10
  • Dodo55
    #10
    Elméletnek jó, de megvalósíthatatlan, mert amiket írsz, az pont totálisan szembemegy nem kevés elég mély gyökerű emberi ösztönnel:
    - saját, mondhatni különbejáratú tulajdonra való törekvés
    - kellően kritikus területeken a távolabbra nyúló vagy túlzott kiszolgáltatottsággal járó függőségi viszonyoktól való függetlenségre való törekvés (értsd. előfizetéses/bérleti konstrukciók teljes elutasítottsága sok területen)
    - megszerzett javak megtartására, megóvására való törekvés (ragaszkodás)
    - a gyorsan bomló dolgok gyengének, hibásnak, kerülendőnek, vagy akár egyenesen veszélyesnek való besorolása

    Próbálkozni persze lehet, de tartósan semmiképp sem fenntartható a jelenlegi fizikai és biológiai szabályrendszereken belül egy ilyen zöldnek, vagy co2 semlegesnek nevezett koncepció. Főleg ugye, hogy nem elég, hogy eleve az egyik legtermészetesebb és legpotensebb anyagrendeződés körforgási folyamatára akarnak féket akasztani, hanem akkor mellé még olyan társadalmi elképzelések társulnak a kivitelezés kapcsán, amik ilyen szinten sértenek elemi ösztönöket. És persze azért vagyunk emberek, mert tudunk ezeken uralkodni, de ez közel sem azt jelenti, hogy képesek lennénk őket csírájában elfojtani, csak szimplán annyit, hogy általában nagy precízitással és fegyelemmel tudjuk őket értelmes és társadalmilag hasznos elvek mentén terelni, irányítani, koncentrálni, tudatos célokba beletápláni, de attól még ezek ugyanúgy a minket mozgazó erők, amik nélkül nem léteznénk és amiket nem is lehet csak úgy kioltani.
  • kvp
    #8
    "Tudtommal a tartós fogyasztási cikk kategóriába esnek."

    Ha ra van irva a lejarati datum, akkor jogilag lehet akarmekkora elettartalmu. Ilyenek pl. a chromebook-ok, amiken le lehet kerni a lejarati datumot, meddig hasznalhatoak. (ez a gyartastol szamitott X ev, ami lehet 3, 6 vagy ujabban akar 8 is)

    Jo pelda hogyan lehet jogilag korrekt modon kezelni a keszulek lejarati datumat:
    https://index.hu/techtud/2023/08/02/google-chromebook-tamogatas-oktatas-selejt/

    A termeszetesen lebomlo muanyag burkolatok melle a termeszetesen lebomlo aramkori lapok alapvetoen passzolnak. Ha mar ugyis el kell dobni az elektronikat adott ido utan, akkor legalabb ne szennyezzek a kornyezetet. Persze ezek elterjednek, akkor nagyon nehez lesz valoban tartos eszkozoket beszerezni. Meg ma is gyartnak keramia aramkori lapra rogzitett keramiatokozasu chipes aramkoroket (aranyozott vezetosavokkal), de nagyon dragak es a spacex hatasara mar az urhajozas is atallt az olcsobb megoldasokra. Egyszeruen nincs szukseg sehol tartos termekekre, ha ujrahasznosithato egy termek, akkor a gyartoknak erdeke a minel gyorsabb ujrahasznositas, hogy noveljek az eladasaikat.

    ps: Kepzeljunk el egy egy napos hasznalatu "papir" okostelefont, amit gyarilag feltoltve aktivalunk reggel es lemerules utan bedobjuk egy gyujtobe urahasznositasra. Ha az adataink es beallitasaink automatikusan replikalodnak az eppen aktivalt keszulekre (mondjuk biometrikus azonositas utan) es minden mentett adat es beallitas azonnal automatikusan felkerul a felhobe, akkor minden nap lehet egy uj keszulekunk. Persze aki tobb napra elmenne kirandulni offline helyre, annak ez nem jo megoldas, de az emberek olyan alacsony szazalekarol van szo, hogy nem lesz olcso a tartos, napokon vagy akar heteken at hasznalhato keszulekek beszerzese. Az ilyen egyszer eldobhato telefonok eseten egyebkent egyszerubb a folyamatos vasarolgatas helyett tartos telefon elofizetest kotni, ahol a szolgaltatas resze, hogy minden nap kapjunk egy uj keszuleket a szerzodesben kivalasztott tipusbol. Ugyanez megvalosithato az egyszer hasznalatos ruha es cipo elofizetesekkel is. Megfelelo ujrahasznositasi technologiak es kiepitett begyujto rendszer mellett minden jelenleg tartos hasznalati targy elofizetesesse valhat es az emberek tobbsegenek teszeni fog, hogy pl. minden nap uj, egyszer eldobhato ruhat hordhatnak es nem kell mosniuk se. Mindez megvalosithato teljes mertekben co2 semleges modon, csak vagy nagyon sok tiszta energia kell hozza vagy nagyon vissza kell vagni az atlagemberek eletszinvonalabol.
  • Dodo55
    #8
    Tudtommal a tartós fogyasztási cikk kategóriába esnek. Ezen felül személy szerint én ipari / helyhezkötött rendszereket képző fogyasztói elektronikákkal foglalkozom többek között, és már így is rémisztő ahogyan a minőség a legtöbb gyártónál 2018-2019 óta évről évre jobban zuhanni kezdett. Először a hetente toldozott-foldozott, 85%-ban hibamentes funkcionalitást jó ha elérő tákolmány szervizszoftverek, amikkel sokszor kritikus fontosságú rendszerek megbízható működéséért kell élet-halál küzdelmet vívnunk, aztán 2021 óta maguk az elektronikai részegységek is, amiknek ha csak 5-10%-a hibás helyből, akkor annak már mostanában örülünk. Tarthatatlan helyzet és egész véletlenül egybeesik időben azzal, amikor a csapból is a fenntarthatóság meg a klímasemlegessèg kezdett folyni. És értem én, hogy miért volnának ezek fontos szempontok, de amíg a napnál is világosabban az dől nekünk, szakembereknek az arcába, hogy ezek csak képmutató ürügyek eszetlen mértékű költségcsökkentésekre, addig senki se lepődjön meg azon, ha mi ezt egyre inkább tűzzel-vassal üldözni fogjuk.
  • Cat #7
    Egy elektronikai eszköz lényegéből fakadóan nem tartós termék. Nem tönkremegy, hanem erkölcsileg elavul.
  • ENVE
    #5
    Érdekes, hogy ti már előre tudjátok, hogy ezekből nem lesznek minőségi termékek. Pont arról vagytok híresek mai emberek, hogy 20évig akartok nyomkodni egy telefont, meg számítógépet...
  • Dodo55
    #5
    "a minoseg rajta lesz a csomagolason is"

    Ez így majdnem lehetne korrekt, csak ott a hiba egyelőre, hogy a "megújuló", "zöld", "klímasemleges", "lebomló", stb.. jelzőket pozitív csengésűként próbálják igen nagy erőkkel az emberek fejébe csempészni.

    Ezért én azt mondom, hogy elkerülhetetlen lesz kerek-perec feltüntetni mi a helyzet: "NEM TARTÓS TERMÉK". Így caps-szel, piros betűkkel fekete háttér előtt. Mint a cigiken kb., csak ide pl. szemétkupacokról, illetve a kezükben alkatrészekre széteső gyerekjátékokkal zokogó kisgyerekekkel kellenek majd képek illusztrálásképp.
  • kvp
    #3
    Kar, hogy az EU-s jog elvileg az EU szabalyai szerint felulirja a magyar jogot, belertve az alkotmanyt is. Errol zajlik jelenleg a jogvita az EU es a magyar meg lengyel kormany kozott. (gyakorlatilag hogy az EU maradjon konfoderacio, azaz fuggetlen allamok kozossege vagy alakuljon egyseges foderalis, azaz szovetsegi allamma, mint amilyen most Nemetorszag, lasd 4. birodalom)

    Plusz ugyebar ha ugy hirdetik, hogy most mar kornyezetbarat lebomlo aramkorrel jon a termek, akkor a minoseg rajta lesz a csomagolason is, tehat semmilyen megtevesztes nincs. Az emberek pedig szabadon valaszthatnak, hogy vagy megveszik vagy nem. Mint az egyszeri etteremben: "Mibol lehet valasztani?" "Hogy ker-e ebedet vagy sem."
  • Dodo55
    #3
    Szerencsére itt Magyarországon nagyon helyesen már maga egy ilyen ötlet megvalósításának előkészülete is bűncselekmény:

    "BTK. 415. § (1) Aki rossz minőségű terméket jó minőségű termékként forgalomba hoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. követik el. (3) Aki rossz minőségű termék forgalomba hozatalára irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Ez borzasztóan hangzik..
  • kvp
    #1
    Gyakorlatilag ezek, csak gyarban eloallitva:
    https://learn.sparkfun.com/tutorials/the-great-big-guide-to-paper-circuits/all

    A papir alapu nyomtatott aramkor mar a masodik vilaghaboru elott megjelent, de azert nem volt nepszeru, mert a legkori nedvessegtol es a kornyezeti hotol is lebomlott (persze sokkal lasabban mint ha beaztattak oket). Ennek ellenere el tudom kepzelni, hogy az uj iphone-okban mar ilyen kornyezetbarat alaplapok legyenek es annal jobb elazas (es garanciavesztes) indikator nincs is, mint hogy lebomlik a teljes aramkor. Mellekesen teljesen szuksegtelenne (lehetetlenne) teszi a gyartas utani javitasokat is.