8
  • codaco
    #8
    Azért a GMO ellen szól, hogy ezeket kizárólag a szabadalmat birtokló vállalat árusíthatja őket, és a gazdák a termésből származó magokat sem rakhatják el és használhatják fel később, így kénytelenek minden évben újabb adag vetőmagot venni a gyártótól.
  • t_robert
    #7
    A racionalitáésok miatt csak az ukrán növény termesztésnek csak egy kisebb töredéke GMO. Jellemzően azoknál a termőterületeknél fordul elő , ami nyugati társaságok tulajdonában van. Mivel ők a hatékonyság és a haszon miatt jobban igénybe veszik a GMO-val feljavított termékeket. Viszont az ukrán mezőgazdasági termesztésnek a kisebb része van a mai napig nyugati tulajdonban, Az adatok szerint(2023) Ukrán termő terület úgy 33 millió hektár. Mo termő terület úgy 5,4 millió hektár. Összehasonlításnak. ebből nagyjából 28% van nagyobb társaságok tulajdonában. A maradék 72% 8 millió ukrán gazdálkodó tulajdonában. a 28% legnagyobb része úgy 1-1,5 tucatnyi nagyobb társaság tulajdonában van ezek többnyire nyugaterropai vagy amerikai cégek jellemzően ciprusi és egyéb hasonló adóparadicsomokban bejegyzett társaságok. Na a haszon, a termelékenység és profit miatt rájuk jellemző elsősorban a GMO termelés. Hiszen azok egyértelműen jobb termés mennyiséget produkálnak, mint a hagyományos vetőmagok. Azért a génmodosított hibrid vetőmagok drágák. Egy pár hektáron termeli csóró ukrán gazda nem engedheti meg magának az árát. Amúgy a kicsik nálunk se engedhetnék meg. Akik az egyik betakaritástól a másikig verik a fogukhoz a garast és a megszünés szélén lebegnek tőke hiányában. Még akkor is ha mondjuk egy génmódosított vetőmaggal kétszer annyi lenne a termés. Az persze egy megint más kérdés, hogy a 33 millió hektárnak mennyi része a müvelhető jelenleg a háború miatt. Persze ez azért érthetővé teszi a nyugati érdekeket a háborúban. Hiszen miután súlyos pénzeket fektettek be az ukrám mezőgazdaságba nem szivesen ajándékoznák oda valami féle orosz terület rabló hordáknak. Amúgy amikor a csecsenek megjelentek ukrajnában keleten számos spéci mezőgazdasági eszközt magukhoz vettek. Itt speciális sok millió dolláros kombájnokról és egyéb eszközökről van szó. amik már tele vannak rakva drága bonyolult elektronikával. Hogy hiába rabolták el őket a csecsenek tucatszámra kiderült nem igen tudják müködtetni őket kellő szaktudás, hozzáférés vagy alkatrész hiány miatt. Ha egy döntöen elektronika vezérelte kombájnak letiltják az elektronikáját az nem nagyon fog menni semerre vagy csinálni valamit. Így Ali baba 40 rablója lószart se ért a zsákmánnyal.
  • t_robert
    #6
    Ráadásul sürget az idő....... sok mindent gyorsan kell átalakítani. a termesztett nővényeinket és állatokat is. Nyakunkon a klima változás. Nincsen 50 évünk atrra, hogy átlakítsuk a termesztett nővényeinket mondjuk fajnemesítéssel(ami végül is pont úgy génmódosítás. Egyre több embert kell etetni és ellátni miközben lehet, hogy egész országok növénytermesztését kell mondjuk átszabni olyan fajokra, amik jobban elviselik a szárazságot és a hőséget. GMO-val gyorsabban lehet lépni. Nincsen idő x professzor és csaptára várni, hogy 50-60 évig fajoztasanak valamit ami hátha jobb lesz, hogy aztán úgyan úgy elkúrják a végeredményt. Mint számos esetben megesett már elcseszett fajoztatás és keresztezések során. Elég megnézni a túl tenyészetett kutyafajtákat. Némelyik alig képes éeletben maradni. Az ember nélkül egy hét múlva megmurdálna. Már látom ahogy egy csivava ember nélkül maradva vadászik a természetben. Ahogy csivava falkák üldözik az erdőben a szarvasokat. Pedig elvileg a csivava is valami farkas származék volna vagy mi. :) de számos elbaszott haszon növényünk és tenyészetett haszon állat fajtánk van. Pedig nem is génmódosítással készültek. Vagy amikor több kárt okozva a környezetbe viszünk be egy nem oda tartozó állatfajt, ami aztán kiszorit más ott élő természetes fajokat. Szóval egyáltalán nem kell GM ahhoz, hogy jól szétcsesszük a környezetet.
  • t_robert
    #5
    Tény, hogy én se láttam még 150 éves vegánt.... :) Nyilván a dolog valahol a kettő közt van. Az ember alapvetően se nem ragadozó, hogy folyton húst egyen, de nem is nővényevő legelésző akármi. Alapvetően a természet vegyes táplálékra alkotott minket. Egyik véglet se jó..... Szóval együnk húst zöldséggel és gyümölccsel Szüksége van a szervezetünknek fehérjére, zsírokra, de kell vitamin, rostok és ami jó a növényi táplálékban.
  • csulok0000 #4
    Vedd be a gyógyszered és csak utána netezzél :D

    A vegák is ugyanúgy hullanak, ugyanúgy lesznek rákosak, meg lesz egyéb problémájuk. A problémát nem(csak) az okozza, hogy mit eszel, hanem hogy menyit és hogyan. Egy jól meg grillezet zöldség nagyobb veszélyt jelent mint egy felvágott.
    A másik meg az, hogy a gmo-nak semmi köze nincs ezekhez a dolgokhoz. Csak azért tiltják, mert nem tudják milyen hatással lesz a környezetre, vagy hogy nem okoz-e túlérzékenységet/allergiát
  • kvp
    #3
    Tekintve hogy az ukran gabona es kukorica nagyresze gmo, igy nagyon mast nem tehettek. Az USA vezetese nem fog belemenni az ukran mezogazdasagi termekek at nem vetelebe es az EUs vezetes nem fog nemet mondani nekik.
  • szoftos
    #2
    - honnan tudod hogy valaki vegan?
    - ???
    - beszelj vele barmirol, 5 percen belul megemliti magarol.
  • ZenMillitia
    #1
    a husiparban eddig es GMOs takarmanyokat toltak. aztan nem erti a sok ketos, hogy miert lesz rakos. paleos bigott agymosottak detto. a veganok meg vigan egeszsegesen elnek, mikozben a midnenevok, husevokkel van tele minden korhaz, es hullanak, mint a legyek.