet összerakni. Esetleg plusz memóriát tesznek bele, ha szükséges.
    Azért az is gond, hogy az új gép esetén az office-ra új licencet kell venniük. Így nincs is rajta alapból, csak, ha a dolgozónak szüksége van rá, akkor telepítik.
  • Tetsuo
    #1
    Dehát az sg-olvasók pont arra számítottak, hogy nagyon lassú lesz (a Win11-re átállás) - nyilvánvaló okokból.