17
  • wraithLord
    #17
    Elvileg már van normális megoldás Youtube-ra is. Egy próbát mindenképpen megér nekem. :D Mármint a reklámblokkolás. Hogy mi lesz a blokkolók tiltásával, ha lesz, az már egy másik történet.
  • RJoco
    #16
    A Pi-hole kevés a YT reklámok blokkolásához. Annak olyan beágyazott cuccai vannak, amit helyben kell blokkolni.
    Legalábbis az elérhető Pi-hole beállításoknál nem volt rá megoldás, mikor még ezzel próbálkoztam.
    Viszont arra tényleg nagyon jó, hogy egyébként más oldalakon blokkolja a reklámot. Így a hálózat összes eszközén erőforrást lehet spórolni.
    Az más kérdés, hogy egyesek esetleg szeretik, ha van reklám, mert a játék a reklám nézéséért cserébe ad extra dolgokat...
    Aztán vélhetőleg elhalt az SD kártya, mert egy hét után megadta magát az OS. Így befogtam másra a PI-t, egy másik SD kártyával.

    Olyan DNS kiszolgálóval találkoztam már, ami tökéletesen blokkolta a YT reklámokat is. De mivel neten vásárolok is és a DNS kiszolgálóról sok adat nem volt, inkább visszatértem a szolgáltatóihoz. Amúgy ingyenes volt a kiszolgáló.
  • wraithLord
    #15
    Nálam mindig van reklámblokkoló, eddig nem találkoztam olyan oldallal, ami érdekelt volna, hogy nem tudom használni a reklámblokkolás miatt. Persze, ha mégis akarnám használni, akkor szelektíven kikapcsolom a reklámblokkolást azon az oldalon. Ezt Pi-hole-lal is meg lehet csinálni elvileg (ahogy írtad). Ha a Youtube bevezeti ezt, és nem lesz rá semmi megoldás, akkor a Youtube-nál ezt csinálnám (pontosabban Premium).
  • repvez
    #14
    pont ez az , hogy nem csak a YT részt kell nézni , hogy a reklám miatt fizetni kell érte, hogy ne legyen, hanem az összes streaming szolgáltatással egybe.
    Mert addig mig a netflix volt egyedül, akkor mindenki ugy volt vele, hogy megéri fizetni azért, hogy jó minöségben reklám nélkül nézzen minden filmet .
    DE amiota megjelenteek a többi streaming szolgáltatók és kivették a saját filmjeiket netflixrol, igy ha ugyan azt az élményt akarod , akkor legalább 3-4 szolgáltatohoz be kéne fizetned, ami igy már havonta akár 20-30k is lehet, erre még rájönne a spoty meg a YT . szoval havonta 40k lenne . ez már sztem van akkora összeg, hogy ne érje meg mindenkinek és emiatt inkább megkeresik az ingyenes alternativákat és blokkolokat, hogy ha még kis minöségi romlással is, de tudják ugyan azt a műsort nézni ahogy eddig.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2023.05.21. 09:19:59
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #13
    "és nem kell egyenként minden eszközre felrakni mindenféle megoldást reklám ellen. "

    Szerintem ez egy elég rossz megoldás, mert minden olyan oldal, amelyik kizárja a reklám-blokkolt állapotot elérhetetlen lesz számodra és a Youtube is errefelé halad.
    Nyilván piehole-ban is lehet kivételeket kezelni, de..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.05.21. 06:27:00
  • wraithLord
    #12
    Az miért lustaság, hogy fizet valaki valamiért? A pénzt, amiből kifizeted, azt meg a hangyák hordják össze? :D Ok, egy Youtube Premium nem sok, de azért sok kicsi sokra megy online streaming és egyéb online szolgáltatások terén (is).

    Egyébként pont most gondolkozok egy mini-PC+Pi-hole+VPN "kombón", és akkor elvileg nem kell reklámot nézni otthon se, és a telefonomon sem, és nem kell egyenként minden eszközre felrakni mindenféle megoldást reklám ellen.
  • lac coo
    #11
    az emberek inkább a tv csatornákért fizetnek.... sokkal többet. igaz ott 30 perces reklámok vannak ! :D
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2023.05.20. 19:08:42
  • zola2000
    #10
    Megoldani meg lehet, de úgy látom az emberek alapvetően lusták és inkább fizetnek prémiumot minthogy minden platformon rákeressenek.

    Én régebben Android telefonon és tableten youtube vancedet használtam, most ReVancedet, LG WebOS tvn youtube adfree appot böngészőn meg ublock origint. Szerintem minden platformon meg lesz oldva ahol lehet gyári appstoreon kívül is telepíteni.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2023.05.20. 15:12:46
  • RJoco
    #9
    Blokkoló most is fut gond nélkül.
    De ahogy a cikk is írta, először a blokkolót akarják ellehetetleníteni azzal, hogy nem engedik nézni a videót, amíg be van kapcsolva a blokkoló. Találkoztam már pár ilyen oldallal. De nem sokkal.
    Lehet, hogy a YT miatt majd igyekeznek erre is kitalálni valamit. Azért ez elég nagy oldal, hogy érdemes legyen vele foglalkozni.
    A másik, ami még kérdéses lehet, hogy azokkal a DNS kiszolgálókkal, melyek eleve blokkolják a reklámokat, hogyan fog működni.

    A prémium szolgáltatásba be akarnak hozni egy olyat is, hogy az FHD tartalom jobb minőségben legyen elérhető. Ez ugye erőforrás pazarlás, mert minden anyagot kétszer csinálnak meg FHD-ra és kétszer is tárolják ebben a méretben. A jobb minőség több helyet is foglal. Szóval ez így elég nagy öngól.
    Aztán, hogy mi lesz belőle...
    Nameg elég kevés ez a tartalom ahhoz, hogy prémiumot fizessek. Amúgy is mindent 4K-ban nézek, ha elérhető.
  • Myers
    #8
    TV-n nem tudom mi a helyzet, de nehezen hiszem el, hogy PC-re ne lenne valami blokkóló ezek után is. Majd kitalálnak valamit.

    Kissé nyűgös megoldás lehet még, hogy valami downloaderrel letölteni a videót, majd háttértárról megnézni.
  • wraithLord
    #7
    Bár nem rajongok az ötletért, hogy fizessek valamiért, ami megteheti és meg is teszi, hogy a userek adatait is pénzgyárnak használja amellett, hogy orrba-szájba tolja a reklámokat. A Premium előfizetés pedig csak a reklámokat szünteti meg, az adatkereskedelmet nem, illetve a useradatokat mégcsak arra se használja - amire az "ingyenes modell" hajnalán mondták, hogy használni fogják -, hogy legalább olyan reklámokat toljon az ember arcába, ami érdekelheti usert. Hanem - nyilván - azt nyomatja leginkább és mindenkinek, amiből a legtöbb bevétele jön...

    De mivel napi szinten nézek Youtube-ot, hajlok a Premiumra. Más kérdés, hogy inkább az arra érdemesnek gondolt tartalomkészítőket támogatom (és támogatnám), és nem "szegény" Google-t, akarom, mondani Tecsőt.
  • RJoco
    #6
    Nem egy tartalomkészítő tesz be reklámot a videójába építve. Ezeket szponzoroknak nevezik. Ezzel nincs is gond. Épp ma futottam egy olyanba, ami még érdekelt is. Amúgy meg egyszerűen átugorható. Nem mellesleg az ilyen reklámok általában a tartalom profiljába is vágnak, így még érdekelheti is a nézőt. És ezekkel a reklámokkal nincs is bajom.
    Az ilyen tartalomkészítők nem csak a YT-től kapnak lóvét, hanem mástól is.
    Ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy mi lenne, ha a YT nem perkálna? Több maradna neki a kiadásokra, vagyis kevesebb reklám lenne. Akik ebből éltek (csak a nézettségből), azok esélyesen nem terhelnék a jövőben annyira a szervereket, vagyis nem kellene nagyobb erőforrásra sem költeni. Megmaradna az ingyenesség, esetlegesen a reklámmentesség és hobbi kategória. Tudom, ébredjek fel és vegyem ki a kezem a biliből. Ez már egy üzletág és a komolyabb csatorna mögött nem egy ember, hanem egy cég van több emberrel.

    Szerencsére a TV-s rész nem érint. A TV nem kapott netet, nehogy kirakjon valami hülye reklámot, mint a korábbi. Bár így elesek olyan funkcióktól, mint a telefon képét a TV-re küldeni, de nem olyan fontos.
    És mégis TV-n nézek YT-t. És a telefonnal készített képeket is meg tudom nézni. Mert alá betettem egy mini-PC-t, amin win fut, böngészővel és természetesen reklámblokkolóval. Utóbbi nem csak a YT miatt fut, hanem minden oldal miatt.
    Ha mindenképp erőltetik a blokkoló kikapcsolását, akkor onnan kezdve nem nézek YT-t.
    Ami azt illeti, mindenkinek ezt kellene tennie. Egy nagy sztrájkot csinálni, hogy a tartalomkészítők elveszítsék nézettségüket és ők is nyomást gyakoroljanak eme politika ellen. Persze ehhez elég komoly összefogás kellene, ami ma már igencsak nehéz.

    Szóval részemről az fog maradni, hogy nem fogom nézni. (Ha számomra érdekes reklámmal bombáznának, akkor esetlegesen más lenne a helyzet, de olyat eddig még nem tudtak tenni, szerintem ez után sem fognak tudni.)
  • Kelta
    #5
    akkor nem nézek youtube-t és ennyi..
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2023.05.19. 17:36:15
  • repvez
    #4
    arra azért kiváncsi leszek, hogy mit szolnak majd a tartalomkészitok vagy a csatorna tulajdonsoa, hogy az eddig jol mukodo csatornáján ahol sok néző volt, majd emiatt egyszercsak megcsappan a látopgatottság,
    Nem hinném, hogy több bevétele lenne az egyetlen 30mp-es reklámbol , mint a több nézö által generált látogatottságbol.
  • Ellaberin
    #3
    Igazából nálam már kiganézták a YT klienst a TV-n , mivel "régi" smart. Ugyan ezen okból a böngészője sem indul el, így marad a kábel TV(nem nagyon érdekel - árukapcsolt), esetlegesen valamelyik mozi stream, de mindikább újra a virágbolt.

    Mivel alig van szabadideje az embernek, akkor inkább azt nézek, amit előre elterveztem.
    Nem kívánok unalomig reklámbokkokat, hosszú perceket keresgéléssel tölteni. Amiről menet közben jókat olvasok megy bele a virágbolti letöltőbe és mikor időm engedi ezt nézem.
    Persze amíg lehet - ebben számítok kurmányuk ingyenélő szervezeteire, amik jogdíjszedéssel megteremtik ennek a lehetőségnek legalább az egyik oldali törvényességét.
    A YT most próbál streaming TV csatornává avanzsálni, vagy teljesen fedezni a kiadásait (zsíros haszonnal) reklámmal, majd kiderül hol van az inger-küszöb.
  • KolkaF
    #2
    pénzéhes rohadékok
  • t_robert
    #1
    Hiába na sokan sok féle céllal rendelkeznek. Az enyém például az, hogy egy petákot se fizessek a Youtube-nak. Ha eddig megálltam, hogy ne fizessek, szerintem ez után is meg fogom.....