6
  • kvp
    #6
    Az USA-ban mernoki kepzesre szinte mar csak kelet azsiai (kinai) szarmazasu diakok jelentkeznek es nagyon kis mertekben feher ferfiak. Viszont oket hatranyosan diszkriminalja az amerikai gazdasagi rendszer, igy aki teheti az USA-n kivul kenytelen allast keresni, jellemzoen Kinaban.

    A mernokok tarsadalmi megbecsulesenek hianya es a kinai etnikumu valamint a feher ferfiak elleni "pozitiv diszkriminacio" gyakorlatilag kiuritette a teruletet. Ehhez kepest akarnak most a semmibol gyartasi kapacitast epiteni, amikor se mernok, se technikus, se szaktudas nincs hozza. Az alapkutatast pedig mar egy jo evtizede Tajvan es Korea viszi, tehat a tudomanyos hatter sincs meg az amerikai cegeknel. (lasd az intel sikertelenseget a gyartastechnologia fejleszteseben)
  • Kotomicuki
    #4
    Tán költeni kéne a képzésre, nem akkor amikor már rég kellene az adott szakember és tán meg is kéne fizetni a munkát (el)végzőket, nem csak élősködni rajtuk, vagy megélni belőlük.
  • gosub
    #4
    Ő az egyik benszülött aki eltartja a bevándorolt munkanélküli agysebészeket és mérnököket.
  • opinion #3
    Te melyik vagy?
  • barret
    #2
    Pedig ezrével jönnek az agysebészek,és a mérnökök!
  • RJoco
    #1
    Az oktatási rendszer nincs felkészítve ilyenre.
    Amíg a gyárak, illetve vállalatok nem látják be, hogy a megfelelő munkaerőt egyéni, célirányos képzéssel kell pótolni, addig gondban is lesznek.
    A magas iskolai végzettséggel rendelkezőket meg kell hagyni a fejlesztésben. Mert, ha oda nem kerül elég ember, akkor megállunk a fejlődésben.
    A célirányos képzés meg azért kellene, mert a suliban sok mindenről tanul az ember, általánosságban. De csak a munkahelyen fog specializálódni és csak ott tudja a megfelelő szintre fejleszteni a tudását. Akkor meg már lehetne eleve specializált embereket kitanítani. Ráadásul ez nagyban csökkentené a váltás esélyét, hacsak nincs a közelben egy konkurens gyár.

    Emellett nem ártana megfizetni sem az embereket, nameg a bér mellett megbecsülni őket ami abból is állna, hogy a megfelelő képzettség és tudás után kellene bérezni őket és nem csak a beosztás alapján.
    Sajnos ezt magamon tapasztalom, hogy technikusi végzettséggel én el tudom végezni a feladatom, amihez elvileg nem kell ilyen végzettség, viszont azon kollégák, akiknek éppen megvan a szükséges végzettségük, nem képesek elvégezni a feladatukat, ami ugyan az, mint nekem. A fizetésem meg pont annyi, mint nekik. Ha jön a főnök, hogy húúú, ez a meló nagyon fontos és sürgős, már kész kéne lennie, én meg elmegyek két hét táppénzre, az a nagyon fontos és sürgős meló pont ugyanúgy ott lesz, mikor visszamegyek. Ha annyira fontos lenne, akkor megcsináltatnák mással, ha tudnák. Szerencsére ma már van olyan a cégnél, aki meg tudja csinálni, így nem szakad minden vacak az én nyakamba. Megy az övébe. Két ember a kb. 11-ből.

    Ez a tajvani munkakultúra felettébb érdekes. Magyar munkakultúrának is beillik. Már 20 évvel ezelőtt is ment ez. Erre van kitalálva a folyamatos 4 műszak. 4 nap meló, 2 nap pihenés. Megállás csak pirosbetűs ünnepen. Az aktatologatókon kívül mindenkinek. Vagyis technikusnak, karbantartónak is.
    De mondjuk a cég anno adott 40% pótlékot minden ledolgozott napra. Ma már nem tudom mi a helyzet.