7
  • kvp
    #7
    Mehet mindket iranyba feny, csak mivel direkt lathatosag kell a ket egyseg kozott, ezert a wifi tartalekkent mindenkeppen kell. Ugyanilyen visszaesesi lehetoseg van az 5 Ghz-es es 2.4 Ghz wifi-k kozott is es ott se hasznalja mindenki.

    A videoban szereplo megoldas tartalmaz egy ado vevo egyseget a keszulek elolapjan es felso elen is, igy nagy esellyel valamelyik mindig a lampa fele nez. A technologia igazi elonyos oldala az, amikor sok adatot kell atvinni gyorsan, tehat pl. nagy meretu letoltesekkor vagy fix (pl. desktop) keszulekek vezetek nelkuli bekotesehez jo. (ilyenkor a lifi kapcsolat pl. a plafonban levo lampa es a monitor teteje kozott mehet)
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #6
    Szerintem, ha felfelé wifi ág kell, akkor már az egész technológia értelmetlen.
  • _svd_
    #5
    Ennek úgy van értelme, hogy egy letöltési ágon egy vagy csak néhány felhasználó van. Például mennyezetről lefelé szórt, koncentrált sugarú fénnyel. Felfelé irányban a hagyományos WI-FI ágon.
    Lehetne ez kétirányú kapcsolat is, de akkor a hordozható eszköznek irány optimizáltan kellene világítania.
    A felületen tükröződés működik, de több eszköz esetében már egymás kapcsolatát zavarják a tükröződések.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #4
    Szerintem, ha ingyen adnák sem lenne átütő siker a termék. Halott ötlet, mint olcsó konzumer tech.

    Sokat kérnek érte, de akár műtőben is lehet zoomon élőben konzultálni, így van némi esély az anyagi sikerre is.
  • Dodo55
    #3
    Egy távirányító szintű csigalassú modulációnál visszaverődésekkel is simán működik a dolog. Kb. a világon bármelyik TV távirányítója tudja ezt, simán megy úgy is ha pl. a plafonra célzol vagy a TV-vel szemben lévő falra. És ha a hullámhossz nem eltérő, már pedig tudtommal itt egy viszonylag jól behatárolt spektrumon belül mozog mindegyik technológia, akkor a visszaverődési képességgel önmagában úgyszint nem lesz gond. A kérdés csak az, hogy gyorsabb moduláció esetén káros interferencia bekövetkezhet -e, de ha jól sejtem 9,6Gbps is még bőven ennek a határán belül lehet. Tehát én arra tippelek, hogy működhet ez jól közvetlen LoS nélkül is azonos helyiségen vagy akár kellően széles összeköttetésekkel kapcsolódó szomszédos helyiségeken belül is.
  • Dodo55
    #2
    "A Li-Fi termékek nem újak, a cégek már évek óta próbálkoznak az értékesítésükkel."
    Próbálkoznak... Olcsón kell adni, az a titka és akkor nem csak próbálkozás, hanem meg is veszik majd. Komolyan az elmúlt pár évben úgy viselkedik egy csomó cég, mintha elfelejtették volna hogy működtek a dolgok az elmúlt egynéhány évtizedben és úgy tartják a markukat, mintha a pénz alanyi jogon járna és terméket csak szívességből adnának mellé.

    Holott ez úgy működik, hogy vagy tudsz adni valamit (és erről előtte már meggyőztél egy kellően széles kört) ami közel 100%-ban kifogástalan színvonalat és minőséget képvisel, plusz a legkisebb egyszeri vásárlódnak is egy életrevaló supportot biztosítasz és akkor elkérhetsz olyan árat érte, amit van képed (prémium szegmens), vagy pedig azt szeretnéd ha lenne bocsánat ha valami félrecsúszik és akkor beállsz szépen olcsóbbnál olcsóbb árakon versenyezni a vásárlók kegyéért (tömegtermékek piaca).
  • kvp
    #1
    Gyakorlatilag egy gyors irda kapcsolarrol beszelhetunk. Gyors downlink celjara jo,de az uplink es a line of sight elvesztese esetere egy normal wifis downlink kell melle. A tisztan feny alapu kommunikacio egyelore nem megoldott csak a fix pozicioju, egymasra ralato baisallomasok kozott.