8
 • t_robert
  #8
  A dolog, amúgy több, mint 100 éves technológia. Már az I. VH-ban használtak támadásra gyors motorcsónakokat, amiket MAS-nak hivtak. Gyorsak voltak két dizel motor hajtotta őket és volt rajtuk 1-2 torpedóvető cső. Az olaszok előszeretettel használták. Egy ilyen süllyesztette el a Monarchia flotta egyik büszkeségét a Szent István csathajót. Aztán használtak ilyeneket kamikaze változatban a japánok is a második VH-ban ott a gyors kis kamikaze pilota által vezetett torpedókat használtak. Illetve létezett az ókorban is, ahol gyakran ha kedvező volt a szél akkor gyújtóhajókat eresztettek rá az ellenséges flottára. Mára annyi változott, hogy távírányítással megy a dolog elektronikán keresztül.
 • NEXUS6
  #6
  "Pont ezert jo a dron gyujtofogalom, mert az ujsagirok nem nagyon tudjak a kulonbseget az UAV, UGV es USV kozott. Az utobbi lett volna a helyes. De mind a 3 kategoria dron."
  Igen. Pont erről beszélek, hogy a drón alatt a nem kellően tájékozott újságírók elkezdik összekeverni az UAV, UGV es USV kategóriákat, és írnak hülyeségeket, hogy milyen eszközzel is történt a támadás.

  "Nagyon gyorsan vege lenne az ukran haborunak ha hirtelen megjelenne par tizezer cirkalo loszer, azaz automata celkeresovel rendelkezo panteltoro toltettel szerelt dron."
  Nem biztos. Jogos a feltételes mód. Az ukránok is elismerik, hogy az oroszok már erősebbek náluk a harcászati szintű drón elhárításban. Az ukrán oldal kezdeti sikereit biztosító egyfajta előnyét ezen a területen, a drónok alkalmazásában az oroszok elkezdték ledolgozni, és jelenleg úgy néz ki, hogy ha még 1-2 évig elhúzódik a konfliktus nekik előbb lesz arra is lehetőségük, amit írtál, Lásd pl. ZALA cirkáló lőszerek egyre nagyobb elterjedése harcászati szinten, és iráni eredetű robotrepcsikkkel a légvédelem hadműveleti szintű semlegesítése.
 • kvp
  #6
  "A sajtóban egy csomó cikkben UAV-ket emlegettek"

  Pont ezert jo a dron gyujtofogalom, mert az ujsagirok nem nagyon tudjak a kulonbseget az UAV, UGV es USV kozott. Az utobbi lett volna a helyes. De mind a 3 kategoria dron.

  "Mindennek pedig az lesz az eredménye, hogy adott kategóriájú speciálisan katona eszközök váltják fel ezeket"

  Annyira osszemosodott mostanra a katonai es civil technologia, hogy lassan barki tud otthon katonai minosegu dront epiteni.

  "illetve újra divatba jön a leg-univerzálisabban felhasználható harci "drón"/komponens, amit úgy hívnak, hogy ember!"

  Ukrajna mutatja, hogy nem erdemes embereket hasznalni ongyilkos kuldetesekre. Meg az oroszoknal is problema a kepzett katonak hianya. A tomeggyartott robotokat meg csak fel kell programozni az egyszer betanitott szoftverrel es mar mehetnek is.

  Nagyon gyorsan vege lenne az ukran haborunak ha hirtelen megjelenne par tizezer cirkalo loszer, azaz automata celkeresovel rendelkezo panteltoro toltettel szerelt dron. Minden orosz jarmure, minden alakulatra jutna egy. Zero ukran veszteseggel el lehetne pusztitani az orosz alakulatokat. Raadasul nem szamit az aknamezo, a szogesdrot, az agyutuz, mert repul es lenne boven. Ezt emberekkel lehetetlen, meg kina se tudna ennyi gyalogost felaldozni. Ellenben par gyar egy honap alatt legyartja oket kereskedelmi alkatreszekbol.
 • Cat #5
  https://444.hu/2023/08/04/az-oldalara-dolve-filmeztek-le-egy-orosz-hadihajot-a-novorosszijszki-tengeri-dronos-tamadas-utan

  Itt a videó a támadásról:
  https://twitter.com/nexta_tv/status/1687367084236242944
 • NEXUS6
  #4
  Csak jelzem, hogy a drón elnevezés túl általános használata is megtévesztő. Pl. az ukránok pár héttel ezelőtti támadása haditengerészeti célpontok ellen. A sajtóban egy csomó cikkben UAV-ket emlegettek, akként azonosították az eszközöket az újságírók, amikor a támadást valójában a fenti távirányítású robot csónakokkal hajtották végre.

  Újra kiemelném, hogy ezeknek a barkács eszközöknek a viszonylagos hatékonysága és ebből fakadó elterjedtsége szerintem időszakos lesz. Aminek az olcsó hatékony elleneszközök vetnek, vethetnek majd véget.
  Mindennek pedig az lesz az eredménye, hogy adott kategóriájú speciálisan katona eszközök váltják fel ezeket, illetve újra divatba jön a leg-univerzálisabban felhasználható harci "drón"/komponens, amit úgy hívnak, hogy ember! ;)
 • kvp
  #3
  A dron egy gyujtofogalom. Regen is igy hivtak a loveszeti celra szolgalo katonai robotrepulogepeket, meg nagyjabol minden egyszer eldobhato fegyvertelen jarmuvet.

  De hivhatjuk oket quadcopter-nek, cirkaloraketanak, robotrepulogepnek, cirkalo loszernek, stb. viszont egyszeru gyujtofogalomma valt az osszes ember nelkuli szerkezetre a dron kifejezes, mert annyi eltero tipusuk van, hogy az atlagembernek nagyon nehez megjegyezni, hogy melyik micsoda.

  ps: A cirkalo loszer, azaz angolul a loitering ammunition, ami a kis, egyszer hasznalatos, ongyilkos dronok hivatalos neve.
 • NEXUS6
  #2
  A magam részéről ezt a nagy drónozást egyfajta érdekes, a jelenkori politikai, gazdasági katonai helyzetnek egyfajta vadhajtásaként értelmezem. Olyan államok, amelyek eleve alacsony katonai költségvetésssel rendelkeznek (manapság melyik nem ugye), vagy a költségek csökkentése érdekében elkezdenek használni jóárasított (gyak kínai) alkatrészeket, azokból katonai alkalmazásra is alkalmas eszközöket eszkábálnak, gyak sufnituning módszerével.
  Nyilván ezekre a feladatokra sokszor létezik eleve katonai alkalmazásra kifejlesztett, speciális eszköz/fegyver, amiket általában nem drónnak, hanem rakétának/cirkálórakétának, robot repülőgépnek, robot tengerallattjárónak, torpedónak, általában gyak valamilyen intelligens fegyvernek kategórizálnak, hagyományos szóhasználattal.
  Aztán ahogy majd fejlődik a tudomány ezek a sufnitunning eszközök is elkezdenek majd értelmes fegyverre hasonlítani és akkor majd visszakapják az eredeti elnevezésüket is.

  A fejlődésnek valszeg nagy ösztönzője lesz a fejlett irányított energia, elektronikai harc eszközök alkalmazása, elterjedése, amelyek egy olcsó megoldás jelentette fenyegetés ellen, amilyenek ezek a "drónok" is, jelentenek majd egy még olcsóbb védekezési lehetőséget.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.08.03. 12:37:34
 • kvp
  #1
  Ezekben rengeteg fejlesztesi lehetoseg van:
  -repulo dronos rele allomasok hasznalata (ezt mintha mar hasznaltak volna)
  -felszin alatti dronok (torpedok hasznalata), ahol csak a kamera es az antenna csove log ki a felszin fole (lasd elso kep)
  -szeles latoszogu vagy 360 fokos optikak hasznalata (pl. 360 fokos kamera navigaciohoz, normal kamera a pontos celravezeteshez)
  -inercialis navigacios rendszer hasznalata, optikai (kamerakep, lidar) alapu celkeresessel (kb. odakuldik es magatol megkeresi az elso arra jaro hajot)
  -raketahordozo dronok hasznalata (csak lotavolba megy, majd kilovi a fire and forget alapu hajo- vagy akar hidelharito raketait)

  Raadasul a katonai komponensek gyakorlatilag csak a robbanoanyag es a detonator, minden mas sima off the shelf alkatresz. Ez a legtobb masfajta kismeretu katonai dronra is igaz.