23
-
manypet #23 Sehol, senki nem beszélt kizárólag asztali környezetről a hozzászólók közül. Egyébként meg a 2. hsz-ben hoztam fel a mobilt, példaként arra, hogy azt sem kellett tanítani senkinek.
"Nem érdekelt annyira a téma, hogy hozzászóéjak érdemben"
Nos, nem is sikerült.
"a reakcióm is csak arról szólt, hogy észrevedd magad"
Először inkább magadat kellett volna. -
Vanek úr #22 Azt hiszem, nálad vannak szövegértési gondok. Ezért is írtam, hogy a #7-ben már félrement a reagálásod. Ugyanis a hír is, meg minden hozzászólás arról szólt, hogy az asztali gépeken kellene leváltani a Wint, míg te behoztad a mobil platformot, és onnantól mindent ahhoz mértél. Az androiddal példálóztál, mintha a droidot fel lehetne tenni asztali gépre. Pedig nem. Igaz, ugyan az is egy fajta Linux, de Linuxból is annyi van, mint égen a csillag, és nagyon nem ugyanazok. Pl. teljesen mások amiket egy asztali gépre teszel fel, meg amiket egy tapicskolós mobilra (akkor is, ha az alapjai mélyen ugyanazok - mintha egy legyet (vagy bármilyen egyéb állatot) hasonlítanál egy emberhez, mert mindkettő 'állat'). Épp ezért számít érvnek a #7-re adott válasz a #8-ban is. (Mellesleg érvnek semmiképp nem lehet nevezni a háromszori "És?"-t semmilyen univerzumban. Inkább erős trollkodásnak, kötekedésnek. Mintha gyerek lennél, és kinyújtanád a nyelved. Vagy tényleg még gyerek vagy...?)
De úgy látszik, neked nem megy az önmagadba nézés. Kár érte(d)...
Szerk.: ja, én innen elengedtem. Nem érdekelt annyira a téma, hogy hozzászóéjak érdemben (abban nem is nyilvánultam meg), és a reakcióm is csak arról szólt, hogy észrevedd magad. Nem sikerült. Innen meg nincs kedvem tovább nyújtani a rétest...
Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.04.23. 16:29:13 -
manypet #21 "Jött a #8, amiben még volt érv. A #10-es válaszodban már nem"
Itt tévedsz először. A 8-asban nem érvek voltak, hanem olyan felvetéseket hozott, ami semmiben nem cáfolta azt, amit én írtam, sőt, nem is igazán kapcsolódott ahhoz, amit felvetettem. Ezt nem érvnek, hanem érvelési hibának (lényegtelen konklúzió) nevezik. A 10-es pontom erre próbált rávilágítani a rövid kérdésekkel, így ha a 8-as érv, akkor a 10-es is. Vagy mindkettő, vagy egyik sem. A kettő együtt nem megy.
"A #11-ben leírta, hogy miért jogos a véleménye."
Tévedés. Nem azt írta, miért jogos a véleménye, hanem butaságnak nevezte, amit írtam, de nem indokolta. Azaz újabb érvelési hibát alkalmazott.
"Ha te is tudnál külső szemlélőként nézelődni, akkor lehet, neked is feltűnne."
Én inkább a szövegértelmezési képesség javítására helyezném a hangsúlyt az általad alkalmazott külső szemlélődés helyett. Többet segíthet a megértésben, főleg, ha írott szövegekről van szó.
Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.04.21. 19:02:52 -
Vanek úr #20 Külső szemlélőként:
#5-ös állítással kezdődött. Te #7-ben reagáltál, bár egy kicsit félrement. Jött a #8, amiben még volt érv. A #10-es válaszodban már nem. A #11-ben leírta, hogy miért jogos a véleménye. Jött a #16 tőled (már csak személyeskedéssel), majd tőle a #18. Most meg reagáltál egy #19-et. Szerintem. Ha te is tudnál külső szemlélőként nézelődni, akkor lehet, neked is feltűnne. -
manypet #19 Éppen te kezdted a személyeskedést, és te nem írtál érvet, de ne zavarjon. :-) -
yamato41 #18 Érv helyett személyeskedés. Csak így tovább a lenini úton! -
kvp #17 "Szerintem a Control+.(pont) kombináció hiánya a Libre-ben már egy kizáró ok lehet."
Ugye az megvan, hogy nyilt forraskodu a cucc, igy akar potolhato is viszonylag rovid ido alatt? Es utanna mindenkinek elerheto lesz. Marmint akinek tenyleg annyira nagyon kell ez a feature, mert en nem is hallottam rola... (de en joreszt desktopon vagy kodolok vagy aramkoroket tervezek, meg forumokra irkalok :-) )
"Emellett nem kizárt, hogy az egész egy ügyes pénzmozgatás-pénzmosás lesz. A másik két tartomány számait figyelembe véve a kivitelező cégek fognak a legjobban járni."
Ha a microsoft hajlando lett volna win11 tamogatast adni a regi hardvereikhez es kormanyzati arkedvezmenyt a szoftverekre, akkor nem buntetnek oket ezzel az atallassal. De ugy iteltek meg a microsoft-nal, hogy a nemetek ugyis kifizetik a teljes arat. Hat ugy nez ki most eppen nem...
"Már az EU hivatalainak réges régen Linuxot kellene használnia."
Mivel nem maradt mas teljes mertekben auditalhato open source alternativa, igy igen, azt. -
manypet #16 Sikerült tükörbe nézned? Az is valami. -
#14 Nem jobb sem a Linux, sem a LibreOffice, csak más, mint a Windows és a Microsoft Office.
Felesleges váltani, még ha egyesek azt álmodják, hogy a váltás elhozza majd a kánaánt.
Utoljára szerkesztette: Armagedown, 2024.04.06. 19:27:09 -
dyra #14 Már az EU hivatalainak réges régen Linuxot kellene használnia. -
#13 Az újabb RPi az 5-ös. Ez talán már alkalmas lehet valamire.
A 4B 4GB memóriával sem alkalmas 4K képhez. Kisebbhez, mint pl. FHD, jó lehet. De 4K TV-n FHD-t nézni... -
#12 Pont így, ahogy írod.
Bár ilyen mélyen én nem foglalkoztam a témával, mert már olyanoknál elakadt a dolog, hogy makrós egeret, meg RGB-s billentyűzetet teljes mértékben nem tudtam kihasználni. Márpedig egy szivárványban hullámzó billentyűzet engem nagyon zavar. És ne már, hogy az OP rendszer mondja meg, hogy milyen perifériákat használhatok.
A suliban nem tanítják, a felnőttekben meg csökken a kreativitás egy idő után. Főleg, ha nincs is ideje kreatívnak lenni, mert egymás után jönnek az ügyfelek.
MS Office Excel tábláját utálom. Bár tény, hogy nagyon sok mindent tud. Itt apró eltéréseket említenek. Szerintem a Control+.(pont) kombináció hiánya a Libre-ben már egy kizáró ok lehet. Nekem nagyon hiányzik itthon, de csak ezért nem fogok MS-t használni. Főleg, hogy az a havi egy alkalom nem is lényeges. Egy irodában viszont közel nem lehet ilyen egyszerű a helyzet. A berögződéseket átírni, nagyon nehéz.
Az IT-nak nagyon sok dolga lesz, ha az embereket nem képzik át időben az új programokra.
Emellett nem kizárt, hogy az egész egy ügyes pénzmozgatás-pénzmosás lesz. A másik két tartomány számait figyelembe véve a kivitelező cégek fognak a legjobban járni. -
yamato41 #11 "És?"
És ebből látszik mekkora butaságokat írogattál. Almát körtével hasonlítottál össze. -
manypet #10 "Ha nem gond, akkor szólnék, hogy a mobil szegmensben nem volt a Windowsnak harminc éves előnye"
És?
"Ha nem gond, akkor megkérdezném, hgy melyi cég is áll az Android mögött?"
Google. És?
"Amíg a használni akart dolgaim normálisan mennek, eszem ágában sincs váltani. Mi okom lenne rá?"
Szerinted engem érdekel, hogy mit használsz? -
kvp #9 Eloszor is most csak libre office-ra allnak at, de elso korben marad a windows. Ha a microsoft par even belul sem lesz hajlando tamogatni a win11-el nem kompatibilis regebbi hardvereiket, akkor majd valtanak linux-ra.
Egyebkent jelenleg a legnepszerubb operacios rendszer a linux, android gui-val, mindketto nyilt forraskodu. A masodik az ios, ami meg bsd alapu. A harmadik a windows, de csak az asztali, azon belul is a ceges irodai szegmens megmaradt allomanya miatt, egyebkent sehol sincs.
Ha valaki egyszeru es jo desktop linux-ot akar, akkor szerintem a raspbian linux pixel gui-val (masneven raspberry pi os) egy eleg egyszeru es jo megoldas. Raadasul ha valami ujabb raspberry pi-ra teszi az ember, akkor meg eleg eros is irodai munkahoz vagy netes/media pc-nek. Minden mas esetben egy gyari (tehat a gyarto altal nem agyon moddolt) android a legegyszerubb linux platform, mert a gui-ja eleg egyszeru a legtobb embernek.
A win11-bol egyebkent egy rakat gyakran hasznalt funkciot kiszedtek, pl. a filekezelo teljesen ki lett belezve, ami az uj butitott talcaval mar a sima file-ok masolasat ket dokumentum mappa kozott is nagymertekben megneheziti es lelassitja. Nem tudom kinek volt az a zsenialis otlete, hogy az emberek altal gyakran hasznalt funkciokat elrejtsek 2-3 kattintas moge vagy kivegyek a menukbol es uj, eddig ismeretlen es feliratozatlan ikonok moge rakjak, amiket frissitesenkent kicserelnek es megkeverik a sorrendjuket. Mintha direkt hasznalhatatlanna akarna valaki tenni a windows-t es az office-t, hatha valt barmi masra az egyszeri felhasznalo. Vagy csak tul sok fiatal indiai mernokot vettek fel, akik nem hasznaltak elotte microsoft termekeket es nem tanultak meg felhasznaloi felulet tervezest sem, csak lattak par regebbi apple reklamot a tv-ben.
ps: A nemet ellenallast valoszinuleg egyreszt az uj hardverek es szoftverek ara okozta (amire ugy latszin nem kaptak kedvezmenyt), masreszt az, hogy a legujabb win11-es hardverek eleg jelentos resze zarolva van win11-re, tehat nem indithato el rajta se mas operacios rendszer, se 3rd party rendszer helyreallito / adatmento szoftver. Magyaran teljes mertekben szervizelhetetlenek egy masik orszagban talalhato multi ceg engedelye nelkul. Ez egyebkent az apple es egyre inkabb a samsung termekekre is igaz. A kinaiak meg ki vannak tiltva az EU-ban egyre tobb kormanyzati helyrol. Szerintem mostanaban erosen sarokba szoritva erezhetik magukat a kulonbozo europai hivatalok. -
yamato41 #8 Ha nem gond, akkor szólnék, hogy a mobil szegmensben nem volt a Windowsnak harminc éves előnye, aminek következtében egy hatalmas szegmens (sokszázmillió gép) elsöprő többsége használta a Windowst.
Egyébként ez a MS vezetőinek gigantikus bakija volt, hegy nem ismerték fel a mobil szegmens hatalmas potenciálját.
Ha nem gond, akkor megkérdezném, hgy melyi cég is áll az Android mögött?
Indulatból is lehet, de nincs értelme. Én sem szeretem a Windowst, mert hatalmas, lassú, nehézkes. De felhasználó vagyok és fontosabb a megszokás, a kényelmes használat, mint az új bármi. Amíg a használni akart dolgaim normálisan mennek, eszem ágában sincs váltani. Mi okom lenne rá? -
manypet #7 "A linux nem alternatívája a windowsnak. Soha nem is lesz az. Egyetlen nyílt forráskódú oprendszer, vagy komolyabb program sem."
Ha nem gond, akkor szólnék, hogy az Android is egy nyílt forrású Linux. És ugye nem baj, hogy mobilos piacon fullra lenyomta a Wint? Márpedig mobilt mára már 2X annyian használnak, mint asztali gépet vagy laptopot. Azaz a felhasználók nagyobb része mára már Linuxot használ. Ehhez annyi kellett csak, hogy sokan legyenek. Semmi más nem kellene asztali környezetben sem, mert technikai akadálya nincs. Ha mobilon ment, akkor asztali gépen is menne. -
manypet #6 "de Évi néni az 55 éves titkárnő komoly bajban van, ha nem a betanult menürendszer szerint működik az Excel"
Valahogy Évi néni is megtanulta használni az Androidot vagy az IPhonet, pedig senkik nem magyarázta el neki. Így talán pár perc után ő is rájön, hogy mondjuk másik ikonra kell kattintania, ha azt akarja. Ha meg nem, akkor kár is erőltetnie a munkának nevezett semmittevést, inkább menjen haza mosogatni, azt még talán képes lesz megcsinálni.
"Arról meg is beszélve, hogy a Linux egy rakás szar."
Maradjunk annyiban, hogy azért erről merőbe más a véleményünk. Legalábbis a Winnel összevetve még mindig fényévekkel jobb.
"KDE, Gnome, xfce, mindenki utálja mindet, mert mind szar."
A KDEt nem használtam csak rövid ideig. A másik kettőt igen. Az égvilágon semmi bajom nem volt egyikkel sem.
"Még egy háttérképet is macerás átállítani némelyikben."
Jobb klikk -> Asztal hátterének megváltoztatása
Ebben mi volt a bonyolult??? Évek óta így csinálom Ubuntutól Debianig, Linux Minttől UHUig.
"De bármi komolyabbat keresel, öszeszarja magát, vagy nem lesz ráopció."
Milyen komolyabbat kellene keresni Átlag felhasználónak? Én átlag feletti vagyok, olyan progikat használok, amit átlagember nem, mégis kiválóan elboldogulok. Mit kellene csinálni?
"És Vérpistike se tanulja meg otthon, mert nem fog benne menni a Játék se."
Ugyan már régóta nem játszom rendszeresen, de azért néha odaesz a fene. És megy. Az, hogy a játékokat Win alá írják, annak köszönhető, hogy Win van mindenhol. De éppen ezért lenne jó megváltoztatni felső szinten is, mert ha sokan használnák, akkor Linux alá is írnának játékokat. Az Android alá sem tartott sokáig alkalmazásokat írni. Elég volt csak az, hogy elég ember használja.
"ÉS még szarok is a driverek :("
Egyetlen egyszer volt driver gondom nyomtatóval, de az Win alatt sem ment. Meg egy régi webkamerával volt még gond. Más esetben driver nélkül használok jóformán bármit. Miközben emlékszem, hogy régebben milyen kínszenvedés volt bármit is alkalmazni Win alól. Telepítés után arra ment el egy napom, hogy a szükséges drivereket telepítgessem. Már ha sikerült.
Egyébként ha van is ilyen gond, az is azért, ami a játék esetében is megvan. Nem feltétlen fejlesztik le egyből a legújabb cuccokhoz a szoftvereket, mert kevesen használják. De ha sokan használnák, ez nem okozna gondot. Azaz technikailag nem lenne vele semmi gond. Az meg nem érv a Linux ellen, hogy kevesen használják, ezért ne használjuk. Éppen ezért kellene minél többeknek áttérnie rá, hogy megérje fejleszteni rá dolgokat, és ne a szutyok Win fusson mindenhol. -
yamato41 #5 Idióták. Ugyanolyan bukás lesz, mint a másik kettő.
A Windowa legnagyobb problámája pont az, hogy nincs vetélytársa. Ezért elkényelmesedtek a högyek/urak Redmondban. A linux nem alternatívája a windowsnak. Soha nem is lesz az. Egyetlen nyílt forráskódú oprendszer, vagy komolyabb program sem.
Az Apple a maga méregrdága belterjes elitizmusával sem lesz az soha.
Egy Google meg tudta csinálni, hogy megtörte az Explorer/Firefox tengelyt. De ahhoz egy Google-nek kell lenni. Máshogy nem fog menni. -
kjhun #4 Ha már Linux és nyílt forráskód, csoda hogy alig hallani róla idehaza, pedig igen csak nagy port vert netszerte, a közösségekben, az XZ-ben talált hátsó ajtó esete. Magyar oldalak közül, csak a HUP és a HWSW hozta le, a többiek, eddig hozzá se szagoltak... Még, az NKI is megszólalt ez ügyben, igaz 'feltételes' módban írtak ők erről.
Vajon, hány ilyen 'lehetséges eset' lapulhat még, a nyílt forrású kódok mélyén?? A zártakról nem is szólva. -
#3 Igen, a 12 éves Janika könnyen adaptán új rendszereket, de Évi néni az 55 éves titkárnő komoly bajban van, ha nem a betanult menürendszer szerint működik az Excel.
Már akkor is globális katasztrófa van, ha Excel verziót frissít az IT, ha még a mappaszerkezetből is eltűniik a H:\ samba network share, akkor végképp nem fogja tudni, mihze nyúljon.
Arról meg is beszélve, hogy a Linux egy rakás szar.
Imádom, mert én rendszermérnök vagyok.
De az ég óvjon attól, hogy X-et kelljen indítani benne. 60 féle ablakkezelőből igyekeznek kiválasztai a népek, hogy meliyk a számukra lehető legkevésbé gecifos...
KDE, Gnome, xfce, mindenki utálja mindet, mert mind szar. Még egy háttérképet is macerás átállítani némelyikben. "Beállítások" menü katasztrofális.
Midnen idő és erőforrás arra megy el, hogy a lehető leginkább hasonítson a rettenet a MAc-re vagy a Window-ra. De bármi komolyabbat keresel, öszeszarja magát, vagy nem lesz ráopció.
Én már h X-ben vagyok is, csak egy használható Terminal szoftvert kérek, abban megoldok bármit, köszönöm,
És Vérpistike se tanulja meg otthon, mert nem fog benne menni a Játék se. Még ha a Steam-en a protont be is tudja üzemelni, egy drivertfrissítés/telepítés is kegyetlen macera.
ÉS még szarok is a driverek :(
Aztán ha nyomtató vagy webkamera vagy OBS egy streameléshez... multimonitorral....
na ember legyen a talpán, aki azt belövi.
Szóval igen, a nagyon 0 bites dolgokra jó a linux. de ha már csinálni is akarzs valamit egy böngészőn kívül.... macerás. -
manypet #2 Androidra sem kell megtanítani a korábbi IPhone mobilt használó embert. Minimális a különbség a kettő között, és azt is használat közben magától megtanulja bárki. Ugyanez a helyzet a Win és Linux esetén is. Manapság már nem kell "érteni" a Linuxhoz ahhoz, hogy dolgozni tudj vele. Régen elmúltak már azok az idők. Azon is ikonok vannak, kattintasz rájuk és elindul egy progi. Átlag felhasználónak mindegy, hogy a háttérben mi és hogyan fut le. Akinek értenie kell hozzá, az a rendszergazda és társaik. Annak meg nem nehéz. Sőt, Linuxos szakit hamarabb találsz, mint Winest. Egy Libre Office-szal ugyanúgy tud dolgozni egy irodai alkalmazott, mint egy M.Office-szal. Minimális eltérés van számára.
Ami miatt visszatáncoltak, az valószínűleg lobbiérdek miatt volt. A Microsoft számára fontos, hogy ne térjenek át Linuxra a népek, így hajlandó lehet komoly összegeket zsebbe fizetni egyes döntéshozók számára. A Linuxnak ilyen háttere meg nincs. -
#1 "Schleswig-Holstein úttörő régió lesz"
Láttuk már. Last-minute meggondolják magukat, vagy a váltás után pár évvel vissztáncolnak Windows-ra.
A Linux-hoz egyszerűen nem értenek a népek. Nem tanítják az iskolában.