6
  • MerlinW
    #6
  • kvp
    #5
    A kiszivargott 100 ezer alkalmazott az FSD beta felhasznok listaja.

    https://www.notateslaapp.com/tesla-reference/878/tesla-fsd-beta-faq

    A cikk is alkalmazottkent hivatkozik rajuk. Valojaban ok az FSD beta tesztelok. Innen jon a felreertes. Btw. FSD rendszerek beta teszteleset az amerikai torvenyek szerint csak a tesztelest vegzo cegek alkalmazottai vegezhetik. Ha a Tesla jogviszony nelkul (fizetes nem kell hogy jarjon hozza) kiadja barkinek a lehetoseget, az elvileg torvenysertes lenne. Ha kikerul a betabol, akkor mar barki hasznalhatja, de ahhoz el kell tudni mennie a jarmunek felugyelo sofor nelkul is (lasd a google fele taxi szolgaltatast).

    "Ha jol emlekszem, ez azota meg egyszerubbe valt, bizonyos biztonsagi pontszam felett automatikusan bekapcsoljak mindenkinek."

    Igen, de akkor mar vagy kikerult a betabol vagy az amerikai hatosag megengedte a fenti torvenyi limit nelkuli tesztelest. Az EU-ban ez jelenleg be van tiltva. A cikk a korabbi szerzodeses tesztelokrol szol.
  • MerlinW
    #4
    Miért nem lehet utánanézni valaminek mielőtt okosak vagyunk?
    https://www.tesla.com/support/full-self-driving-subscriptions
  • Nagydög
    #3
    Mielott nagyon belelovalod magad:
    Az FSD kereskedelmi forgalomban kaphato, opciokent ki kellett fizetned az autohoz, de az utobbi idokig szigoruan szurtek a beta testereket es nem engedtek barkinek hasznalni. Emiatt kritizaltak is sokan a Teslat, mert olyan termeket fizettek ki, amit nem hasznalhattak es nem is lett keszen az "igert" idore.
    Az FSD tesztelesehez nem kell Tesla alkalmazottnak lennie valakinek, csak jelentkeznie tesztelonek, megfelelni a felteteleknek es alairni az idevago szerzodest/nyilatkozatot. (ismet az utobbi idokig)
    Az FSD hozzaferest az utobbi honapokban lazitottak, barki egy gombnyomassal igenyelhette, hogy bekapcsoljak az FSD hozzafereset es ha a telemetria alapjan a biztonsagi pontszama egy bizonyos hatar felett volt, akkor automatikusan bekapcsoltak neki.
    Ha jol emlekszem, ez azota meg egyszerubbe valt, bizonyos biztonsagi pontszam felett automatikusan bekapcsoljak mindenkinek.
  • NEXUS6
    #2
    Teljesen jogos! Itt bizony elég dúrva személyes adatokkal történő visszaélés történt, mind a cég alkalmazottaira, mind az ügyfelekre nézve. Adatkezelési jogosultság nélkül a német lap ezt elemezgette, akkor a GDPR értelmében olyan 100 milliós kategórájú bűntetésre is számíthat, ahogy nézem.

    Másrészt az SG cikk megpróbál szakszerű lenni, ami dícséretes, pl hogy nem önvezető, hanem vezetéstámogató rendszererről beszél. Sajnos a leírásokból még így sem világos, hogy a használata során mennyire tehető az ügyfél és mennyire a rendszer/vállalat felelőssé. Tekintve, hogy pl ha a felhasználói utasításban szereplő korlátozásokat megsértette, amiből azért van egy pár, akkor bizony az ügyfél a felelős.
  • kvp
    #1
    Tehat adatlopas kereteben valaki eltulajdonitott egy kisebb orszagnyi szemelyes adatot, amibol az latszik, hogy egy multi jogi csapata keruli a rajuk esetleg terhelo bizonyitekok onkentes kiadasat es csak a hivatalos jogi utat hajlando kovetni. Ebbol a cikk nem azt szuri le, hogy buncselekmeny tortent az adatlopas soran, hanem azt, hogy az emlitett jogi osztaly nem viselkedik eleg etikusan?

    Raadasul az onvezeto rendszer amit kritizalnak egy beta teszteles alatt allo termek, tehat nem kaphato kereskedelmi forgalomban es csak onkent jelentkezo emberek tesztelik, akik ezzel raadasul a Tesla alkalmazottai lesznek. (ugyanis nincs forgalomban, ezert az FSD beta tesztelesehez Tesla alkalmazottnak kell lenni) Most az hogy mukodik vagy sem masodlagos kerdes, mert mint emlitettem az FSD nincs kereskedelmi forgalomban.

    Az egyetlen amit az adatlopason kivul vizsgalni lehetne, hogy hogyan engedhette a hatosag, hogy forgalomban teszteljenek ilyen nagy mennyisegben? (az EU-ban siman be van tiltva ez a fajta teszteles, de meg a mashol mar elerheto asszisztens funkciok nagyresze is)

    Szoval a Tesla reszerol nem igazan tortent torvenysertes. Az adatlopo bunozok reszerol egyertelmu a bunosseg, mig az amerikai hatosagok reszerol mulasztas merulhet fel.