22
 • end3
  #22
  "Kína meg Oroszország milyen jó," - elég ha csak egyszerűen megfelel, - ha nem hal éhen, van tető a feje felett, kis mértékben gyarapodik generációról-generációra a családja. (Az átlagember igényei nem azok, hogy ha lehet, minél stresszesebben éljen és nap mint nap gyarapítsa azok vagyonát, akiknek már most annyi van.., és mégse tudnak értelmes dolgot kezdeni vele.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2024.07.10. 14:46:53
 • Tetsuo
  #21
  Ez még az előzőek hozadéka. Persze, hogy az emberek többsége a jólétbe, a szabadosságba menekül(ne), az elvek csak ezután jönnek. A nyugat lerabolta a világot, sőt a mai napig azt teszi, csak felléptek konkurensek, és fürdik a jólétben, akkor az egy jó világ? Aztán az egyre szűkülő valódi szabadság elkendőzése a tömegek számára egy ideig működik, majd aki kicsit gondolkodik és pláne elvek alapján tenne valamit, hamar a rendszer ellensége lesz.
  Ez a jelenség szerinted oké? 1. videó.
  Ez pedig egyetlen kiragadott a számtalanból.

  Nem azt mondtam, hogy Kína meg Oroszország milyen jó, mert azok sem jók, de az egy másik történet.
 • Kotomicuki
  #20
  ...ellentétben pl. Európával, "aki" mindenkit befogad és emiatt egyre jobb ott az élet..., onnan nem is menekül senki sem a rendszer miatt..., világos.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #19
  Nyilvan alapvetoen igazad van, Az ervelessel annyi a problema, hogy Kinaban teljesen mindegy mekkora is a jolet, amig ultranacionalista rasszista idegengyulolet van, nem megy oda senki. Politikai rendszeruk sem kis elrettento ero, allampolgarsag megszerzese is lehetetlen, hiszen ott szuletett Han kinaiak kozul sincs mindenkinek..

  Jo pelda ugyanerre Japan, oda is cs turistanak mennek az emberek..
 • Cat #18
  "Az ottaniaknak ez hosszú távon előnyöket jelent."
  Ostobaság. Az emberek nem Oroszországba és Kínába menekülnek, hanem Európába és az Egyesült Államokba. Kínaiak tizezrei menekülnek át a mexikói határon, Kanada és Ausztrália pedig annyira tele van kínaiakkal, hogy már törvényeket hoznak ellenük.

  A fordított irány pedig nem létezik, a már Kínában élő külföldiek is inkább elhagyják az országot.
  https://asia.nikkei.com/Spotlight/The-Big-Story/Why-so-many-middle-class-Chinese-migrants-take-risky-illegal-route-to-U.S
 • kvp
  #17
  "Köszi, érdekes. De ezt ugye teljesen más technológiával gyártják, mint a microchipeket, meg nem releváns, csak furcsaság."

  Valojaban ugyan ugy keszulnek mint a microchipek, csak picit nagyobbak a tranzisztorok es 3 mikron helyett 1000-4000 mikronos kapcsolo reteggel. Van amikor egy ostyabol csak egy alkatresz lesz. Igazabol az elso tranzisztoros szamitogepek is ilyen technologiaval keszultek az 50-es evek vegen. Viszont az ilyen teljesitmeny alkatreszekre van nagy igeny mostanaban. (elektromos jarmuvekhez, napelemekhez, energiatarolashoz, stb.)

  Ezen kivul a mikrovezerlokhoz a 80-as, 90-es vegenek technologiaja kell es ebbol kell sokat gyartani olcson. Nincs benne nagy penz, de nagyon nagy mennyisegben szuksegesek. A profit kovetese miatt a nyugati cegek joreszt lealltak ezekkel a termekekkel, igy az ezekhez szukseges gyarak is megszuntek, gyakorlatilag az atmel felvasarlasa utan a microchip, az st es a texas instruments maradt mint nagy nyugati gyartok. Ebbol ketto amerikai gyarto es mindharom kinai nyersanyagokra tamaszkodik. Minden mas ceg azsiai es javareszt kinai. A jarvany ota szinte csak a kinai termekek erhetoek el raktarrol, minden mas tobb eves elorendelest igenyel. Az EU-s adokra adott export korlatozasok pont a nem kinai chipgyartast fogjak korlatozni es ekkor dontest kell hoznia a nyugati cegeknek, hogy a nagy profitraju modern technologiakhoz vagy az olcso, kis profitot hozo, de szukseges "regi" chipekhez hasznaljak-e fel a maradek nyersanyagot. Ha mindkettot megprobaljak eletben tartani, akkor pedig mennyisegben lenyomja oket Kina. Egyik se jo valasztas.
 • end3
  #16
  "Az egyént elnyomó társadalomban élnek" - Én inkább úgy fogalmaznék, a nyugati, liberális, agymosott, felelősséget semmiért nem vállaló, az életét erkölcsi nullaként tengető, deviáns individualizmust elnyomó, a közösségi értékek szem előtt tartásával működő társadalomban. (Bármennyire is, a kínai egyént lesajnáló, narratívák keringenek a nyugati médiában. Az ottaniaknak ez hosszú távon előnyöket jelent.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2024.07.09. 09:15:43
 • Kotomicuki
  #15
  Inkább az "irány" az, ami figyelemre méltó: 30 éve ki, hol tartott és most hol tart...
  A nyugat lassan eléri a 30 éve volt Kína gazdasági szintjét/erejét, hiszen minden gazdasági szereplő inkább elmenekül innen, annyira jó kezekben van a zirányítása, miközben Kína, csak ez idő alatt pl. már a legalább 8., sikeres Holdmissziót hajtotta végre...
  Az egyént elnyomó társadalomban élnek..., mi is, csak a díszlet más...
  De van "örömteli" hasonlóság is a két, "különböző" rendszerben: a vezetőik mozdíthatatlanok..., igaz, odaát még nem nagyon adtak erre okot (a teljesítményükkel), ellentétben az itteniekkel...

  Lehet szidni Kínát és igen, nem teljesen önerőből jutottak el oda, ahol most tartanak, de ebben igen nagy szerepe volt a nyugatot megszállva tartók kapzsiságának - és a nyugatból hiányzó önbecsülésüknek - , ami most kamatostól visszaüt. De ennek ellenére sem látszik az eddigi, számunkra rossz "irányról" való letérés szándékának a legcsekélyebb jele sem. Csak az ingerült és hasztalan, de leginkább kontraproduktív vagdalkozás megy, mert tényleges eredményeket, a helyzetünk további rontásán kívül nem tudnak és ami a legfájóbb: nem is akarnak elérni... (a vágyálmok és a valóság nem uaz - "Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!")
 • end3
  #14
  Mint tudjuk a nagyobb csíkszélesség technológiája tartósabb megbízhatóbb chip-eket eredményez. A 2 nanométer csak arra jó, hogy 3 évenként biztosan kidobjuk majd a még tökéletesen szolgáló, a használt funkciók tekintetében is megfelelő eszközeinket.

  A Kínában gyártott cuccok emiatt 10-15 évig is elketyegnek majd. Nem beszélve arról, hogy ilyen processzorokkal a Föld-körüli pályán sem esik kétségbe a számítástechnika, ha jön egy kis napszél. (Voyager-szondák még az 50 feletti mikronos technológiával készült chip-ekkel hagyják el éppen a naprendszert. A Pioneer-szondák pedig még talán a 80 felettiekkel.. :) )
  Utoljára szerkesztette: end3, 2024.07.09. 09:07:51
 • lac coo
  #13
  30 éve hallgatom, hogy kina mindenkit megb@sz... De valahogy sose sikerul nekünk! :)
 • CommieSlayer
  #12
  "nekiálltunk"
  Nyugaton már a 90-es évek óta a haverizmus meg az állami pénzekkel megtömött kartellezés a divat. Az EU már 2000 óta recesszióban van. Az USA úgy ahogy stagnál.
  (Igazítsd ki a gazdasági növekedést a valódi inflációval és meglátod!)
 • Tetsuo
  #11
  Köszi, érdekes. De ezt ugye teljesen más technológiával gyártják, mint a microchipeket, meg nem releváns, csak furcsaság.
 • Dodo55
  #10
  "a nyugati kormányok aggódnak a hosszú távú következmények miatt, beleértve a számtalan készülékhez és autóhoz szükséges chipek esetleges túlkínálatát."
  "A "túlkínálat" veszélye okán a többi vállalat aggódni kezdett egy esetleges árháború kialakulása miatt"

  Ezt hívják versenynek, pár éve még alapvető elvárás volt a piactól, a fogyasztók kárára tett kijátszását pedig elrettentő bírságokkal, esetenként akár még cégek feldarabolásával is sújtották. Aztán jött a chiphiány és a kereslet-kínálati arányok felborulásával a szereplők elkezdték hárítani a számonkérhetőséget. Most, miután évek telnek el és ez már nem lehet elfogadható kifogás a káros árképzésre, jól értem, hogy nekiálltunk konkrétan politikailag üldözni a versenyt?
 • barret
  #9
  Le kő' Kínát atomozni :)
 • kvp
  #8
  "MIért kellett több méteres tranzisztor a 80-as években, ma meg miért kicsi (centiméteres) már az is? A hullámhossz határozta meg a méretet gondolom, de azóta más a technológia?"

  Teljesitmeny kapcsolasra hasznaljak, az 50 Hz-es es a 60 Hz-es orszagos halozat osszekapcsolasahoz, megawattokat kapcsolnak igy. Vezerelt felvezetokent a ket nagyfeszultsegu halozat kozott tudott egyszerre az egyikbol egyeniranyitani es rogton inverterkent visszataplalni a masik halozatba. Ilyen frekvencia, fazis es feszultsegvalto van a mai villanymozdonyok visszataplalasi rendszereben is. Ez a 70-es evek vegen meg a regi bjt technologiaval oriasi volt es nagyon melegedett, mara az igbjt, majd a mosfet technologia miatt osszement es mar nem is melegszik annyira. Japanban 3 ilyen atalakito allomas van az orszagos gerinchalozatban. Maga a jelenlegi technologia igazabol a 2000-es evek szintje, ezert ha ilyet akarnak gyartani, akkor nem a legmodernebb gyartosor kell hozza, a lenyeg, hogy nagy meretu, nagy aramu felvezetoket tudjanak gyartani.

  Nagyon hasonlo, csak kisebb teljesitmenyu kapcsolok kellenek az elektromos jarmuvekbe is, pl. egy railjet taurusba 6.4 MW (a japan halozati atalakitok 600 MW-osak), mig egy model 3-as Teslaba eleg 366 kW. A kis olcso mikrovezerlok mellett ez a technologia az amire Europaban is nagy kereslet lenne, marmint ha maradt volna europai kezben ilyen gyar. (az ABB svajci gyarat par eve megvettek a japanok, a bosch gyara pedig kis kapacitasu) Jelenleg a japanok, a tajvaniak es a kinaiak rendelkeznek nagyobb gyartokapacitasokkal.

  ps: Nagyon messze jutottunk mara a Nikola Tesla fele rontgen csoves kapcsoloktol. Anno o volt az elso aki csoves invertert epitett a valtoaramu elektromos motorral hajtott aksis autojahoz. Gyakorlatilag egy az egyben a mai Tesla autok mukodese, csak a mai jarmuvek az elmult 120 ev fejlodese azaz a felvezetok miatt nem jarnak ionizalo sugarzassal.
 • militavia
  #7
  Jót röhögtem, az "értelmes Kínában" komplett szellemvárosokat húztak fel.
 • Tetsuo
  #6
  MIért kellett több méteres tranzisztor a 80-as években, ma meg miért kicsi (centiméteres) már az is? A hullámhossz határozta meg a méretet gondolom, de azóta más a technológia?
 • kvp
  #5
  Mindenutt szukseg van a regebbi chipekre, nem kozponti processzorkent, hanem a kis mikrovezerlokre az automatizaciohoz es a teljesitmeny tranzisztorokra az elektromos rendszerekhez. A csikszelesseg itt nem szamit, a 80-as evekben Japanban epitettek frekvencia es fazisatalakitashoz olyan vezerelt tranzisztort, ami 4 meter magas volt. Ma mar ez csak par centi, de tokozas nelkul akkor is szabad szemmel jol lathato a csikszelesege. A gond az, hogy ezekbol a vilag ma egyszeruen nem tud eleget gyartani. Az allami tamogatas meglete vagy meg nem lete csak poltikai szempontbol szamit. A nemetek is adtak tamogatast, megse akar epulni az ugyanilyen gyaruk...
 • Tetsuo
  #4
  Az európai vezetés Európa tönkretételén dolgozik, meglehetős sikerrel.

  Amit a döcögős cikk közöl, az várható volt. Sőt, az is nyilvánvaló, hogy a csúcschipek gyártása terén is fejlődik Kína, nem is keveset.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.07.08. 09:47:42
 • Tetsuo
  #3
  Te meg a Holdra.
 • AndReWsss
  #2
  Költözz ki Kínába. Oda való vagy.
 • Kotomicuki
  #1
  Nem kell aggódni: felfuttatjátok ti is és megvan oldva a probléma..., olyan sokat törődtetek eddig is európa jobbá tételével, mi ez az apróság nektek.

  Állami támogatás..., pl. azért fizettek a francia parasztoknak, hogy ne legyenek munkanélküliek, mert akkor tízszer többet kéne költenie az államnak rájuk, de ilyen volt pl. a német államvasutak is: ha nem öntöttek volna bele, évenként 5-6 milliárd márkát, akkor csak a közút karbantartásra (a torlódások & egyebek mellett) kellett volna 10-15-öt elverniük.

  ...'sszák meg, az állam azért van, hogy az ország javára költsön és nem azért, hogy mindenféle hülyeségre eltékozolják a közvagyont.
  Kínában némileg jobban hasznosul az állami költségvetés..., tán példát kéne venni róla, ha már nem volt, aki emlékeztesse őket, hogy hova és miért (nem) járnak be a "munkájukért" az erősen eltúlzott mértékű fizetésüket felvenni.