3
 • kvp
  #3
  A lenyeg, hogy ha rakerdeznek, akkor onnantol legalis. A meta ezt fogja tenni. Ha hasznalni akarod, akkor hozzajarulsz az adatgyujteshez es az adatok eladasahoz. Ha fizetsz is nekik, akkor nem mutanak neked ezek alapjan reklamokat, csak az adatokat gyujtik es ertekesitik harmadik felnek.

  Egyebkent miert is ne gyujtenek ha a felhasznalo explicit megengedi nekik? (azzal, hogy belep) Az adatbazis erteke szemelyenkent joval nagyobb mint az elofizetesi dijbol szarmazo bevetel. Egyelore meg nem kotelezo a meta szolgaltatasainak hasznalata, igy nem szamit alapszolgaltatasnak mint pl. az ivoviz.
 • Cat #2
  Hülyeséget beszélsz, az egész sokkal egyszerűbb, semmi konteó nincs benne.

  Az egész ügy Norvégiából indult ki, mert "A skandináv ország adatvédelmi hatósága, a Datatilsynet júliusban közölte, hogy jogellenesnek tartja a Meta gyakorlatát a Facebook- és Instagram-felhasználók tevékenységének, tartózkodási helyének és viselkedésének nyomon követésére."

  De mivel az EU-ban az írekhez tartozik a Meta, mert náluk van az európai központ, ezért csak három hónapra bírságolhatták őket meg. Ezért az EU-hoz fordultak az ideiglenes tilalom véglegesítésére, és a bíróság megállapította, hogy a Meta védett adatokat - faji és etnikai hovatartozás, vallási hovatartozás, szexuális irányultság stb. - is rögzít. A bíróság megkérdezte tőlük, hogy milyen alapon teszik ezt és hát nem tudtak válaszolni. És mivel nincs rá jogalapjuk, nem is használhatják az illegálisan begyűjtött adatokat reklámozásra.
 • kvp
  #1
  A birosagnak valoszinuleg az a baja, hogy mult ev vegeig kellett volna atallniuk a megerositett elofizeteses vagy megerositett hirdetes alapu modellre. Mindket esetben eloszor meg kell erositenie a metanak a felhasznalok szemelyazonossagat, majd ez utan valaszhatnak a felhasznalok a fizetos vagy a hirdetesalapu modell kozott. Ez a megerosites ugyanaz mint a feltoltos mobiltelefon elofizetes eseten, tehat evente ismetlendo. (a facebook is csak egy kommunikacios szolgaltatas, mint a mobiltelefon)

  A facebook jelenleg se a felhasznaloi szemelyazonossag ellenorzest nem vezette meg be, se a ket modell kozti elofizetes kezelo rendszert. Meg csak most kezdenek engedelyt kerni a magyar felhasznaloktol a meta pay fizetesi rendszerbe torteno belepesukrol, amin keresztul utanna fizethetnek a szolgaltatasert. Ennek a hatarozat szerint iden januarig kellett volna megtortennie.

  ps: Az EU-nak nem annyira az adatvedelem a fontos, hanem a felhasznalok egyertelmu azonositasa. Teljesen mindegy, hogy hitelkartyaval, digitalis szemelyivel vagy szemelyihez kotott telefonszammal, csak legyen meg minden felhasznalo hivatalos neve es lakcime. A fizetesi modell hozzaadasa csak a facebook karmentesi es penzszerzesi terve, nem tettek kotelezove nelki.