16
 • Frekvency
  #16
  kicsit túlbecsülöd a tömegember igényeit, miközben azt veszik amit eléjük raknak. A 3D nem azért szünt meg lenti véleménnyel ellentétben baromság, hanem mert nem.tudtak.rajta.mit. nézni! Ennyi a történet. A kollégám megvette, soha nem nézett rajta 3D-t mert egyszerűen nem voltak forrásai. A dolog másik oldala, hogy sokszor olyan telibefosott 3D anyagok jöttek/jönnek ki, hogy hányinger. Most pl. a fekete párduc 2, hát valami mocskosul hulladék, még 2D-nek se jó. Ugyanakkor vannak kiválóak, az animációsak kimagaslóan jók, a Dune, a Mentőexpedició, szárnyas fejvadász, prometheus, stb. ezek mind kiválóak 3D-ben. Mozifilm azért készül kevés, mert sok a régivágású rendező aki idegenkedik az újtól és nem mer 3D-zni.
  A 3D-t nem úgy ítélte halálra a piac ahogy azt gondolnák egyesek, mert az én ismeretségi körömben mindenkinek tetszik amikor berakok egy 3d-s cuccot, pedig ez még csak nem is fullos blueray, hanem half-ou, hanem mert egyszerűen nem volt mit nézni, szerinted hány átlagember torrentezik? sehány, azt hiszik valami spanyol film az...
  amugy csak infóképpen, 1082 3D-s találat van egy meg nem nevezett torrenten, szóval van mit nézni...
  Utoljára szerkesztette: Frekvency, 2023.08.23. 18:47:59
 • takysoft
  #15
  Nézd, kérlek próbálj meg tisztelettel beszélni a másik félhez, vagy nem folytatom veled a vitát. az " ATOMHÜÜÜLYEEE vagy" nem a tisztelet jele.

  Fogalmam sincs, hogy milyen szakmai hozzáértésed van egyes dolgokhoz. Ez nem derül ki az írásodból. A stílusodról kiderülnek dolgok. Nem figyelmeztetlek többet, ha nem vagy képes levetkőzni ezt az óvodás stílust, nem válaszolok nekem tőbbet. Kezelheted úgy, hogy nyertél, mit tudom én...

  A témára visszatérve:
  Mint írtam is, a piacot az igányek formálják. Ez szerintem neked sem új dolog. Amit az emberek szeretnének megvenni, azt gyártják a gyártók.
  Gyártóként két lehetőséged van: Vagy kielégítesz egy meglevő igényt és gyártasz valamit, amire van.... pl cukrot, széket, kabátot stb.
  Vagy találsz egy piaci rést és igényt teremtesz, mint ahogy azt az Apple csinálta, és próbálja nyilván minden innovátor a világon változó sikerrel.

  Igény nélkül nincs piac. És igény nem marad kielégítetlenül. Amíg a népnek kell cukor, addig biztosan lesz cég, aki cukrot ad el. Meg kávét. Meg csokit. Akkor is, ha bajban van a globális kávépiac. Megtalálják a módját.

  Te nekikezdtél lehülyézni engem és úgy teszel, mintha vitáznánk valamiről, amiről nem vitázunk.
  A 3D technológia meghalt. Ez eldöntött tény, ezen vitázni felesleges. Arról lehet beszélni esetleg, hogy MIÉRT halt meg. Mi lehet az oka. Ezeket én kifejtettem. Ezzel lehet nem egyetérteni, de ez nem változtat a tényeken.

  Nincsenek 3D tévék. Nincs 3D tartalom, és nincs 3D mozi sem.
  Kiválasztottam most például az Aréna mozit, és megnéztem hogy mi megy műsoron a mai napon.

  A mai napon 26 darab film közül lehet választani, ezek közül van egyetlen egy darab, aminek van 3D cáltozata, a Meg 2.
  És van egy rakás másik konkrétan látványfilm is, aminek meg nincs.
  Beleértve ebbe pl az Elemi c. aminációs filmet is, aminél még kameratechnológia sincs, konvertálás sincs, egyszerűen csak pár órányi plusz rendereléssel lehetne 3D-t csinálni belőle. De a Disney letojja... mert kutyát se érdekel.
  Hasonlóképp a Gran Turismo, vagy a Kék Bogár, amik látványfilmek.

  Nincs 3D mozi. Nem létezik a kifejezés, megdölgött.
  Jöhetsz itt az Avatar-ral, de arról Te is tudod, hogy 2 okból is speciális eset.
  Egyrészt azért speciális, mert Cameron film, és mint ilyen a "D"-k számától függetlenül kötelezően sikeres.
  Másrészt azért, mert a mozik java része réges-régen leszerelte a 3D projektorokat, és az új 4K-s projektorokból már nem 3D-s változatot rendeltek. Ergo kevés helyen adják 3D-ben aztis, ami elérhető abban.

  MErt kutyát se érdekel. És ez nem a véleményem, hanem a piac jelenlegi állása. Nem a vita tárgya, maximum alapvetése.

  Arról sem vitázunk, hogy vajon ma az emberek java része lóval jár-e vagy sem. Mert tudjuk,hogy nem. A miért-ekről lehet beszélni.
  Amiről e beszélsz, azt a számok, az igények és a pénz már eldöntötték.

  A népnek meg nem 3D tévé kellett, hanem OLED TV. Előbbi megdölgött, utóbbi hatalmas siker. Pedig azt sem könnyebb gyártani...

  PS: Egy médiacégnél dolgozom informatikusként, ahol igen sokszor akad dolgom megrendelési igényekkel és videotömörítési technológiákkal is.
  Az a konkrét munkám, hogy értsek ehhez :D És 7 számjegyű fizetést kapok azért, mert értek is.
 • dyra
  #14
  de csak azért mert nincs lefedettség. Pl hazánkban. Ennek fényében kár volt a 3G-et kivezetni. Sok helyen még romlott is a helyzet. A belvárosban lakom ott éppen van kijebb autózok már csak 4G és kb ahol járok 90%-ban 4G van. És még mindig van pár hely ahol meg csak 2G.

  Szóval persze csalódtunk, de csak azért mert nincs gyakorlatilag 5G hálózat max foltszerűen.
 • Kobaljov
  #13
  Mondjuk talán nem annyira meglepő tekintve azt, hogy a nagy cégek marketingesei képesek elérni azt, hogy a szabvány elvárásain, így pl. a sebességen jelentősen könnyítsenek, hogy zavartalanabbul reklámozhassák a cuccaikat (amik eredetileg nem feleltek volna meg a szigorúbb, gyorsabb szabványnak)
 • RJoco
  #12
  Azért nem elhanyagolható tény az sem, hogy a 3D tartalomnak olyan a bitrátája, hogy eleve gyönyörű lesz. Míg más esetben lehet válogatni, hogy kinek mekkora az ingere a sok 10 GB letöltéséhez.
  Én nézegettem 3D TV-t. Szüleimnek is van, kollégámnak is volt. Igazán semmi extrát nem tudott számomra nyújtani. Nem volt ijedezős, kitérős mozdulat sem, mert épp felém repült a nyíl.
  Az Avatar-t 3D moziban néztem meg. Sajnos imax nem terem minden megyeszékhelyen, így azt nem tudom, hogy milyen. Amiben néztem, ott egy csalódás volt. Elvártam volna, hogy minden éles legyen, főleg amire fókuszálok. De nem. Amikor a nagy mordály az emberrel szembe fordult, az meg, hát inkább ne tette volna.
  Eszembe nem jutna venni 3D TV-t. Nekem sokkal nagyobb élményt ad, hogy egy 83"-os 4K OLED TV-n nézhetem a jó minőségű tartalmakat.
  Persze kinek mi jön be. De az, hogy nem gyártanak 3D TV-t, azt mutatja, hogy az emberek nem voltak rá eléggé vevők. Az a pár ember, mint te (már bocs, de egy pénzhajhász világban élünk), senkit nem érdekel.
  Persze mi beszélhetünk, hogy mi a jó neked, mi a jó nekem, a cégek úgyis magasról tesznek rá és azt csinálják, ami nekik jó. A többi nem érdekli őket.
 • ENVE
  #11
  Az mondjuk a filmnek szólt, nem a 3D-nek.
 • Frekvency
  #10
  "Moziban se vett senki jegyet 3D filmre."

  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  ezen látszik, hogy ATOMHÜÜÜLYEEE vagy a témához!!! A Kibaszott avatár 2-re csak hetek múlva tudtunk bejutni, mert NME VOLT HELY, érted?

  ennyit a nagyarcú szakértelmedről....
 • ENVE
  #9
  Mennyi baromságot képesek vagytok leírni...

  Az 5G-nek az lett volna a lényege, hogy szenzorok tömegével "okosíthatunk" olyan dolgokat, amik perpillanat nem azok. Utak, épületek, mezőgazdaság, stb., ezenkívül olyan távirányításra lett volna jó, mint pl. távműtétek, stb. Nem kell rajta csodálkozni, hogy nem történt meg ez a nem kicsi ugrás, hogy pl. nem okosak az utak, és nincs minden táblában szenzor, amit az autók érzékelnek, alig telt el pár év, és chiphiányon kívül gazdasági válságok sorozata van épp. De szerintem senki nem is várta, hogy ez pár év alatt bekövetkezik. Semmi baj ettől független, majd bekövetkezik ez a fejlődés akkor, amikor, most az, hogy hány géza lesz akkor épp nagyjából lényegtelen.

  A konteosok jót pörögtek rajta legalább
 • Frekvency
  #8
  "
  Na neked épp ilyen nehéz lehet megérteni, hogy... hát... 3D TV a kutyának se kell.
  Kényelmetlen és hulladék."

  értem :DDDD

  amikor megvettem a tévémet egy hirdetésen akkor ugy volt, hogy vittem magammal egy filmet pendrivet, konkrétan az avatárt. A család azért adta el, mert soha a büdös életben nem néztek rajta 3D-t, mert egyszerűen egy átlagnéző normál költségen nem jut hozzá filmekhez csak kibaszott drága bluerayhez azt meg nem veszik meg. Szóval vittem az avatárt, beraktam....kurvára nem akarta utána eladni, mondtam ne szopasson, vettem ki pénzt meg minden meg úgy sem tud filmet hozzá mert ahhoz torrentezni kellene meg ilyesmi, aztán NAGY nehezen odaadta.
  Ezt csak azért írom le, mert ökörségeket beszélsz, állítom, hogy soha nem volt 3D tévéd, meg ha volt is, valami fostalicska ghostolós képernyős foselektronikás. És másodszor is baromságokat beszélsz mert az IMAX 3Dre ra alig kapsz jegyet. Bírom amiko rolyan okoskodik aki hülye valamihez....
  Utoljára szerkesztette: Frekvency, 2023.08.22. 19:00:40
 • takysoft
  #7
  Nem és nem :D
  Egyrészt nem olyan, mint a 3D TV.
  Az 5G nem "bukott el". Csak nem váltotta be az ígéreteit. Azokat, miszerint a telekommunikációs cégeknek érdemes milliárdokat beleölni az implementálásba, mert mindenki rohan majd be a boltba 5G hálózatra csatlakozni.

  De köszöni szépen, jól van. Működik és elterjedt és jó. És nem is lesz kivezetve még sok évig.
  Azt meg már a speicifikációkon is lehetett látni, hogy itt nem Pistikének jó ez az 5G dolog, hanem a távközlési cégeknek. Mert ők tudnak kevesebb erőforrással több embert kiszolgálni. Ezt tudja ugyanis az 5G.

  A más kérdésben sincs igazad. Nem azért bukott el az 3D TV, mert nem hiányoztak a forrásanyagok.
  Azok mindig hiányoznak. Ha van igény, akkor ezeket kiváltják más anyagok. A kijelzőgyártás a világ egyik legnagyobb biznisze. Amire igény van, azt megoldják...
  Ha a népnek 3D TV kell, akkor adnak nekik.

  Ez a kérdés pontosan olyan, mint a "kicsi telefon" esete.
  Az a százból 1 ember, aki szeretne kisebb telefont venni, az mindig nagyon hangosan fejti ki ezen véleményét az összes fórumon. Aztán közük is 10-ből 9 egy tepsit vesz, mert a kicsi telefonokban kicsi aksi van, vagy nem fotóznak jól. (lást pl az Apple 13 mini bukását... olyan kevés fogyott, hogy a 14-es iterációban ki is hagyják ezt, és talán majd a 15-ből megint lesz mini)

  Na neked épp ilyen nehéz lehet megérteni, hogy... hát... 3D TV a kutyának se kell.
  Kényelmetlen és hulladék.

  Aminek meg főleg az az oka, hogy ezt is, mint mindent nyilván.... elsiették. Az első 3D TV-k rettenető vacakok voltak, az aktív technológiás szemüveg meg kényelmetlen, nehéz és drága. És a kép se volt valami jó.

  Mire kezdett kiforrni, addigra meg már kutyát se érdekelt. Utáljuk a szemüveges szerencsétlenkedést. Moziban se vett senki jegyet 3D filmre.

  Azért nincsenek 3D tévék, mert egyszerűen senkit sem érdekelt.
 • kvp
  #6
  Az 5G-nek elvileg ket elonye van. Az egyik a nagyobb atviteli sebesseg, ami a viszont a magasabb fekvenciakat igenyli es ebben a tartomanyban szinte egyaltalan nincs lefedettseg sehol, mert a cegeknek nem eri meg ennyi bazisallomast telepiteni.

  A masik a kisebb kesleltetes (ping), amit a felhasznalok csak real time szolgaltatasoknal ereznenek, amik meg mint a cikk is emliti, jellemzoen nem a felhasznaloi, hanem az ipari teruletrol kerulnek ki. Ez utobbi egyebkent a nagyfrekvencias halozatok nelkul is elerheto, tehat a 3G helyere telepitett 5G tornyokkal is mukodik.
 • barret
  #5
  No majd a 6G! :D
 • Frekvency
  #4
  pont mnt a 3d tévé, az is egy nagy ipartörténet szégyenfolti a civilizált társadalom lelkén, hogy befejezték a gyártását ami ugye ott is a forrásanyagok hiányán bukott el. Én az LG 3D-met 1 millióért sem adnám el...
 • Dodo55
  #3
  "Majd jól teleszórnak mindent antennákkal, hogy jól be legyünk sugározva."

  Aki teleszórja, aki előtte legyártja, meg aki előtte megtervezte az is be lesz sugározva. Jogos is a kérdés, hogy akkor inkább miért nem kútugró versenyt rendeznek egymás között, nem de?

  Amúgy én letiltottam, mert olvastam, hogy jobban meríti az akksit és tényleg. Plusz cserébe itt Magyarországon az én céges szolgáltatómnál nem gyorsabb, mint a 4G, akkor meg minek amúgy is...
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.08.21. 22:23:18
 • RJoco
  #2
  Majd jól teleszórnak mindent antennákkal, hogy jól be legyünk sugározva.
  A 4G sok mindenre elég már. De ettől függetlenül érezhető a különbség, ha a teló 5G-re vált.
  A felsorolt dolgok (A.vezetés, VR), meg nem a távközlési cégeken múltak. Akik megígérték, hogy megcsinálják, nem tudták teljesíteni a feladatot. Az sem biztos, hogy 7 év múlva készen lesznek vele.
 • Macropus Rufus
  #1
  mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy eléggé gáz a lefedettség. Ahol 4G full, ott az 5G kb. minimál. Minél nagyobb a freki, annál inkább vissza fog mindenről verődni és ha nem látsz rá kb. tisztán az adóra akkor akár még rosszabb átviteled is lehet mind egy 3G eszköznek. Majd jönni fog a még nagyobb freki és akkor talán már egy kicsit párásabb időben sem lehet majd használni az átvitelt, mert a vízpára vissza veri a jelet. :)